AutorNicola ElenaCategorie, , DificultateAvansat

Pasca cu aluat de cozonac este traditional desertul nelipsit de pe masa de Paste. Din economie de timp, majoritatea gospodinelor prefera sa o cumpere de-a gata, ins cu siguranta nu se compara pasca pregatita in casa si mai ales mirosul care se simte in timpul coacerii acestui preparat minunat, simti prin miros ca vin sarbatorile.

Randamente1 porție
Timp de pregătire40 minuteTimp de preparare2 oreTimp total2 ore 40 minute

 500 gr faina 000
 4 galbenusuri
 210 ml - 250 lapte
 80 gr unt
 4 linguri de miere de albine
 8 pliculete de zahar vanilat
 30 gr drojdie proaspata
 1 praf de sare
 4 linguri de ulei
 coaja rasa de lamaie
 coaja rasa de portocala
 cororant rosu alimentar sau zeama de la o sfecla rosie
 1 ou pentru uns
Pentru umplutura
 10 linguri cu varf de branza proaspata
 50 gr zahar pudra vanilat
 1 ou
 100 gr stafide
 coaja rasa de lamaie

1

Mod de preparare:
Faina se cerne de mai multe ori pentru a se aera si afana.

2

Masuram mierea de albine.

3

Separam galbenusurile de albus, acestea trebuie sa fie la temperatura camerei.

4

Cantarim untul si-l vom lasa la temperatura camerei sa se inmoaie, apoi il vom topi si raci.

5

Lamaia si portocala le vom spala sub jet de apa calda cu un burete pentru a indeparta ceara, apoi le vom da pe razatoarea mica.

6

Scoatem si drojdia din frigider si o vom lasa la temperatura camerei, apoi o vom freca cu o lingura de zahar pana devine lichida.

7

Adaugam si putin lapte peste drojdie amestecam sa se omogenizeze si o vom lasa la dospit.
Masuram laptele apoi il incalzim usor la aragaz, dupa care vom adauga mierea de albine, zaharul vanilat si vom amesteca pana cand tot zaharul se topeste.

8

Cand drojdia si-a marit volumul putem incepe framantarea aluatului.

9

Galbenusurile se freaca bine cu un praf de sare si se adauga in faina apoi se amesteca. Se toarna treptat si alternativ laptele, untul topit si racorit, coaja rasa de lamaie si cea de portocala. Se framanta in continuare timp in care vom adauga si uleiul putin cate putin, vom framanta aproximativ 20 de minute, pana se desprinde de vas.

10

Se acopera cu folie apoi cu un servet si se lasa la crescut o ora.

11

Aluatul crescut se lucreaza putin pe masa unsa cu ulei, se imparte in doua.

12

Luam prima bucata de aluat si o vom colora cu suc de sfecla rosie sau colorant alimentar rosu.

13

Din aluatul fara colorant vom indinde o foaie si o vom aseza ca baza pe tava de copt acoperita cu hartie de copt.

14

Din aluatul colorot vom intinde o foaie si vom decupa bucati din el cu un pahar ca la gogosi.

15

Fiecare aluat decupat il vom decora cu dintii de la o furculita.

16

Asezam apoi cercurile de aluat una peste alta cu decorul in sus.

17

Punem o bucata de rahat colorata, si vom rula cercurile de aluat ca intr-o floare.

18

Pe margine eu am mai pus un cerc rulat din aluat colorat si aluat simplu.

19

Peste cerc, pe margine, am pus florile din aluat colorat.
La mijloc am pus doua fasii de aluat in forma de cruce.

20

Am pregatit umplutura de branza si am turnat-o in mijlocul vasului. S-a acoperit si crucea din aluat insa acesta a iesit la suprafata dupa coacere.

21

Se mai lasă 15 minute sa creasca in tava.

22

Se ung florile cu galbenus de ou, apoi se da la cuptor pentru circa 50 de minute la 160 grade C.

23

Se lasa sa se raceasca in tava, apoi se scoate si se va orna cu miez de nuca, migdale, sau fructe confiate.

24

Arata foarte frumos asa decorat si miroase extraordinar de bine. Mentionez ca e bine sa insiropam cu o pensula florile, pentru ca sunt mai uscate de la coacere fiind aluatul mai subtire, apoi acoperite cu o folie. Asa vor fi proaspete pana la servire.
Sau cand vreti sa serviti pasca, puteti sa le stropiti cu sirop apoi sa dati la cuptor cu microunde pentru 1-2 minute.
Pofta mare!

Ingrediente

 500 gr faina 000
 4 galbenusuri
 210 ml - 250 lapte
 80 gr unt
 4 linguri de miere de albine
 8 pliculete de zahar vanilat
 30 gr drojdie proaspata
 1 praf de sare
 4 linguri de ulei
 coaja rasa de lamaie
 coaja rasa de portocala
 cororant rosu alimentar sau zeama de la o sfecla rosie
 1 ou pentru uns
Pentru umplutura
 10 linguri cu varf de branza proaspata
 50 gr zahar pudra vanilat
 1 ou
 100 gr stafide
 coaja rasa de lamaie

Indicații

1

Mod de preparare:
Faina se cerne de mai multe ori pentru a se aera si afana.

2

Masuram mierea de albine.

3

Separam galbenusurile de albus, acestea trebuie sa fie la temperatura camerei.

4

Cantarim untul si-l vom lasa la temperatura camerei sa se inmoaie, apoi il vom topi si raci.

5

Lamaia si portocala le vom spala sub jet de apa calda cu un burete pentru a indeparta ceara, apoi le vom da pe razatoarea mica.

6

Scoatem si drojdia din frigider si o vom lasa la temperatura camerei, apoi o vom freca cu o lingura de zahar pana devine lichida.

7

Adaugam si putin lapte peste drojdie amestecam sa se omogenizeze si o vom lasa la dospit.
Masuram laptele apoi il incalzim usor la aragaz, dupa care vom adauga mierea de albine, zaharul vanilat si vom amesteca pana cand tot zaharul se topeste.

8

Cand drojdia si-a marit volumul putem incepe framantarea aluatului.

9

Galbenusurile se freaca bine cu un praf de sare si se adauga in faina apoi se amesteca. Se toarna treptat si alternativ laptele, untul topit si racorit, coaja rasa de lamaie si cea de portocala. Se framanta in continuare timp in care vom adauga si uleiul putin cate putin, vom framanta aproximativ 20 de minute, pana se desprinde de vas.

10

Se acopera cu folie apoi cu un servet si se lasa la crescut o ora.

11

Aluatul crescut se lucreaza putin pe masa unsa cu ulei, se imparte in doua.

12

Luam prima bucata de aluat si o vom colora cu suc de sfecla rosie sau colorant alimentar rosu.

13

Din aluatul fara colorant vom indinde o foaie si o vom aseza ca baza pe tava de copt acoperita cu hartie de copt.

14

Din aluatul colorot vom intinde o foaie si vom decupa bucati din el cu un pahar ca la gogosi.

15

Fiecare aluat decupat il vom decora cu dintii de la o furculita.

16

Asezam apoi cercurile de aluat una peste alta cu decorul in sus.

17

Punem o bucata de rahat colorata, si vom rula cercurile de aluat ca intr-o floare.

18

Pe margine eu am mai pus un cerc rulat din aluat colorat si aluat simplu.

19

Peste cerc, pe margine, am pus florile din aluat colorat.
La mijloc am pus doua fasii de aluat in forma de cruce.

20

Am pregatit umplutura de branza si am turnat-o in mijlocul vasului. S-a acoperit si crucea din aluat insa acesta a iesit la suprafata dupa coacere.

21

Se mai lasă 15 minute sa creasca in tava.

22

Se ung florile cu galbenus de ou, apoi se da la cuptor pentru circa 50 de minute la 160 grade C.

23

Se lasa sa se raceasca in tava, apoi se scoate si se va orna cu miez de nuca, migdale, sau fructe confiate.

24

Arata foarte frumos asa decorat si miroase extraordinar de bine. Mentionez ca e bine sa insiropam cu o pensula florile, pentru ca sunt mai uscate de la coacere fiind aluatul mai subtire, apoi acoperite cu o folie. Asa vor fi proaspete pana la servire.
Sau cand vreti sa serviti pasca, puteti sa le stropiti cu sirop apoi sa dati la cuptor cu microunde pentru 1-2 minute.
Pofta mare!

Note

Pasca din aluat de cozonac
(Visited 199 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *