Nu este dificil sa improvizezi ceva bun din surplusul de orez cu lapte pe care nimeni nu-l mai doreste, si care este potrivit atat pentru micul dejun cat si ca desert, ori gustari intre mese. Briosele budinca din orez cu lapte si mere cu gust de scortisoara sunt un desert simplu si delicios potrivit pentru orice varsta, sunt sanatoase si se gatesc foarte usor.
Mod de preparare:
Orezul se spala bine si se pune la fiert mai intai cu apa si un praf de sare, cand incepe sa se umfle, se scurge de apa si se adauga laptele fierbinte apoi se lasa sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand pentru a nu se prinde. De obicei am observat ca daca adaug si zahar la fierbere nu se prinde de fundul vasului, insa nu pot spune ca e un sfat, e pura observatie.
Se lasa la racit cateva minute.
Separat se spala merele, se curata de seminte si codite, nu si de coaja apoi se dau pe razatoare, dupa preferinta le puteti taia cubulete mici.
Intr-o tigaie topim mai intai untul.
Adaugam peste untul topit merele razuite si le vom cali impreuna cu zahar dupa gust si o lingurita de scortisoara. Se lasa sa scada sucul lasat de mere, vor incepe sa prinda culoare ca de caramel, dupa care nu le mai tinem mult ca sa nu se terciuiasca.
Separat fierbem apa si adaugam in ea 20 ml de sirop de capsuni. In acest sirop adaugam felii taiate subtiri de mar si piersica. Le vom tine pana se inmoaie, nu trebuie sa le fierbem foarte tare ca sa nu se terciuiasca. Din aceste felii vom face flori pentru decorare briose.
Intr-un bol adaugam orezul cu lapte racit, ouale, coaja rasa de lamaie si le amestecam bine.
Se ung formele de briose cu unt topit.
In formele de briose se aseaza un strat subtrire de orez cu lapte vanilat.
Continuam cu un strat de mere calite cu gust de scortisoara, nivelam si presam usor sa ne asiguram ca nu vor ramane goluri.
Adaugam ultimul strat de orez cu lapte, neveland si presand usor.
Pentru ca mi-am dorit un pic de diversificare a umpluturii, am pregatit 9 bucati de briose cu mere calite si 6 cu fructe confiate si capsuni proaspete. Astfel, am pus in cele 6 forme de briose, un strat de orez, cirese confiate taiate cubulete mici si capsuni taiate felii, apoi le-am acoperit cu inca un strat de orez.
Din feliile de piersica si mar am format mici trandafirasi, pe care i-am pus deasupra brioselor cu strat de mere calite.
Celelate briose le-am lasat simple fara decor la coacere.
Le scoatem din cuptor si la lasam sa se raceasca.
Cand s-au racit, le putem decora dupa preferinte cu fructe proaspete, caramel, ciocolata, sau le putem pudra cu: zahar vanilat, scortisoara pudra, cacao cernut, etc.
Aceste mici budinci vor fi adorate de cei mici dar si de cei mari, se pot servi chiar si la o ceasca de cafea dimineata.
Se mai pot servi cu sirop de fructe sau cu dulceata pe deasupra atat pentru pranz cat si cina ca un desert delicios, in orice anotimp.
Briosele budinca din orez cu lapte si aroma de vanilie sunt un preparat simplu care se combina minunat cu merele calite cu gust de scortisoara si cu un decor fructat.
Un preparat sanatos si inedit pentru toti membri familiei cat si pentru invitati. Simplu dar extrem de bun.
Sa aveti pofta!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Orezul se spala bine si se pune la fiert mai intai cu apa si un praf de sare, cand incepe sa se umfle, se scurge de apa si se adauga laptele fierbinte apoi se lasa sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand pentru a nu se prinde. De obicei am observat ca daca adaug si zahar la fierbere nu se prinde de fundul vasului, insa nu pot spune ca e un sfat, e pura observatie.
Se lasa la racit cateva minute.
Separat se spala merele, se curata de seminte si codite, nu si de coaja apoi se dau pe razatoare, dupa preferinta le puteti taia cubulete mici.
Intr-o tigaie topim mai intai untul.
Adaugam peste untul topit merele razuite si le vom cali impreuna cu zahar dupa gust si o lingurita de scortisoara. Se lasa sa scada sucul lasat de mere, vor incepe sa prinda culoare ca de caramel, dupa care nu le mai tinem mult ca sa nu se terciuiasca.
Separat fierbem apa si adaugam in ea 20 ml de sirop de capsuni. In acest sirop adaugam felii taiate subtiri de mar si piersica. Le vom tine pana se inmoaie, nu trebuie sa le fierbem foarte tare ca sa nu se terciuiasca. Din aceste felii vom face flori pentru decorare briose.
Intr-un bol adaugam orezul cu lapte racit, ouale, coaja rasa de lamaie si le amestecam bine.
Se ung formele de briose cu unt topit.
In formele de briose se aseaza un strat subtrire de orez cu lapte vanilat.
Continuam cu un strat de mere calite cu gust de scortisoara, nivelam si presam usor sa ne asiguram ca nu vor ramane goluri.
Adaugam ultimul strat de orez cu lapte, neveland si presand usor.
Pentru ca mi-am dorit un pic de diversificare a umpluturii, am pregatit 9 bucati de briose cu mere calite si 6 cu fructe confiate si capsuni proaspete. Astfel, am pus in cele 6 forme de briose, un strat de orez, cirese confiate taiate cubulete mici si capsuni taiate felii, apoi le-am acoperit cu inca un strat de orez.
Din feliile de piersica si mar am format mici trandafirasi, pe care i-am pus deasupra brioselor cu strat de mere calite.
Celelate briose le-am lasat simple fara decor la coacere.
Le scoatem din cuptor si la lasam sa se raceasca.
Cand s-au racit, le putem decora dupa preferinte cu fructe proaspete, caramel, ciocolata, sau le putem pudra cu: zahar vanilat, scortisoara pudra, cacao cernut, etc.
Aceste mici budinci vor fi adorate de cei mici dar si de cei mari, se pot servi chiar si la o ceasca de cafea dimineata.
Se mai pot servi cu sirop de fructe sau cu dulceata pe deasupra atat pentru pranz cat si cina ca un desert delicios, in orice anotimp.
Briosele budinca din orez cu lapte si aroma de vanilie sunt un preparat simplu care se combina minunat cu merele calite cu gust de scortisoara si cu un decor fructat.
Un preparat sanatos si inedit pentru toti membri familiei cat si pentru invitati. Simplu dar extrem de bun.
Sa aveti pofta!