Cozonacii simpli sau umpluti sunt cu siguranta cei mai indragiti de noi toti, abia asteptam sa vina sarbatorile sau de cele mai multe ori ii preparam cand ni se face pofta. Sunt multe retete de cozonaci pufosi, eu am incercat una si cozonacii au iesit foarte buni, cu multa umplutura, moi si pufosi.
Mod de preparare:
Ingredientele sunt pentru doua tavi de cozonac.
Faina se cerne de mai multe ori pentru a se aera si afana.
Separam galbenusurile de albus, acestea trebuie sa fie la temperatura camerei.
Scoatem si drojdia din frigider si o vom lasa la temperatura camerei.
Masuram uleiul, masuram borsul, adaugam in el o lingurita de scortisoara pudra.
Lamaia si portocala le vom spala sub jet de apa calda cu un burete pentru a indeparta ceara, apoi le vom da pe razatoarea mica.
Cantarim si zaharul.
Cantarim untul si-l vom lasa la temperatura camerei sa se inmoaie, apoi il vom topi si raci.
Masuram iaurtul grecesc si-l vom lasa la temperatura camerei.
Masuram laptele apoi il incalzim usor la aragaz, dupa care vom adauga zaharul, zaharul vanilat si vom amesteca pana cand tot zaharul se topeste.
Cu 50 ml din lapte vom dizolva drojdia proaspata, adaugam un praf de faina si vom lasa la dospit pana face bule sau isi mareste volumul.
Galbenusurile se freaca bine cu un praf de sare si se adauga in faina apoi se amesteca. Se toarna treptat si alternativ laptele, borsul, iaurtul, untul topit si racorit, coaja rasa de lamaie si cea de portocala. Se framanta in continuare timp in care vom adauga si uleiul putin cate putin, vom framanta aproximativ 20 de minute, pana se desprinde de vas, se acopera cu un servet si se lasa la crescut o ora.
Intre timp, albusurile se bat spuma cu zaharul.
Se adauga cacaoa in albus.
Se amesteca usor sa nu se lase spuma.
Aluatul crescut se lucreaza putin pe masa unsa cu ulei, se imparte in doua.
Luam prima bucata de aluat, o mai impartim in doua si vom intinde doua foi cu mana. Prima foaie am umplut-o cu spuma din albus si cacao am presarat apoi nuca macinata, stafide, rahat si am rulat-o usor pentru ca aluatul era moale si pufos, plus ca umplutura umeda il mai inmoaie putin.
A doua foaie am umplut-o cu rahat si stafide, apoi am rulat-o usor presand cu degetele.
Se ung apoi cozonacii cu galbenus, se decoreaza dupa plac si fantezie, eu i-am decorat cu fructe confiate, migdale si coaja de portocala confiata.
Se lasa sa se raceasca in tavi, apoi se scot si se vor aseza pe o laterala ca sa-si pastreze forma pana se racesc complet.
Arata foarte frumos asa decorati si miros extraordinar de bine.
Cu siguranta sunt multe retete dar eu gasesc acest aluat potrivit cand spunem „cozonaci pufosi”.
Cozonaci foarte buni, cu multa umplutura, moi si pufosi.
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Ingredientele sunt pentru doua tavi de cozonac.
Faina se cerne de mai multe ori pentru a se aera si afana.
Separam galbenusurile de albus, acestea trebuie sa fie la temperatura camerei.
Scoatem si drojdia din frigider si o vom lasa la temperatura camerei.
Masuram uleiul, masuram borsul, adaugam in el o lingurita de scortisoara pudra.
Lamaia si portocala le vom spala sub jet de apa calda cu un burete pentru a indeparta ceara, apoi le vom da pe razatoarea mica.
Cantarim si zaharul.
Cantarim untul si-l vom lasa la temperatura camerei sa se inmoaie, apoi il vom topi si raci.
Masuram iaurtul grecesc si-l vom lasa la temperatura camerei.
Masuram laptele apoi il incalzim usor la aragaz, dupa care vom adauga zaharul, zaharul vanilat si vom amesteca pana cand tot zaharul se topeste.
Cu 50 ml din lapte vom dizolva drojdia proaspata, adaugam un praf de faina si vom lasa la dospit pana face bule sau isi mareste volumul.
Galbenusurile se freaca bine cu un praf de sare si se adauga in faina apoi se amesteca. Se toarna treptat si alternativ laptele, borsul, iaurtul, untul topit si racorit, coaja rasa de lamaie si cea de portocala. Se framanta in continuare timp in care vom adauga si uleiul putin cate putin, vom framanta aproximativ 20 de minute, pana se desprinde de vas, se acopera cu un servet si se lasa la crescut o ora.
Intre timp, albusurile se bat spuma cu zaharul.
Se adauga cacaoa in albus.
Se amesteca usor sa nu se lase spuma.
Aluatul crescut se lucreaza putin pe masa unsa cu ulei, se imparte in doua.
Luam prima bucata de aluat, o mai impartim in doua si vom intinde doua foi cu mana. Prima foaie am umplut-o cu spuma din albus si cacao am presarat apoi nuca macinata, stafide, rahat si am rulat-o usor pentru ca aluatul era moale si pufos, plus ca umplutura umeda il mai inmoaie putin.
A doua foaie am umplut-o cu rahat si stafide, apoi am rulat-o usor presand cu degetele.
Se ung apoi cozonacii cu galbenus, se decoreaza dupa plac si fantezie, eu i-am decorat cu fructe confiate, migdale si coaja de portocala confiata.
Se lasa sa se raceasca in tavi, apoi se scot si se vor aseza pe o laterala ca sa-si pastreze forma pana se racesc complet.
Arata foarte frumos asa decorati si miros extraordinar de bine.
Cu siguranta sunt multe retete dar eu gasesc acest aluat potrivit cand spunem „cozonaci pufosi”.
Cozonaci foarte buni, cu multa umplutura, moi si pufosi.
Pofta mare!