Jumarile de rata aurii si crocante sunt un preparat culinar traditional romanesc foarte bun, gustos, delicios, satios, sanatos, moale si crocant, simplu si usor de gatit acasa in bucatarie, servit cu ceapa, usturoi, muraturi si uneori mustar, iar untura de rata este aromata, alba si cremoasa perfecta pentru a gati cu ea multe bucate delicioase: popcorn, ciuperci prajite sau sotate, varza de Bruxelles, morcovi baby, carne, fructe de mare, cartofi prajiti, e buna chiar si in panificatie si patiserie, dar si la fripturi, tocanite papricasuri etc.
Mod de preparare:
Se transeaza rata in bucati potrivite, se indeparteaza surplusul de grasime cu tot cu piele. Daca lasam grasimea pe carne, vom gati o mancare mult prea grasa.
Eu am avut o rata de aproape 3kg si am extras 950g de grasime cu tot cu piele. Am adunat grasimea inclusiv de pe spate.
Spalam pielea si grasimea in doua ape, apoi o scurgem intr-o sita dupa care o taiem in bucati mici cu tot cu piele.
Punem grasimea de rata cu tot cu piele intr-o oala si presaram un praf de sare.
Turnam apoi apa cat sa depaseasca grasimea din oala cu un deget. Vom fierbe la foc mediu la inceput.
Din momentul in care se evapora apa si grasimea incepe sa sfaraie reducem focul la minim. In acest moment jumarile sunt inca albe si pline de grasime, insa nu mai dureaza mult timp.
Vom praji in continuare pana cand jumarile se fac aurii si crocante apoi inchidem focul.
Cu o paleta perforata sau supiera vom aduna jumarile din untura si imediat le vom da cu sare. Nu este bine sa le lasam in grasime foarte mult timp pentru ca ele absorb din ea.
Untura fierbinte o vom lasa sa se mai raceasca astfel incat sa o putem turna direct in borcan fara ca acesta sa se sparga.
Cand s-a mai racit, turnam grasimea calda in borcan trecuta prin mai multe site fine sau tifon. Dupa racire daca nu s-a solidificat o vom da la frigider si o vom pastra la rece. Eu am obtinut 650 ml de untura de rata.
Dupa racire untura s-a solidificat, a iesit alba si cremoasa cu un miros delicios. Untura de rata se poate folosi la gatit: popcorn, ciuperci prajite sau sotate, varza de Bruxelles, morcovi baby, carne, fructe de mare, cartofi prajiti, chiar si in panificatie si patiserie, dar si la fripturi, tocanite papricasuri etc.
Jumarile perfecte, cu pielita delicioasa si crocanta se serveste ca aperitiv cu ceapa sau usturoi verde sau uscat ori dupa preferinta cu mustar, sunt o adevarata delicatesa.
Consumul responsabil de untura de rata poate avea numeroase beneficii asupra organismului: este o sursa de grasimi sanatoase – bogata in grasimi mononesaturate, reduce nivelul de colesterol din sange, sustine sanatatea renala, sursa pretioasa de antioxidanti care combat stresul oxidativ, fortifica sistemul imunitar si mentine oasele sanatoase. Asadar daca obisnuiti sa consumati carne de rata, nu aruncati surplusul se grasime, din ea poate rezulta jumari delicioasa si untura sanatoase si perfecta pentru gatit.
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Se transeaza rata in bucati potrivite, se indeparteaza surplusul de grasime cu tot cu piele. Daca lasam grasimea pe carne, vom gati o mancare mult prea grasa.
Eu am avut o rata de aproape 3kg si am extras 950g de grasime cu tot cu piele. Am adunat grasimea inclusiv de pe spate.
Spalam pielea si grasimea in doua ape, apoi o scurgem intr-o sita dupa care o taiem in bucati mici cu tot cu piele.
Punem grasimea de rata cu tot cu piele intr-o oala si presaram un praf de sare.
Turnam apoi apa cat sa depaseasca grasimea din oala cu un deget. Vom fierbe la foc mediu la inceput.
Din momentul in care se evapora apa si grasimea incepe sa sfaraie reducem focul la minim. In acest moment jumarile sunt inca albe si pline de grasime, insa nu mai dureaza mult timp.
Vom praji in continuare pana cand jumarile se fac aurii si crocante apoi inchidem focul.
Cu o paleta perforata sau supiera vom aduna jumarile din untura si imediat le vom da cu sare. Nu este bine sa le lasam in grasime foarte mult timp pentru ca ele absorb din ea.
Untura fierbinte o vom lasa sa se mai raceasca astfel incat sa o putem turna direct in borcan fara ca acesta sa se sparga.
Cand s-a mai racit, turnam grasimea calda in borcan trecuta prin mai multe site fine sau tifon. Dupa racire daca nu s-a solidificat o vom da la frigider si o vom pastra la rece. Eu am obtinut 650 ml de untura de rata.
Dupa racire untura s-a solidificat, a iesit alba si cremoasa cu un miros delicios. Untura de rata se poate folosi la gatit: popcorn, ciuperci prajite sau sotate, varza de Bruxelles, morcovi baby, carne, fructe de mare, cartofi prajiti, chiar si in panificatie si patiserie, dar si la fripturi, tocanite papricasuri etc.
Jumarile perfecte, cu pielita delicioasa si crocanta se serveste ca aperitiv cu ceapa sau usturoi verde sau uscat ori dupa preferinta cu mustar, sunt o adevarata delicatesa.
Consumul responsabil de untura de rata poate avea numeroase beneficii asupra organismului: este o sursa de grasimi sanatoase – bogata in grasimi mononesaturate, reduce nivelul de colesterol din sange, sustine sanatatea renala, sursa pretioasa de antioxidanti care combat stresul oxidativ, fortifica sistemul imunitar si mentine oasele sanatoase. Asadar daca obisnuiti sa consumati carne de rata, nu aruncati surplusul se grasime, din ea poate rezulta jumari delicioasa si untura sanatoase si perfecta pentru gatit.
Pofta mare!