Sushi este un fel de mancare de origine japoneza constand din orez gatit in otet de orez si zahar si facut in mod traditional cu peste crud (in special somon sau pastrav), desi le putem gasi si cu alte ingrediente rafinate, cum ar fi fructe de mare sau legume.

Randamente4 porții
Timp de pregătire20 minuteTimp de preparare1 oră 10 minuteTimp total1 oră 30 minute

 300 gr orez pentru sushi (orez cu bob rotund)
 400 ml apa
 3 linguri de otet de orez
 1 linguri de zahar
 1 lingurita de sare
 1 punga de foi de alge nori ( contine 4-5 foi de nori)
 2 castraveti
 2 ardei kapia rosu
 2 morcovi
 1 avocado
 150 gr somon
 100 gr ton (din conserva am folosit)
 maioneza
 wasabi
 sos de soia
 ghimbir murat

1

Mod de preparare:
Se spala orezul in mai multe ape, pana cand apa este curata. Se lasa la inmuiat 10 minute. Se pune orezul intr-o oala, se adauga apa si se da la foc. Primele 10 minute la foc mediu, cand incepe sa fiarba se da la foc mare cam 2 minute si se da iar la foc mediu. Cand a scazut apa si se vad gaurile in orez, se da la foc mic. Dupa 10 minute oprim focul si lasam inca 10 minute. Tot procesul se face cu capacul pus.
In cuptorul cu microunde, incalzim putin otetul si il amestecam cu zaharul si sarea, pana cand acestea se topesc. Orezul se pune intr-un bol, preferabil unul de bambus si se adauga incetul cu incetul otetul. Se amesteca cu o lingura de lemn sau de plastic, cu miscari usoare ca sa nu rupem boabele de orez.

2

Am pregatit si un sos pentru umplutura format din maioneza si pasta wasabi.

3

Pana se raceste orezul ne ocupam de restul pregatirilor: infasuram covorasul pentru rulat sushi in folie alimentara, taiem morcovul, acocado, ardeiul si castravetele fasii foarte subtiri, ne ocupam de file-ul de somon ( eu am folosit somon afumat) si scurgem uleiul din conserva de ton. In cazul castravetelui, acesta nu se foloseste intreg, ci curatam coaja verde, apoi taiem castravetele in patru si indepartam partea cu seminte, vom folosi doar partea tare a castravetelui pe care o taiem fasii.

4

Pentru maki - rulourile cu orezul la interior si foaia nori la exterior, asezam nori pe covorasul de bambus, punem orezul intr-un strat de cca 3-4 mm, apasandu-l foarte bine cu mainile ude. Tineti aproape un bol cu apa in care sa va udati mainile pentru ca nu puteti intinde orezul si rula daca nu aveti mainile umezite.

5

Pentru maki lasam cca 1 cm de margine intr-o parte, unde NU punem orez, pentru ca ruloul sa stea legat.

6

Peste orezul bine intins vom punem umplutura dorita: legumele, surimi/somon, un strat subtire de de sos de maioneza cu wasabi (care are rolul de a face sushi mai cremos). Cand am terminat de pus umplutura rulam cu grija apasand usor cu mainile pe toata suprafata ruladei de orez. Cand ajungem cu rulatul la capat umezim un pic foaia de nori acolo unde nu am pus orez aceasta avand rolul de a lipi foarte bine ruloul de orez.

7

Eu am facut si un rulou Uramaki adica foaia de nori in interior de data asta, astfel: am pus orezul pe foaia de alge nori apoi am intors foaia cu orezul in jos si am asezat ingredientele direct pe foaia de nori, dupa care am rulat si l-am ornat cu mult susan. Aici eu am combinat ton, castravete, crema de maioneza si wasabi, morcovi, ardei.

8

Dupa ce am terminat toate rulourile, urmeaza taierea lor in bucatele mici si rotunde. Vom folosi un cutit bine ascutit si un bol cu apa rece. Udam cutitul si taiem cate o bucatica intr-o miscare rapida ca sa nu aplatizam ruloul. Cam la fiecare 2-3 bucatele va trebui sa udam din nou cutitul, altfel nu va taia orezul.

9

Se servesc cu un bol mic de sos de soia, wasabi dupa gust. Mie imi place sa adaug si ghimbir murat pentru aroma, asa se serveste in mod traditional, dar este o chestie de preferinta.
Pofta buna!

Ingrediente

 300 gr orez pentru sushi (orez cu bob rotund)
 400 ml apa
 3 linguri de otet de orez
 1 linguri de zahar
 1 lingurita de sare
 1 punga de foi de alge nori ( contine 4-5 foi de nori)
 2 castraveti
 2 ardei kapia rosu
 2 morcovi
 1 avocado
 150 gr somon
 100 gr ton (din conserva am folosit)
 maioneza
 wasabi
 sos de soia
 ghimbir murat

Indicații

1

Mod de preparare:
Se spala orezul in mai multe ape, pana cand apa este curata. Se lasa la inmuiat 10 minute. Se pune orezul intr-o oala, se adauga apa si se da la foc. Primele 10 minute la foc mediu, cand incepe sa fiarba se da la foc mare cam 2 minute si se da iar la foc mediu. Cand a scazut apa si se vad gaurile in orez, se da la foc mic. Dupa 10 minute oprim focul si lasam inca 10 minute. Tot procesul se face cu capacul pus.
In cuptorul cu microunde, incalzim putin otetul si il amestecam cu zaharul si sarea, pana cand acestea se topesc. Orezul se pune intr-un bol, preferabil unul de bambus si se adauga incetul cu incetul otetul. Se amesteca cu o lingura de lemn sau de plastic, cu miscari usoare ca sa nu rupem boabele de orez.

2

Am pregatit si un sos pentru umplutura format din maioneza si pasta wasabi.

3

Pana se raceste orezul ne ocupam de restul pregatirilor: infasuram covorasul pentru rulat sushi in folie alimentara, taiem morcovul, acocado, ardeiul si castravetele fasii foarte subtiri, ne ocupam de file-ul de somon ( eu am folosit somon afumat) si scurgem uleiul din conserva de ton. In cazul castravetelui, acesta nu se foloseste intreg, ci curatam coaja verde, apoi taiem castravetele in patru si indepartam partea cu seminte, vom folosi doar partea tare a castravetelui pe care o taiem fasii.

4

Pentru maki - rulourile cu orezul la interior si foaia nori la exterior, asezam nori pe covorasul de bambus, punem orezul intr-un strat de cca 3-4 mm, apasandu-l foarte bine cu mainile ude. Tineti aproape un bol cu apa in care sa va udati mainile pentru ca nu puteti intinde orezul si rula daca nu aveti mainile umezite.

5

Pentru maki lasam cca 1 cm de margine intr-o parte, unde NU punem orez, pentru ca ruloul sa stea legat.

6

Peste orezul bine intins vom punem umplutura dorita: legumele, surimi/somon, un strat subtire de de sos de maioneza cu wasabi (care are rolul de a face sushi mai cremos). Cand am terminat de pus umplutura rulam cu grija apasand usor cu mainile pe toata suprafata ruladei de orez. Cand ajungem cu rulatul la capat umezim un pic foaia de nori acolo unde nu am pus orez aceasta avand rolul de a lipi foarte bine ruloul de orez.

7

Eu am facut si un rulou Uramaki adica foaia de nori in interior de data asta, astfel: am pus orezul pe foaia de alge nori apoi am intors foaia cu orezul in jos si am asezat ingredientele direct pe foaia de nori, dupa care am rulat si l-am ornat cu mult susan. Aici eu am combinat ton, castravete, crema de maioneza si wasabi, morcovi, ardei.

8

Dupa ce am terminat toate rulourile, urmeaza taierea lor in bucatele mici si rotunde. Vom folosi un cutit bine ascutit si un bol cu apa rece. Udam cutitul si taiem cate o bucatica intr-o miscare rapida ca sa nu aplatizam ruloul. Cam la fiecare 2-3 bucatele va trebui sa udam din nou cutitul, altfel nu va taia orezul.

9

Se servesc cu un bol mic de sos de soia, wasabi dupa gust. Mie imi place sa adaug si ghimbir murat pentru aroma, asa se serveste in mod traditional, dar este o chestie de preferinta.
Pofta buna!

Note

Sushi
(Visited 442 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *