AutorNicola ElenaCategorie, , , , DificultateIntermediar

Galustele cu prune sau gomboți cu prune, sunt un desert traditional din Europa Centrala si de Est, preparat din cartofi, faina, oua, pesmet, scortisoara si prune. Galustele cu prune sunt usor de realizat, delicioase si aromate, pufoase si aurii, sunt perfecte atat in perioada de sezon a prunelor dar si in afara sezonului cand se pot inlocui cu magiun sau fructe din compot scurse bine de sirop.

Randamente20 de porții
Timp de pregătire10 minuteTimp de preparare1 oră 20 minuteTimp total1 oră 30 minute

 550 gr cartofi albi
 150 gr faina
 80 gr zahar pudra
 2 oua
 sare
 20 prune mici
 40 gr zahar tos
 1 lingurita de scortisoara
pentru decor
 150 gr pesmet
 50 ml ulei sau 60g de unt
 30 gr zahar pudra
 30 gr zahar vanilat

1

Mod de preparare:
Pentru galustele cu prune vom folosi cartofi albi, speciali pentru piure, pentru ca sunt mai fainosi. Cartofii cu tot cu coaja se spala bine si se pun la fiert. Ii fierbem in coaja pentru ca sa nu absoarba multa apa.

2

Taiem prunele pe mijloc, fara sa despartim cele doua jumatati si scoatem samburii.

3

Cand cartofii sunt bine fierti, se scurg de apa si se lasa sa se racoreasca atat cat sa se poata atinge si se curate de coaja si de punctele negre. Este de preferat sa nu lucram cu cartofii calzi, pentru ca un aluat de galuste cald, va fi mai moale si va intra faina mai multa, rezultand galuste tari.

4

Ouale se spala, se desinfecteaza. Vom separa albusurile de galbenus, vom folosi doar galbenusul. Nu aruncati albusul, puneti-l intr-o punga si congelati-l, il puteti folosi la prajituri.

5

Cartofii curatati si racitii ii dam apoi pe razatoarea cu ochiuri mici. Ar trebui sa obtinem 500 g de cartofi.

6

Peste cartofii rasi, adaugam cele doua galbenusuri, zaharul pudra si un praf de sare.

7

Adaugam apoi faina, dar nu toata odata. In functie de tipul cartofilor folositi si de marimea galbenusurilor, vom avea nevoie de mai multa sau mai putina faina.

8

Amestecam toate ingredientele fara sa framantam prea mult, cam doua minute, ca sa nu legam glutenul din faina, pentru ca asta va face galustele mai tari si mai elastice. Adaugam faina treptat pana ce obtinem un aluat moale, doar suficient de consistent cat sa poata fi modelat. Nu il vom face asemanator cu aluatul de paine, consistent, neted si foarte bine omogenizat. Cu cat seamana mai mult cu aluatul de paine, cu atat galustile vor fi mai tari.

9

Ca sa putem lucra cu aluatul acesta lipicios vom infaina plansa de lucru. Folosim faina din ce ne-a mai ramas de la framantat sau utilizam putina faina din punga.
Punem 2 l de apa la fiert si adaugam in ea un praf de sare.

10

Impartim aluatul in 20 bucati egale, ceea ce inseamna o portie de doar 35 de grame pentru fiecare galusca. Marim cantitatea doar daca avem prune foarte mari. Dam fiecarei bucatele o forma rotunda si dam deoparte.

11

Formam galustele. Luam cate o biluta de aluat si utilizand putina faina, o aplatizam intr-un cerc suficient de mare cat sa cuprinda pruna. Aluatul se va inchide foarte usor penru ca este lipicios.

12

Amestecam zaharul vanilat cu scortisoara apoi luam cate un fruct si umplem mai intai locul samburelui cu amestecul de zahar si scortisoara, sau chiar miez de nuca.

13

Pruna umpluta o vom pune in centrul cercului de aluat cu taietura in jos apoi lipim marginile si impachetam in forma rotunda cu mainile pana ce aluatul se distribuie uniform. Le modelam la fel pe toate si le asezam pe un platou presarat cu faina.

14

Este timpul sa ne ocupam si de pesmet.
Incingem o tigaie cu peretii mai inalti sau un wok, la foc mic spre mediu si adaugam uleiul sau untul.

15

Adaugam apoi pesmetul si amestecam constant, pentru ca se arde foarte foarte usor.

16

Cand capata o culoare aramie frumoasa, oprim focul. Mai amestecam cateva secunde pentru ca el va continua sa se gateasca si dupa ce oprim focul, apoi adaugam zaharul pudra.

17

Omogenizam.

18

Adaugam si zaharul vanilat cu scortisoara.

19

Cand apa da in clocot adaugam galustele fara sa se apropie intre ele cam 7-8 bucati. Micsoram temperatura astfel incat galustele sa nu fiarba in clocote. Lasati sa fiarba incet 10-15 minute, depinde cat de fierte vreti sa fie prunele. Le puteti lasa si 5 minute, dar prunele vor fi un pic mai crude. Cand s-au ridicat la suprafata sunt gata.

20

Se scot cu o spumiera, se scurg bine de apa, apoi asa fierbinti se pun in pesmetul rumenit. Miscam tigaia astfel incat sa plimbam galustele prin ea. Se vor imbraca singure cu pesmet fara sa le atingem. Procedam identic pentru toate galustele.

21

Uitati cat de bine arata, sunt moi, pufoase si aromate.

22

Galustele cu prune se pot servi calde dar si reci, simple, cu iaurt sau cu smantana si vanilie.

23

Cateva sfaturi pentru galuste moi si pufoase:
- folosim cartofi albi fainosi si ii fierbem in coaja apoi ii lasam pana se racesc complet. Cartofii fierti fara coaja vor absorbi mai mult lichid.
- este de preferat sa nu lucram cu cartofii calzi, pentru ca un aluat de galuste cald, va fi mai moale si vom risca sa punem mai multa faina.
- pasam cartofii cu zdrobitorul special sau ii dam pe razatoare. Nu pasam niciodata cartofii fierti cu aparate electrice cu lame va rezulta o pasta cleioasa, oarecum elastica, care va cere multa faina si va da galuste tari.
- nu adaugam faina toata odata. In functie de tipul cartofilor folositi si de marimea galbenusurilor, vom avea nevoie de mai multa sau mai putina faina.
- folosim doar galbenusul de ou. Albusul contine un procent mare de apa, care va cere mai multa faina. Galbenusul contine mai putina umiditate dar un procent destul de mare de grasime, care va face aluatul de galuste mai fraged.
- framantam aluatul minimul necesar cat sa omogenizam ingredientele, ca sa nu legam glutenul din faina, pentru ca asta va face galustele mai tari si mai elastice.

24

Aceste galuste se pot face cu orice fel de fructe de sezon: cirese, visine, caise, mere, portocale, proaspete sau uscate sau chiar cu gem.
Pofta mare!

Ingrediente

 550 gr cartofi albi
 150 gr faina
 80 gr zahar pudra
 2 oua
 sare
 20 prune mici
 40 gr zahar tos
 1 lingurita de scortisoara
pentru decor
 150 gr pesmet
 50 ml ulei sau 60g de unt
 30 gr zahar pudra
 30 gr zahar vanilat

Indicații

1

Mod de preparare:
Pentru galustele cu prune vom folosi cartofi albi, speciali pentru piure, pentru ca sunt mai fainosi. Cartofii cu tot cu coaja se spala bine si se pun la fiert. Ii fierbem in coaja pentru ca sa nu absoarba multa apa.

2

Taiem prunele pe mijloc, fara sa despartim cele doua jumatati si scoatem samburii.

3

Cand cartofii sunt bine fierti, se scurg de apa si se lasa sa se racoreasca atat cat sa se poata atinge si se curate de coaja si de punctele negre. Este de preferat sa nu lucram cu cartofii calzi, pentru ca un aluat de galuste cald, va fi mai moale si va intra faina mai multa, rezultand galuste tari.

4

Ouale se spala, se desinfecteaza. Vom separa albusurile de galbenus, vom folosi doar galbenusul. Nu aruncati albusul, puneti-l intr-o punga si congelati-l, il puteti folosi la prajituri.

5

Cartofii curatati si racitii ii dam apoi pe razatoarea cu ochiuri mici. Ar trebui sa obtinem 500 g de cartofi.

6

Peste cartofii rasi, adaugam cele doua galbenusuri, zaharul pudra si un praf de sare.

7

Adaugam apoi faina, dar nu toata odata. In functie de tipul cartofilor folositi si de marimea galbenusurilor, vom avea nevoie de mai multa sau mai putina faina.

8

Amestecam toate ingredientele fara sa framantam prea mult, cam doua minute, ca sa nu legam glutenul din faina, pentru ca asta va face galustele mai tari si mai elastice. Adaugam faina treptat pana ce obtinem un aluat moale, doar suficient de consistent cat sa poata fi modelat. Nu il vom face asemanator cu aluatul de paine, consistent, neted si foarte bine omogenizat. Cu cat seamana mai mult cu aluatul de paine, cu atat galustile vor fi mai tari.

9

Ca sa putem lucra cu aluatul acesta lipicios vom infaina plansa de lucru. Folosim faina din ce ne-a mai ramas de la framantat sau utilizam putina faina din punga.
Punem 2 l de apa la fiert si adaugam in ea un praf de sare.

10

Impartim aluatul in 20 bucati egale, ceea ce inseamna o portie de doar 35 de grame pentru fiecare galusca. Marim cantitatea doar daca avem prune foarte mari. Dam fiecarei bucatele o forma rotunda si dam deoparte.

11

Formam galustele. Luam cate o biluta de aluat si utilizand putina faina, o aplatizam intr-un cerc suficient de mare cat sa cuprinda pruna. Aluatul se va inchide foarte usor penru ca este lipicios.

12

Amestecam zaharul vanilat cu scortisoara apoi luam cate un fruct si umplem mai intai locul samburelui cu amestecul de zahar si scortisoara, sau chiar miez de nuca.

13

Pruna umpluta o vom pune in centrul cercului de aluat cu taietura in jos apoi lipim marginile si impachetam in forma rotunda cu mainile pana ce aluatul se distribuie uniform. Le modelam la fel pe toate si le asezam pe un platou presarat cu faina.

14

Este timpul sa ne ocupam si de pesmet.
Incingem o tigaie cu peretii mai inalti sau un wok, la foc mic spre mediu si adaugam uleiul sau untul.

15

Adaugam apoi pesmetul si amestecam constant, pentru ca se arde foarte foarte usor.

16

Cand capata o culoare aramie frumoasa, oprim focul. Mai amestecam cateva secunde pentru ca el va continua sa se gateasca si dupa ce oprim focul, apoi adaugam zaharul pudra.

17

Omogenizam.

18

Adaugam si zaharul vanilat cu scortisoara.

19

Cand apa da in clocot adaugam galustele fara sa se apropie intre ele cam 7-8 bucati. Micsoram temperatura astfel incat galustele sa nu fiarba in clocote. Lasati sa fiarba incet 10-15 minute, depinde cat de fierte vreti sa fie prunele. Le puteti lasa si 5 minute, dar prunele vor fi un pic mai crude. Cand s-au ridicat la suprafata sunt gata.

20

Se scot cu o spumiera, se scurg bine de apa, apoi asa fierbinti se pun in pesmetul rumenit. Miscam tigaia astfel incat sa plimbam galustele prin ea. Se vor imbraca singure cu pesmet fara sa le atingem. Procedam identic pentru toate galustele.

21

Uitati cat de bine arata, sunt moi, pufoase si aromate.

22

Galustele cu prune se pot servi calde dar si reci, simple, cu iaurt sau cu smantana si vanilie.

23

Cateva sfaturi pentru galuste moi si pufoase:
- folosim cartofi albi fainosi si ii fierbem in coaja apoi ii lasam pana se racesc complet. Cartofii fierti fara coaja vor absorbi mai mult lichid.
- este de preferat sa nu lucram cu cartofii calzi, pentru ca un aluat de galuste cald, va fi mai moale si vom risca sa punem mai multa faina.
- pasam cartofii cu zdrobitorul special sau ii dam pe razatoare. Nu pasam niciodata cartofii fierti cu aparate electrice cu lame va rezulta o pasta cleioasa, oarecum elastica, care va cere multa faina si va da galuste tari.
- nu adaugam faina toata odata. In functie de tipul cartofilor folositi si de marimea galbenusurilor, vom avea nevoie de mai multa sau mai putina faina.
- folosim doar galbenusul de ou. Albusul contine un procent mare de apa, care va cere mai multa faina. Galbenusul contine mai putina umiditate dar un procent destul de mare de grasime, care va face aluatul de galuste mai fraged.
- framantam aluatul minimul necesar cat sa omogenizam ingredientele, ca sa nu legam glutenul din faina, pentru ca asta va face galustele mai tari si mai elastice.

24

Aceste galuste se pot face cu orice fel de fructe de sezon: cirese, visine, caise, mere, portocale, proaspete sau uscate sau chiar cu gem.
Pofta mare!

Note

Galuste cu prune – Gomboti
(Visited 682 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *