Castravetii murati la soare sunt extrem de buni si aromati de la telina cu usturoi, avand o textura crocanta si delicioasa, ei se servesc la fripturile si preparatele cu carne si sos, snitele, chiftele, salate etc.
Mod de preparare:
Castrevetii ii vom spala bine in mai multe ape reci iar florile din varf le vom rupe. Ceapa se curata de coaja, se taie semiluna. Usturoiul se curata, doi dintre ei se vor strivi cu lama cutitului.
Tijele de telina apio le vom spala si le vom scurta in lungime, sa fie cat castravetii de lungi, apoi le vom subtia taindu-le pe jumatate in lungimea lor, in felul acesta vor aromatiza moarea si castravetii foarte bine.
Mararul verde il vom spala si toca cu tot cu tulpini.
La baza borcanului punem cimbru, marar uscat, boabe de mustar si piper, marar verde, 2 catei de usturoi crapati cu lama cutitului si 1 varf de ardei iute. Aranjam apoi castravetii cat mai strans, intercaland printre ei tulpini de telina/ telina apio.
Dam in clocot 2 -3 litri de apa și adaugam sarea, o lingura cu varf la litrul de apa, apoi amestecam bine pana cand sarea se dizolva, inchidem focul si lasam saramura sa se raceasca. Turnam saramura calda in borcan, peste castraveti pana depaseste nivelul acestora cu 2-3 cm, apoi acoperim borcanul cu o farfurioara.
Punem borcanul cu castraveti intr-un loc cald, unde sa fie soare si umbra. Pe parcursul procesului de murare lichidul din borcan va deveni tot mai opac iar castravetii isi vor schimba culoarea din verde in verde galbui, zeama va fi tulbure si albicioasa iar la suprafata va face o spuma usoara.
Castravetii murati la soare se servesc la fripturile si mancarurile de carne si sos, snitele, chiftele, salate etc.
Pentru a ne bucura cat mai mult de ei, ii vom depozita la frigider si vor rezista cam 10-12 zile, e bine sa nu muram foarte multi ci strict atat cat consumam in perioada aceasta. Puteti pune lejer alte borcane la murat, dat fiind timpul foarte scurt de acrire.
De asemenea, zeama/moarea este delicioasa si o putem folosi pentru acritul ciorbelor. Trebuie insa sa o clocotim separat inainte de a o turna in ciorba, pentru a opri activitatea bacteriilor care produc fermentatia.
Spor si pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Castrevetii ii vom spala bine in mai multe ape reci iar florile din varf le vom rupe. Ceapa se curata de coaja, se taie semiluna. Usturoiul se curata, doi dintre ei se vor strivi cu lama cutitului.
Tijele de telina apio le vom spala si le vom scurta in lungime, sa fie cat castravetii de lungi, apoi le vom subtia taindu-le pe jumatate in lungimea lor, in felul acesta vor aromatiza moarea si castravetii foarte bine.
Mararul verde il vom spala si toca cu tot cu tulpini.
La baza borcanului punem cimbru, marar uscat, boabe de mustar si piper, marar verde, 2 catei de usturoi crapati cu lama cutitului si 1 varf de ardei iute. Aranjam apoi castravetii cat mai strans, intercaland printre ei tulpini de telina/ telina apio.
Dam in clocot 2 -3 litri de apa și adaugam sarea, o lingura cu varf la litrul de apa, apoi amestecam bine pana cand sarea se dizolva, inchidem focul si lasam saramura sa se raceasca. Turnam saramura calda in borcan, peste castraveti pana depaseste nivelul acestora cu 2-3 cm, apoi acoperim borcanul cu o farfurioara.
Punem borcanul cu castraveti intr-un loc cald, unde sa fie soare si umbra. Pe parcursul procesului de murare lichidul din borcan va deveni tot mai opac iar castravetii isi vor schimba culoarea din verde in verde galbui, zeama va fi tulbure si albicioasa iar la suprafata va face o spuma usoara.
Castravetii murati la soare se servesc la fripturile si mancarurile de carne si sos, snitele, chiftele, salate etc.
Pentru a ne bucura cat mai mult de ei, ii vom depozita la frigider si vor rezista cam 10-12 zile, e bine sa nu muram foarte multi ci strict atat cat consumam in perioada aceasta. Puteti pune lejer alte borcane la murat, dat fiind timpul foarte scurt de acrire.
De asemenea, zeama/moarea este delicioasa si o putem folosi pentru acritul ciorbelor. Trebuie insa sa o clocotim separat inainte de a o turna in ciorba, pentru a opri activitatea bacteriilor care produc fermentatia.
Spor si pofta mare!