Chutney de mango este un preparat indian usor de facut ce se combina perfect cu pui, porc, miel, diferite preparate si curry. Chutney de mango are un gust dulce-acrisor si usor iute, este aromat, deosebit de gustos fiind esential la mesele indiene zilnice, indiferent daca este vorba de micul dejun, pranz sau cina. Sunt numeroase retete de chutney, difera insa gustul si textura lor in functie de ingredientele utilizate si de metoda de gatit, dar cel mai traditional si des folosit este cel de mango.
Mod de preparare:
Dozam si pregatim din timp ingredientele necesare. Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt. Ghimbirul se curata, se da pe razatoarea cu ochiuri mici sau se taie marunt.
Spalam fructele de mango.
Curatam de coaja fructele de mango, apoi cu un cutit ascutit vom taia pulpa din jurul samburelui care este plat si subtire.
Pulpa de mango o vom taia in cubulete mici, insa daca doriti ca sosul sa fie ca o pasta puteti trece mango prin razatoare.
Intr-o cratita se incing cele 2 linguri de ulei la foc mediu, se adauga ceapa si ghimbirul.
Dam cratita la o parte de pe foc si punem combinatia de condimente.
Se adauga otetul, apa si asteptam sa inceapa sa fiarba.
Cand lichidul incepe sa fiarba se pune zaharul.
Adaugam apoi sarea si amestecam pana cand toate se topesc. Atentie, este necesar sa porniti hota sau sa deschideti un geam pentru ca vaporii de otet eliberati prin fierbere pot irita caile respiratorii.
Cand zaharul si sarea s-au dizolvat se pune intreaga cantitate de mango.
Puteti verifica sosul daca este gata prin testul picaturii sau cu un termometru de bucatarie, daca temperatura sosului este de 105 grade C atunci opriti focul. Din cantitatea data ies cam 2-3 borcanele.
Chutney este un termen britanic, imprumutat din limba hindi (“chatni” inseamna “a pisa”, sau “a zdrobi”), care denumeste un preparat picant, folosit ca acompaniament al unui fel principal. Altfel spus, chutney este un fel de sos gros, sau pasta condiment, folosit la asezonarea carnii si a legumelor, caci are un gust dulce-sarat-acrisor-picant, extrem de placut si de interesant.
In general, chutney se pot servi ca dip alaturi de orez fiert, paine indiana plata (naan, puri, chapati, paratha, roti etc.). La noi se mai folosesc pentru a da “glazura” fripturilor, in special celor preparate la cuptor. Dupa ce carnea este aproape facuta, se unge carnea cu chutney la suprafata si se mai dau la cuptor inca 10-15 minute, ca sa caramelizeze la suprafata. Se obtine o crusta delicioasa, cu gust absolut deosebit.
Pofta buna!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Dozam si pregatim din timp ingredientele necesare. Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt. Ghimbirul se curata, se da pe razatoarea cu ochiuri mici sau se taie marunt.
Spalam fructele de mango.
Curatam de coaja fructele de mango, apoi cu un cutit ascutit vom taia pulpa din jurul samburelui care este plat si subtire.
Pulpa de mango o vom taia in cubulete mici, insa daca doriti ca sosul sa fie ca o pasta puteti trece mango prin razatoare.
Intr-o cratita se incing cele 2 linguri de ulei la foc mediu, se adauga ceapa si ghimbirul.
Dam cratita la o parte de pe foc si punem combinatia de condimente.
Se adauga otetul, apa si asteptam sa inceapa sa fiarba.
Cand lichidul incepe sa fiarba se pune zaharul.
Adaugam apoi sarea si amestecam pana cand toate se topesc. Atentie, este necesar sa porniti hota sau sa deschideti un geam pentru ca vaporii de otet eliberati prin fierbere pot irita caile respiratorii.
Cand zaharul si sarea s-au dizolvat se pune intreaga cantitate de mango.
Puteti verifica sosul daca este gata prin testul picaturii sau cu un termometru de bucatarie, daca temperatura sosului este de 105 grade C atunci opriti focul. Din cantitatea data ies cam 2-3 borcanele.
Chutney este un termen britanic, imprumutat din limba hindi (“chatni” inseamna “a pisa”, sau “a zdrobi”), care denumeste un preparat picant, folosit ca acompaniament al unui fel principal. Altfel spus, chutney este un fel de sos gros, sau pasta condiment, folosit la asezonarea carnii si a legumelor, caci are un gust dulce-sarat-acrisor-picant, extrem de placut si de interesant.
In general, chutney se pot servi ca dip alaturi de orez fiert, paine indiana plata (naan, puri, chapati, paratha, roti etc.). La noi se mai folosesc pentru a da “glazura” fripturilor, in special celor preparate la cuptor. Dupa ce carnea este aproape facuta, se unge carnea cu chutney la suprafata si se mai dau la cuptor inca 10-15 minute, ca sa caramelizeze la suprafata. Se obtine o crusta delicioasa, cu gust absolut deosebit.
Pofta buna!