Daca te-ai saturat de reteta clasica de cozonac iti propunem sa incerci varianta cu branza si stafide.
Cozonac cu branza dulce - o alternativa gustoasa si aromata la cozonacul cu nuca si mai ales pentru ca ne place Pasca atat de mult cand vine Pastele.
Mod de preparare:
Incalzim laptele cu zaharul si zaharul vaniliat. Punem la crescut drojdia intr-un bol separat cu putin lapte si faina.
Spalam bine lamaia si portocala cu un burete pentru a indeparta ceara, apoi razuim cojile pe razatoarea mica.
Separam galbenusurile de albus. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.
Cernem faina de 3 - 4 ori pentru a se aera.
In faina facem un gol si adaugam sare, coaja de lamaie si coaja de portocala rasa.
Adaugam untul la temperatura camerei, apoi adaugam drojdia crescuta.
Transferam aluatul intr-un bol separat uns cu putin ulei, il acoperim cu folie si il lasam la crescut pentru o ora.
Pentru acest cozonac am pregatit o umplutura din branza fina pentru prajituri, merge sa folositi si branza proaspata de vaci.
Am amestecat branza cu un galbenus (ca sa nu contina multa apa), zahar vanilat, coaja rasa de lamaie si zahar pudra vanilat in loc de zahar tos.
Cand aluatul a crescut, l-am impartit in doua si o bucata am transferat-o pe blatul de lucru uns usor cu ulei. Bucata de aluat o mai impartim in doua ca sa putem face doua rulouri si sa le impletim.
Dam primei jumatati de aluat forma dreptunghiulara.
Intindem usor aluatul cu sucitorul, atat cat sa nu se rupa cand vom pune umplutura.
Adaugam apoi crema de branza, si o intindem usor cu o spatula.
Presaram stafide aurii pe toata suprafata de branza, puteti presara si miez de nuca mai grosier.
Incepem apoi sa rulam presand usor cu degetele ca sa nu ramana goluri de aer, nu trebuie se ne grabim.
In acelasi mod procedam si cu cealalta jumatate de aluat.
Cand am terminat de rulat si a doua jumatate, vom impleti cele doua rulade de aluat umplut intr-o spirala, ii strangem usor la capete, bagandu-le sub aluat.
Vom transfera spirala de cozonac in tava de cozonac ( nu de chec, care este mai mica si riscam ca la coacere sa se reverse alatul, fiind tava prea mica, trebuie sa aiba loc unde creste).
Cozonacul este un desert iubit de noi toti, il adoram in orice combinatie de umplutura. Traditia spune ca se mananca impreuna cu ou rosu de Paste, insa fiind atat de apreciat il gatim ori de cate ori este nevoie sau cand ne e pofta de ceva bun si dulce.
Cozonacul cu branza si stafide este super delicios si suculent de la crema de branza, daca nu vrei o pasca alege sa faci acest cozonac si iti vei incanta papilele gustative si pe toti membrii familiei ori invitati atunci cand va vin in vizita.
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Incalzim laptele cu zaharul si zaharul vaniliat. Punem la crescut drojdia intr-un bol separat cu putin lapte si faina.
Spalam bine lamaia si portocala cu un burete pentru a indeparta ceara, apoi razuim cojile pe razatoarea mica.
Separam galbenusurile de albus. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.
Cernem faina de 3 - 4 ori pentru a se aera.
In faina facem un gol si adaugam sare, coaja de lamaie si coaja de portocala rasa.
Adaugam untul la temperatura camerei, apoi adaugam drojdia crescuta.
Transferam aluatul intr-un bol separat uns cu putin ulei, il acoperim cu folie si il lasam la crescut pentru o ora.
Pentru acest cozonac am pregatit o umplutura din branza fina pentru prajituri, merge sa folositi si branza proaspata de vaci.
Am amestecat branza cu un galbenus (ca sa nu contina multa apa), zahar vanilat, coaja rasa de lamaie si zahar pudra vanilat in loc de zahar tos.
Cand aluatul a crescut, l-am impartit in doua si o bucata am transferat-o pe blatul de lucru uns usor cu ulei. Bucata de aluat o mai impartim in doua ca sa putem face doua rulouri si sa le impletim.
Dam primei jumatati de aluat forma dreptunghiulara.
Intindem usor aluatul cu sucitorul, atat cat sa nu se rupa cand vom pune umplutura.
Adaugam apoi crema de branza, si o intindem usor cu o spatula.
Presaram stafide aurii pe toata suprafata de branza, puteti presara si miez de nuca mai grosier.
Incepem apoi sa rulam presand usor cu degetele ca sa nu ramana goluri de aer, nu trebuie se ne grabim.
In acelasi mod procedam si cu cealalta jumatate de aluat.
Cand am terminat de rulat si a doua jumatate, vom impleti cele doua rulade de aluat umplut intr-o spirala, ii strangem usor la capete, bagandu-le sub aluat.
Vom transfera spirala de cozonac in tava de cozonac ( nu de chec, care este mai mica si riscam ca la coacere sa se reverse alatul, fiind tava prea mica, trebuie sa aiba loc unde creste).
Cozonacul este un desert iubit de noi toti, il adoram in orice combinatie de umplutura. Traditia spune ca se mananca impreuna cu ou rosu de Paste, insa fiind atat de apreciat il gatim ori de cate ori este nevoie sau cand ne e pofta de ceva bun si dulce.
Cozonacul cu branza si stafide este super delicios si suculent de la crema de branza, daca nu vrei o pasca alege sa faci acest cozonac si iti vei incanta papilele gustative si pe toti membrii familiei ori invitati atunci cand va vin in vizita.
Pofta mare!