AutorNicola ElenaCategorie, , , , , DificultateÎncepător

Rösti, cartofi prajiti elvetieni se prepara foarte usor, mai repede decat cartofii prajiti traditionali iar de obicei se servesc ca garnitura. Chiar daca reteta de baza implica doar cartofi cruzi rasi, sare si piper, se poate adauga ceapa, slanina, barnza, verdeata sau chiar mere.
Rösti, cartofi prajiti elvetieni sunt un preparat traditional din partea nemteasca a Elvetiei, fiind pregatiti initial de catre fermierii din cantonul Berna la micul dejun.

Randamente4 porții
Timp de pregătire10 minuteTimp de preparare10 minuteTimp total20 minute

 650 gr cartofi dulci
 sare si piper negru
 3 linguri de ulei de floarea soarelui
 25 gr unt

1

Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la temperatura mica. Asezam in tava de copt prosoape de hartie si o punem deoparte.

2

Cartofii dulci se curata de coaja si se spala. Cojile cartofilor dulci au o culoare variabila, de la alb si roz pana la maro roscat, iar miezul de la alb la portocaliu. Varianta cu miez portocaliu este cea mai gustoasa si cea care se gaseste in mod obisnuit in magazinele din Romania.

3

Cartofii dulci ii dam pe razatoarea cu ochiuri mari si ii punem intr-un castron. Asezonam cu sare si piper si amestecam bine.

4

Se incinge jumatate din ulei intr-o tigaie mare antiaderenta, dupa care se adauga jumatate din unt.

5

Se imparte jumatate din compozitia de cartofi dulci in 4 portii care se modeleaza sub forma unei chiftele (rösti) rotunde si groase de 1 cm si se preseaza sa-si pastreze forma. Cand untul incepe sa sfaraie, se pun rösti cu grija in tigaie.

6

Se prajesc rösti la foc moderat 5 minute, sau pana se fac crocante si se rumenesc, apoi se intorc cu grija folosind o spatula si se prajesc inca 5 minute. Nu va ingrijorati daca se rup cand sunt intoarse, pur si simplu se aduna si se preseaza ca sa-si recapete forma. Intre timp se modeleaza restul compozitiei de cartofi in alte 4 rösti.

7

Cand prima serie este gata, se transfera in tava de copt si se lasa sa se scurga de ulei 1-2 minute, tinandu-le la cald in cuptor. Se adauga in cratita restul de ulei si unt, se incing si se prajeste si urmatoarea serie de rösti.

8

Rösti se poate prepara si ca o singura chiftea mare, care se imparte la masa in 8 portii. Se poate adauga in compozitie bacon tocat foarte fin sau sunca pentru a obtine un gust mai deosebit.

9

Rösti se servesc calde simple sau ca garnitura la diverse preparate din carne.

10

Puteti de asemenea sa le serviti ca aperitive sau dimineata la micul dejun cu oua posate deasupra, fasii de somon afumat sau prosciutto, branzeturi, legume proaspete etc.
Pofta mare!

Ingrediente

 650 gr cartofi dulci
 sare si piper negru
 3 linguri de ulei de floarea soarelui
 25 gr unt

Indicații

1

Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la temperatura mica. Asezam in tava de copt prosoape de hartie si o punem deoparte.

2

Cartofii dulci se curata de coaja si se spala. Cojile cartofilor dulci au o culoare variabila, de la alb si roz pana la maro roscat, iar miezul de la alb la portocaliu. Varianta cu miez portocaliu este cea mai gustoasa si cea care se gaseste in mod obisnuit in magazinele din Romania.

3

Cartofii dulci ii dam pe razatoarea cu ochiuri mari si ii punem intr-un castron. Asezonam cu sare si piper si amestecam bine.

4

Se incinge jumatate din ulei intr-o tigaie mare antiaderenta, dupa care se adauga jumatate din unt.

5

Se imparte jumatate din compozitia de cartofi dulci in 4 portii care se modeleaza sub forma unei chiftele (rösti) rotunde si groase de 1 cm si se preseaza sa-si pastreze forma. Cand untul incepe sa sfaraie, se pun rösti cu grija in tigaie.

6

Se prajesc rösti la foc moderat 5 minute, sau pana se fac crocante si se rumenesc, apoi se intorc cu grija folosind o spatula si se prajesc inca 5 minute. Nu va ingrijorati daca se rup cand sunt intoarse, pur si simplu se aduna si se preseaza ca sa-si recapete forma. Intre timp se modeleaza restul compozitiei de cartofi in alte 4 rösti.

7

Cand prima serie este gata, se transfera in tava de copt si se lasa sa se scurga de ulei 1-2 minute, tinandu-le la cald in cuptor. Se adauga in cratita restul de ulei si unt, se incing si se prajeste si urmatoarea serie de rösti.

8

Rösti se poate prepara si ca o singura chiftea mare, care se imparte la masa in 8 portii. Se poate adauga in compozitie bacon tocat foarte fin sau sunca pentru a obtine un gust mai deosebit.

9

Rösti se servesc calde simple sau ca garnitura la diverse preparate din carne.

10

Puteti de asemenea sa le serviti ca aperitive sau dimineata la micul dejun cu oua posate deasupra, fasii de somon afumat sau prosciutto, branzeturi, legume proaspete etc.
Pofta mare!

Cartofi dulci Rösti
(Visited 78 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *