Smochinele au un gust dulce acrișor, contin vitamine precum vitamina A, B, C, dar si fier si magneziu si sunt considerate fructe nutritive cu proprietati multiple pentru organism. Smochinele isi pastreaza calitatile nutritive si dupa ce au fost transformate in dulceata sau gem. Asadar urmariti mai departe reteta de dulceata de smochine, care nu este una foarte complicata.
Mod de preparare:
Folosim smochine proaspete, coapte sau verzi si sanatoase, fara urme de lovire. Spalam smochinele si le stergem usor cu un servet de hartie. Lamaia se tine sub jet de apa calda pentru a indeparta ceara de pe coaja, apoi o stergem si o feliem.
Cu ajutorul unei scobitori vom intepa cat mai adanc fiecare smochina, aceasta procedura are rolul de a lasa siropul de zahar sa patrunda usor si cat mai bine in interiorul fructelor.
Intr-o cratita incapatoare pregatim siropul de zahar si apa. Cand zaharul se lichefiaza adaugam feliile de lamaie. Lamaia are rolul de a mentine culoarea vie a dulcetii de smochine, dar si de a impiedica zaharisirea. O data cu lamaia adaugam vanilia. Smochinele nu prea au o aroma proprie, așa ca e necesar sa aromatizam noi dulceata si din fericire acestea se potrivesc de minune cu multe arome: cu vanilie, coaja de lamaie sau de portocala, scortisoara, cardamom, rom.
Cat timp fierbe siropul intepam toate smochinele. Nu este necesar sa le taiem coditele, ele vor pastra fructele intregi si frumoase.
Lasam siropul sa fiarba incet pana se leaga ca mierea, avand grija sa nu-l caramelizam. Facem testul cu picatura pe farfurioara si daca dupa racire picaturile de sirop isi pastreaza forma siropul este gata.
Adaugam apoi in sirop smochinele intregi si amestecam usor.
Dupa aceea, oprim focul si acoperim cratita cu un servet umed sau cu un tifon pus in doua si umezit si lasam totul sa se odihneasca pana a doua zi. Dulceata trebuie tinuta peste noapte pentru ca fructele sa absoarba siropul de zahar. In felul acesta fructele se vor confia foarte bine si se vor intari.
A doua zi scoatem smochinele din siropul de zahar, apoi il fierbem cat sa se lege bine, cam 10 minute, dupa care adaugam fructele si mai fierbem 1-2 minute de cand incepe sa clocoteasca, avand grija sa nu caramelizam siropul. Stingem focul si dulceata este gata. Acoperim cratita cu stergar umezit si lasam dulceata la racit. Dupa racire dulceata se toarna in borcane sterilizate si se depoziteaza in camara.
Priviti ce culoare frumoasa are jeleul, este roscat cu nuante de portocaliu iar fructele si-au pastrat forma, sunt intregi, perfect confiate, frumoase si sticloase.
Dulceata de smochine se serveste ca atare, ca delicatesa, dar poate completa excelent orice desert, de la clatite, gris cu lapte, inghetata, budinci si pana la delicioasa si indragita felie de paine cu unt de la micul dejun.
Ca urmare a faptului ca fructele au o forma frumoasa si sunt intregi, acestea sunt potrivite si pentru decorarea torturilor festive, sau in completarea platourilor de branzeturi si fructe.
Proprietatile medicinale ale smochinelor au fost cunoscute inca din vremea lui Hipocrate stiindu-se ca aceste fructe sunt benefice pentru ficat, calmarea tusei, astmului si faringitei, precum si ca fiind un excelent laxativ si diuretic. Smochinele sunt foarte bogate in substante nutritive, contin multe fibre, sint bogate in fosfor, magneziu, calciu si fier contribuind la mentinerea densitatii osoase, fara a contine chiar si un miligram de grasimi, sare sau colesterol. Ajuta la reglarea tensiunii arteriale prin continutul ridicat de potasiu.
Aroma lor dulce si delicata este adesea comparata cu mierea. Cand sunt transformate in gem si dulceata calitatile lor naturale si parfumate discret se intensifica, facandu-le delicioase si perfecte pentru orice desert.
Spor si pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Folosim smochine proaspete, coapte sau verzi si sanatoase, fara urme de lovire. Spalam smochinele si le stergem usor cu un servet de hartie. Lamaia se tine sub jet de apa calda pentru a indeparta ceara de pe coaja, apoi o stergem si o feliem.
Cu ajutorul unei scobitori vom intepa cat mai adanc fiecare smochina, aceasta procedura are rolul de a lasa siropul de zahar sa patrunda usor si cat mai bine in interiorul fructelor.
Intr-o cratita incapatoare pregatim siropul de zahar si apa. Cand zaharul se lichefiaza adaugam feliile de lamaie. Lamaia are rolul de a mentine culoarea vie a dulcetii de smochine, dar si de a impiedica zaharisirea. O data cu lamaia adaugam vanilia. Smochinele nu prea au o aroma proprie, așa ca e necesar sa aromatizam noi dulceata si din fericire acestea se potrivesc de minune cu multe arome: cu vanilie, coaja de lamaie sau de portocala, scortisoara, cardamom, rom.
Cat timp fierbe siropul intepam toate smochinele. Nu este necesar sa le taiem coditele, ele vor pastra fructele intregi si frumoase.
Lasam siropul sa fiarba incet pana se leaga ca mierea, avand grija sa nu-l caramelizam. Facem testul cu picatura pe farfurioara si daca dupa racire picaturile de sirop isi pastreaza forma siropul este gata.
Adaugam apoi in sirop smochinele intregi si amestecam usor.
Dupa aceea, oprim focul si acoperim cratita cu un servet umed sau cu un tifon pus in doua si umezit si lasam totul sa se odihneasca pana a doua zi. Dulceata trebuie tinuta peste noapte pentru ca fructele sa absoarba siropul de zahar. In felul acesta fructele se vor confia foarte bine si se vor intari.
A doua zi scoatem smochinele din siropul de zahar, apoi il fierbem cat sa se lege bine, cam 10 minute, dupa care adaugam fructele si mai fierbem 1-2 minute de cand incepe sa clocoteasca, avand grija sa nu caramelizam siropul. Stingem focul si dulceata este gata. Acoperim cratita cu stergar umezit si lasam dulceata la racit. Dupa racire dulceata se toarna in borcane sterilizate si se depoziteaza in camara.
Priviti ce culoare frumoasa are jeleul, este roscat cu nuante de portocaliu iar fructele si-au pastrat forma, sunt intregi, perfect confiate, frumoase si sticloase.
Dulceata de smochine se serveste ca atare, ca delicatesa, dar poate completa excelent orice desert, de la clatite, gris cu lapte, inghetata, budinci si pana la delicioasa si indragita felie de paine cu unt de la micul dejun.
Ca urmare a faptului ca fructele au o forma frumoasa si sunt intregi, acestea sunt potrivite si pentru decorarea torturilor festive, sau in completarea platourilor de branzeturi si fructe.
Proprietatile medicinale ale smochinelor au fost cunoscute inca din vremea lui Hipocrate stiindu-se ca aceste fructe sunt benefice pentru ficat, calmarea tusei, astmului si faringitei, precum si ca fiind un excelent laxativ si diuretic. Smochinele sunt foarte bogate in substante nutritive, contin multe fibre, sint bogate in fosfor, magneziu, calciu si fier contribuind la mentinerea densitatii osoase, fara a contine chiar si un miligram de grasimi, sare sau colesterol. Ajuta la reglarea tensiunii arteriale prin continutul ridicat de potasiu.
Aroma lor dulce si delicata este adesea comparata cu mierea. Cand sunt transformate in gem si dulceata calitatile lor naturale si parfumate discret se intensifica, facandu-le delicioase si perfecte pentru orice desert.
Spor si pofta mare!