Dulceata din gutui razuite

AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateÎncepător

Dulceata de gutui razuite este un produs traditional de calitate, fara conservanti, preparata din fructe coapte, cu aroma si gust surprinzator de placut, ce te face sa simti ca a venit cu adevarat toamna si sa te trimita instant cu gandul la gustul din copilarie. Dulceata de gutui este un desert ideal, folosita atat simpla, cat si ca ingredient pentru dulciurile preparate, torturi, alaturi de branzeturi, foie gras, unt etc.
Gutuia are proprietati antidepresive. Suferinzilor li se recomanda cate o lingura de dulceata de gutui dupa fiecare masa. De asemenea, in camera in care doarme bolnavul, e bine sa se tina pe masa doua gutui. Fructul, bogat in saruri de magneziu, de fier si de potasiu, este foarte apreciat pentru calitatile sale antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice si expectorante. Mai are in compozitie tanin, pectine, precum si vitaminele, A, B, C si PP.

Randamente4 porții
Timp de pregătire15 minuteTimp de preparare1 oră 5 minuteTimp total1 oră 20 minute

 1300g gutui fara samburi
 900 gr zahar
 zeama de la o lamaie
 4-5 felii de lamaie
 200 ml apa

1

Mod de preparare:
Este sezonul gutuilor si multi dintre noi transformam aceste aromate fructe in dulceturi, gemuri, marmelade, compoturi etc. Gutuile au un conținut valoros de vitamine si minerale (B1, B3, B6, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, pectine, enzime, etc), nu au multe calorii (aproximativ 60 de calorii pentru 100 grame) si aduc organismului o serie de beneficii indiferent daca sunt consumate in stare cruda sau sub forma de dulceturi, gemuri ori sucuri, infuzii etc.
Pentru pregatirea dulcetei de gutui, mai intai le vom curata de puf si le vom spala foarte bine, apoi le lasam cateva minute la scurs si uscat.

2

Pentru a sti cat sirop sa pregatim va trebui mai intai sa cantarim gutuile fara cotoare.
Taiem asadar gutuile pe jumatate si le curatam de seminte si de partea dura din mijlocul fiecarui fruct, apoi le punem imediat in apa rece cu putina zeama de lamaie pentru a evita oxidarea. Dupa ce am terminat de curatat toate gutuile de cotoare le scoatem din apa, le cantarim si apoi le adaugam din nou in apa pana e gata siropul.
Eu am folosit 1300gr de gutui fara cotor. Din aceasta cantitate mi-a rezultat 4 borcane de 370 ml de dulceata de gutui razuite si unul mic de 200ml.

3

Taiem o jumatate de lamaie in felii, iar o lamaie intreaga o stoarcem de zeama. Lamaia are rol de anticristalizare (previne zaharisirea siropului de zahar) dar si de antioxidare (previne innegrirea fructelor).

4

Pentru sirop punem intr-o oala mai larga: zaharul, 3-4 felii de lamaie fara samburi, zeama de la o lamaie strecurata de seminte si 200 ml apa.

5

Lasam siropul sa fiarba pana ce se leaga un pic, fara insa a-l carameliza.

6

Facem proba cu picatura de sirop pe o farfurioara si daca aceasta isi pastreaza forma de bobita atunci siropul e gata. Nota: farfuriuta sa nu fie rece ci la temperatura camerei altfel testul ne va induce in eroare. Daca siropul e gata inchidem focul.

7

Ne ocupam apoi de gutui pe care le vom da pe razatoarea cu ochiuri mari cu tot cu coaja. Coaja lor este gustoasa, aromata, sanatoasa si plina de vitamine si minerale, in plus contine o mare parte din agentul natural de gelifiere, pectina. Razuirea gutuilor dureaza doar cateva minute.

8

Adaugam imediat in sirop fiecare bucata de gutuie razuita si acoperim totul cu sirop amestecand bine, in felul acesta evitam oxidarea si innegrirea gutuior rase.

9

Vom lasa dulceata de gutui razuite la fiert timp de un minut din momentul in care ajunge din nou la fierbere. Stingem apoi focul si dam oala deoparte, o acoperim cu un servet de hartie apoi cu un capac. Servetul are rolul de a prelua condensul si a evita scurgerea picaturilor se apa in dulceata. O vom lasa la odihna cam 15-20 de minute.

10

Dupa 15 minute fierbem din nou dulceata timp de un minut de cand incepe sa clocoteasca din nou, apoi stingem focul, acoperim oala si lasam la odihna 15-20 de minute.

11

Repetam aceaste operatiuni de 4 ori in total.

12

In timpul de odihna si racire fructele absorb prin osmoza zaharul din sirop si se confiaza. O sa observam cu dupa fiecare fierbere si odihna a dulcetii ea devine tot mai legata si isi modifica usor culoarea, in plus in felul acesta zaharul nu se mai caramelizeaza iar siropul nu se va zaharisi. Dupa a patra fierbere, oprim focul, acoperim oala cu un servet si capac apoi lasam dulceata pana se raceste complet. O sa vedeti cat de bine este gelifiata si legata la racirea completa.
Nota: fierbeti dulceata exact ca in reteta nu mai mult de atât deoarece se va intari in borcane.

13

Transferati apoi dulceata de gutui racita complet in borcane spalate si sterilizate, acoperiti-le cu capace sterilizate. In cazul dulceturilor nu este necesar sa le adaugati fierbinti si nici conservanti, conservantul natural este zaharul. Doar gemurile se toarna fierbinti in borcane, ele au o concentratie de zahar mai mica.

14

Putem folosi dulceata de gutui la prepararea de tarte, umplerea de fursecuri, clatite sau gogosi sau orice alt desert, dimineata la micul dejun pe o felie de paine simpla sau prajita unsa cu unt si un ceai fierbinte, branzeturi dulci sau sarate etc. De asemeni poate fi servita alaturi de un ficat de gasca, foie gras (spuma de ficat de rata) sau in prajituri sau torturi.

15

Simplu de preparat, perfect aromata si gustoasa, dulceata de gutui razuite este ideala de pastrat pentru zilele friguroase de iarna.
Spor sa aveti si pofta buna!

Ingrediente

 1300g gutui fara samburi
 900 gr zahar
 zeama de la o lamaie
 4-5 felii de lamaie
 200 ml apa

Indicații

1

Mod de preparare:
Este sezonul gutuilor si multi dintre noi transformam aceste aromate fructe in dulceturi, gemuri, marmelade, compoturi etc. Gutuile au un conținut valoros de vitamine si minerale (B1, B3, B6, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, pectine, enzime, etc), nu au multe calorii (aproximativ 60 de calorii pentru 100 grame) si aduc organismului o serie de beneficii indiferent daca sunt consumate in stare cruda sau sub forma de dulceturi, gemuri ori sucuri, infuzii etc.
Pentru pregatirea dulcetei de gutui, mai intai le vom curata de puf si le vom spala foarte bine, apoi le lasam cateva minute la scurs si uscat.

2

Pentru a sti cat sirop sa pregatim va trebui mai intai sa cantarim gutuile fara cotoare.
Taiem asadar gutuile pe jumatate si le curatam de seminte si de partea dura din mijlocul fiecarui fruct, apoi le punem imediat in apa rece cu putina zeama de lamaie pentru a evita oxidarea. Dupa ce am terminat de curatat toate gutuile de cotoare le scoatem din apa, le cantarim si apoi le adaugam din nou in apa pana e gata siropul.
Eu am folosit 1300gr de gutui fara cotor. Din aceasta cantitate mi-a rezultat 4 borcane de 370 ml de dulceata de gutui razuite si unul mic de 200ml.

3

Taiem o jumatate de lamaie in felii, iar o lamaie intreaga o stoarcem de zeama. Lamaia are rol de anticristalizare (previne zaharisirea siropului de zahar) dar si de antioxidare (previne innegrirea fructelor).

4

Pentru sirop punem intr-o oala mai larga: zaharul, 3-4 felii de lamaie fara samburi, zeama de la o lamaie strecurata de seminte si 200 ml apa.

5

Lasam siropul sa fiarba pana ce se leaga un pic, fara insa a-l carameliza.

6

Facem proba cu picatura de sirop pe o farfurioara si daca aceasta isi pastreaza forma de bobita atunci siropul e gata. Nota: farfuriuta sa nu fie rece ci la temperatura camerei altfel testul ne va induce in eroare. Daca siropul e gata inchidem focul.

7

Ne ocupam apoi de gutui pe care le vom da pe razatoarea cu ochiuri mari cu tot cu coaja. Coaja lor este gustoasa, aromata, sanatoasa si plina de vitamine si minerale, in plus contine o mare parte din agentul natural de gelifiere, pectina. Razuirea gutuilor dureaza doar cateva minute.

8

Adaugam imediat in sirop fiecare bucata de gutuie razuita si acoperim totul cu sirop amestecand bine, in felul acesta evitam oxidarea si innegrirea gutuior rase.

9

Vom lasa dulceata de gutui razuite la fiert timp de un minut din momentul in care ajunge din nou la fierbere. Stingem apoi focul si dam oala deoparte, o acoperim cu un servet de hartie apoi cu un capac. Servetul are rolul de a prelua condensul si a evita scurgerea picaturilor se apa in dulceata. O vom lasa la odihna cam 15-20 de minute.

10

Dupa 15 minute fierbem din nou dulceata timp de un minut de cand incepe sa clocoteasca din nou, apoi stingem focul, acoperim oala si lasam la odihna 15-20 de minute.

11

Repetam aceaste operatiuni de 4 ori in total.

12

In timpul de odihna si racire fructele absorb prin osmoza zaharul din sirop si se confiaza. O sa observam cu dupa fiecare fierbere si odihna a dulcetii ea devine tot mai legata si isi modifica usor culoarea, in plus in felul acesta zaharul nu se mai caramelizeaza iar siropul nu se va zaharisi. Dupa a patra fierbere, oprim focul, acoperim oala cu un servet si capac apoi lasam dulceata pana se raceste complet. O sa vedeti cat de bine este gelifiata si legata la racirea completa.
Nota: fierbeti dulceata exact ca in reteta nu mai mult de atât deoarece se va intari in borcane.

13

Transferati apoi dulceata de gutui racita complet in borcane spalate si sterilizate, acoperiti-le cu capace sterilizate. In cazul dulceturilor nu este necesar sa le adaugati fierbinti si nici conservanti, conservantul natural este zaharul. Doar gemurile se toarna fierbinti in borcane, ele au o concentratie de zahar mai mica.

14

Putem folosi dulceata de gutui la prepararea de tarte, umplerea de fursecuri, clatite sau gogosi sau orice alt desert, dimineata la micul dejun pe o felie de paine simpla sau prajita unsa cu unt si un ceai fierbinte, branzeturi dulci sau sarate etc. De asemeni poate fi servita alaturi de un ficat de gasca, foie gras (spuma de ficat de rata) sau in prajituri sau torturi.

15

Simplu de preparat, perfect aromata si gustoasa, dulceata de gutui razuite este ideala de pastrat pentru zilele friguroase de iarna.
Spor sa aveti si pofta buna!

Dulceata din gutui razuite
(Visited 129 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *