Dulceata de cirese este rafinata, de o savoare deosebita, cu gust si parfum inconfundabil, fiind dulcele preferat atat de copii cat si de adulti, ideala pentru micul dejun, cu unt, paine prajita, in clatite sau in alte deserturi.
Mod de preparare:
Dulceturile se prepara din cantitati egale de fructe si zahar. Pentru inceput spalam ciresele intregi cu tot cu codite. Nu vom spala niciodata fructele dupa curatarea de codite si indepartarea samburilor deoarece se imbiba cu apa si vom fierbe mai mult.
Ciresele fara samburi le vom lasa in sita la scurs peste noapte, vom folosi doar fructele scurse fara zeama lasata, in felul acesta nu va trebui sa fierbem mult la dulceata.
Stoarcem zeama de la o jumatate de lamaie mare, ea are rolul de anti-zaharisire si in plus pastreaza culoarea fructelor. Daca nu aveti lamaie puteti folosi sare de lamaie.
Punem zaharul intr-o cratita si adaugam zeama de lamaie.
Adaugam apoi apa si amestecam bine ca sa se inmoaie tot zaharul.
Punem cratita pe foc si fierbem siropul pana cand se incheaga si trece proba de bobita. Punem cateva picaturi intr-o farfurioara si dam la frigider, daca bobita isi pastreaza forma, siropul este gata.
Daca aveti termometru de cofetarie puteti verifica temperatura siropului, daca acesta are 115 grade C siropul este gata.
Adaugam in siropul format ciresele scurse si fara samburi, amestecam apoi cu o paleta pentru ca fructele sa fie acoperite cu sirop.
Cand ciresele isi schima culoarea si devin sticloase stingem focul si acoperim oala cu o carpa de bucatarie udata si stoarsa. Vom lasa dulceata de cirese la racorit pana a doua zi. In acest timp ciresele absorb siropul din jur si devin grele. A doua zi verificam siropul, daca acesta este inca subtire, vom scoate fructele cu o spumiera si le punem la scurs intr-o strecuratoare.
Tot siropul il vom pune la foc iute si il vom fierbe alte 10 minute pana mai scade un pic apoi adugam fructele si le mai lasam la fiert inca 5 minute. Stingem focul si acoperim cu un servet umed, vom lasa apoi dulceata sa se raceasca.
Transferam dulceata racita in borcane sterilizate si le inflietam cu capace, apoi le putem depozita in camara pentru iarna.
Dulceata de cirese este ideala pentru micul dejun, cu unt, paine prajita, turte, in clatite si pe papanasi sau in alte deserturi. Este o dulceata discret aromata, care pastreaza culoarea placuta a cireselor, fructele sunt tari, perfect confiate, iar siropul este bine legat, rubiniu, cu o aroma fantastica. Daca la final picurati in dulceata esenta de migdale, veti obtine o aroma specifica dulcetii de cirese amare.
Spor si pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Dulceturile se prepara din cantitati egale de fructe si zahar. Pentru inceput spalam ciresele intregi cu tot cu codite. Nu vom spala niciodata fructele dupa curatarea de codite si indepartarea samburilor deoarece se imbiba cu apa si vom fierbe mai mult.
Ciresele fara samburi le vom lasa in sita la scurs peste noapte, vom folosi doar fructele scurse fara zeama lasata, in felul acesta nu va trebui sa fierbem mult la dulceata.
Stoarcem zeama de la o jumatate de lamaie mare, ea are rolul de anti-zaharisire si in plus pastreaza culoarea fructelor. Daca nu aveti lamaie puteti folosi sare de lamaie.
Punem zaharul intr-o cratita si adaugam zeama de lamaie.
Adaugam apoi apa si amestecam bine ca sa se inmoaie tot zaharul.
Punem cratita pe foc si fierbem siropul pana cand se incheaga si trece proba de bobita. Punem cateva picaturi intr-o farfurioara si dam la frigider, daca bobita isi pastreaza forma, siropul este gata.
Daca aveti termometru de cofetarie puteti verifica temperatura siropului, daca acesta are 115 grade C siropul este gata.
Adaugam in siropul format ciresele scurse si fara samburi, amestecam apoi cu o paleta pentru ca fructele sa fie acoperite cu sirop.
Cand ciresele isi schima culoarea si devin sticloase stingem focul si acoperim oala cu o carpa de bucatarie udata si stoarsa. Vom lasa dulceata de cirese la racorit pana a doua zi. In acest timp ciresele absorb siropul din jur si devin grele. A doua zi verificam siropul, daca acesta este inca subtire, vom scoate fructele cu o spumiera si le punem la scurs intr-o strecuratoare.
Tot siropul il vom pune la foc iute si il vom fierbe alte 10 minute pana mai scade un pic apoi adugam fructele si le mai lasam la fiert inca 5 minute. Stingem focul si acoperim cu un servet umed, vom lasa apoi dulceata sa se raceasca.
Transferam dulceata racita in borcane sterilizate si le inflietam cu capace, apoi le putem depozita in camara pentru iarna.
Dulceata de cirese este ideala pentru micul dejun, cu unt, paine prajita, turte, in clatite si pe papanasi sau in alte deserturi. Este o dulceata discret aromata, care pastreaza culoarea placuta a cireselor, fructele sunt tari, perfect confiate, iar siropul este bine legat, rubiniu, cu o aroma fantastica. Daca la final picurati in dulceata esenta de migdale, veti obtine o aroma specifica dulcetii de cirese amare.
Spor si pofta mare!