Aceasta reteta de vinete umplute cu carne tocata este de inspiratie libiana si se refera mai exact la modul cum sunt umplute feliile de vanata cu carne tocata.
In Libia se numeste “Mbatan batata” si este un fel de mancare constand din felii de cartofi prajiți ( vinete sau conopida) care sunt umplute cu o combinatie de ingrediente aromate. Umplutura consta de obicei din carne tocata (vita sau miel), ceapa, pesmet, patrunjel, usturoi, ardei iute, oua si unt. Cartofii se taie mai intai in jumatate, cu cele doua felii unite intre ele la baza pentru a putea fi incarcati cu umplutura. Acestea sunt apoi acoperite cu oua și pesmet si prajite in ulei incins. Acest fel de mancare gustos este de obicei servit ca aperitiv si este deosebit de popular in timpul Ramadanului. Desi unora le place sa stropeasca un sos de rosii picant peste cartofi inainte de a fi prajiti, acestia sunt mult mai gustosi si mai crocanti atunci cand sunt prajiti simplu.
Mod de preparare:
Vinetele se spala, se sterg cu un servet, se indeparteaza varfurile si coditele.
Taiem apoi vinetele in felii de circa 1 cm.
Fiecare felie de vanata se taie din nou in jumatate dar nu pana la capat, ( vezi imaginea).
Ceapa si usturoiul verde se curata, se spala, se toaca marunt. Carnea se toaca se pune intr-un bol.
Adaugam peste carnea tocata ceapa si ustoroiul verde maruntite, sosul de soia si sosul Oyster, piper alb, sare dupa gust si amestecam bine.
Umplem feliile de vinete cu carne tocata apoi le asezam pe un platou.
Intr-un bol adaugam mixul de clatite sau faina, apa si putin ulei, amestecam bine pana cand obtinem o compozitie ca de clatite dar usor mai densa.
Pe o farfurie se pun 2-3 linguri de faina si tavalim feliile de vinete umplute pana vor fi complet acoperite cu faina, in felul acesta bucatile de vinete umplute vor face o mai buna aderenta cu aluatul obtinut din mixul de clatite sau faina. Adaugam in bolul cu mixul de clatie feliile de vinete impudrate cu faina si le amestecam usor pana cand vor fi complet acoperite de compozitie.
In tigaie se incinge uleiul, apoi se reduce focul la minim. Se pun bucatile de vinete umplute cu carne la prăjit, pe rand, intorcand-le pe fiecare parte pana cand prind o culoare frumoasa aurie si crocanta.
Dupa ce s-au rumenit scoatem vinetele umplute pe un servet absorbant de hartie, apoi se pun pe un platou.
Vinetele umplute se pot servi alaturi de o garnitura de piure de cartofi, cartofi prajiti, cus-cus, orez alb sau cu o salata verde.
De asemenea ele pot fi servite cu diverse sosuri preferate: sos de rosii cu usturoi, sos Tabasco, sos de branza pentru tortilla, sos ketchup etc.
Vinetele umplute cu carne tocata sunt un fel de mancare aromat , ele se servesc atat calde cat si reci sunt deosebit de aspectuoase, apetisante si de efect, ce vor cuceri imediat pe oricine.
Vinetele umplute sunt perfecte atat pentru cina sau pranz in familie, cat si pentru masa de sarbatoare ca aperitive. La cat de aspectuoase sunt, acestea vor surprinde oaspetii prin gust desavarsit si aroma intensa.
Asadar, aceasta reteta minunata si exotica, de vinete umplute cu carne tocata, adaptata si reinterpretata, este usor de pregatit si rapid ce merita sa o incercati cu orice fel de carne preferati.
Vinetele umplute cu carne condimentata si aromatizata simplu si fin, se pot servi atat la masa de pranz cat si la cina cu familia, dar si ca aperitiv la mese importante si de sarbatori. Cu toate ca personajul principal din reteta, vanata, nu este inca in sezon, o putem gasi cu usurinta in toate supermarketurile si ne putem antrena cu aceasta reteta pentru cand vom avea vinete romamanesti la sfarsitul verii, sau daca nu aveti un supermarket in apropiere, puteti inlocui vanata cu cartofi.
Spor si pofta mare!
Nota:
Asa arata acest fel de mancare traditional din Libia.
In poza sunt cartofi umpluti cu carne tocata (miel sau vita).
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Vinetele se spala, se sterg cu un servet, se indeparteaza varfurile si coditele.
Taiem apoi vinetele in felii de circa 1 cm.
Fiecare felie de vanata se taie din nou in jumatate dar nu pana la capat, ( vezi imaginea).
Ceapa si usturoiul verde se curata, se spala, se toaca marunt. Carnea se toaca se pune intr-un bol.
Adaugam peste carnea tocata ceapa si ustoroiul verde maruntite, sosul de soia si sosul Oyster, piper alb, sare dupa gust si amestecam bine.
Umplem feliile de vinete cu carne tocata apoi le asezam pe un platou.
Intr-un bol adaugam mixul de clatite sau faina, apa si putin ulei, amestecam bine pana cand obtinem o compozitie ca de clatite dar usor mai densa.
Pe o farfurie se pun 2-3 linguri de faina si tavalim feliile de vinete umplute pana vor fi complet acoperite cu faina, in felul acesta bucatile de vinete umplute vor face o mai buna aderenta cu aluatul obtinut din mixul de clatite sau faina. Adaugam in bolul cu mixul de clatie feliile de vinete impudrate cu faina si le amestecam usor pana cand vor fi complet acoperite de compozitie.
In tigaie se incinge uleiul, apoi se reduce focul la minim. Se pun bucatile de vinete umplute cu carne la prăjit, pe rand, intorcand-le pe fiecare parte pana cand prind o culoare frumoasa aurie si crocanta.
Dupa ce s-au rumenit scoatem vinetele umplute pe un servet absorbant de hartie, apoi se pun pe un platou.
Vinetele umplute se pot servi alaturi de o garnitura de piure de cartofi, cartofi prajiti, cus-cus, orez alb sau cu o salata verde.
De asemenea ele pot fi servite cu diverse sosuri preferate: sos de rosii cu usturoi, sos Tabasco, sos de branza pentru tortilla, sos ketchup etc.
Vinetele umplute cu carne tocata sunt un fel de mancare aromat , ele se servesc atat calde cat si reci sunt deosebit de aspectuoase, apetisante si de efect, ce vor cuceri imediat pe oricine.
Vinetele umplute sunt perfecte atat pentru cina sau pranz in familie, cat si pentru masa de sarbatoare ca aperitive. La cat de aspectuoase sunt, acestea vor surprinde oaspetii prin gust desavarsit si aroma intensa.
Asadar, aceasta reteta minunata si exotica, de vinete umplute cu carne tocata, adaptata si reinterpretata, este usor de pregatit si rapid ce merita sa o incercati cu orice fel de carne preferati.
Vinetele umplute cu carne condimentata si aromatizata simplu si fin, se pot servi atat la masa de pranz cat si la cina cu familia, dar si ca aperitiv la mese importante si de sarbatori. Cu toate ca personajul principal din reteta, vanata, nu este inca in sezon, o putem gasi cu usurinta in toate supermarketurile si ne putem antrena cu aceasta reteta pentru cand vom avea vinete romamanesti la sfarsitul verii, sau daca nu aveti un supermarket in apropiere, puteti inlocui vanata cu cartofi.
Spor si pofta mare!
Nota:
Asa arata acest fel de mancare traditional din Libia.
In poza sunt cartofi umpluti cu carne tocata (miel sau vita).