Dulceata din flori de salcam

AutorNicola ElenaCategorie, , , , DificultateIntermediar

Dulceata din flori de salcam este usor de preparat, se realizeaza intr-un timp scurt, avand aroma, parfum si gust unice, cu numeroase beneficii pentru sanatate, iar gustul ei delicios face ca aceasta dulceata sa fie cea mai apreciata.
Florile de salcam contin flavonoide, glucozide, tanin si uleiuri esentiale, substante care au efect benefic asupra organismului. Afectiuni remediate cu salcam: tulburari digestive, insomnie (doua linguri de dulceata din flori de salcam consumate inainte de a merge la culcare cu o ora-doua, asigura un somn linistit), arsuri (efecte de calmare), migrene (florile de salcam reduc excitabilitatea nervoasa, de aceea se recomanda impotriva durerilor puternice de cap). Valoarea energetica scazuta o plasează in categoria alimentelor permise in dietele de orice fel, inclusiv ale persoanelor bolnave de diabet, cu recomandarea medicului curant.

Randamente2 porții
Timp de pregătire20 minuteTimp de preparare20 minuteTimp total40 minute
 350 gr flori de salcam dupa curatare
 750 gr zahar tos
 750 ml apa
 1 lamaie
 1 pliculet de zahar vanilat
1

Mod de preparare:
Culegem flori proaspete din salcam, ele trebuie sa fie deschise si nu ofilite. Punem florile intr-o sita si le spalam cu apa rece, timp in care le vom curata de eventualele insecte. Le lasam apoi sa se scurga pe un servete de bucatarie absorbant.

2

Fiecare floare se scoate de pe chiorchine, nu folosim tulpinile, partea verde si lemnoasa. Daca nu s-au scurs bine de apa le putem lasa cateva minute la soare.

3

Ne vom ocupa apoi de prepararea siropului. Intr-o oala amestecam zaharul, apa, zaharul vanilat si 2-3 felii de lamaie. Restul de lamaie o vom stoarce si o vom strecura de samburi. Sucul de lamaie il vom adauga in sirop. Fierbem siropul la foc mediu aproximativ 15 minute, avand grija sa nu-l caramelizam. Dupa 15 minute, verificam daca siropul este gata cu ajutorul unui termometru de bucatarie: daca temperatura siropului este de 105 grade C, acesta este gata. Daca nu aveti un termometru atunci verificati prin metoda picaturii: turnati cateva picaturi de sirop pe o farfurioara si o introduceti in frigider, daca picaturile de sirop isi pastreaza forma dupa racire inseamna ca acesta e bine legat.

4

Dupa ce s-a ingrosat siropul adaugam florile de salcam. Amestecam si punem iar la fiert pentru aproximativ 4-5 minute timp in care florile se inmoaie si absorb sirop.

5

Stingem apoi focul si acoperim oala cu un stergar de bucatarie udat si stors si lasam dulceata de flori de salcam sa se raceasca.

6

Transferam dulceata din flori de salcam in borcane sterilizate si sigilam cu capace. Dulceturile se imbuteliaza reci iar gemurile si marmeladele se toarna fierbinti in borcane.

7

Priviti cat de bine arata, siropul parca e miere, avand consistenta perfecta. Se consuma ca o delicatesa, in cantitati moderate, la clatite, papanasi, inghetata, prajituri, la micul dejun cu paine prajita si unt etc.

8

Dulceata de flori de salcam este delicioasa si cu o textura interesanta, florile fiind usor gumate in siropul asemanator ca mierea. Aroma dulcetii este foarte apropiata de a mierii de albine si este si la fel de dulce ca aceasta, asa incat se recomanda sa se consume in portii mici.

9

In incheiere, este bine de stiut ca florile de salcam au o actiune benefica asupra stomacului afectat de gastrita hiperacida, mai ales cea aparuta pe fond de nervozitate, arsuri (pirozis) aparute mai ales noaptea, ulcer gastric si duodenal, reflux gastro-esofagian, indigestii dupa mese bogate in grasimi, asadar consumul acestora vor sprijini organismul in aceste afectiuni.
Spor si Pofta buna!

Ingrediente

 350 gr flori de salcam dupa curatare
 750 gr zahar tos
 750 ml apa
 1 lamaie
 1 pliculet de zahar vanilat

Indicații

1

Mod de preparare:
Culegem flori proaspete din salcam, ele trebuie sa fie deschise si nu ofilite. Punem florile intr-o sita si le spalam cu apa rece, timp in care le vom curata de eventualele insecte. Le lasam apoi sa se scurga pe un servete de bucatarie absorbant.

2

Fiecare floare se scoate de pe chiorchine, nu folosim tulpinile, partea verde si lemnoasa. Daca nu s-au scurs bine de apa le putem lasa cateva minute la soare.

3

Ne vom ocupa apoi de prepararea siropului. Intr-o oala amestecam zaharul, apa, zaharul vanilat si 2-3 felii de lamaie. Restul de lamaie o vom stoarce si o vom strecura de samburi. Sucul de lamaie il vom adauga in sirop. Fierbem siropul la foc mediu aproximativ 15 minute, avand grija sa nu-l caramelizam. Dupa 15 minute, verificam daca siropul este gata cu ajutorul unui termometru de bucatarie: daca temperatura siropului este de 105 grade C, acesta este gata. Daca nu aveti un termometru atunci verificati prin metoda picaturii: turnati cateva picaturi de sirop pe o farfurioara si o introduceti in frigider, daca picaturile de sirop isi pastreaza forma dupa racire inseamna ca acesta e bine legat.

4

Dupa ce s-a ingrosat siropul adaugam florile de salcam. Amestecam si punem iar la fiert pentru aproximativ 4-5 minute timp in care florile se inmoaie si absorb sirop.

5

Stingem apoi focul si acoperim oala cu un stergar de bucatarie udat si stors si lasam dulceata de flori de salcam sa se raceasca.

6

Transferam dulceata din flori de salcam in borcane sterilizate si sigilam cu capace. Dulceturile se imbuteliaza reci iar gemurile si marmeladele se toarna fierbinti in borcane.

7

Priviti cat de bine arata, siropul parca e miere, avand consistenta perfecta. Se consuma ca o delicatesa, in cantitati moderate, la clatite, papanasi, inghetata, prajituri, la micul dejun cu paine prajita si unt etc.

8

Dulceata de flori de salcam este delicioasa si cu o textura interesanta, florile fiind usor gumate in siropul asemanator ca mierea. Aroma dulcetii este foarte apropiata de a mierii de albine si este si la fel de dulce ca aceasta, asa incat se recomanda sa se consume in portii mici.

9

In incheiere, este bine de stiut ca florile de salcam au o actiune benefica asupra stomacului afectat de gastrita hiperacida, mai ales cea aparuta pe fond de nervozitate, arsuri (pirozis) aparute mai ales noaptea, ulcer gastric si duodenal, reflux gastro-esofagian, indigestii dupa mese bogate in grasimi, asadar consumul acestora vor sprijini organismul in aceste afectiuni.
Spor si Pofta buna!

Dulceata din flori de salcam
(Visited 88 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *