Archives Sosuri

Sos meunière

Meunière este un sos frantuzesc, usor si rapid de preparat in primul rand pentru peste si in special la pestii cu carne alba care au un gust mai fad. Cuvantul meuniere inseamna „sotia morarului” in franceza, adica a gati ceva “à la meunière” insemna sa-l gatesti prin impudrarea lui in faina.

Read More

Maioneza – reteta cu ou intreg – frantuzeasca

Maioneza din ou intreg facuta cu blenderul este extrem de fina, cremoasa si gustoasa si mai ales extrem de usor si rapid de pregatit, fiind unul din ingredientele de baza ale multor salate si sosuri.
Maioneza este un sos, gros si cremos, care din punct de vedere chimic este o emulsie stabila de ulei, un emulsifiant si un acid. Emulsifiantul este lecitina din galbenusul de ou. Acidul este reprezentat de otet sau zeama de lamaie. Condimentele pot fi piper sau alte ierburi adaugate dupa gustul fiecaruia.

Read More

Sos alb Bechamel

Bechamelul este un sos extrem de cunoscut in gastronomia internationala, insa originea lui este atribuita bucatariei franceze si italiene. Sosul Bechamel este preparat din unt, faina si lapte avand in final o consistenta groasa, el se foloseste la prepararea felurilor de mancare gratinate care contin paste, legume sau carne, dintre care exemplificam pe cele mai cunoscute precum Lasagna, musaca, Croque Monsieur / Madame, dar este si un „sos mama”, baza multor alte sosuri precum: sos Mornay, sos Chedar, sos cu mustar, sos Soubise, sos cu smantana, sos Nantua.

Read More

Tahini – Pasta de susan

Pasta de susan sau asa-numitul tahini, se prepara simplu si usor, intr-un timp foarte scurt, din seminte de susan, si este utilizata in numeroase retete culinare, gustul sau intens, de nuca, dand o savoare deosebita preparatelor, cum ar fi dintre cele mai cunoscute: hummus, baba ghanoush, halva etc. Cu un gust bogat si o consistenta cremoasa, pasta de susan tahini reprezinta o sursa excelenta de antioxidanti, grasimi sanatose, vitamine, minerale avand multiple beneficii asupra sanatatii. Pentru ca organismul sa asimileze componentele nutritive ale semintelor de susan acestea trebuiesc prajite sau rasnite, altfel ele se evacueaza intregi, fara a fi digerate.

Read More

Chutney de mango

Chutney de mango este un preparat indian usor de facut ce se combina perfect cu pui, porc, miel, diferite preparate si curry. Chutney de mango are un gust dulce-acrisor si usor iute, este aromat, deosebit de gustos fiind esential la mesele indiene zilnice, indiferent daca este vorba de micul dejun, pranz sau cina. Sunt numeroase retete de chutney, difera insa gustul si textura lor in functie de ingredientele utilizate si de metoda de gatit, dar cel mai traditional si des folosit este cel de mango.

Read More

Pesto de Rucola

Rucola este o planta comestibila folosita cu precadere in bucataria italiana si preluata in bucatariile din intreaga lume. Sosul pesto ( mai gros sau mai subtire, dupa preferinte ) se obtine prin mixarea fina a frunzelor proaspete de rucola. Pesto de rucola este putin amarui, aromat si cu un gust puternic, fiind plin de vitamine si minerale.

Read More

Gremolata – sos de patrunjel cu usturoi

Gremolata sau gremolada este un dressing uscat, citric si proaspat, tipic bucatariei italiene, in special al celei nordice. Acest sos verde preparat in reteta originala din: patrunjel tocat, coaja de lamaie si usturoi, se serveste in genere pe osso bucco dar asezoneaza cu succes si fructele de mare, in special caracatita sau calmarul la gratar. Gremolata este de asemenea folosita ca garnitura, usor de preparat si foarte rapid, un sos de care te indragostesti de la prima inghititura.

Read More

Marinada pentru pastrama rapida

Aceasta marinada pentru pastrama, se prepara foarte simplu, iar rezultatul este cu adevarat uimitor. Carnea se obține moale, frageda, suculenta si foarte aromata datorita condimentelor. Cand sunteti in graba si vreti sa preparati un pranz sau o cina gustoasa pe gratar pentru intraga familie, sau de ce nu, daca asteptati invitati ii puteti surprinde pe toti cu o pastrama rapida obtinuta prin aceasta marinada simpla.

Read More

Marinada 3M – Miere, Mustar, Maioneza

Suntem obisnuiti cu reteta cand, de exemplu, pieptul de pui se trece prin faina, ou si pesmet sau fulgi de porumb atunci cand il dam la cuptor. Dar exista si alta metoda. Astazi, va povestesc cum sa marinati carnea astfel incat rezultatul sa fie unul wow, fara a folosi faina, ou, pesmet, fulgi de porumb sau fulgi de cartofi.

Read More