Maioneza – reteta cu ou intreg – frantuzeasca

AutorNicola ElenaCategorie, , DificultateÎncepător

Maioneza din ou intreg facuta cu blenderul este extrem de fina, cremoasa si gustoasa si mai ales extrem de usor si rapid de pregatit, fiind unul din ingredientele de baza ale multor salate si sosuri.
Maioneza este un sos, gros si cremos, care din punct de vedere chimic este o emulsie stabila de ulei, un emulsifiant si un acid. Emulsifiantul este lecitina din galbenusul de ou. Acidul este reprezentat de otet sau zeama de lamaie. Condimentele pot fi piper sau alte ierburi adaugate dupa gustul fiecaruia.

Randamente1 porție
Timp de pregătire2 minuteTimp de preparare2 minuteTimp total4 minute
 300 ml ulei
 2 oua intregi
 seama de la o jumatate de lamaie
 sare
 piper ( optional ), de preferat piper alb
1

Mod de preparare:
Masuram uleiul direct in recipientul inalt si gradat al mixerului vertical, daca nu aveti un astfel de vas puteti folosi un borcan cu gura larga in care sa intre blenderul de mana.

2

Ouale se spala, se dezinfecteaza si se sparg intr-un bol mic. Le spargem separat pentru ca asa putem observa daca ouale sunt proaspete. Asadar, spargem un ou intr-un bol sau castron. Daca mirosul nu este ciudat, culoarea este normala, albusul este inchegat, galbenusul este foarte bine inchegat si bombat, acel ou este proaspat si il putem consuma fara probleme.

3

Adaugam apoi ouale proaspete si sparte peste uleiul pus deja in recipientul blenderului sau in borcan.

4

Introducem blenderul pana la fundul vasului si il pornim fara sa il miscam. Il lasam la fundul vasului pana cand incepe sa se formeze maioneza, acest lucru va dura putin, cam 10-15 secunde. Ridicam apoi blenderul incet, ca sa se amestece totul foarte bine.

5

Daca mai observam ulei neincorporat vom repeta mixarea in sens invers, pornind de sus in jos cam 2-3 secunde.

6

Turnam apoi zeama de lamaie, presaram sare si piper alb si mai mixam putin. Oprim mixerul si il curatam bine de maioneza lipita de el.

7

Maioneza este gata, o vom muta intr-un borcan cu capac si o tinem la frigider pana la utilizare, rezistand chiar si 2-3 zile la rece.

8

Maioneza facuta cu blenderul este extrem de fina, cremoasa si gustoasa si mai ales extrem de usor si rapid de pregatit. Maioneza este unul din ingredientele de baza ale multor salate si sosuri.
Asadar, daca aveti nevoie de o maioneza mai usoara si facuta in mare viteza, aceasta e cea mai buna solutie.
E simplu de facut, dar trebuie putina atentie.

9

Pentru o maioneza reusita, ne asiguram ca ingredientele sunt la aceeasi temperatura, ori toate de la frigider ori toate la temperatura camerei. De asemenea, nu ridicam blenderul de pe fundul vasului sau borcanului pana cand nu incepe sa se formeze maioneza. Zeama de lamaie si sarea se adauga la final pentru o consistenta mai densa si pentru a stabili cat de acra dorim maioneza.

10

Putem folosi pentru maioneza ulei de seminte de struguri, ulei de rapita, de sofran sau de canola in locului uleiului de floarea soarelui, pentru un gust neutru De asemenea, putem folosi si ulei de masline, insa in acest caz maioneza va avea un gust mai puternic, devenind usor amaruie si va avea o culoare mai inchisa.
Incercati sa faceti aceasta maioneza cu ou intreg si nu o mai cumparati din magazine.
Spor si pofta mare!

Ingrediente

 300 ml ulei
 2 oua intregi
 seama de la o jumatate de lamaie
 sare
 piper ( optional ), de preferat piper alb

Indicații

1

Mod de preparare:
Masuram uleiul direct in recipientul inalt si gradat al mixerului vertical, daca nu aveti un astfel de vas puteti folosi un borcan cu gura larga in care sa intre blenderul de mana.

2

Ouale se spala, se dezinfecteaza si se sparg intr-un bol mic. Le spargem separat pentru ca asa putem observa daca ouale sunt proaspete. Asadar, spargem un ou intr-un bol sau castron. Daca mirosul nu este ciudat, culoarea este normala, albusul este inchegat, galbenusul este foarte bine inchegat si bombat, acel ou este proaspat si il putem consuma fara probleme.

3

Adaugam apoi ouale proaspete si sparte peste uleiul pus deja in recipientul blenderului sau in borcan.

4

Introducem blenderul pana la fundul vasului si il pornim fara sa il miscam. Il lasam la fundul vasului pana cand incepe sa se formeze maioneza, acest lucru va dura putin, cam 10-15 secunde. Ridicam apoi blenderul incet, ca sa se amestece totul foarte bine.

5

Daca mai observam ulei neincorporat vom repeta mixarea in sens invers, pornind de sus in jos cam 2-3 secunde.

6

Turnam apoi zeama de lamaie, presaram sare si piper alb si mai mixam putin. Oprim mixerul si il curatam bine de maioneza lipita de el.

7

Maioneza este gata, o vom muta intr-un borcan cu capac si o tinem la frigider pana la utilizare, rezistand chiar si 2-3 zile la rece.

8

Maioneza facuta cu blenderul este extrem de fina, cremoasa si gustoasa si mai ales extrem de usor si rapid de pregatit. Maioneza este unul din ingredientele de baza ale multor salate si sosuri.
Asadar, daca aveti nevoie de o maioneza mai usoara si facuta in mare viteza, aceasta e cea mai buna solutie.
E simplu de facut, dar trebuie putina atentie.

9

Pentru o maioneza reusita, ne asiguram ca ingredientele sunt la aceeasi temperatura, ori toate de la frigider ori toate la temperatura camerei. De asemenea, nu ridicam blenderul de pe fundul vasului sau borcanului pana cand nu incepe sa se formeze maioneza. Zeama de lamaie si sarea se adauga la final pentru o consistenta mai densa si pentru a stabili cat de acra dorim maioneza.

10

Putem folosi pentru maioneza ulei de seminte de struguri, ulei de rapita, de sofran sau de canola in locului uleiului de floarea soarelui, pentru un gust neutru De asemenea, putem folosi si ulei de masline, insa in acest caz maioneza va avea un gust mai puternic, devenind usor amaruie si va avea o culoare mai inchisa.
Incercati sa faceti aceasta maioneza cu ou intreg si nu o mai cumparati din magazine.
Spor si pofta mare!

Note

Maioneza – reteta cu ou intreg – frantuzeasca
(Visited 79 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *