Dulceata de vinete este aromata, delicioasa, fina si delicata, usor de facut cu ingrediente accesibile si nu foarte scumpe. Desi suntem obisnuiti ca vinetele sa le folosim doar la mancare, va spun ca ele sunt perfecte si pentru prepararea retetelor dulci la fel ca rosiile, ardeii si dovleceii. Grecii obisnuiesc sa prepare acest tip de dulceata pe care o servesc la cafea dimineata. Aceasta dulceata de vinete are o aroma rafinata iar pulpa vinetelor ii confera un gust exceptional dulce si exotic, fiind ideala pentru cei care vor sa experimenteze cu arome noi.
Mod de preparare:
In general, la aceasta reteta clasica greseasca, se folosesc vinete mici cat degetul, deoarece fructul nu are inca seminte formate, in plus sunt foarte aspectoase cand sunt lasate intregi in dulceata.
Din pacate eu nu am gasit vinete mici, asta insa nu m-a impiedicat sa testez aceasta delicioasa dulceata, asa ca am cumparat cateva vinete medii si am trecut la treaba.
Am spalat mai intai vinetele si le-am sters cu un servet de bucatarie.
Curatam codita vinetelor si coaja ( e mai usor sa folosim instrumentul de curatat cartofi). Daca folositi vinete mici pentru un aspect frumos puteti sa le lasati cu codite si sa curatati doar coaja, iar vinetele cele mai mici pot ramane si cu coaja.
Este foarte important apoi sa eliminam amaraciunea din fruct iar aceasta se poate face fie prin inmuierea in apa rece, fie prin inmuiere in apa sarata.
Eu am ales varianta cu apa sarata si facut o solutie sarata cu apa calda:
Intr-un castron mare punem 2 L de apa calda (aproape fierbinte) si 3 linguri bune de sare. Cufundam vinetele in aceasta solutie si le punem o greutate deasupra, le vom lasa o ora.
Scoatem vinetele din solutia cu sare, o sa observati ca apa s-a colorat in maro, semn ca vinetele au eliminat amaraciunea. Clatim bine vinetele in apa rece apoi se scurg si se strang bine de tot in palme.
Intre timp punem intr-o oala 2-3 litri de apa la fiert cu zeama de la doua lamai stoarse sau o lingurita de sare de lamaie.
Vinetele scurse le punem in apa fierbinte in care am pus zeama de lamaie sau sare de lamaie.
Turnam apa rece peste ele si le lasam la racit.
Cand s-au racit le scurgem bine de apa apoi le strangem usor in palma fara a le rupe, ca sa scoatem cat mai multa apa din ele.
Vinetele scurse bine de apa vor pierde din volum si vor parea mult mai mici, insa ele nu vor ramane asa pentru ca vor absorbi sirop din dulceata.
Intr-o oala pregatim siropul pentru vinete, punand zaharul, zaharul vanilat si 850 ml apa la fiert, amestecand pana cand se dizolva tot zaharul.
In sirop adaugam apoi vinetele bine scurse de apa.
O sa observati ca vinetele vor pluti mereu in lichid si este necesar ca ele sa absoarba cat mai mult sirop, pe toate partile, pentru aceasta aveti doua variante: fie intoarceti vinetele din cand in cand cu o paleta, ca partea ce a stat deasupra sa ajunga dedesubt, dar cu mare grija sa nu rupeti fructul, fie acoperiti vinetele cu o farfurie care sa intre in oala si sa scufunde vinetele in sirop prin greutatea ei. Eu am ales ultima varianta, cu farfuria, pentru ca mai aveam si alte treburi de facut si mi s-a parut varianta cea mai usoara.
Vinetele acoperite le lasam la fiert, la foc mic, circa o ora.
Adaugam apoi in dulceata cuisoarele.
Stoarcem zeama de la o jumatate de lamaie si o adaugam strecurata in sirop.
Coaja de lamaie o vom felia si adauga in sirop. Atentie daca nu aveti lamai bio, e necesar sa spalati bine coaja lamaiei in apa calda inainte de folosire ca sa se indeparteze ceara de pe ea.
Lasam dulceata pe foc inca 15 minute. Dupa aceea facem testul siropului cu picatura pe farfurie ( picatura dupa racire sa-si pastreze forma) sau daca aveti un termometru de cofetarie testati temperatura siropului, cand ajunge la 105 grade C, siropul este gata (la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) si ne putem opri cu fierberea.
Dulceata se acopera cu un servet umezit si se lasa la racit la temperatura camerei.
Vinetele daca sunt mari, pot avea seminte si se vad perfect prin pulpa translucida confiata in zahar. Vinetele mele desi la inceput pareau ca nu au seminte, dupa fierbere in sirop semintele se observau destul de bine. Mie nu mi s-a parut foarte estetic asa ca ca am scos vinetele cu grija din sirop si am scos partea cu seminte din ele.
Dulceata de vinete se tine la frigider apoi se taie bucati din pulpa fructului si se serveste alaturi de branzeturi maturate, bruschete crocante care ii va spori aroma, clatite etc.
Cat de buna, fina, delicata si aromata este aceasta dulceata de vinete! O incantare!
La prepararea acestei dulceti puteti adauga de asemenea zeama de portocale, coaja de portocala, migdale, nuci, dar si diferite mirodenii gen: scortisoara, ghimbir, nucsoara si cardamon.
Daca doriti si folositi vinete mari, puteti de asemenea sa taiati vinetele de la bun inceput in cuburi.
Daca faceti dulceata de vinete pentru iarna dupa racirea completa a dulcetii, taiati in bucati vinetele si asezati-le impreuna cu siropul lor in borcane sterilizate.
Gemul se imbuteliaza fierbinte iar dulceata rece. Dupa racirea completa a dulcetii am asezat-o in borcanele sterilizate si am inchis-o cu capacele din dotare (sterilizate si ele). Atat. Nu mai trebuie sterilizata suplimentar prin fierbere in baie de apa (dunst). Poate fi asezata direct in camara.
Spor si pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
In general, la aceasta reteta clasica greseasca, se folosesc vinete mici cat degetul, deoarece fructul nu are inca seminte formate, in plus sunt foarte aspectoase cand sunt lasate intregi in dulceata.
Din pacate eu nu am gasit vinete mici, asta insa nu m-a impiedicat sa testez aceasta delicioasa dulceata, asa ca am cumparat cateva vinete medii si am trecut la treaba.
Am spalat mai intai vinetele si le-am sters cu un servet de bucatarie.
Curatam codita vinetelor si coaja ( e mai usor sa folosim instrumentul de curatat cartofi). Daca folositi vinete mici pentru un aspect frumos puteti sa le lasati cu codite si sa curatati doar coaja, iar vinetele cele mai mici pot ramane si cu coaja.
Este foarte important apoi sa eliminam amaraciunea din fruct iar aceasta se poate face fie prin inmuierea in apa rece, fie prin inmuiere in apa sarata.
Eu am ales varianta cu apa sarata si facut o solutie sarata cu apa calda:
Intr-un castron mare punem 2 L de apa calda (aproape fierbinte) si 3 linguri bune de sare. Cufundam vinetele in aceasta solutie si le punem o greutate deasupra, le vom lasa o ora.
Scoatem vinetele din solutia cu sare, o sa observati ca apa s-a colorat in maro, semn ca vinetele au eliminat amaraciunea. Clatim bine vinetele in apa rece apoi se scurg si se strang bine de tot in palme.
Intre timp punem intr-o oala 2-3 litri de apa la fiert cu zeama de la doua lamai stoarse sau o lingurita de sare de lamaie.
Vinetele scurse le punem in apa fierbinte in care am pus zeama de lamaie sau sare de lamaie.
Turnam apa rece peste ele si le lasam la racit.
Cand s-au racit le scurgem bine de apa apoi le strangem usor in palma fara a le rupe, ca sa scoatem cat mai multa apa din ele.
Vinetele scurse bine de apa vor pierde din volum si vor parea mult mai mici, insa ele nu vor ramane asa pentru ca vor absorbi sirop din dulceata.
Intr-o oala pregatim siropul pentru vinete, punand zaharul, zaharul vanilat si 850 ml apa la fiert, amestecand pana cand se dizolva tot zaharul.
In sirop adaugam apoi vinetele bine scurse de apa.
O sa observati ca vinetele vor pluti mereu in lichid si este necesar ca ele sa absoarba cat mai mult sirop, pe toate partile, pentru aceasta aveti doua variante: fie intoarceti vinetele din cand in cand cu o paleta, ca partea ce a stat deasupra sa ajunga dedesubt, dar cu mare grija sa nu rupeti fructul, fie acoperiti vinetele cu o farfurie care sa intre in oala si sa scufunde vinetele in sirop prin greutatea ei. Eu am ales ultima varianta, cu farfuria, pentru ca mai aveam si alte treburi de facut si mi s-a parut varianta cea mai usoara.
Vinetele acoperite le lasam la fiert, la foc mic, circa o ora.
Adaugam apoi in dulceata cuisoarele.
Stoarcem zeama de la o jumatate de lamaie si o adaugam strecurata in sirop.
Coaja de lamaie o vom felia si adauga in sirop. Atentie daca nu aveti lamai bio, e necesar sa spalati bine coaja lamaiei in apa calda inainte de folosire ca sa se indeparteze ceara de pe ea.
Lasam dulceata pe foc inca 15 minute. Dupa aceea facem testul siropului cu picatura pe farfurie ( picatura dupa racire sa-si pastreze forma) sau daca aveti un termometru de cofetarie testati temperatura siropului, cand ajunge la 105 grade C, siropul este gata (la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) si ne putem opri cu fierberea.
Dulceata se acopera cu un servet umezit si se lasa la racit la temperatura camerei.
Vinetele daca sunt mari, pot avea seminte si se vad perfect prin pulpa translucida confiata in zahar. Vinetele mele desi la inceput pareau ca nu au seminte, dupa fierbere in sirop semintele se observau destul de bine. Mie nu mi s-a parut foarte estetic asa ca ca am scos vinetele cu grija din sirop si am scos partea cu seminte din ele.
Dulceata de vinete se tine la frigider apoi se taie bucati din pulpa fructului si se serveste alaturi de branzeturi maturate, bruschete crocante care ii va spori aroma, clatite etc.
Cat de buna, fina, delicata si aromata este aceasta dulceata de vinete! O incantare!
La prepararea acestei dulceti puteti adauga de asemenea zeama de portocale, coaja de portocala, migdale, nuci, dar si diferite mirodenii gen: scortisoara, ghimbir, nucsoara si cardamon.
Daca doriti si folositi vinete mari, puteti de asemenea sa taiati vinetele de la bun inceput in cuburi.
Daca faceti dulceata de vinete pentru iarna dupa racirea completa a dulcetii, taiati in bucati vinetele si asezati-le impreuna cu siropul lor in borcane sterilizate.
Gemul se imbuteliaza fierbinte iar dulceata rece. Dupa racirea completa a dulcetii am asezat-o in borcanele sterilizate si am inchis-o cu capacele din dotare (sterilizate si ele). Atat. Nu mai trebuie sterilizata suplimentar prin fierbere in baie de apa (dunst). Poate fi asezata direct in camara.
Spor si pofta mare!