Leurda a fost numita ”Planta mileniului trei” datorita proprietatilor si beneficiilor sale pentru organism. Cu un gust foarte asemanator usturoiului, dar cu o prospetime aparte, leurda este numita Allium ursinum sau Usturoiul ursului.Leurda este o planta de Primavara si poate fi gasita in lunile aprilie- iunie. Este raspandita in cea mai mare parte a Europei si crestein padurile cu soluri umede, preferand conditii usor acide.
Mod de preparare:
Leurda se spala, se curata de plante uscate, se zvanta cu servetele de hartie. Cartofii/ cartoful daca e unul mare se curata, se spala. Ceapa se curata, se spala.
Tocam ceapa marunt, solzisori.
Cartoful il facem cubulete mici pentru a fierbe rapid.
Pegatim supa de legume ( 1 l apa, 2 linguri de ulei, morcov ras - calit putin pentru culoare), telina si pastarnac , cateva fire de patrunjel verde, 1 ardei rosu).
Daca tipul nu va permite, puteti gati supa din delicat bio in care adaugati si cateva linguri de ulei, dati in fiert cateva minute pentru ca legumele uscate si deshidratate sa se inmoaie si sa-si elibereze aroma, apoi supa e gata.
In cratita in care vom pregati supa, adaugam uleiul si vom cali ceapa pana cand se inmoaie si devine translucida.
Adaugam apoi cartofii tocati cubulete si amestecam bine.
Luam o lingura de bulion sau sos de rosii passate si o adaugam in supa.
Fierbem cateva minute si bulionul cat sa-i schimbe culoarea intr-o nuanta mai deschisa.
Tocam marunt frunzele de leurda cu tot cu tulpini.
Adaugam leurda in supa si o lasam sa fiarba cateva minute.
Stoarcem apoi cateva linguri de zeama de lamaie si potrivim supa cu sare dupa gust.
Folosim apoi blenderul pentru a transforma compozitia in supa crema.
Pasam cat mai bine ca sa obtinem o supa crema fina cu o culoare frumoasa si apetisanta.
Servim apoi supa asezonata cu sare, piper si zeama de lamaie pentru cine mai doreste in plus.
Eu am decorat si servit supa crema cu crutoane de bagheta aromate cu usturoi, cateva picaturi de sos rosu iute , muguri ( inflorescente) de la leurda si germeni de praz. Va recomand sa consumati cat mai des germeni de plante comestibile, au un efect minunat asupra sanatatii noastre.
Va invit cu drag sa gatiti aceasta supa crema, delicioasa, aromata si cu proprietati benefice pentru organismul nostru atat hranitoare cat si de detoxifiere.
In Germania, leurda a fost numita ”Planta mileniului trei”, tocmai datorita efectelor sale benefice asupra inimii şi a vaselor de sange, dar și asupra digestiei, sistemului imunitar si a celui endocrin.
Leurda se aseamana cu usturoiul nu doar la gust. Mai multe studii au ajuns la concluzia ca are chiar mai multe proprietati terapeutice decat usturoiul pentru organism. Acest lucru se datoreaza, se pare, faptului ca leurda creste in mod salbatic, pastrandu-si insusirile nealterate.
Spor si pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Leurda se spala, se curata de plante uscate, se zvanta cu servetele de hartie. Cartofii/ cartoful daca e unul mare se curata, se spala. Ceapa se curata, se spala.
Tocam ceapa marunt, solzisori.
Cartoful il facem cubulete mici pentru a fierbe rapid.
Pegatim supa de legume ( 1 l apa, 2 linguri de ulei, morcov ras - calit putin pentru culoare), telina si pastarnac , cateva fire de patrunjel verde, 1 ardei rosu).
Daca tipul nu va permite, puteti gati supa din delicat bio in care adaugati si cateva linguri de ulei, dati in fiert cateva minute pentru ca legumele uscate si deshidratate sa se inmoaie si sa-si elibereze aroma, apoi supa e gata.
In cratita in care vom pregati supa, adaugam uleiul si vom cali ceapa pana cand se inmoaie si devine translucida.
Adaugam apoi cartofii tocati cubulete si amestecam bine.
Luam o lingura de bulion sau sos de rosii passate si o adaugam in supa.
Fierbem cateva minute si bulionul cat sa-i schimbe culoarea intr-o nuanta mai deschisa.
Tocam marunt frunzele de leurda cu tot cu tulpini.
Adaugam leurda in supa si o lasam sa fiarba cateva minute.
Stoarcem apoi cateva linguri de zeama de lamaie si potrivim supa cu sare dupa gust.
Folosim apoi blenderul pentru a transforma compozitia in supa crema.
Pasam cat mai bine ca sa obtinem o supa crema fina cu o culoare frumoasa si apetisanta.
Servim apoi supa asezonata cu sare, piper si zeama de lamaie pentru cine mai doreste in plus.
Eu am decorat si servit supa crema cu crutoane de bagheta aromate cu usturoi, cateva picaturi de sos rosu iute , muguri ( inflorescente) de la leurda si germeni de praz. Va recomand sa consumati cat mai des germeni de plante comestibile, au un efect minunat asupra sanatatii noastre.
Va invit cu drag sa gatiti aceasta supa crema, delicioasa, aromata si cu proprietati benefice pentru organismul nostru atat hranitoare cat si de detoxifiere.
In Germania, leurda a fost numita ”Planta mileniului trei”, tocmai datorita efectelor sale benefice asupra inimii şi a vaselor de sange, dar și asupra digestiei, sistemului imunitar si a celui endocrin.
Leurda se aseamana cu usturoiul nu doar la gust. Mai multe studii au ajuns la concluzia ca are chiar mai multe proprietati terapeutice decat usturoiul pentru organism. Acest lucru se datoreaza, se pare, faptului ca leurda creste in mod salbatic, pastrandu-si insusirile nealterate.
Spor si pofta mare!