Ratatouille este o tocanita de legume, gustoasa si aromata ce poate fi consumata ca atare sau ca garnitura.
Mod de preparare:
Vinetele se spala, se sterg cu un servet, se curata de codite. Ardeii se spala, se curata de codite si seminte, ceapa se curata de coaja, se spala, usturoiul se curata de coaja si se zdrobeste prin presa sau se da pe razatoarea mica, ciupercile se spala. Cartofii se curata, se spala, se vor tine in apa rece pana la preparare pentru a evita oxidarea lor.
Ciupercile se defac in bucati, daca ati ales alt tip de ciuperci se vor felia in bucati mai groase cu tot cu codite.
Zucchini se vor taia si ei in rondele de aceeasi dimensiune ca restul legumelor taiate.
Ceapa se taie rondele groase cu grija pentru a nu se desface. Cartofii ii taiem rondele.
Intr-o tigaie punem ulei de masline si sotam cartofii nu foarte mult timp, cat sa devina aurii pe ambele parti. Cand sunt gata ii transferam intrun bol si-i acoperim pentru a se inmuia un pic.
Continuam cu sotarea cepelor la foc mic, le lasam la fel, cat sa devina aurii, nu trebuie sa le ardem pentru ca vor da gust amarui si de afumatura mancarii. Cand s-au sotat le punem in bol acoperit.
Sotam si zucchini, mai adaugati ulei in cratita in caz ca nu mai este nevoie, dupa sotare ii punem la aburit in bol pentru inmuiere.
Continuam cu vinetele, inainte sa le sotam le vom sterge de apa lasata cu servetel absorbant. Cand s-au sotat si au devenit aurii, le scoatem si le pastram acoperite in bol.
Sotam si ardei la foc mic, urmarim sa prinda pe margine culoare aurie si sa aiba gust de ardei copt. Ii lasam si pe acestia la inmuiat cateva minute, cat timp pregatim sosul de rosii.
Intr-un bol punem sosul de rosii passate, adaugam condimentele: lingurita de cimbru uscat, puteti sa adaugati si cimbru verde in caz ca aveti, o lingurita de condimente aromatice ( oregano, cimbru, rozmarin, maghiran), usturoiul pisat, sare si piper. Gustati sosul sa verificati daca are suficient sare si piper.
Dupa ce am pregatit sosul, il vom adauga in oala slow cooker, cam o jumatate din cantitate.
Pentru montarea ratatoille, vom alterna legumele intre ele, nu inainte de a le asezona cu sare si piper. Pentru a-l construi mai usor am facut blocuri mici din legume si apoi le-am transferat frumos in oala, in forma de spirala.
Dupa ce am terminat cu aranjarea legumelor in oala, am adaugat si restul de sos de rosii, pe toata suprafata lor.
Nu este necesar sa adaugati apa, legumele vor lasa destul de multa pe parcursul prepararii termice.
Ratatouille e o mancare de legume aromata si gustoasa poate fi pregatita si in zilele de post, dar o puteti folosi foarte bine si ca garnitura la preparate din carne, puteti adauga branza rasa sau cascaval. Eu am ales sa o servesc alaturi de chiftelute de pui si busuioc verde tocat marunt. Este absolut delicioasa.
Pofta buna!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Vinetele se spala, se sterg cu un servet, se curata de codite. Ardeii se spala, se curata de codite si seminte, ceapa se curata de coaja, se spala, usturoiul se curata de coaja si se zdrobeste prin presa sau se da pe razatoarea mica, ciupercile se spala. Cartofii se curata, se spala, se vor tine in apa rece pana la preparare pentru a evita oxidarea lor.
Ciupercile se defac in bucati, daca ati ales alt tip de ciuperci se vor felia in bucati mai groase cu tot cu codite.
Zucchini se vor taia si ei in rondele de aceeasi dimensiune ca restul legumelor taiate.
Ceapa se taie rondele groase cu grija pentru a nu se desface. Cartofii ii taiem rondele.
Intr-o tigaie punem ulei de masline si sotam cartofii nu foarte mult timp, cat sa devina aurii pe ambele parti. Cand sunt gata ii transferam intrun bol si-i acoperim pentru a se inmuia un pic.
Continuam cu sotarea cepelor la foc mic, le lasam la fel, cat sa devina aurii, nu trebuie sa le ardem pentru ca vor da gust amarui si de afumatura mancarii. Cand s-au sotat le punem in bol acoperit.
Sotam si zucchini, mai adaugati ulei in cratita in caz ca nu mai este nevoie, dupa sotare ii punem la aburit in bol pentru inmuiere.
Continuam cu vinetele, inainte sa le sotam le vom sterge de apa lasata cu servetel absorbant. Cand s-au sotat si au devenit aurii, le scoatem si le pastram acoperite in bol.
Sotam si ardei la foc mic, urmarim sa prinda pe margine culoare aurie si sa aiba gust de ardei copt. Ii lasam si pe acestia la inmuiat cateva minute, cat timp pregatim sosul de rosii.
Intr-un bol punem sosul de rosii passate, adaugam condimentele: lingurita de cimbru uscat, puteti sa adaugati si cimbru verde in caz ca aveti, o lingurita de condimente aromatice ( oregano, cimbru, rozmarin, maghiran), usturoiul pisat, sare si piper. Gustati sosul sa verificati daca are suficient sare si piper.
Dupa ce am pregatit sosul, il vom adauga in oala slow cooker, cam o jumatate din cantitate.
Pentru montarea ratatoille, vom alterna legumele intre ele, nu inainte de a le asezona cu sare si piper. Pentru a-l construi mai usor am facut blocuri mici din legume si apoi le-am transferat frumos in oala, in forma de spirala.
Dupa ce am terminat cu aranjarea legumelor in oala, am adaugat si restul de sos de rosii, pe toata suprafata lor.
Nu este necesar sa adaugati apa, legumele vor lasa destul de multa pe parcursul prepararii termice.
Ratatouille e o mancare de legume aromata si gustoasa poate fi pregatita si in zilele de post, dar o puteti folosi foarte bine si ca garnitura la preparate din carne, puteti adauga branza rasa sau cascaval. Eu am ales sa o servesc alaturi de chiftelute de pui si busuioc verde tocat marunt. Este absolut delicioasa.
Pofta buna!