Socata numita si suc de soc este o bautura racoritoare romaneasca facuta prin fermentarea florilor de soc negru, zahar, lamaie, apa si optional drojdie proaspata. In functie de data infloririi socului, socata se face si se bea in perioada mai-iunie.
Mod de preparare:
Florile de soc se curata, se spala, se scutura de apa, se rupe tija verde, pana la inflorescenta. Tijele verzi si groase dau gust amarui socatei.
Lamaiile se spala cu apa calda si se freaca cu un buretel (pentru a indeparta stratul de ceara de pe coaja). O lamaie o stoarcem si pe alta o taiem in felii subtiri.
Pregatim apoi borcanul curat in care adaugam feliile de lamaie si florile de soc.
Zaharul se pune la fiert cu 2-3 l de apa si se fierbe 15-20 de minute, nu este obligatoriu insa acest lucru permite fermentarea in conditii mai bune (mai ales daca nu folositi drojdie de bere) (si se continua cu pasii urmatori dupa ce s-a racit).
Se amesteca siropul de zahar cu sucul de la lamaie, apoi se toarna in borcan. Se poate adauga putina drojdie de bere (cat o cireasa), eu am adaugat, in acest fel sucul va fermenta mai repede dar, precizez, drojdia nu este obligatorie, nefolosirea acesteia prelungind timpul in care sucul va incepe sa fermenteze dar dandu-i si un gust mai bun (nu va mai avea gustul specific de drojdie).
Se acopera vasul de fermentare cu un capac neetans cum ar fi tifon ori prosop se tine 2-3 zile daca ati pus drojdie sau 5-6 zile fara drojdie de bere la temperatura camerei, amestecand de 2-3 ori pe zi.
Dupa acest timp socata este deja in plin proces de fermentare si capata un gust placut, acidulat. Este momentul in care poate fi baut, gustul este mult mai bun daca tineti sucul obtinut la rece in recipiente dar neinchise etans ca sa nu explodeze.
Daca vreti sa duceti procesul de fermentare pana la vin de soc dupa 3-4 zile de fermentare strecurati sucul in sticle fara sa le umpleti complet, apoi astupati-le bine cu dopuri si lasati la fermentat inca 1-2 saptamani.
Cand umpleti sticlele de 2l sau 2,5l cu socata trebuie sa aveti grija sa lasati un spatiu gol de 0,5l, altfel sticlele pot exploda.
Socata este cea mai consumata bautura racoritoare in aceasta perioada. Cu numeroase beneficii pentru sanatate, socata poate fi preparata intr-o sumedenie de moduri. Eu v-am prezentat una dintre retete cea pe care eu am urmat-o.
Socata este o bautura racoritoare acidulata si foarte parfumata obtinuta din florile de soc, o bautura ce pe langa efectul racoritor are multiple proprietati florile de soc fiind recomandate in combaterea mai multor afectiuni: afectiuni reumatice, afectiuni digestive avand efect diuretic si laxativ, afectiuni respiratorii fiind eficiente in raceala, gripa si bronsita. Socata este ideala in curele de slabire, avand efect detoxifiant, ajutand la eliminarea toxinelor din organism.
Si nu in ultimul rand socata e una din cele mai frumoase amintiri din copilarie.
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Florile de soc se curata, se spala, se scutura de apa, se rupe tija verde, pana la inflorescenta. Tijele verzi si groase dau gust amarui socatei.
Lamaiile se spala cu apa calda si se freaca cu un buretel (pentru a indeparta stratul de ceara de pe coaja). O lamaie o stoarcem si pe alta o taiem in felii subtiri.
Pregatim apoi borcanul curat in care adaugam feliile de lamaie si florile de soc.
Zaharul se pune la fiert cu 2-3 l de apa si se fierbe 15-20 de minute, nu este obligatoriu insa acest lucru permite fermentarea in conditii mai bune (mai ales daca nu folositi drojdie de bere) (si se continua cu pasii urmatori dupa ce s-a racit).
Se amesteca siropul de zahar cu sucul de la lamaie, apoi se toarna in borcan. Se poate adauga putina drojdie de bere (cat o cireasa), eu am adaugat, in acest fel sucul va fermenta mai repede dar, precizez, drojdia nu este obligatorie, nefolosirea acesteia prelungind timpul in care sucul va incepe sa fermenteze dar dandu-i si un gust mai bun (nu va mai avea gustul specific de drojdie).
Se acopera vasul de fermentare cu un capac neetans cum ar fi tifon ori prosop se tine 2-3 zile daca ati pus drojdie sau 5-6 zile fara drojdie de bere la temperatura camerei, amestecand de 2-3 ori pe zi.
Dupa acest timp socata este deja in plin proces de fermentare si capata un gust placut, acidulat. Este momentul in care poate fi baut, gustul este mult mai bun daca tineti sucul obtinut la rece in recipiente dar neinchise etans ca sa nu explodeze.
Daca vreti sa duceti procesul de fermentare pana la vin de soc dupa 3-4 zile de fermentare strecurati sucul in sticle fara sa le umpleti complet, apoi astupati-le bine cu dopuri si lasati la fermentat inca 1-2 saptamani.
Cand umpleti sticlele de 2l sau 2,5l cu socata trebuie sa aveti grija sa lasati un spatiu gol de 0,5l, altfel sticlele pot exploda.
Socata este cea mai consumata bautura racoritoare in aceasta perioada. Cu numeroase beneficii pentru sanatate, socata poate fi preparata intr-o sumedenie de moduri. Eu v-am prezentat una dintre retete cea pe care eu am urmat-o.
Socata este o bautura racoritoare acidulata si foarte parfumata obtinuta din florile de soc, o bautura ce pe langa efectul racoritor are multiple proprietati florile de soc fiind recomandate in combaterea mai multor afectiuni: afectiuni reumatice, afectiuni digestive avand efect diuretic si laxativ, afectiuni respiratorii fiind eficiente in raceala, gripa si bronsita. Socata este ideala in curele de slabire, avand efect detoxifiant, ajutand la eliminarea toxinelor din organism.
Si nu in ultimul rand socata e una din cele mai frumoase amintiri din copilarie.