Pilaf taranesc cu gaina de tara

AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateIntermediar

Pilaful cu carne de gaina crescuta la tara, este o mancare foarte gustoasa, ce poate fi servita ca felul doi la pranz sau chiar la cina. Dat fiind faptul ca grasimea de la gaina se va regasi in pilaf, acest preparat se serveste cald impreuna cu o salata acra sau chiar cu muraturile preferate.

Randamente4 porții
Timp de pregătire15 minuteTimp de preparare1 oră 10 minuteTimp total1 oră 25 minute
 250 gr orez ( sau o cana potrivita )
 1 l supa de gaina
 1 piept de gaina ( sau carnea pe care o preferati de la gaina)
 1 morcov
 1 ceapa
 1 ardei kapia
 sare, piper dupa gust
 patrunjel pentru decor
1

Mod de preparare:
Pentru ca am avut o gaina mare, eu am ales sa folosesc doar pieptul de gaina pentru ca, fiert foarte bine va da gust bun pilafului, in plus in comparatie cu pieptul de pui care e in general mai fraged si suculent, cel de gaina e mai fad daca nu e combinat in tocanite, supe sau alte preparate cu gust bun aromat. Cel putin bunica mea paterna pregatea pieptul de pui mereu la pilaf si astazi am zis sa incerc si eu reteta ei din amintiri, dupa gust sunt sigura ca am reusit.

2

Ceapa se curata, se spala, se taie solzisori.

3

Ardeiul se curata de seminte si codita, se spala, se toaca marunt.

4

Morcovul se curata, se spala, se da pe razatoarea mica, acesta va da o culoare aurie pilafului dar si un gust bun.

5

Pieptul de pui se spala apoi se pune la fiert si se da intr-un clocot. Cand se formeaza spuma, fie spumati, fie schimbati apa, indicat e sa spumati pentru ca nu pierdeti foarte multa grasime in felul acesta, iar daca folositi tot piept de pui acesta nu e foarte gras decat doar daca adaugati suplimentar grasimea adunata de la gaina.

6

Cand carnea este bine fiarta, o vom scoate din supa formata si o vom adauga intr-un wok cu putin ulei incins.

7

Vom cali cat mai bine, in acest timp condimentam doar cu sare si piper. Cand bucatile de piept de pui s-au prajit frumos le vom scoate din wok pe un servet de bucatarie.

8

Orezul se spala si se scurge de apa prin sita.

9

Intr-o tigaie sau wok vom cali mai intai ceapa, nu trebuie sa o aurim, pentru aceast va recomand sa adaugati peste ea un praf de sare.

10

Cand ceapa s-a inmuiat, fara sa ia alta culoare, vom adauga morcovul ras si mai calim putin cam 2 minute cat sa se inmoaie putin morcovul si sa prinda gust de calit.

11

Peste legumele calite adaugam orezul spalat. Masuram supa de la pieptul de pui daca nu avem 1 litru de lichid mai completam cu apa.

12

Vom lasa sa fiarba orezul la foc mic, cu capacul pus. Din cand in cand vom amesteca in orez sa ne asiguram cu. u se lipeste de fundul vasului.
Nota: daca orezul se lipeste, transferati-l pe cel nelipit in alt vas si continuati fierberea. Orezul lipit va afuma toata mancare si va strica tot gustul.

13

Cand orezul este aproape fiert si mai are putin lichid vom adauga si ardeiul kapia. Pe el il vom adauga mereu la urma ca sa nu inroseasca prea tare orezul. Da gust, afoma si culoare frumoasa pilafului, binenteles daca nu-l preferati il puteti omite.

14

Cand orezul e gata vom adauga bucatelele de piept de pui prajite si mai fierbem putin cat sa se inmoaie crusta pieptului de pui in orezi si sa isi combine gustul.

15

Am retinut de mica de la bunica mea ca vezi cand e gata orezul fara sa gusti cand bobitele de orez sunt umflate in 3 parti, adica daca luati o bobita de orez o sa vedeti ca e umflat bine si ca e impartit in 3 parti, iar la gust dca testati nu se simte tare / nefiert.

16

Pilaful se serveste cald alaturi de rondele de sfecla rosie marinata, castraveti sau gogosar murati, salata de ardei copti sau salata de varza ori salata verde cu ridichi.

17

Gustul e fin, cremos si aromat fara sa fi ajutat cumva cu vegeta sau alte condimente.

18

Pilaful acesta este savuros si se poate prepara cu orice fel de carne din gaina de tara.
Din amintiri am vrut sa readuc acea aroma si gustul din copilarie pe masa familiei mele, sunt sigura ca am reusit.
Se presara cu patrunjel verde si se serveste cald.
Pofta mare!

Ingrediente

 250 gr orez ( sau o cana potrivita )
 1 l supa de gaina
 1 piept de gaina ( sau carnea pe care o preferati de la gaina)
 1 morcov
 1 ceapa
 1 ardei kapia
 sare, piper dupa gust
 patrunjel pentru decor

Indicații

1

Mod de preparare:
Pentru ca am avut o gaina mare, eu am ales sa folosesc doar pieptul de gaina pentru ca, fiert foarte bine va da gust bun pilafului, in plus in comparatie cu pieptul de pui care e in general mai fraged si suculent, cel de gaina e mai fad daca nu e combinat in tocanite, supe sau alte preparate cu gust bun aromat. Cel putin bunica mea paterna pregatea pieptul de pui mereu la pilaf si astazi am zis sa incerc si eu reteta ei din amintiri, dupa gust sunt sigura ca am reusit.

2

Ceapa se curata, se spala, se taie solzisori.

3

Ardeiul se curata de seminte si codita, se spala, se toaca marunt.

4

Morcovul se curata, se spala, se da pe razatoarea mica, acesta va da o culoare aurie pilafului dar si un gust bun.

5

Pieptul de pui se spala apoi se pune la fiert si se da intr-un clocot. Cand se formeaza spuma, fie spumati, fie schimbati apa, indicat e sa spumati pentru ca nu pierdeti foarte multa grasime in felul acesta, iar daca folositi tot piept de pui acesta nu e foarte gras decat doar daca adaugati suplimentar grasimea adunata de la gaina.

6

Cand carnea este bine fiarta, o vom scoate din supa formata si o vom adauga intr-un wok cu putin ulei incins.

7

Vom cali cat mai bine, in acest timp condimentam doar cu sare si piper. Cand bucatile de piept de pui s-au prajit frumos le vom scoate din wok pe un servet de bucatarie.

8

Orezul se spala si se scurge de apa prin sita.

9

Intr-o tigaie sau wok vom cali mai intai ceapa, nu trebuie sa o aurim, pentru aceast va recomand sa adaugati peste ea un praf de sare.

10

Cand ceapa s-a inmuiat, fara sa ia alta culoare, vom adauga morcovul ras si mai calim putin cam 2 minute cat sa se inmoaie putin morcovul si sa prinda gust de calit.

11

Peste legumele calite adaugam orezul spalat. Masuram supa de la pieptul de pui daca nu avem 1 litru de lichid mai completam cu apa.

12

Vom lasa sa fiarba orezul la foc mic, cu capacul pus. Din cand in cand vom amesteca in orez sa ne asiguram cu. u se lipeste de fundul vasului.
Nota: daca orezul se lipeste, transferati-l pe cel nelipit in alt vas si continuati fierberea. Orezul lipit va afuma toata mancare si va strica tot gustul.

13

Cand orezul este aproape fiert si mai are putin lichid vom adauga si ardeiul kapia. Pe el il vom adauga mereu la urma ca sa nu inroseasca prea tare orezul. Da gust, afoma si culoare frumoasa pilafului, binenteles daca nu-l preferati il puteti omite.

14

Cand orezul e gata vom adauga bucatelele de piept de pui prajite si mai fierbem putin cat sa se inmoaie crusta pieptului de pui in orezi si sa isi combine gustul.

15

Am retinut de mica de la bunica mea ca vezi cand e gata orezul fara sa gusti cand bobitele de orez sunt umflate in 3 parti, adica daca luati o bobita de orez o sa vedeti ca e umflat bine si ca e impartit in 3 parti, iar la gust dca testati nu se simte tare / nefiert.

16

Pilaful se serveste cald alaturi de rondele de sfecla rosie marinata, castraveti sau gogosar murati, salata de ardei copti sau salata de varza ori salata verde cu ridichi.

17

Gustul e fin, cremos si aromat fara sa fi ajutat cumva cu vegeta sau alte condimente.

18

Pilaful acesta este savuros si se poate prepara cu orice fel de carne din gaina de tara.
Din amintiri am vrut sa readuc acea aroma si gustul din copilarie pe masa familiei mele, sunt sigura ca am reusit.
Se presara cu patrunjel verde si se serveste cald.
Pofta mare!

Note

Pilaf taranesc cu gaina de tara
(Visited 67 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *