AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateÎncepător

Tocanita de ceapa si carne de pui este o mancare traditional romaneasca avand un gust dulceag si aromat, ea se prepara extrem de usor cu ingrediente pe care le avem deja in camara, se se poate servi atat la pranz cat si la cina.

Randamente2 porții
Timp de pregătire25 minuteTimp de preparare50 minuteTimp total1 oră 15 minute

 15 cepe medii
 6 aripi de pui
 2 morcovi medii
 1 ardei kapia
 500 ml sos de rosii passate
 sare, piper
 1 lingurita de boia dulce
 400 ml apa
 1 legatura de patrunjel verde
 50-100 ml ulei

1

Mod de preparare:
Pentru inceput curatam ceapa de coaja, va recomand sa nu le taiati coditele, veti reusi sa o tocati mai usor ajutandu-va de codita.

2

Ceapa o vom introduce la congelator pentru 10-15 minute, ca sa evitam usturimea de ochi pe care ea o produce cand este tocata, fiind si o cantitate mare de tocat este indicat sa nu ne iritam ochii.
Tocam ceapa marunt: julienne, solzisori sau cum preferati.

3

Se poate prepara cu orice fel de carne dorim (ceafa de porc, costiță, bacon), eu am ales sa o pregatesc cu aripioare de pui.
Aripioarele de pui (sau orice carne folosim) se spala, se portioneaza.

4

Intr-un wok sau tigaie inalta vom pune ulei 50-100 ml si adaugam aripioarele una langa alta.

5

Se rumenesc frumos pe ambele parti la foc mediu, eu le-am intors de mai multe ori de-a lungul prajirii.

6

Scoatem carnea intr-un vas si mai scurgem un pic din uleiul din tigaie in cazul in care vi se pare ca e prea mult, altfel riscati sa iasa o tocanita foarte uleioasa.

7

In uleiul in care am prajit carnea vom adauga ceapa tocata si o prajim pana devine sticloasa.

8

Intre timp tocam ardeiul marunt, iar morcovii ii vom da pe razatoarea cu ochiuri mici. Morcovul va da un gust bun tocanitei.

9

Adaugam peste ceapa morcovul si ardeiul amestecam turnam cam 200 ml de apa calda apoi acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic cam 10 minute, timp suficient, cat sa se inmoaie bine.

10

In tocanita este bine sa amestecam mai mereu, ca sa nu se prinda de fundul vasul si sa dea gust amar mancarii, daca este nevoie mai adaugam apa calda si vom continua acest procedeu pana cand toate legumele sunt patrunse bine.

11

Cand toate legumele s-au fiert adaugam sosul de rosii passate sau pasta de tomate diluata cu putina apa.

12

Adaugam apoi si carnea prajita, amestecam usor si lasam totul sa fiarba la foc mic.

13

Cand sosul de rosii s-a fiert si tocana are o nuanta mai deschisa la culoare potrivim gustul de sare, piper si boia de ardei dulce apoi se mai fierbe la foc mic pana se obține consistenta dorita.

14

Cand este gata, oprim focul si presaram verdeata tocata marunt.

15

Inainte ca tocanita sa fie gata, pe un ochi de plita separat, pregatim si mamaliguta, ca sa fie fierbinte in momentul servirii.

16

Tocanita de ceapa cu aripi de pui se servește de obicei cu mamaliguta calda. Gustul dulceag dat de ceapa si morcov se potriveste minunat cu mamaliguta, insa daca nu va place puteti alege sa o serviti cu paine calda sau turta de casa, este la fel de gustoasa.

17

De asemenea, la tocanita puteti alege sa o serviti cu muraturi de casa, varza murata, sau ardei iuti.

18

Putem servi aceasta tocanita chiar si alaturi de piure de cartofi sau cu pilaf simplu.
Pofta mare!

Ingrediente

 15 cepe medii
 6 aripi de pui
 2 morcovi medii
 1 ardei kapia
 500 ml sos de rosii passate
 sare, piper
 1 lingurita de boia dulce
 400 ml apa
 1 legatura de patrunjel verde
 50-100 ml ulei

Indicații

1

Mod de preparare:
Pentru inceput curatam ceapa de coaja, va recomand sa nu le taiati coditele, veti reusi sa o tocati mai usor ajutandu-va de codita.

2

Ceapa o vom introduce la congelator pentru 10-15 minute, ca sa evitam usturimea de ochi pe care ea o produce cand este tocata, fiind si o cantitate mare de tocat este indicat sa nu ne iritam ochii.
Tocam ceapa marunt: julienne, solzisori sau cum preferati.

3

Se poate prepara cu orice fel de carne dorim (ceafa de porc, costiță, bacon), eu am ales sa o pregatesc cu aripioare de pui.
Aripioarele de pui (sau orice carne folosim) se spala, se portioneaza.

4

Intr-un wok sau tigaie inalta vom pune ulei 50-100 ml si adaugam aripioarele una langa alta.

5

Se rumenesc frumos pe ambele parti la foc mediu, eu le-am intors de mai multe ori de-a lungul prajirii.

6

Scoatem carnea intr-un vas si mai scurgem un pic din uleiul din tigaie in cazul in care vi se pare ca e prea mult, altfel riscati sa iasa o tocanita foarte uleioasa.

7

In uleiul in care am prajit carnea vom adauga ceapa tocata si o prajim pana devine sticloasa.

8

Intre timp tocam ardeiul marunt, iar morcovii ii vom da pe razatoarea cu ochiuri mici. Morcovul va da un gust bun tocanitei.

9

Adaugam peste ceapa morcovul si ardeiul amestecam turnam cam 200 ml de apa calda apoi acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic cam 10 minute, timp suficient, cat sa se inmoaie bine.

10

In tocanita este bine sa amestecam mai mereu, ca sa nu se prinda de fundul vasul si sa dea gust amar mancarii, daca este nevoie mai adaugam apa calda si vom continua acest procedeu pana cand toate legumele sunt patrunse bine.

11

Cand toate legumele s-au fiert adaugam sosul de rosii passate sau pasta de tomate diluata cu putina apa.

12

Adaugam apoi si carnea prajita, amestecam usor si lasam totul sa fiarba la foc mic.

13

Cand sosul de rosii s-a fiert si tocana are o nuanta mai deschisa la culoare potrivim gustul de sare, piper si boia de ardei dulce apoi se mai fierbe la foc mic pana se obține consistenta dorita.

14

Cand este gata, oprim focul si presaram verdeata tocata marunt.

15

Inainte ca tocanita sa fie gata, pe un ochi de plita separat, pregatim si mamaliguta, ca sa fie fierbinte in momentul servirii.

16

Tocanita de ceapa cu aripi de pui se servește de obicei cu mamaliguta calda. Gustul dulceag dat de ceapa si morcov se potriveste minunat cu mamaliguta, insa daca nu va place puteti alege sa o serviti cu paine calda sau turta de casa, este la fel de gustoasa.

17

De asemenea, la tocanita puteti alege sa o serviti cu muraturi de casa, varza murata, sau ardei iuti.

18

Putem servi aceasta tocanita chiar si alaturi de piure de cartofi sau cu pilaf simplu.
Pofta mare!

Note

Tocanita de ceapa cu aripi de pui
(Visited 3.110 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *