Placinta creata cu foi fragede facuta in casa, umpluta cu branza si stafide, este ideala pentru un weekend in familie. Pe cat de simpla este aceasta placinta, pe atat de gustoasa, aromata si pufoasa.
Mod de preparare:
Se dizolva bicarbonatul de sodiu in zeama de lamaie.
Spargem ouale si adaugam coaja rasa de lamaie.
Incalzim usor laptele sau apa.
Adaugam peste oua zaharul brun si mixam pana acesta se topeste.
Cand zaharul s-a topit masuram uleiul si-l turnam peste oua.
Adaugam si laptele sau apa, bicarbonatul dizolvat in lamaie si mixam pentru omogenizare.
La final vom pune faina in ploaie. Eu am adaugat la inceput 10 linguri de faina cernuta, dupa ce le-am incorporat am mai adaugat inca 10 linguri pana la 30, in functie de marimea oualelor puteti sa mai adaugati faina.
Se imparte aluatul obtinut in trei parti ( doua parti egale si una mai mica, la mine au fost asa: 280g doua bucati, si 130g al treilea aluat).
Se intinde prima foaie cea mai mica, pe blatul de lucru pudrat cu faina, cu ajutorul sucitorului.
Intindem aproximativ de marimea unei tavi de cuptor dreptunghiulare.
Pentru a putea lua aceste foi fragede, subțiri, perfect intinse, fara sa se rupa, punem pe merdenea (sucitor) putina faina si rulam foaia de aluat pe ea.
Rulam inapoi direct in tava tapetata cu hartie de copt.
Intindem cu sucitorul urmatorul aluat, tot in forma dreptungiulara, ne ajutam de sucitor dar si de maini astfel incat sa-l intindem cat mai lung pe lungime pastrandu-i in acelasi timp forma dreptunghiulara.
Am obtinut un aluat intins bine si subtire.
Pregatim umplutura cu branza, coaja rasa de lamaie, zahar pudra, stafide si amestecam bine.
Incorporam apoi ouale si mixam pentru omogenizare.
Punem la final si samantana, pe aceasta o vom adauga in functie de cat de moale e compozitia de branza, daca vi se pare tare, adaugati smantana pana obtineti o compozitie usor moale.
Impudram foaia de aluat intinsa si merdeneaua cu faina, ca la taiteii de casa.
Apoi rulam aluatul pe merdenea.
Incepem umplerea placintei, vom plia aluatul ca la un evantai de hartie. Peste prima foaia dreptunghiulara pusa deja in tava, venim cu foaia de umplere, ridicam marginea foii pe tava si adaugam branza dulce cu stafide, de la un capat la altul.
Pliem aluatul cu ajutorul sucitorului si adaugam si sub pliu branza, inchidem apoi primul pliu.
Asa vom proceda pana terminam a doua foaie de aluat intinsa.
Pe fiecare parte a pliului de evantai adaugam compozitie de branza.
Vom proceda la fel si cu ultimul aluat. Intindem cat mai subtire, apoi rulam pe sucitor, si umplem in continuarea celeilalte foi de aluat cu branza.
Eu am transferat toata compozitia de aluat cu branza intr-o tava mai mica, pe jumatatea tavii de cuptor ca marime. Daca doriti o placinta de dimensiunea tavii de cuptor, va trebui sa dublati ingrdientele.
Pregatim apoi mixul pentru uns deasupra.
Astfel, inainte sa introducem la cuptor, vom unge placinta formata cu o compozitie de ou si smantana indulcita.
Aici, deja placinta incepe sa prinda culoare.
Cand s-a copt, scoatem placinta fierbinte din cuptor si impudram cu zahar vanilat, de la caldura, zaharul se va topi si va da luciu si dulceta suprafetei placintei.
In sectiune placinta arata foarte bine asa creata, e moale, pufoasa si aromata de la vanilie si coaja rasa de lamaie.
A doua zi prospetimea aluatului s-a pastrat foarte bine, gustul si aroma au ramas neschimbate. De mentionat ca desi am intins aluatul foarte, foarte subtire, la coacere in interior, acesta si-a marit volumul, asadar e indicat sa-l intindeti foarte bine, cat de mult puteti fara insa a-l rupe, ca sa nu aveti la final de coacere mai mult aluat decat umblutura.
Secretul acestor foi fragede este ca dupa ce au fost coapte sa le acoperim cu un prosop curat, iar cand s-au racit, sa le dam la rece.
Placinta aceasta a iesit delicioasa si frageda, recomand cu drag.
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Se dizolva bicarbonatul de sodiu in zeama de lamaie.
Spargem ouale si adaugam coaja rasa de lamaie.
Incalzim usor laptele sau apa.
Adaugam peste oua zaharul brun si mixam pana acesta se topeste.
Cand zaharul s-a topit masuram uleiul si-l turnam peste oua.
Adaugam si laptele sau apa, bicarbonatul dizolvat in lamaie si mixam pentru omogenizare.
La final vom pune faina in ploaie. Eu am adaugat la inceput 10 linguri de faina cernuta, dupa ce le-am incorporat am mai adaugat inca 10 linguri pana la 30, in functie de marimea oualelor puteti sa mai adaugati faina.
Se imparte aluatul obtinut in trei parti ( doua parti egale si una mai mica, la mine au fost asa: 280g doua bucati, si 130g al treilea aluat).
Se intinde prima foaie cea mai mica, pe blatul de lucru pudrat cu faina, cu ajutorul sucitorului.
Intindem aproximativ de marimea unei tavi de cuptor dreptunghiulare.
Pentru a putea lua aceste foi fragede, subțiri, perfect intinse, fara sa se rupa, punem pe merdenea (sucitor) putina faina si rulam foaia de aluat pe ea.
Rulam inapoi direct in tava tapetata cu hartie de copt.
Intindem cu sucitorul urmatorul aluat, tot in forma dreptungiulara, ne ajutam de sucitor dar si de maini astfel incat sa-l intindem cat mai lung pe lungime pastrandu-i in acelasi timp forma dreptunghiulara.
Am obtinut un aluat intins bine si subtire.
Pregatim umplutura cu branza, coaja rasa de lamaie, zahar pudra, stafide si amestecam bine.
Incorporam apoi ouale si mixam pentru omogenizare.
Punem la final si samantana, pe aceasta o vom adauga in functie de cat de moale e compozitia de branza, daca vi se pare tare, adaugati smantana pana obtineti o compozitie usor moale.
Impudram foaia de aluat intinsa si merdeneaua cu faina, ca la taiteii de casa.
Apoi rulam aluatul pe merdenea.
Incepem umplerea placintei, vom plia aluatul ca la un evantai de hartie. Peste prima foaia dreptunghiulara pusa deja in tava, venim cu foaia de umplere, ridicam marginea foii pe tava si adaugam branza dulce cu stafide, de la un capat la altul.
Pliem aluatul cu ajutorul sucitorului si adaugam si sub pliu branza, inchidem apoi primul pliu.
Asa vom proceda pana terminam a doua foaie de aluat intinsa.
Pe fiecare parte a pliului de evantai adaugam compozitie de branza.
Vom proceda la fel si cu ultimul aluat. Intindem cat mai subtire, apoi rulam pe sucitor, si umplem in continuarea celeilalte foi de aluat cu branza.
Eu am transferat toata compozitia de aluat cu branza intr-o tava mai mica, pe jumatatea tavii de cuptor ca marime. Daca doriti o placinta de dimensiunea tavii de cuptor, va trebui sa dublati ingrdientele.
Pregatim apoi mixul pentru uns deasupra.
Astfel, inainte sa introducem la cuptor, vom unge placinta formata cu o compozitie de ou si smantana indulcita.
Aici, deja placinta incepe sa prinda culoare.
Cand s-a copt, scoatem placinta fierbinte din cuptor si impudram cu zahar vanilat, de la caldura, zaharul se va topi si va da luciu si dulceta suprafetei placintei.
In sectiune placinta arata foarte bine asa creata, e moale, pufoasa si aromata de la vanilie si coaja rasa de lamaie.
A doua zi prospetimea aluatului s-a pastrat foarte bine, gustul si aroma au ramas neschimbate. De mentionat ca desi am intins aluatul foarte, foarte subtire, la coacere in interior, acesta si-a marit volumul, asadar e indicat sa-l intindeti foarte bine, cat de mult puteti fara insa a-l rupe, ca sa nu aveti la final de coacere mai mult aluat decat umblutura.
Secretul acestor foi fragede este ca dupa ce au fost coapte sa le acoperim cu un prosop curat, iar cand s-au racit, sa le dam la rece.
Placinta aceasta a iesit delicioasa si frageda, recomand cu drag.
Pofta mare!