Dovleac umplut cu sarmalute – la cuptor

AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateIntermediar

Dovleacul umplut cu sarmalute este o reteta inedita si totusi veche, cu un aspect frumos si apetisant, se realizeaza usor, fiind perfecta pentru masa de Craciun, Pasti sau de Sarbatoarea dovleacvului Halloween. In aceasta reteta vedeta este dovleacul ce tine practic rolul de oala pentru sarmalute, care la final se serveste alaturi de sarmale, smantana si ardei iute , un deliciu de nerefuzat.

Randamente50 de porții
Timp de pregătire1 orăTimp de preparare5 oreTimp total6 ore
 1 dovleac rotund mare
 100 gr unt
 500 gr carne tocata amestec porc si vita
 1 varza dulce mare
 frunze de vita de vie murate ( optional)
 100 gr varza dulce ( razuita )
 100 gr orez pentru sarmale ( cu bob scurt)
 1 ceapa mare
 2 morcovi mari
 1 ardei kapia mare
 600 ml sos de rosii passate
 sare si piper dupa gust
 1 ou
 1 legatura de verdeata ( marar si patrunjel verde)
 1 lingurita de coriandru macinat ( optional)
 ulei pentru prajit
1

Mod de preparare:
Dovleacul pe care l-am folosit la aceasta reteta este din soiul cu coaja cenusie si cu miezul colorat intens in portocaliu. L-am ales cu un pic de coada pentru ca va fi nevoie de ea la capac. Pentru inceput vom spala bine dovleacul in chiuveta sub jet de apa rece si vom indeparta pamantul de pe el daca exista, apoi il vom sterge de apa cu un servet.

2

Decupam capacul dovleacului cu un cutit bine ascutit.

3

Curatam capacul de partea cu filamente si il punem deoparte. Scoatem apoi mizul si semintele cu o lingura avand grija sa nu subtiem deloc peretii dovleacului deoarece acesta se va inmuia la copt si va aparea riscul craparii lui. Daca doriti puteti folosi miezul curatat de seminte pentru umplutura la sarmale.

4

Ungem apoi interiorul dovleacului cu unt moale sau cu untura ori ulei, apoi pregatim sarmalutele. Ca sa nu riscam plesnirea dovleacului in cuptor, e bine de stiut ca acesta se coace la cuptor in aproximativ 40 de minute, ceea ce inseamna ca va fi nevoie sa prelucram termic sarmalutele. Prima varianta ar fi sa le fierbem inainte in oala pe foc, dupa ce au fost modelate, apoi sa le introducem in dovleac dupa racirea lor si sa le coaceam impreuna cu dovleacul pentru circa 1-2 ore la cuptor.
A doua varianta este sa prelucram termic ingredientele sarmalutelor. Eu am ales ultima varianta, pe care o voi descrie in cele ce urmeaza.
Nota: Indiferent de varianta pe care o alegeti va recomand sa infasurati dovleacul in folie de aluminu pentru a nu se arde in timpul coacerii.

5

Ne vom ocupa apoi de sarmalute.
Tocam carnea de porc si vita care va recomad sa fie si cu grasime.

6

Incingem intr-o tigaie 3-4 linguri de ulei si adaugam carnea tocata.

7

O vom cali pana cand se evapora toata apa lasata de ea.

8

Cand toata apa s-a evaporat din carne oprim focul si lasam sa se raceasca.

9

Pregatim apoi varza. Eu am folosit varza dulce.
Intr-o cratita sau oala cu gura larga vom fierbe apa cu sare pana da in clocot, apoi vom scufunda varza si o vom lasa in apa clocotita pentru 1-2 minute. Cand frunza de deasupra s-a inmuiat, o vom inlatura de pe varza apoi scufundam din nou varza in apa clocotita. La fel procedam cu toate frunzele.

10

Daca frunzele nu sunt suficient de moi, le mai oparim cateva minute. Frunzele oparite le portionam dupa racire in bucati mai mici sau mai mari.

11

Morcovii se curata, se spala se dau pe razatoarea cu ochiuri mici. Alegem morcovii cei mai mari, ei vor da gust minunat sarmalutelor.

12

Cotoarele de varza dulce le vom da pe razatoarea cu ochiuri mici sau mari dupa preferinta.

13

Ceapa se curata, se spala, se taie solzisori.

14

Ardeiul se spala, se curata de seminte si cotor, apoi se toaca marunt.

15

Ne vom ocupa apoi de prelucrarea termica a legumelor tocate si maruntite. Separat intr-o cratita fierbem 1l de apa pe care o vom folosi la sotatul legumelor.

16

Intr-o cratita sau wok incingem cateva linguri de ulei ( cat sa acopere fundul cratitei). Adaugam in uleiul incins ceapa tocata, morcovul, varza trecuta prin razatoare si ardeiul si le vom cali cateva minute cat sa se inmoaie turnand din cand in cand apa fierbinte peste ele.

17

Intre timp spalam orezul in cateva ape pana ne asiguram ca este curat, apoi il adaugam peste legumele sotate in cratita. Dam focul la mic spre mediu si turnam inca 100 ml de apa fierbinte peste legumele cu orez. Orezul va absorbi din apa si se va inmuia. Vom continua sa turnam cate putina apa fierbinte pana cand orezul este pe jumatate fiert.

18

Adaugam apoi si sosul de tomate si amestecam.

19

Calim toate legumele impreuna cu orezul pana se aboarbe tot lichidul din cratita ca sa nu rezulte o umplutura moale, apoi oprim focul.

20

Intr-un bol adaugam carnea sotata si legumele cu orezul sotate.

21

Tocam verdeata marunt, spargem oul, condimentam cu sare, piper si coriandru.

22

Amestecam si verificam daca mai necesita sare.

23

Modelam apoi sarmalele. Le fom face mici sau mijlocii, depinde cat de mare este dovleacul.

24

Aranjam apoi sarmalutele in dovleac fara insa a-l umple pana la refuz pentru ca acestea isi vor mari volumul in timpul coacerii.

25

Turnam peste sarmale suc de rosii amestecat cu apa clocotita, jumatate la jumatate ( proportiile nu le pot estima pentru ca fiecare dovleac are marimi diferite), in amestec se pune sare dupa gust.
La mine a intrat 500 ml apa cu 500 de sos de rosii.

26

Dovleacul il vom infasura apoi in cateva straturi cu folie de aluminiu.

27

Dam dovleacul la cuptor pentru circa 4 - 5 ore. Primele 30 de minute la temparatura de 200 grade C, apoi micsoram la 180 grade C.
Eu am copt la cuptor cu functia de convectie in primele doua ore, apoi cand am sesizat ca se scurge zeama din dovleac in tava am mutat pe functia grill sus si jos si am continuat coacerea inca doua ore la 180 grade C.

28

Aproape de final am testat sarmalutele si erau gata.

29

Am inchis cuptorul si le-am lasat sa se mai raceasca lent cuptor pana la ora de masa.

30

Sarmalutele astfel pregatite au iesit super gustoase. Nu au imprumutat mai deloc din aroma dovleacului si nici dovleacul nu a luat aroma si gust de la sarmalute spre surprinderea mea.

31

Sarmalutele se servesc calde sau fierbinti impreuna cu o felie de dovleac copt, paine sau mamaliguta, ardei iute, iar deasupra se adauga smantana proaspata.

32

Pentru un efect minunat si admirativ va recomad sa transferati sarmalele in farfurii direct din dovleacul pus pe masa, nu are rost sa le transferati in alt castron si apoi in farfurii. Practic dovleacul e un castronul natural care are menirea de a tine temporar sarmalele si pentru efectul pe care il va da mesenilor atunci cand va fi prezentat.

33

Delicios, inedit si perfect pentru zile importante cum ar fi Craciunul, Pastele si de ce nu chiar de sarbatoarea dovleacului Halloween-ul preluat recent de la americani.
Merita sa-l incercati!
Pofta mare!

Ingrediente

 1 dovleac rotund mare
 100 gr unt
 500 gr carne tocata amestec porc si vita
 1 varza dulce mare
 frunze de vita de vie murate ( optional)
 100 gr varza dulce ( razuita )
 100 gr orez pentru sarmale ( cu bob scurt)
 1 ceapa mare
 2 morcovi mari
 1 ardei kapia mare
 600 ml sos de rosii passate
 sare si piper dupa gust
 1 ou
 1 legatura de verdeata ( marar si patrunjel verde)
 1 lingurita de coriandru macinat ( optional)
 ulei pentru prajit

Indicații

1

Mod de preparare:
Dovleacul pe care l-am folosit la aceasta reteta este din soiul cu coaja cenusie si cu miezul colorat intens in portocaliu. L-am ales cu un pic de coada pentru ca va fi nevoie de ea la capac. Pentru inceput vom spala bine dovleacul in chiuveta sub jet de apa rece si vom indeparta pamantul de pe el daca exista, apoi il vom sterge de apa cu un servet.

2

Decupam capacul dovleacului cu un cutit bine ascutit.

3

Curatam capacul de partea cu filamente si il punem deoparte. Scoatem apoi mizul si semintele cu o lingura avand grija sa nu subtiem deloc peretii dovleacului deoarece acesta se va inmuia la copt si va aparea riscul craparii lui. Daca doriti puteti folosi miezul curatat de seminte pentru umplutura la sarmale.

4

Ungem apoi interiorul dovleacului cu unt moale sau cu untura ori ulei, apoi pregatim sarmalutele. Ca sa nu riscam plesnirea dovleacului in cuptor, e bine de stiut ca acesta se coace la cuptor in aproximativ 40 de minute, ceea ce inseamna ca va fi nevoie sa prelucram termic sarmalutele. Prima varianta ar fi sa le fierbem inainte in oala pe foc, dupa ce au fost modelate, apoi sa le introducem in dovleac dupa racirea lor si sa le coaceam impreuna cu dovleacul pentru circa 1-2 ore la cuptor.
A doua varianta este sa prelucram termic ingredientele sarmalutelor. Eu am ales ultima varianta, pe care o voi descrie in cele ce urmeaza.
Nota: Indiferent de varianta pe care o alegeti va recomand sa infasurati dovleacul in folie de aluminu pentru a nu se arde in timpul coacerii.

5

Ne vom ocupa apoi de sarmalute.
Tocam carnea de porc si vita care va recomad sa fie si cu grasime.

6

Incingem intr-o tigaie 3-4 linguri de ulei si adaugam carnea tocata.

7

O vom cali pana cand se evapora toata apa lasata de ea.

8

Cand toata apa s-a evaporat din carne oprim focul si lasam sa se raceasca.

9

Pregatim apoi varza. Eu am folosit varza dulce.
Intr-o cratita sau oala cu gura larga vom fierbe apa cu sare pana da in clocot, apoi vom scufunda varza si o vom lasa in apa clocotita pentru 1-2 minute. Cand frunza de deasupra s-a inmuiat, o vom inlatura de pe varza apoi scufundam din nou varza in apa clocotita. La fel procedam cu toate frunzele.

10

Daca frunzele nu sunt suficient de moi, le mai oparim cateva minute. Frunzele oparite le portionam dupa racire in bucati mai mici sau mai mari.

11

Morcovii se curata, se spala se dau pe razatoarea cu ochiuri mici. Alegem morcovii cei mai mari, ei vor da gust minunat sarmalutelor.

12

Cotoarele de varza dulce le vom da pe razatoarea cu ochiuri mici sau mari dupa preferinta.

13

Ceapa se curata, se spala, se taie solzisori.

14

Ardeiul se spala, se curata de seminte si cotor, apoi se toaca marunt.

15

Ne vom ocupa apoi de prelucrarea termica a legumelor tocate si maruntite. Separat intr-o cratita fierbem 1l de apa pe care o vom folosi la sotatul legumelor.

16

Intr-o cratita sau wok incingem cateva linguri de ulei ( cat sa acopere fundul cratitei). Adaugam in uleiul incins ceapa tocata, morcovul, varza trecuta prin razatoare si ardeiul si le vom cali cateva minute cat sa se inmoaie turnand din cand in cand apa fierbinte peste ele.

17

Intre timp spalam orezul in cateva ape pana ne asiguram ca este curat, apoi il adaugam peste legumele sotate in cratita. Dam focul la mic spre mediu si turnam inca 100 ml de apa fierbinte peste legumele cu orez. Orezul va absorbi din apa si se va inmuia. Vom continua sa turnam cate putina apa fierbinte pana cand orezul este pe jumatate fiert.

18

Adaugam apoi si sosul de tomate si amestecam.

19

Calim toate legumele impreuna cu orezul pana se aboarbe tot lichidul din cratita ca sa nu rezulte o umplutura moale, apoi oprim focul.

20

Intr-un bol adaugam carnea sotata si legumele cu orezul sotate.

21

Tocam verdeata marunt, spargem oul, condimentam cu sare, piper si coriandru.

22

Amestecam si verificam daca mai necesita sare.

23

Modelam apoi sarmalele. Le fom face mici sau mijlocii, depinde cat de mare este dovleacul.

24

Aranjam apoi sarmalutele in dovleac fara insa a-l umple pana la refuz pentru ca acestea isi vor mari volumul in timpul coacerii.

25

Turnam peste sarmale suc de rosii amestecat cu apa clocotita, jumatate la jumatate ( proportiile nu le pot estima pentru ca fiecare dovleac are marimi diferite), in amestec se pune sare dupa gust.
La mine a intrat 500 ml apa cu 500 de sos de rosii.

26

Dovleacul il vom infasura apoi in cateva straturi cu folie de aluminiu.

27

Dam dovleacul la cuptor pentru circa 4 - 5 ore. Primele 30 de minute la temparatura de 200 grade C, apoi micsoram la 180 grade C.
Eu am copt la cuptor cu functia de convectie in primele doua ore, apoi cand am sesizat ca se scurge zeama din dovleac in tava am mutat pe functia grill sus si jos si am continuat coacerea inca doua ore la 180 grade C.

28

Aproape de final am testat sarmalutele si erau gata.

29

Am inchis cuptorul si le-am lasat sa se mai raceasca lent cuptor pana la ora de masa.

30

Sarmalutele astfel pregatite au iesit super gustoase. Nu au imprumutat mai deloc din aroma dovleacului si nici dovleacul nu a luat aroma si gust de la sarmalute spre surprinderea mea.

31

Sarmalutele se servesc calde sau fierbinti impreuna cu o felie de dovleac copt, paine sau mamaliguta, ardei iute, iar deasupra se adauga smantana proaspata.

32

Pentru un efect minunat si admirativ va recomad sa transferati sarmalele in farfurii direct din dovleacul pus pe masa, nu are rost sa le transferati in alt castron si apoi in farfurii. Practic dovleacul e un castronul natural care are menirea de a tine temporar sarmalele si pentru efectul pe care il va da mesenilor atunci cand va fi prezentat.

33

Delicios, inedit si perfect pentru zile importante cum ar fi Craciunul, Pastele si de ce nu chiar de sarbatoarea dovleacului Halloween-ul preluat recent de la americani.
Merita sa-l incercati!
Pofta mare!

Note

Dovleac umplut cu sarmalute – la cuptor
(Visited 122 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *