Dulceata de pepene galben este delicioasa, fina, aromata si savuroasa fiind perfecta iarna la micul dejun sau ca adaos in prajiturile preferate sau torturi. Pepenele galben, denumit si cantalup, are o multime de beneficii pentru sanatatea organismului, chiar si dupa conservare, fiind plin de vitamine dintre care proportia cea mai mare o detine vitamina A.
Mod de preparare:
Alegem un pepene sanatos si copt, este important sa nu aiba defecte mucegai, lovituri si sa nu fie fermentat. Spalam pepenele cu apa rece si il stergem cu un servet.
Storcem zeama din lamaie, avem grija sa indepartam samburii pentru ca prin fierberea lor dau gust amar dulcetilor.
Taiem pepenele in felii lungi pentru a se putea decoji mai usor, ii indepartam semintele si coaja.
Dupa curatare cantarim miezul pentru ca sa stim cat zahar folosim, dulceturile se fac cu parti egale de fruct si zahar.
Dupa curatare, mi-a ramas 1360g de miez de pepene.
Taiem miezul in cubulete mai mari sau mai mici dupa preferinte si le punem intr-un bol cu capac.
Adaugam zaharul ( in cazul meu am pus 1200g) peste miezul taiat cubulete si turnam zeama de la o lamaie mare ca sa-si pastreze culoarea. Lamaia are rolul si de antizaharisire a dulcetii.
Amastecam totul bine si acoperim bolul cu capacul prevazut apoi il vom da la rece, pentru ca miezul de pepene sa-si lase zeama si zaharul sa se topeasca.
Pe parcurs vom amesteca de mai multe ori in miezul de pepene, pana cand zaharul este topit integral, acest proces poate dura o zi sau doua.
Dupa ce zaharul s-a topit vom strecura bucatile de pepene din sirop, lasandu-le in sita pana se scurge cat mai mult din lichid.
Punem apoi separat intr-o oala siropul la fiert, la foc mediu, pentru 20-25 de minute, avand grija sa nu-l caramelizam, timp in care siropul va incepe sa se lege. Dupa 20 de minute facem testul cu picatura. Pe o farfurioara turnam cateva picaturi de sirop si o dam la rece, daca bobitele de sirop isi pastreaza forma, siropul este gata.
Adaugam apoi miezul de pepene galben, amestecam si asteptam ca dulceata sa ajunga din nou la fierbere.
Pe parcurs avem grija sa luam spuma formata la suprafata.
Stingem focul si lasam dulceata sa se raceasca, acoperim oala cu un servet de bucatarie umed, pentru ca aburul sa nu formeze condens si sa se scurga in dulceata.
Cat timp dulceata se raceste fructele absorb din sirop si se confiaza devenind mai ferme si grele.
Dupa racire daca siropul este inca subtire si nu este bine legat mai fierbem dulceata cateva minute, pana trece proba picaturii, avand grija sa nu o caramelizam.
Cand dulceata a trecut proba pocaturii stingem focul si o vom lasa la racit acoperita cu servet umed. Cand dulceata este complet racita, o putem turna in borcanele sterilizate si o vom depozita in camara, unde poate rezista pana la 5 ani.
Dulceata o puteti servi la micul dejun, in iaurturi, in terciuri, cu oladii, clatite, poate fi adaugata in prajituri, tarte sau chiar torturi.
Priviti cum arata dulceata mea de pepene galben, cu bucati de fruct ferme si translucide in siropul perfect legat de culoarea mierii de albine.
Dulceața de pepene are un gust si aroma deosebita, este delicata si savuroasa si se pastraza foarte bine mult timp. De asemenea exista obtiuni de dulceata de pepene cu adaugarea la preparare de scortisoara, ghimbir, vanilie, fructe si fructe de padure (lamaie, portocala, etc.) sau alune, muguri de pin, caju, etc.
Pepenele galben, denumit si cantalup, are o multime de beneficii pentru sanatatea organismului, chiar si dupa conservare. Printre multitudinea de vitamine pe care le are, pepenele galben este fructul cu cel mai mare continut de vitamina A. Nu ezitati astadar sa consumati pepene galben atat in stare proaspata, cat si conservata, pentru a beneficia din plin de aceste vitamine.
Spor si pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Alegem un pepene sanatos si copt, este important sa nu aiba defecte mucegai, lovituri si sa nu fie fermentat. Spalam pepenele cu apa rece si il stergem cu un servet.
Storcem zeama din lamaie, avem grija sa indepartam samburii pentru ca prin fierberea lor dau gust amar dulcetilor.
Taiem pepenele in felii lungi pentru a se putea decoji mai usor, ii indepartam semintele si coaja.
Dupa curatare cantarim miezul pentru ca sa stim cat zahar folosim, dulceturile se fac cu parti egale de fruct si zahar.
Dupa curatare, mi-a ramas 1360g de miez de pepene.
Taiem miezul in cubulete mai mari sau mai mici dupa preferinte si le punem intr-un bol cu capac.
Adaugam zaharul ( in cazul meu am pus 1200g) peste miezul taiat cubulete si turnam zeama de la o lamaie mare ca sa-si pastreze culoarea. Lamaia are rolul si de antizaharisire a dulcetii.
Amastecam totul bine si acoperim bolul cu capacul prevazut apoi il vom da la rece, pentru ca miezul de pepene sa-si lase zeama si zaharul sa se topeasca.
Pe parcurs vom amesteca de mai multe ori in miezul de pepene, pana cand zaharul este topit integral, acest proces poate dura o zi sau doua.
Dupa ce zaharul s-a topit vom strecura bucatile de pepene din sirop, lasandu-le in sita pana se scurge cat mai mult din lichid.
Punem apoi separat intr-o oala siropul la fiert, la foc mediu, pentru 20-25 de minute, avand grija sa nu-l caramelizam, timp in care siropul va incepe sa se lege. Dupa 20 de minute facem testul cu picatura. Pe o farfurioara turnam cateva picaturi de sirop si o dam la rece, daca bobitele de sirop isi pastreaza forma, siropul este gata.
Adaugam apoi miezul de pepene galben, amestecam si asteptam ca dulceata sa ajunga din nou la fierbere.
Pe parcurs avem grija sa luam spuma formata la suprafata.
Stingem focul si lasam dulceata sa se raceasca, acoperim oala cu un servet de bucatarie umed, pentru ca aburul sa nu formeze condens si sa se scurga in dulceata.
Cat timp dulceata se raceste fructele absorb din sirop si se confiaza devenind mai ferme si grele.
Dupa racire daca siropul este inca subtire si nu este bine legat mai fierbem dulceata cateva minute, pana trece proba picaturii, avand grija sa nu o caramelizam.
Cand dulceata a trecut proba pocaturii stingem focul si o vom lasa la racit acoperita cu servet umed. Cand dulceata este complet racita, o putem turna in borcanele sterilizate si o vom depozita in camara, unde poate rezista pana la 5 ani.
Dulceata o puteti servi la micul dejun, in iaurturi, in terciuri, cu oladii, clatite, poate fi adaugata in prajituri, tarte sau chiar torturi.
Priviti cum arata dulceata mea de pepene galben, cu bucati de fruct ferme si translucide in siropul perfect legat de culoarea mierii de albine.
Dulceața de pepene are un gust si aroma deosebita, este delicata si savuroasa si se pastraza foarte bine mult timp. De asemenea exista obtiuni de dulceata de pepene cu adaugarea la preparare de scortisoara, ghimbir, vanilie, fructe si fructe de padure (lamaie, portocala, etc.) sau alune, muguri de pin, caju, etc.
Pepenele galben, denumit si cantalup, are o multime de beneficii pentru sanatatea organismului, chiar si dupa conservare. Printre multitudinea de vitamine pe care le are, pepenele galben este fructul cu cel mai mare continut de vitamina A. Nu ezitati astadar sa consumati pepene galben atat in stare proaspata, cat si conservata, pentru a beneficia din plin de aceste vitamine.
Spor si pofta mare!