Beliaș este o reteta de origine tatara care imbina un aluat dospit sau nu, cu carnea tocata. Belias-urile sunt de fapt pateuri cu carne tocata si prajite in ulei. Se servesc calde sau reci ca aperitive, sau la o ceasca de ceai la micul dejun.
Mod de preparare:
Cantarim si pregatim ingredientele pentru aluat.
Amestecam drojdia cu 50 ml lapte caldut si zahar si dam bolul la loc caldut pana se ridica un strat de spuma peste compozitie.
Punem intr-un bol faina cernuta si adaugam sarea si drojdia, framantam un aluat moale, nu trebuie sa se lipeasca de degete. La finele framantarii adaugam 1-2 linguri cu ulei in palma si finisam framantarea. Dam forma rotunda aluatului, acoperim cu folie vasul si dam la dospit la loc caldut pentru 30 minute.
Cat timp aluatul creste, ne ocupam de umplutura. Ceapa se curata si se toaca cubulete marunte. Daca doriti puteti sa mai caliti o ceapa separat apoi sa o adaugati in umplutura.
Punem intr-un bol carnea tocata, adaugam ceapa ,sare si piper negru macinat dupa gust. Se poate de adaugat 50-100 ml apa fiarta si racita (in functie de carne) sau apa minerala, pentru ca umplutura sa fie mai suculenta. Amestecam totul bine.
Dupa ce aluatul si-a marit volumul se transfera pe blatul de lucru.
Aluatul se imparte in jumatate si din fiecare jumatate se taie alte jumatati, ar trebui sa iasa 8 bucati, eu am facut 6, mi se parea putin aluat, dar au iesit enorme.
Fiecare bucata de aluat se intinde in foaie subtire de 0.5 cm si de forma rotunda.
In mijlocul fiecarei foi se pune o lingura cu umplutura si cu ajutorul degetelor strangem marginea aluatului spre centru in forma plianta.
Mijlocul ramane dezgolit, prin aceasta forma se caracterizeaza beliașul.
Intr-o tigaie se infierbinta aproximativ un pahar cu ulei si se scufunda in el pateurile cu marginea plianta in jos. Se rumenesc pana la culoare aurie pe ambele parti.
Pateurile de carne sau Beliaș-urile se servesc traditional cu o cana de ceai.
Reteta de origine tatara, preluata de rusi este un preparat hranitor, delicios si rapid de gatit.
Pofta buna!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Cantarim si pregatim ingredientele pentru aluat.
Amestecam drojdia cu 50 ml lapte caldut si zahar si dam bolul la loc caldut pana se ridica un strat de spuma peste compozitie.
Punem intr-un bol faina cernuta si adaugam sarea si drojdia, framantam un aluat moale, nu trebuie sa se lipeasca de degete. La finele framantarii adaugam 1-2 linguri cu ulei in palma si finisam framantarea. Dam forma rotunda aluatului, acoperim cu folie vasul si dam la dospit la loc caldut pentru 30 minute.
Cat timp aluatul creste, ne ocupam de umplutura. Ceapa se curata si se toaca cubulete marunte. Daca doriti puteti sa mai caliti o ceapa separat apoi sa o adaugati in umplutura.
Punem intr-un bol carnea tocata, adaugam ceapa ,sare si piper negru macinat dupa gust. Se poate de adaugat 50-100 ml apa fiarta si racita (in functie de carne) sau apa minerala, pentru ca umplutura sa fie mai suculenta. Amestecam totul bine.
Dupa ce aluatul si-a marit volumul se transfera pe blatul de lucru.
Aluatul se imparte in jumatate si din fiecare jumatate se taie alte jumatati, ar trebui sa iasa 8 bucati, eu am facut 6, mi se parea putin aluat, dar au iesit enorme.
Fiecare bucata de aluat se intinde in foaie subtire de 0.5 cm si de forma rotunda.
In mijlocul fiecarei foi se pune o lingura cu umplutura si cu ajutorul degetelor strangem marginea aluatului spre centru in forma plianta.
Mijlocul ramane dezgolit, prin aceasta forma se caracterizeaza beliașul.
Intr-o tigaie se infierbinta aproximativ un pahar cu ulei si se scufunda in el pateurile cu marginea plianta in jos. Se rumenesc pana la culoare aurie pe ambele parti.
Pateurile de carne sau Beliaș-urile se servesc traditional cu o cana de ceai.
Reteta de origine tatara, preluata de rusi este un preparat hranitor, delicios si rapid de gatit.
Pofta buna!