Paella cu fructe de mare este o mancare tipic spaniola pe baza de orez, este aromata, deosebita, savuroasa si foarte usor de preparat. Retete de paella sunt nenumarate si se prepara din diverse ingrediente, astfel putem aminti: paella cu pui, paella cu legume, paella cu fructe de mare sau mixta, sau cu alte combinatii dupa gust si preferinte.
Versiunea cu fructe de mare a paellei se remarca prin absenta legumelor. Acesta contine diferite tipuri de fructe de mare, ceapa, usturoi si bulion. In plus, apa in care este fiert orezul este o supa obtinuta din resturi de peste. Gustul delicios al paellei se datoreaza imbinarii aromelor dintre pestele proaspat, crustacee si uleiul de masline extra virgin.
Mod de preparare:
Cea mai buna paella rezulta din fructe de mare proaspete, insa daca nu aveti de unde sa le cumparati, puteti prepara paella si cu cocktail de fructe de mare congelate. Asadar lasam punga cu fructe de mare la decongelat. Dupa decongelare le curatam si le clatim cu apa rece. Eu le-am separat pentru ca nu le voi pune in acelasi timp pe toate.
Culoarea specifica a paellei si aroma delicata este data de softan, care este un condiment destul de scump in intreaga lume, dar care nu lipseste cel putin din bucataria spaniolilor.
Acest condiment special este derivat din stigmele rosii ale unei flori anume de sofran, Crocus sativus, care se dezvolta in unele dintre cele mai salbatice parti ale lumii si care trebuie adunate cu mana, cu cea mai mare grija.
Sofranul merge foarte bine cu o gama larga de ierburi si condimente, de la boiaua de ardei pana la rozmarin. Pentru o paella cu adevarat autentica, incercati sa-l zdrobiti usor si sa-l inmuiati in putina apa calda inainte de a-l adauga la orez. Sofranul se foloseste la o mare varietate de preparate europene, cum ar fi bouillabaisse-ul francez ori risotto-ul italian, se potriveste perfect chiar si cu diverse deserturi.
Pregatim apoi supa de peste, eu am folosit supa de biban de mare ( gasiti reteta pe blog ). Puteti pregati supa chiar din peste congelat. Pentru prepararea supei fierbeti 500 gr de peste in 2l de apa in care adaugati o bucata de telina, un morcov, o ceapa si un ardei gras. Cand este gata strecurati si folositi doar supa.
Tocam ceapa si usturoiul marunt. Turnam apoi uleiul de masline in tigaia pentru paella.
Calim ceapa si usturoiul pana capata o tenta aurie.
Urmeaza sa adaugam boia de ardei dulce si amestecam sosul.
Eu am adaugat in avans inelele de calamar, vroiam sa ma asigur ca vor fi fragede.
Punem apoi orezul, spalat in prealabil, in sos si il vom lasa pana absoarbe tot lichidul din cratita.
Turnam apoi vinul si fierbem pana se absoarbe tot.
Adaugam apoi ceaiul din sofran si amestecam.
Turnam si supa strecurata de peste.
Lasam totul sa fiarba la foc mic spre mediu pana cand orezul absoarbe aproximativ jumatate din lichid.
Apoi adaugam restul fructelor de mare.
In cazul meu: creveti decorticati, tentacole de caracatita si midiile decongelate.
Din fructele de mare eu am pastrat cateva inele de calamar, midii si creveti, pentru a decora paella spre final.
Presaram intre timp un pic de oregano.
Paella este gata! Priviti cat de delicios arata!
Savurati paella cu fructe de mare calda, cu felii de lamaie deasupra, este absolut delicioasa, aromata si foarte satioasa.
Fructele de mare au ramas intregi, suculente si delicioase, ele aromatizand excelent orezul cu gustul lor.
Am obtinut si acea crusta-arsura care se numeste socarrat si este considerata dovada unei paella bine facute.
Cateva secrete pentru paella:
- orezul trebuie sa fie usor al dente, adica nu foarte fiert;
- fructele de mare trebuie dezghetate inainte si foarte bine curatate.
- daca doriti sa adaugati vongole in reteta de paella, trebuie verificate ca acestea nu au nisip in interior.
- paella este mai gustoasa cu supa de peste sau daca gasiti, e perfect sa inlocuiti o cana de supa cu o cana de zeama de scoici (clam juice).
- nu folositi orez cu bobul lung nu e bun pentru paella, puteti folosi orez Bomba sau in lipsa lui puteti folosi orez cu bobul mijlociu, cum ar fi italianul Arborio, suficient de des intalnit pe piata noastra.
Cum se serveste traditional paella:
Spaniolii obisnuiesc sa serveasca paella direct din tigaie, chiar si in restaurante sau la mesele festive, de aceea tigaia de paella este una speciala cu baza destul de larga si din otel, de aici derivand si denumirea preparatului paella, care se traduce ”tigaie”.
Daca doriti sa creati o atmosfera tipic spaniola la servirea acestui delicios preparat, inspirata de acest obicei al lor, pozitionati tigaia cu paella la jumatatea mesei si serviti paella de la margine spre mijloc impreuna cu familia, prietenii si invitatii.
Pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Cea mai buna paella rezulta din fructe de mare proaspete, insa daca nu aveti de unde sa le cumparati, puteti prepara paella si cu cocktail de fructe de mare congelate. Asadar lasam punga cu fructe de mare la decongelat. Dupa decongelare le curatam si le clatim cu apa rece. Eu le-am separat pentru ca nu le voi pune in acelasi timp pe toate.
Culoarea specifica a paellei si aroma delicata este data de softan, care este un condiment destul de scump in intreaga lume, dar care nu lipseste cel putin din bucataria spaniolilor.
Acest condiment special este derivat din stigmele rosii ale unei flori anume de sofran, Crocus sativus, care se dezvolta in unele dintre cele mai salbatice parti ale lumii si care trebuie adunate cu mana, cu cea mai mare grija.
Sofranul merge foarte bine cu o gama larga de ierburi si condimente, de la boiaua de ardei pana la rozmarin. Pentru o paella cu adevarat autentica, incercati sa-l zdrobiti usor si sa-l inmuiati in putina apa calda inainte de a-l adauga la orez. Sofranul se foloseste la o mare varietate de preparate europene, cum ar fi bouillabaisse-ul francez ori risotto-ul italian, se potriveste perfect chiar si cu diverse deserturi.
Pregatim apoi supa de peste, eu am folosit supa de biban de mare ( gasiti reteta pe blog ). Puteti pregati supa chiar din peste congelat. Pentru prepararea supei fierbeti 500 gr de peste in 2l de apa in care adaugati o bucata de telina, un morcov, o ceapa si un ardei gras. Cand este gata strecurati si folositi doar supa.
Tocam ceapa si usturoiul marunt. Turnam apoi uleiul de masline in tigaia pentru paella.
Calim ceapa si usturoiul pana capata o tenta aurie.
Urmeaza sa adaugam boia de ardei dulce si amestecam sosul.
Eu am adaugat in avans inelele de calamar, vroiam sa ma asigur ca vor fi fragede.
Punem apoi orezul, spalat in prealabil, in sos si il vom lasa pana absoarbe tot lichidul din cratita.
Turnam apoi vinul si fierbem pana se absoarbe tot.
Adaugam apoi ceaiul din sofran si amestecam.
Turnam si supa strecurata de peste.
Lasam totul sa fiarba la foc mic spre mediu pana cand orezul absoarbe aproximativ jumatate din lichid.
Apoi adaugam restul fructelor de mare.
In cazul meu: creveti decorticati, tentacole de caracatita si midiile decongelate.
Din fructele de mare eu am pastrat cateva inele de calamar, midii si creveti, pentru a decora paella spre final.
Presaram intre timp un pic de oregano.
Paella este gata! Priviti cat de delicios arata!
Savurati paella cu fructe de mare calda, cu felii de lamaie deasupra, este absolut delicioasa, aromata si foarte satioasa.
Fructele de mare au ramas intregi, suculente si delicioase, ele aromatizand excelent orezul cu gustul lor.
Am obtinut si acea crusta-arsura care se numeste socarrat si este considerata dovada unei paella bine facute.
Cateva secrete pentru paella:
- orezul trebuie sa fie usor al dente, adica nu foarte fiert;
- fructele de mare trebuie dezghetate inainte si foarte bine curatate.
- daca doriti sa adaugati vongole in reteta de paella, trebuie verificate ca acestea nu au nisip in interior.
- paella este mai gustoasa cu supa de peste sau daca gasiti, e perfect sa inlocuiti o cana de supa cu o cana de zeama de scoici (clam juice).
- nu folositi orez cu bobul lung nu e bun pentru paella, puteti folosi orez Bomba sau in lipsa lui puteti folosi orez cu bobul mijlociu, cum ar fi italianul Arborio, suficient de des intalnit pe piata noastra.
Cum se serveste traditional paella:
Spaniolii obisnuiesc sa serveasca paella direct din tigaie, chiar si in restaurante sau la mesele festive, de aceea tigaia de paella este una speciala cu baza destul de larga si din otel, de aici derivand si denumirea preparatului paella, care se traduce ”tigaie”.
Daca doriti sa creati o atmosfera tipic spaniola la servirea acestui delicios preparat, inspirata de acest obicei al lor, pozitionati tigaia cu paella la jumatatea mesei si serviti paella de la margine spre mijloc impreuna cu familia, prietenii si invitatii.
Pofta mare!