Cozonac cu branza si stafide

AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateAvansat

Daca te-ai saturat de reteta clasica de cozonac iti propunem sa incerci varianta cu branza si stafide.
Cozonac cu branza dulce - o alternativa gustoasa si aromata la cozonacul cu nuca si mai ales pentru ca ne place Pasca atat de mult cand vine Pastele.

Randamente2 porții
Timp de pregătire2 oreTimp de preparare40 minuteTimp total2 ore 40 minute
 1 kg faina 000
 50 gr drojdie proaspata
 200 gr unt
 300 ml lapte
 8 galbenusuri de oua
 6 plicuri zahar vanilat
 350 gr zahar
 coaja rasa de lamaie
 coaja rasa de portocala
 un praf de sare
Pentru umplutura
 350 gr branza de vaci
 1 ou ( galbenus)
 coaja rasa de lamaie
 2 pliculete zahar vanilat
 100 gr zahar pudra
 150 gr stafide aurii
1

Mod de preparare:
Incalzim laptele cu zaharul si zaharul vaniliat. Punem la crescut drojdia intr-un bol separat cu putin lapte si faina.
Spalam bine lamaia si portocala cu un burete pentru a indeparta ceara, apoi razuim cojile pe razatoarea mica.

2

Separam galbenusurile de albus. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.

3

Cernem faina de 3 - 4 ori pentru a se aera.

4

In faina facem un gol si adaugam sare, coaja de lamaie si coaja de portocala rasa.

5

Adaugam untul la temperatura camerei, apoi adaugam drojdia crescuta.

6

Incepem sa framantam si adaugam laptele putin cate putin pana il terminam. Daca aluatul este inca lipicios mai adaugam faina. Framantam aluatul cam 30 de minute.

7

Transferam aluatul intr-un bol separat uns cu putin ulei, il acoperim cu folie si il lasam la crescut pentru o ora.

8

Pentru acest cozonac am pregatit o umplutura din branza fina pentru prajituri, merge sa folositi si branza proaspata de vaci.
Am amestecat branza cu un galbenus (ca sa nu contina multa apa), zahar vanilat, coaja rasa de lamaie si zahar pudra vanilat in loc de zahar tos.

9

Cand aluatul a crescut, l-am impartit in doua si o bucata am transferat-o pe blatul de lucru uns usor cu ulei. Bucata de aluat o mai impartim in doua ca sa putem face doua rulouri si sa le impletim.

10

Dam primei jumatati de aluat forma dreptunghiulara.

11

Intindem usor aluatul cu sucitorul, atat cat sa nu se rupa cand vom pune umplutura.

12

Adaugam apoi crema de branza, si o intindem usor cu o spatula.

13

Presaram stafide aurii pe toata suprafata de branza, puteti presara si miez de nuca mai grosier.

14

Incepem apoi sa rulam presand usor cu degetele ca sa nu ramana goluri de aer, nu trebuie se ne grabim.
In acelasi mod procedam si cu cealalta jumatate de aluat.

15

Cand am terminat de rulat si a doua jumatate, vom impleti cele doua rulade de aluat umplut intr-o spirala, ii strangem usor la capete, bagandu-le sub aluat.

16

Vom transfera spirala de cozonac in tava de cozonac ( nu de chec, care este mai mica si riscam ca la coacere sa se reverse alatul, fiind tava prea mica, trebuie sa aiba loc unde creste).

17

Apoi dam la cuptorul preincalzit la 160 grade timp de 40 de minute.

18

Cozonacul este un desert iubit de noi toti, il adoram in orice combinatie de umplutura. Traditia spune ca se mananca impreuna cu ou rosu de Paste, insa fiind atat de apreciat il gatim ori de cate ori este nevoie sau cand ne e pofta de ceva bun si dulce.
Cozonacul cu branza si stafide este super delicios si suculent de la crema de branza, daca nu vrei o pasca alege sa faci acest cozonac si iti vei incanta papilele gustative si pe toti membrii familiei ori invitati atunci cand va vin in vizita.
Pofta mare!

Ingrediente

 1 kg faina 000
 50 gr drojdie proaspata
 200 gr unt
 300 ml lapte
 8 galbenusuri de oua
 6 plicuri zahar vanilat
 350 gr zahar
 coaja rasa de lamaie
 coaja rasa de portocala
 un praf de sare
Pentru umplutura
 350 gr branza de vaci
 1 ou ( galbenus)
 coaja rasa de lamaie
 2 pliculete zahar vanilat
 100 gr zahar pudra
 150 gr stafide aurii

Indicații

1

Mod de preparare:
Incalzim laptele cu zaharul si zaharul vaniliat. Punem la crescut drojdia intr-un bol separat cu putin lapte si faina.
Spalam bine lamaia si portocala cu un burete pentru a indeparta ceara, apoi razuim cojile pe razatoarea mica.

2

Separam galbenusurile de albus. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.

3

Cernem faina de 3 - 4 ori pentru a se aera.

4

In faina facem un gol si adaugam sare, coaja de lamaie si coaja de portocala rasa.

5

Adaugam untul la temperatura camerei, apoi adaugam drojdia crescuta.

6

Incepem sa framantam si adaugam laptele putin cate putin pana il terminam. Daca aluatul este inca lipicios mai adaugam faina. Framantam aluatul cam 30 de minute.

7

Transferam aluatul intr-un bol separat uns cu putin ulei, il acoperim cu folie si il lasam la crescut pentru o ora.

8

Pentru acest cozonac am pregatit o umplutura din branza fina pentru prajituri, merge sa folositi si branza proaspata de vaci.
Am amestecat branza cu un galbenus (ca sa nu contina multa apa), zahar vanilat, coaja rasa de lamaie si zahar pudra vanilat in loc de zahar tos.

9

Cand aluatul a crescut, l-am impartit in doua si o bucata am transferat-o pe blatul de lucru uns usor cu ulei. Bucata de aluat o mai impartim in doua ca sa putem face doua rulouri si sa le impletim.

10

Dam primei jumatati de aluat forma dreptunghiulara.

11

Intindem usor aluatul cu sucitorul, atat cat sa nu se rupa cand vom pune umplutura.

12

Adaugam apoi crema de branza, si o intindem usor cu o spatula.

13

Presaram stafide aurii pe toata suprafata de branza, puteti presara si miez de nuca mai grosier.

14

Incepem apoi sa rulam presand usor cu degetele ca sa nu ramana goluri de aer, nu trebuie se ne grabim.
In acelasi mod procedam si cu cealalta jumatate de aluat.

15

Cand am terminat de rulat si a doua jumatate, vom impleti cele doua rulade de aluat umplut intr-o spirala, ii strangem usor la capete, bagandu-le sub aluat.

16

Vom transfera spirala de cozonac in tava de cozonac ( nu de chec, care este mai mica si riscam ca la coacere sa se reverse alatul, fiind tava prea mica, trebuie sa aiba loc unde creste).

17

Apoi dam la cuptorul preincalzit la 160 grade timp de 40 de minute.

18

Cozonacul este un desert iubit de noi toti, il adoram in orice combinatie de umplutura. Traditia spune ca se mananca impreuna cu ou rosu de Paste, insa fiind atat de apreciat il gatim ori de cate ori este nevoie sau cand ne e pofta de ceva bun si dulce.
Cozonacul cu branza si stafide este super delicios si suculent de la crema de branza, daca nu vrei o pasca alege sa faci acest cozonac si iti vei incanta papilele gustative si pe toti membrii familiei ori invitati atunci cand va vin in vizita.
Pofta mare!

Note

Cozonac cu branza si stafide
(Visited 168 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *