AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateÎncepător

Zacusca de vinete este cea mai delicioasa tocanita de legume coapte, perfecta si potrivita in orice sezon, atat ca aperitiv cat si ca mancare principala pentru pranz sau cina. Ce faci insa cand ti se termina proviziile de zacusca din camara, sau ce faci cand ai pofta de zacusca dar nu ai posibilitatea sa coci legumele la gratar si nici sa faci fum in bucatarie daca le coci pe aragaz? Solutia este sa apelam la proviziile din congelator sau in caz de nu le avem, sa ne aprovizionam de la un supermarket, apoi in 30 de minute putem avea o zacusca delicioasa si perfecta, la fel ca cea facuta de mama sau bunica.

Randamente6 porții
Timp de pregătire10 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total40 minute

 500 gr vinete coapte ( congelate)
 500 gr ardei kapia copti ( la borcan sau congelati)
 3 cepe potrivite
 350 ml sos de rosii passate
 2 frunze de foi de dafin
 sare si piper dupa gust
 100 ml ulei de floare soarelui

1

Mod de preparare:
Pentru aceasta zacusca rapida eu am cumparat vinete congelate si ardei copti din supermarket. Imi era pofta de zacusca de casa si nu prea aveam chef sa coc legumele pe gratar, asa ca am gasit aceasta solutie inedita, care m-a ajutat sa castig timp si sa am bucataria fara miros de fum sau urme de arsuri de la legume pe blatul de lucru. Pentru inceput este necesar sa dezghetam vinetele coapte si ardeii kapia copti. Eu le las peste noapte la dezghetat in frigider, sau atunci cand ma grabesc dezghet la cuptorul cu microunde pe functia dedicata acestui proces.

2

Ceapa se curata de coaja, se spala, se toaca marunt sau daca vreti o zacusca mai fina o puteti da prin blender.

3

Ardeii dupa ce s-au dezghetat se pun intr-o sita pentru a se scurge de zeama lasata, cu cat avem mai putina apa in zacusca cu atata se va fierbe mai repede.

4

Vinetele se pun si ele la scurs intr-o sita, la fel se procedeaza si cand avem vinete sau ardei copti, proaspete pe gratar.

5

Cand ardeii s-au scurs de apa (zeama) ii tocam marunt sau daca vreti o zacusca fina, ii puteti da prin blender, mie in schimb imi place, cand fac zacusca pentru consum rapid, sa simt la gust bucatile de ardei si vanata cat mai mari.

6

Vom marunti si vanata in acelasi mod.

7

Intr-o cratita potrivita sau wok (cu cat e mai larga, cu atat e mai bine) punem uleiul si ceapa maruntita. Vom cali ceapa la foc mic pret de cateva minute sau pana cand se inmoaie si devine sticloasa. Ceapa nu trebuie sa se prajeasca prea tare.

8

Adaugam apoi peste ceapa ardeii copti maruntiti si vom continua calirea lor alte cateva minute.

9

Vom amesteca ocazional, focul il lasam la mediu.

10

Cand totul va incepe sa clocoteasca vom adauga vinetele tocate si lasam sa inceapa din nou sa clocoteasca.

11

Turnam apoi sosul gros de rosii passate si omogenizam bine totul.

12

Asezonam zacusca cu sare, piper negru proaspat macinat si 1-2 foi de dafin. Urmeaza fierberea finala care are ca scop evaporarea apei din legume si scaderea zacustii.

13

In aceasta etapa zacusca se va fierbe la foc mic si vom amesteca continuu deoarece zacusca stropeste. Etapa aceasta durează cam 30 de minute sau in functie de cantitatea de zacusca de vinete preparata. Cu cat este mai multa, cu atat va dura mai mult. Semnul ca o zacusca este fiartă destul de bine este aparitia unor mici balti de ulei la suprafața ei, sau cum verifica bunica cu lingura de lemn care trebuia sa ramana fixata in zacusca, daca are inca apa lingura va cadea.

14

La final gustam din nou zacusca si mai asezonam dupa caz cu sare si piper, apoi vom scoate cele 2 foi de dafin.

15

Tare buna a iesit aceasta zacusca de vinete cu ardei copți, gustul de afumatura de la ardei si vinete s-a simtit perfect si in acest caz, nici nu ai fi zis ca nu au fost coapte atunci pe moment. Are culoare frumoasa, consistenta perfecta iar gustul si aromele sunt senzationale. Foarte gustoasa a iesit!

16

Zacusca se poate servi atat cand este inca fierbinte cu paine calda sau mamaliguta, dar merge perfect si rece pe paine prajita, bruschette biscuiti sarati, poate fi combinata cu pilaf sau diverse piureuri etc.
Pofta buna!

Ingrediente

 500 gr vinete coapte ( congelate)
 500 gr ardei kapia copti ( la borcan sau congelati)
 3 cepe potrivite
 350 ml sos de rosii passate
 2 frunze de foi de dafin
 sare si piper dupa gust
 100 ml ulei de floare soarelui

Indicații

1

Mod de preparare:
Pentru aceasta zacusca rapida eu am cumparat vinete congelate si ardei copti din supermarket. Imi era pofta de zacusca de casa si nu prea aveam chef sa coc legumele pe gratar, asa ca am gasit aceasta solutie inedita, care m-a ajutat sa castig timp si sa am bucataria fara miros de fum sau urme de arsuri de la legume pe blatul de lucru. Pentru inceput este necesar sa dezghetam vinetele coapte si ardeii kapia copti. Eu le las peste noapte la dezghetat in frigider, sau atunci cand ma grabesc dezghet la cuptorul cu microunde pe functia dedicata acestui proces.

2

Ceapa se curata de coaja, se spala, se toaca marunt sau daca vreti o zacusca mai fina o puteti da prin blender.

3

Ardeii dupa ce s-au dezghetat se pun intr-o sita pentru a se scurge de zeama lasata, cu cat avem mai putina apa in zacusca cu atata se va fierbe mai repede.

4

Vinetele se pun si ele la scurs intr-o sita, la fel se procedeaza si cand avem vinete sau ardei copti, proaspete pe gratar.

5

Cand ardeii s-au scurs de apa (zeama) ii tocam marunt sau daca vreti o zacusca fina, ii puteti da prin blender, mie in schimb imi place, cand fac zacusca pentru consum rapid, sa simt la gust bucatile de ardei si vanata cat mai mari.

6

Vom marunti si vanata in acelasi mod.

7

Intr-o cratita potrivita sau wok (cu cat e mai larga, cu atat e mai bine) punem uleiul si ceapa maruntita. Vom cali ceapa la foc mic pret de cateva minute sau pana cand se inmoaie si devine sticloasa. Ceapa nu trebuie sa se prajeasca prea tare.

8

Adaugam apoi peste ceapa ardeii copti maruntiti si vom continua calirea lor alte cateva minute.

9

Vom amesteca ocazional, focul il lasam la mediu.

10

Cand totul va incepe sa clocoteasca vom adauga vinetele tocate si lasam sa inceapa din nou sa clocoteasca.

11

Turnam apoi sosul gros de rosii passate si omogenizam bine totul.

12

Asezonam zacusca cu sare, piper negru proaspat macinat si 1-2 foi de dafin. Urmeaza fierberea finala care are ca scop evaporarea apei din legume si scaderea zacustii.

13

In aceasta etapa zacusca se va fierbe la foc mic si vom amesteca continuu deoarece zacusca stropeste. Etapa aceasta durează cam 30 de minute sau in functie de cantitatea de zacusca de vinete preparata. Cu cat este mai multa, cu atat va dura mai mult. Semnul ca o zacusca este fiartă destul de bine este aparitia unor mici balti de ulei la suprafața ei, sau cum verifica bunica cu lingura de lemn care trebuia sa ramana fixata in zacusca, daca are inca apa lingura va cadea.

14

La final gustam din nou zacusca si mai asezonam dupa caz cu sare si piper, apoi vom scoate cele 2 foi de dafin.

15

Tare buna a iesit aceasta zacusca de vinete cu ardei copți, gustul de afumatura de la ardei si vinete s-a simtit perfect si in acest caz, nici nu ai fi zis ca nu au fost coapte atunci pe moment. Are culoare frumoasa, consistenta perfecta iar gustul si aromele sunt senzationale. Foarte gustoasa a iesit!

16

Zacusca se poate servi atat cand este inca fierbinte cu paine calda sau mamaliguta, dar merge perfect si rece pe paine prajita, bruschette biscuiti sarati, poate fi combinata cu pilaf sau diverse piureuri etc.
Pofta buna!

Zacusca de vinete – reteta rapida
(Visited 1.920 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *