Dulceata de ardei iuti

AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateIntermediar

Dulceata de ardei iute este una dintre preferatele iubitorilor de mancare picanta, fiind o reteta exotica ( pentru ca este o reinterpretare a dulcetei, dar fabricata din ardei iuti), savuroasa si afrodisiaca cu un gust perfect echilibrat intre intense arome de iute, dulce si acru. Dulceata de ardei iute este chiar simplu de preparat si pe cat este de simpla, pe atat este de delicata si de gustoasa, fiind ideala pentru fripturi, tocanite si sosuri, dar si pentru alte preparate sau produse in functie de preferinte si gusturi.

Randamente2 porții
Timp de pregătire1 orăTimp de preparare30 minuteTimp total1 oră 30 minute
 700 gr ardei iuti curatati ( cam 850-900 gr intregi)
 550 gr ardei kapia curatati
 1 kg zahar
 10 gr sare
 100 ml zeama de lamaie proaspat stoarsa
1

Ardeii iuti sunt un adjuvant natural pentru sanatate. Consumul regulat de ardei iute ajuta la intensificarea metabolismul, arde caloriile si scade tensiunea arteriala. Dulceata de ardei iute este la fel de benefica pentru organism, iar mai jos v-am pregatit o reteta de dulceata pe care o poti incerca oricand acasa.
Mod de preparare:
Spalam ardeii iuti bine cu apa rece si ii lasam la scurs. Pregatim un tocator de plastic, un cutit bun pentru taiat si filetat sau o lingurita metalica si manusi chirurgicale, eu mi-am pus si masca ca nu cumva pe timpul prelucrarii ardeilor iuti sa sara zeama pe fata.

2

Cea mai migaloasa operatiune este, evident, curatatul ardeilor iuti. Obligatoriu, purtam manusi, de preferat chiar doua randuri de manusi chirurgicale si sub nici o forma nu ne stergem la ochi direct cu mana.
Daca ii taiati fara manusi va vor ustura cuticulele, va intra sub unghii zeama lor iute si nu mai spun ce senzatie neplacuta provoaca acea iuteala chiar si daca duceti accidental mana la ochi, nas sau gura.

3

Spalam apoi ardeii kapia si ii lasam la scurs pana finalizam cu ardeii iuti.

4

Pentru curatarea ardeilor iuti taiem mai intai codita ardeiului, apoi despicam ardeiul in doua pe lung si scoatem nervurile si semintele cu un cutit de taiat si filetat. Daca nu va descurcati cu cutitul puteti sa-i curatati cu o lingurita, in sensul dinspre varf spre partea cu codita, razuind nervurile si semintele din interior.

5

Cand terminam de curatat toti ardeii iuti ii vom spala ca sa se indeparteze eventuala amareala ramasa de la nervuri pe timpul curatarii dar sa se indeparteze si eventualele seminte ramase razlete printre fasile de ardei, apoi ii vom lasa la scurs.

6

Dupa ce s-au zvantat bine se taie marunt.
Vom lua mai multe jumatati de ardei suprapuse si le vom toca marunt. Faza aceasta va merge mai repede decat curatatul lor. Cand terminam de tocat ardeii ii transferam intr-un bol sau chiar in oala in care vor fierbe, apoi vom spala toate ustensilele. Recomand sa-i transferati direct in oala de fierbere ca iuteala lor ramane pe ustensilele de plastic si dupa spalare.

7

Ne vom ocupa apoi de ardeii kapia care intre timp s-au uscat bine de apa. Taiem ardeii in jumatate si indepartam codita, nervurile si semintele la fel ca la ardeii iuti.

8

Ardeii kapia ii vom taia apoi in bucati mai mari si ii vom marunti fie prin chopper, fie blender fie prin masina de tocat.

9

Fiind o dulceata de ardei iute e bine ca acestia sa fie taiati in bucati si cei dulci kapia sa fie transformati in pasta. Dar daca doriti puteti sa maruntiti fin si ardeiul iute, caz in care va avea o textura de gem.

10

Intr-o oala suficient de incapatoare punem ardeii iuti tocati, pasta de ardei kapia si zeama de lamaie proaspat stoarsa si strecurata. Punem zaharul si sarea. Sarea va avea un rol important, ea va echilibra dulcele din dulceata de ardei iuti.

11

Amestecam totul si vom lasa oala cu ardei pe masa de bucatarie cam vreo 2 ore.

12

Ardeii vor lasa destul de multa zeama in aceast timp.

13

Punem oala cu ardei pe foc mediu si vom amesteca ocazional. Lasam sa fiarba circa 10 minute de cand vor incepe sa clocoteasca, apoi inchidem focul.

14

Acoperim oala cu o carpa sau tifon umede, poate fi folosit si un servet de hartie dat in mai multe pliuri si un pic stopit cu apa, apoi acoperim cu un capac. Lasam dulceata sa se odihneasca timp de 2 ore, timp in care ardeii vor trage suficient zahar in textura lor.
Servetul umed va tine la distanta formarea crustei.

15

Dupa 2 ore vom pune din nou dulceața de ardei la fiert pana cand va ajunge la temperatura de 105 grade C sau pana cand se leaga siropul. Daca nu aveti termometru atunci faceti proba cu picatura de sirop pe farfurioara. Puneti pe o farfurie cateva picaturi de sirop, daca acesta isi pastraza forma dupa racire, dulceata este gata.
Inchidem focul si lasam dulceata de ardei iuti la racorit timp de 10 minute.

16

Putem apoi sa o transferam in borcane sterilizate. Ca sa nu crape borcanele punem sub ele o tava metalica care va prelua socul termic. Dulceața nu trebuie să fie fierbinte cand se pune in borcane, spre deosebire de gem, si nici nu are nevoie de conservanti, conservantul este in acest caz zaharul. Din cantitatea totala de ardei iuti si kapia din reteta am obtinut 2 borcane de 720ml.

17

De retinut: dulceata de ardei iute poate fi aromatizata cu scortisoara, cardamom, cuisoare, anason, vanilie, dafin, nucsoara, rozmarin, ghimbir sau se poate consuma ca atare.

18

Dulceata de ardei iuti se foloseste ca sos dulce-picant, fiind ideala pentru carnea de porc, vita, pui, peste, vanat si pentru garnituri (de exemplu: cartofi prajiti, pilaf, etc.). Mai poate fi folosita si la chips-uri, doritos dar si pe alte produse, in functie de gusturile fiecaruia.
Se poate folosi pe un platou cu aperitive, in special cu branzeturi maturate si mezeluri crud-uscate, la bait pentru carnea la gratar, in sandvisuri, tocanite, chiar si in mancarea chinezeasca.

19

Beneficii dulceata de ardei iute
Ardeiul iute stimuleaza circulatia, imbunatateste digestia, fiind deosebit de eficient in curele de slabire, intareste sistemul imunitar, precum și alte beneficii:
Ardeiul iute, in stare pura, este un adjuvant natural pentru sanatate care sustine buna functionare a plamanilor si pancreasului. Dulceata de ardei iuti este la fel de benefica pentru organism deoarece este unul dintre cele mai bune remedii pentru hipertensiunea arteriala;
Dulceata de ardei iuti contribuie la scaderea colesterolului rau si a trigliceridelor;
Consumul regulat de dulceata de ardei iuti, reduce riscul aparitiei accidentelor vasculare cerebrale sau atac de cord;
Dulceata de ardei iuti imbunatateste memoria, ajuta la ameliorarea sinusurilor si la eliminarea surplusului de kilograme.

20

Cateva mici sfaturi:
In cazul in care ati atins cu mana goala ardeii iuti, ca sa va calmati usturimea, un remediu eficient este sa va ungeti mainile cu ulei de masline, insa si mai eficient este sucul de aloe. Daca aveti vreo planta de acest fel prin casa, rupeti 2-3 frunze si ungeti-va cu zeama care iese din ele si-o sa vedeti ca va trece rapid.
Cum putem regla iuteala dulcetei:
Putem regla gradul ei de iuteala modificand proporția dintre ardeii iuti si cei kapia dulci. Dulceata de ardei iuti dupa reteta de mai sus este moderat de iute, pisca foarte usor si finut limba.
Mai exista un factor care mai domoleste iuteala ardeilor: acidul din otet sau zeama de lamaie.
De asemenea, daca doriti o dulceata mai putin iute atunci in locul ardeilor iuti rosii, folositi ardei bulgaresti care sunt mai moderati la iuteala.
Culoarea dulcetei de ardei iuti
Daca doriti o dulceata rosie atunci folositi doar ardei iuti rosii. Singurii care cam strica culoarea dulcetii sunt ardeii verzi care devin kaki dupa fierbere.
Pofta mare!

Ingrediente

 700 gr ardei iuti curatati ( cam 850-900 gr intregi)
 550 gr ardei kapia curatati
 1 kg zahar
 10 gr sare
 100 ml zeama de lamaie proaspat stoarsa

Indicații

1

Ardeii iuti sunt un adjuvant natural pentru sanatate. Consumul regulat de ardei iute ajuta la intensificarea metabolismul, arde caloriile si scade tensiunea arteriala. Dulceata de ardei iute este la fel de benefica pentru organism, iar mai jos v-am pregatit o reteta de dulceata pe care o poti incerca oricand acasa.
Mod de preparare:
Spalam ardeii iuti bine cu apa rece si ii lasam la scurs. Pregatim un tocator de plastic, un cutit bun pentru taiat si filetat sau o lingurita metalica si manusi chirurgicale, eu mi-am pus si masca ca nu cumva pe timpul prelucrarii ardeilor iuti sa sara zeama pe fata.

2

Cea mai migaloasa operatiune este, evident, curatatul ardeilor iuti. Obligatoriu, purtam manusi, de preferat chiar doua randuri de manusi chirurgicale si sub nici o forma nu ne stergem la ochi direct cu mana.
Daca ii taiati fara manusi va vor ustura cuticulele, va intra sub unghii zeama lor iute si nu mai spun ce senzatie neplacuta provoaca acea iuteala chiar si daca duceti accidental mana la ochi, nas sau gura.

3

Spalam apoi ardeii kapia si ii lasam la scurs pana finalizam cu ardeii iuti.

4

Pentru curatarea ardeilor iuti taiem mai intai codita ardeiului, apoi despicam ardeiul in doua pe lung si scoatem nervurile si semintele cu un cutit de taiat si filetat. Daca nu va descurcati cu cutitul puteti sa-i curatati cu o lingurita, in sensul dinspre varf spre partea cu codita, razuind nervurile si semintele din interior.

5

Cand terminam de curatat toti ardeii iuti ii vom spala ca sa se indeparteze eventuala amareala ramasa de la nervuri pe timpul curatarii dar sa se indeparteze si eventualele seminte ramase razlete printre fasile de ardei, apoi ii vom lasa la scurs.

6

Dupa ce s-au zvantat bine se taie marunt.
Vom lua mai multe jumatati de ardei suprapuse si le vom toca marunt. Faza aceasta va merge mai repede decat curatatul lor. Cand terminam de tocat ardeii ii transferam intr-un bol sau chiar in oala in care vor fierbe, apoi vom spala toate ustensilele. Recomand sa-i transferati direct in oala de fierbere ca iuteala lor ramane pe ustensilele de plastic si dupa spalare.

7

Ne vom ocupa apoi de ardeii kapia care intre timp s-au uscat bine de apa. Taiem ardeii in jumatate si indepartam codita, nervurile si semintele la fel ca la ardeii iuti.

8

Ardeii kapia ii vom taia apoi in bucati mai mari si ii vom marunti fie prin chopper, fie blender fie prin masina de tocat.

9

Fiind o dulceata de ardei iute e bine ca acestia sa fie taiati in bucati si cei dulci kapia sa fie transformati in pasta. Dar daca doriti puteti sa maruntiti fin si ardeiul iute, caz in care va avea o textura de gem.

10

Intr-o oala suficient de incapatoare punem ardeii iuti tocati, pasta de ardei kapia si zeama de lamaie proaspat stoarsa si strecurata. Punem zaharul si sarea. Sarea va avea un rol important, ea va echilibra dulcele din dulceata de ardei iuti.

11

Amestecam totul si vom lasa oala cu ardei pe masa de bucatarie cam vreo 2 ore.

12

Ardeii vor lasa destul de multa zeama in aceast timp.

13

Punem oala cu ardei pe foc mediu si vom amesteca ocazional. Lasam sa fiarba circa 10 minute de cand vor incepe sa clocoteasca, apoi inchidem focul.

14

Acoperim oala cu o carpa sau tifon umede, poate fi folosit si un servet de hartie dat in mai multe pliuri si un pic stopit cu apa, apoi acoperim cu un capac. Lasam dulceata sa se odihneasca timp de 2 ore, timp in care ardeii vor trage suficient zahar in textura lor.
Servetul umed va tine la distanta formarea crustei.

15

Dupa 2 ore vom pune din nou dulceața de ardei la fiert pana cand va ajunge la temperatura de 105 grade C sau pana cand se leaga siropul. Daca nu aveti termometru atunci faceti proba cu picatura de sirop pe farfurioara. Puneti pe o farfurie cateva picaturi de sirop, daca acesta isi pastraza forma dupa racire, dulceata este gata.
Inchidem focul si lasam dulceata de ardei iuti la racorit timp de 10 minute.

16

Putem apoi sa o transferam in borcane sterilizate. Ca sa nu crape borcanele punem sub ele o tava metalica care va prelua socul termic. Dulceața nu trebuie să fie fierbinte cand se pune in borcane, spre deosebire de gem, si nici nu are nevoie de conservanti, conservantul este in acest caz zaharul. Din cantitatea totala de ardei iuti si kapia din reteta am obtinut 2 borcane de 720ml.

17

De retinut: dulceata de ardei iute poate fi aromatizata cu scortisoara, cardamom, cuisoare, anason, vanilie, dafin, nucsoara, rozmarin, ghimbir sau se poate consuma ca atare.

18

Dulceata de ardei iuti se foloseste ca sos dulce-picant, fiind ideala pentru carnea de porc, vita, pui, peste, vanat si pentru garnituri (de exemplu: cartofi prajiti, pilaf, etc.). Mai poate fi folosita si la chips-uri, doritos dar si pe alte produse, in functie de gusturile fiecaruia.
Se poate folosi pe un platou cu aperitive, in special cu branzeturi maturate si mezeluri crud-uscate, la bait pentru carnea la gratar, in sandvisuri, tocanite, chiar si in mancarea chinezeasca.

19

Beneficii dulceata de ardei iute
Ardeiul iute stimuleaza circulatia, imbunatateste digestia, fiind deosebit de eficient in curele de slabire, intareste sistemul imunitar, precum și alte beneficii:
Ardeiul iute, in stare pura, este un adjuvant natural pentru sanatate care sustine buna functionare a plamanilor si pancreasului. Dulceata de ardei iuti este la fel de benefica pentru organism deoarece este unul dintre cele mai bune remedii pentru hipertensiunea arteriala;
Dulceata de ardei iuti contribuie la scaderea colesterolului rau si a trigliceridelor;
Consumul regulat de dulceata de ardei iuti, reduce riscul aparitiei accidentelor vasculare cerebrale sau atac de cord;
Dulceata de ardei iuti imbunatateste memoria, ajuta la ameliorarea sinusurilor si la eliminarea surplusului de kilograme.

20

Cateva mici sfaturi:
In cazul in care ati atins cu mana goala ardeii iuti, ca sa va calmati usturimea, un remediu eficient este sa va ungeti mainile cu ulei de masline, insa si mai eficient este sucul de aloe. Daca aveti vreo planta de acest fel prin casa, rupeti 2-3 frunze si ungeti-va cu zeama care iese din ele si-o sa vedeti ca va trece rapid.
Cum putem regla iuteala dulcetei:
Putem regla gradul ei de iuteala modificand proporția dintre ardeii iuti si cei kapia dulci. Dulceata de ardei iuti dupa reteta de mai sus este moderat de iute, pisca foarte usor si finut limba.
Mai exista un factor care mai domoleste iuteala ardeilor: acidul din otet sau zeama de lamaie.
De asemenea, daca doriti o dulceata mai putin iute atunci in locul ardeilor iuti rosii, folositi ardei bulgaresti care sunt mai moderati la iuteala.
Culoarea dulcetei de ardei iuti
Daca doriti o dulceata rosie atunci folositi doar ardei iuti rosii. Singurii care cam strica culoarea dulcetii sunt ardeii verzi care devin kaki dupa fierbere.
Pofta mare!

Note

Dulceata de ardei iuti
(Visited 276 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *