Gremolata sau gremolada este un dressing uscat, citric si proaspat, tipic bucatariei italiene, in special al celei nordice. Acest sos verde preparat in reteta originala din: patrunjel tocat, coaja de lamaie si usturoi, se serveste in genere pe osso bucco dar asezoneaza cu succes si fructele de mare, in special caracatita sau calmarul la gratar. Gremolata este de asemenea folosita ca garnitura, usor de preparat si foarte rapid, un sos de care te indragostesti de la prima inghititura.
Mod de preparare:
Sosul Gremolata in varianta sa originala contine patrunjel, coaja rasa de lamaie si usturoi pisat, insa exista multe alte variante dupa gustul si preferintele fiecaruia.
Mai intai se spala patrunjelul, se scutura de apa si se tamponeaza cu un servet de bucatarie pentru a absorbi apa de pe frunze, patrunjelul trebuie sa fie foarte bine uscat de apa. Eu de obicei cumpar mai multe legaturi de patrunjel pe care le spal si apoi le pun intr-un bol cu apa apoi le dau la frigider, se pastreaza proaspat si verde mult timp.
Patrunjelul se poate marunti cu un cutit cat mai fin apoi se pune intr-un mojar sau se da prin blender pentru o textura mai fina.
Razuim coaja de lime sau lamaie, sa fie cam o lingurita cu varf de coaja rasa. Folositi lamaie sau lime a caror coaja nu a fost tratata cu ceara. Daca nu sunteti siguri de acest aspect scufundati timp de un minut citricele in apa fierbinte dupa care le stergeti cu un prosop de bucatarie. Lamaia se poate inlocui cu coaja rasa de la alte fructe citrice: lime, grapefruit sau portocala iar patrunjelului ii poate lua locul cimbrul, rozmarinul sau coriandrul proaspat.
Punem patrunjelul tocat fie in mojar, fie in tocator electric sau in vasul pentru blender vertical, adaugam uleiul de masline si coaja de lime / lamaie / portocala / grepefruit.
Curatam usturoiul si il dam prin presa. Il puteti de asemenea freca in mojarul special pentru o textura mai fina.
Peste patrunjel adaugam zeama de la o jumatate de lamaie.
Adaugam si usturoiul pisat prin presa, sau maruntit fin in mojar, apoi condimentam cu sare, piper si dam prin blender sau tocator electric pentru ca sa maruntim cat mai bine.
Puteti alege de asemenea, pentru o nota finala sa adaugati si putina coaja de portocala rasa, nu va face decat sa sublinieze mai bine prospetimea acestui adaos citric. Cand sosul e gata il vom tine la rece, acoperit, pana la servire.
Gremolata se presara peste osso bucco, peste sau fructe de mare inainte de servire, direct în farfurie.
Gremolata isi elibereaza cel mai bine aromele daca, dupa amestecarea ingredientelor, este zdrobita usor in mojar cu pistil. Atentie pentru acest sos nu se foloseste in niciun caz patrunjel congelat.
Sosul Gremolata se poate servi pe dovlecei gatiti la gratar, peste, cartofi, carne de pui, legume, fructe de mare, de asemenea puteti pune 1-2 linguri cu varf peste tocanite, tocane, mancarici, osso bucco etc., direct in farfurie. Acest minunat sos minunat poate fi folosit si ca umplutura pentru pui.
Pofta buna!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Sosul Gremolata in varianta sa originala contine patrunjel, coaja rasa de lamaie si usturoi pisat, insa exista multe alte variante dupa gustul si preferintele fiecaruia.
Mai intai se spala patrunjelul, se scutura de apa si se tamponeaza cu un servet de bucatarie pentru a absorbi apa de pe frunze, patrunjelul trebuie sa fie foarte bine uscat de apa. Eu de obicei cumpar mai multe legaturi de patrunjel pe care le spal si apoi le pun intr-un bol cu apa apoi le dau la frigider, se pastreaza proaspat si verde mult timp.
Patrunjelul se poate marunti cu un cutit cat mai fin apoi se pune intr-un mojar sau se da prin blender pentru o textura mai fina.
Razuim coaja de lime sau lamaie, sa fie cam o lingurita cu varf de coaja rasa. Folositi lamaie sau lime a caror coaja nu a fost tratata cu ceara. Daca nu sunteti siguri de acest aspect scufundati timp de un minut citricele in apa fierbinte dupa care le stergeti cu un prosop de bucatarie. Lamaia se poate inlocui cu coaja rasa de la alte fructe citrice: lime, grapefruit sau portocala iar patrunjelului ii poate lua locul cimbrul, rozmarinul sau coriandrul proaspat.
Punem patrunjelul tocat fie in mojar, fie in tocator electric sau in vasul pentru blender vertical, adaugam uleiul de masline si coaja de lime / lamaie / portocala / grepefruit.
Curatam usturoiul si il dam prin presa. Il puteti de asemenea freca in mojarul special pentru o textura mai fina.
Peste patrunjel adaugam zeama de la o jumatate de lamaie.
Adaugam si usturoiul pisat prin presa, sau maruntit fin in mojar, apoi condimentam cu sare, piper si dam prin blender sau tocator electric pentru ca sa maruntim cat mai bine.
Puteti alege de asemenea, pentru o nota finala sa adaugati si putina coaja de portocala rasa, nu va face decat sa sublinieze mai bine prospetimea acestui adaos citric. Cand sosul e gata il vom tine la rece, acoperit, pana la servire.
Gremolata se presara peste osso bucco, peste sau fructe de mare inainte de servire, direct în farfurie.
Gremolata isi elibereaza cel mai bine aromele daca, dupa amestecarea ingredientelor, este zdrobita usor in mojar cu pistil. Atentie pentru acest sos nu se foloseste in niciun caz patrunjel congelat.
Sosul Gremolata se poate servi pe dovlecei gatiti la gratar, peste, cartofi, carne de pui, legume, fructe de mare, de asemenea puteti pune 1-2 linguri cu varf peste tocanite, tocane, mancarici, osso bucco etc., direct in farfurie. Acest minunat sos minunat poate fi folosit si ca umplutura pentru pui.
Pofta buna!