Sushi este un preparat japonez in forma de rulada, realizat din orez si umplut cu diverse ingrediente. Sushi nu e deloc greu sa-l realizeazi acasa, cu putina indemanare il poti prepara foarte usor si in bucataria ta. Sunt o multime de retete de sushi si le poti alege pe cele cu ingredientele cele mai potrivite pentru tine, sau de ce nu, poti adauga doar ingredientele preferate. Pentru a realiza sushi ai nevoie doar de alge marine si un covoras de bambus care ajuta la formarea rulourilor. Avantajul la sushi facut acasa este ca vei invata ceva nou si distractiv, iar sushi-ul va fi mai ieftin decat cel mancat la restaurant.
Mod de preparare:
Orezul din sushi se spala cu apa rece pana ce apa ramane limpede, ca sa scoatem amidonul din el.
Pentru aceste rulouri de sushi m-am gandit sa pregatesc orezul in oala slow cooker, mai mult de test pentru ca sunt persoane care se tem sa gateasca orezul de sushi pe foc.
Punem orezul la fiert, la 1 cana si jumatate de orez o cana si jumatate de apa.
Setam oala slow cooker la o ora si jumatate high, recomand ca dupa o ora sa verificati orezul daca este fiert. La mine dupa o ora si jumatate orezul era prea mult fiert si usor lipit de vas, orezul de sushi trebuie sa fie un pic al dente sa zic asa, altfel daca este fiert prea tare la rulare se va sfarama si nu va arata bine. In cazul in care il fierbeti prea mult, il treceti mai intai intr-un vas de preferat de lemn ( nu din metal) cu o lingura de lemn, fara al distruge apoi il lasati la racit. Daca s-a lipit de vas, luati doar orezul care e deasupra celui lipit.
Acoperim oala slow cooker mai intai cu hartie de copt apoi am punem capacul. Hartia de copt pusa deasupra capacului are rolul de a impiedica formarea brobonelelor de apa dela abur.
Pregatirea amestecului de otet
Nota:
1. Daca orezul este prea fiert recomand ca amestecul de otet sa fie adaugat dupa racirea orezului, astfel cand amestecati orezul cu otetul nu il veti sfarama.
2. Daca orezul este fiert corect otetul fierbinte se adauga peste orez si amesteca, apoi se vor lasa impreuna la racit.
Eu pentru ca am fiert un pic mai mult orezul l-am lasat mai intai sa se raceasca timp in care am pregatit amestecul de otet de orez ( din 4 linguri) adaugand peste el: doua lingurite de zahar brun si o lingurita de sare.
Punem amestecul de otet la foc mic si il incalzim pana cand zaharul e topit. Nu trebuie sa fiarba.
Cand s-a racit orezul adaugam peste el amestecul din otetul de orez pe care il incorporam usor cu o lingura de lemn.
Pregatim legumele pentru umplutura. Morcovii se curata, se spala, se taie in fasii lungi si cat mai subtiri posibil. Ardeiul se curata de codita si seminte, se spala, se taie in fasii de-a lungul. Castravetele se curata de coaja si miez, vom folosi doar partea tare pe care o taiem fasii subtiri.
Avocado se curata de coaja si se indeparteaza samburele, apoi il taiem in fasii subtiri.
Pregatim si somonul crud sau afumat, pe care il fom taia in fasii lungi. La aceste rulouri eu nu am folosit surimi deloc. Am folosit de asemena ton din conserva, tonul se scurge de surplusul de ulei.
Pregatirea rulourilor de sushi
Mai intai am pregatit rulouri Maki, astfel:
Asezam pe masa de lucru o bucata de folie alimentara, apoi ruloul de bambus, iar o folie alimentara pe ea asezam bucata de nori cu partea aspra in sus si partea lucioasa in jos.
Punem apoi orezul in strat subtire, pe care il vom intinde cu mana umezita in apa rece ( orezul este foarte lipicios), am lasat la un capat al algei o parte neacoperita de orez cam de 2 cm pentru a sigila ruloul.
La capatul opus incepem sa adaugam ingredientele, pe care le preferati, astfel eu am pus fasii de morcov, fasii de ardei, fasii de avocado, fasii de castravete si de somon, in alte variante se pun mai putine ingrediente.
Prindem apoi ruloul de bambus chiar de dedesubt si rulam cu grija in timp ce apasam usor ca sa fie umplutura cat mai stransa.
Cand se atinge cu bambusul sau cu folia umplutura, se ridica bambusul si folia si se plaseaza astfel incat sa putem rula toata bucata pana la cap, capatul de nori ramas neacoperit se unge cu putina apa ca sa se lipeasca de rulou.
Pentru rulourile cu susan (Uramaki) procedam astfel:
Pe foaia de nori vom pune ca mai devreme orez lasand un capat liber, apoi presaram susan.
Peste susan vom pune folie alimentara sau o foaie cerata de copt.
Presam usor sa ne asiguram ca susanul se lipeste de orez.
Apoi intoarcem foaia de nori in sus si cu susanul in jos apoi indepartam folia de plastic.
Peste foita de nori la capatul opus adaugam din nou ingredientele, eu am adaugat legume asortate si ton.
Am pus cei drept cam multe ingrediente, asta e de fapt si un mic avantaj cand pregatesti singur sushi, ca poti pune ce ingrediente vrei si in multe combinatii, sushi va iesi oricum delicios si aromat.
Rulam cu grija presand usor ca sa fie umplutura cat mai stransa si sa nu se imprastie la taiat.
Sigilam ca si pe cel de mai sus.
Din cantitatea de 300gr orez ies cam 5 rulouri daca portionam corect orezul si daca nu avem pierderi la fierbere ( gen lipitul de vas).
Eu am facut 3 rulouri si mi-a ramas orez, asa ca m-am gandit sa fac si cateva bucati de sushi nigiri.
Nigiri in reteta clasica se realizeaza doar din orez invelit in somon crud. Eu m-am gandit sa pun cateva si legume la mijloc si somon afumat. Am luat o mana de orez pe care am intins-o / aplatizat-o usor cu mana, am adaugat legume fasii, am inchis apoi orezul, avand grija ca legumele sa ramana la mijloc, apoi am invelit orezul in somon afumat feliat. Dupa imaginatie si preferinta puteti presara in loc de somon: susan alb, susan negru, icre negre ( caviar), icre de stiuca, etc.
Taiem rulourile bucati de 2-3 cm. Pentru taiere vom folosi un cutit bine ascutit pe care il umezim in apa rece, la fiecare bucata taiata, astfel evitam imprastierea ingredientelor.
Se servesc cu un bol mic de sos de soia, in care dizolvi wasabi dupa gust si ghimbir murat pentru aroma.
Recomand adaugarea sosului de soia peste sushi doar la servire, pentru ca daca nu reusiti sa le consumati pe toate si le dati apoi la rece nu vor mai avea un aspect placut.
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Orezul din sushi se spala cu apa rece pana ce apa ramane limpede, ca sa scoatem amidonul din el.
Pentru aceste rulouri de sushi m-am gandit sa pregatesc orezul in oala slow cooker, mai mult de test pentru ca sunt persoane care se tem sa gateasca orezul de sushi pe foc.
Punem orezul la fiert, la 1 cana si jumatate de orez o cana si jumatate de apa.
Setam oala slow cooker la o ora si jumatate high, recomand ca dupa o ora sa verificati orezul daca este fiert. La mine dupa o ora si jumatate orezul era prea mult fiert si usor lipit de vas, orezul de sushi trebuie sa fie un pic al dente sa zic asa, altfel daca este fiert prea tare la rulare se va sfarama si nu va arata bine. In cazul in care il fierbeti prea mult, il treceti mai intai intr-un vas de preferat de lemn ( nu din metal) cu o lingura de lemn, fara al distruge apoi il lasati la racit. Daca s-a lipit de vas, luati doar orezul care e deasupra celui lipit.
Acoperim oala slow cooker mai intai cu hartie de copt apoi am punem capacul. Hartia de copt pusa deasupra capacului are rolul de a impiedica formarea brobonelelor de apa dela abur.
Pregatirea amestecului de otet
Nota:
1. Daca orezul este prea fiert recomand ca amestecul de otet sa fie adaugat dupa racirea orezului, astfel cand amestecati orezul cu otetul nu il veti sfarama.
2. Daca orezul este fiert corect otetul fierbinte se adauga peste orez si amesteca, apoi se vor lasa impreuna la racit.
Eu pentru ca am fiert un pic mai mult orezul l-am lasat mai intai sa se raceasca timp in care am pregatit amestecul de otet de orez ( din 4 linguri) adaugand peste el: doua lingurite de zahar brun si o lingurita de sare.
Punem amestecul de otet la foc mic si il incalzim pana cand zaharul e topit. Nu trebuie sa fiarba.
Cand s-a racit orezul adaugam peste el amestecul din otetul de orez pe care il incorporam usor cu o lingura de lemn.
Pregatim legumele pentru umplutura. Morcovii se curata, se spala, se taie in fasii lungi si cat mai subtiri posibil. Ardeiul se curata de codita si seminte, se spala, se taie in fasii de-a lungul. Castravetele se curata de coaja si miez, vom folosi doar partea tare pe care o taiem fasii subtiri.
Avocado se curata de coaja si se indeparteaza samburele, apoi il taiem in fasii subtiri.
Pregatim si somonul crud sau afumat, pe care il fom taia in fasii lungi. La aceste rulouri eu nu am folosit surimi deloc. Am folosit de asemena ton din conserva, tonul se scurge de surplusul de ulei.
Pregatirea rulourilor de sushi
Mai intai am pregatit rulouri Maki, astfel:
Asezam pe masa de lucru o bucata de folie alimentara, apoi ruloul de bambus, iar o folie alimentara pe ea asezam bucata de nori cu partea aspra in sus si partea lucioasa in jos.
Punem apoi orezul in strat subtire, pe care il vom intinde cu mana umezita in apa rece ( orezul este foarte lipicios), am lasat la un capat al algei o parte neacoperita de orez cam de 2 cm pentru a sigila ruloul.
La capatul opus incepem sa adaugam ingredientele, pe care le preferati, astfel eu am pus fasii de morcov, fasii de ardei, fasii de avocado, fasii de castravete si de somon, in alte variante se pun mai putine ingrediente.
Prindem apoi ruloul de bambus chiar de dedesubt si rulam cu grija in timp ce apasam usor ca sa fie umplutura cat mai stransa.
Cand se atinge cu bambusul sau cu folia umplutura, se ridica bambusul si folia si se plaseaza astfel incat sa putem rula toata bucata pana la cap, capatul de nori ramas neacoperit se unge cu putina apa ca sa se lipeasca de rulou.
Pentru rulourile cu susan (Uramaki) procedam astfel:
Pe foaia de nori vom pune ca mai devreme orez lasand un capat liber, apoi presaram susan.
Peste susan vom pune folie alimentara sau o foaie cerata de copt.
Presam usor sa ne asiguram ca susanul se lipeste de orez.
Apoi intoarcem foaia de nori in sus si cu susanul in jos apoi indepartam folia de plastic.
Peste foita de nori la capatul opus adaugam din nou ingredientele, eu am adaugat legume asortate si ton.
Am pus cei drept cam multe ingrediente, asta e de fapt si un mic avantaj cand pregatesti singur sushi, ca poti pune ce ingrediente vrei si in multe combinatii, sushi va iesi oricum delicios si aromat.
Rulam cu grija presand usor ca sa fie umplutura cat mai stransa si sa nu se imprastie la taiat.
Sigilam ca si pe cel de mai sus.
Din cantitatea de 300gr orez ies cam 5 rulouri daca portionam corect orezul si daca nu avem pierderi la fierbere ( gen lipitul de vas).
Eu am facut 3 rulouri si mi-a ramas orez, asa ca m-am gandit sa fac si cateva bucati de sushi nigiri.
Nigiri in reteta clasica se realizeaza doar din orez invelit in somon crud. Eu m-am gandit sa pun cateva si legume la mijloc si somon afumat. Am luat o mana de orez pe care am intins-o / aplatizat-o usor cu mana, am adaugat legume fasii, am inchis apoi orezul, avand grija ca legumele sa ramana la mijloc, apoi am invelit orezul in somon afumat feliat. Dupa imaginatie si preferinta puteti presara in loc de somon: susan alb, susan negru, icre negre ( caviar), icre de stiuca, etc.
Taiem rulourile bucati de 2-3 cm. Pentru taiere vom folosi un cutit bine ascutit pe care il umezim in apa rece, la fiecare bucata taiata, astfel evitam imprastierea ingredientelor.
Se servesc cu un bol mic de sos de soia, in care dizolvi wasabi dupa gust si ghimbir murat pentru aroma.
Recomand adaugarea sosului de soia peste sushi doar la servire, pentru ca daca nu reusiti sa le consumati pe toate si le dati apoi la rece nu vor mai avea un aspect placut.
Pofta mare!