Minciunele-uscatele-fundite crocante-scoruse-cirighele-ciurigai

AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateÎncepător

Minciunele sunt gogosile mele preferate si ce e cel mai frumos e ca se fac foarte simplu, fara praf de copt, bicarbonat sau drojdie, nimic nu este complicat la ele, dar gustul este exceptional.

minciunele
Randamente50 de porții
Timp de pregătire15 minuteTimp de preparare10 minuteTimp total25 minute
 300 gr faina
 2 oua mari sau 3 mici
 20 ml whisky, palinca, rom brun, vodca sau o bautura alcoolica cu min.35 - 40%
 60 gr smantana, sau iaurt mai gras-grecesc
 20 gr unt sau untura
 un praf de sare
 ulei pentru prajit
 zahar pudra vanilat de impudrat
1

Mod de preparare:
Cantarim ingredientele, spalam ouale le dezinfectam. Nu va speriati de alcoolul pe care il veti pune in aluat, dupa prajire minciunelele nu vor mai contine nici urma de alcool, deoarece acesta se evapora la temperaturi ridicate.

ingrediente

2

Amestecam toate ingredientele intr-un bol, fie cu mana, fie cu un aparat de framantat sau cu masina de facut paine. Daca aluatul este inca lipicios se mai adauga faina putin cate putin, trebuie sa obtinem un aluat ca la taiteii de casa moale si nelipicios. Acest aluat nu are timp de asteptare pentru dospire, imediat cum l-am obtinut se pregateste pentru prajit.

formarea aluatului

3

Se scoate aluatul pe o suprafata de lucru tapetata cu faina si se imparte in doua sau in patru bucati.

impartire

4

Se intinde fiecare bucata in foaie subtire ca la taiteii de casa. Se foloseste cate un pic de faina cand aluatul incepe sa se lipeasca. Aluatul trebuie sa aiba o grosime cam de 1,5 mm, daca le faceti prea groase nu se vor praji si vor fi cauciucate.

intinderea aluatului

5

Cu ajutorul unui taietor zimtat sau cu taietorul de pizza, sau un cutit bine ascutit, se taie fasii late de 2-2,5 cm, dupa care fasiutele de impart in 2 - 3 sau in 4 bucati.

decupare

6

Fiecare fasie se cresteaza in mijloc.

taiere pe mijloc

7

Unul din capete se trece prin crestatura din mijloc si se obtine astfel forma clasica de fundita.

formare fundite

8

Aceste minciunele – cirighele sau cum se numesc ele se prajesc intr-o tigaie, in ulei de minim 1,5 cm de ulei in tigaie. Cirighelele nu trebuie sa atinga fundul tigaii ci trebuie sa pluteasca de la bun inceput.

prajire

9

Va recomand sa pregatiti inainte toate cirighelele pe masa de lucru ca sa fie gata de prajit. Se intorc pe ambele parti pana devin aurii si apoi se scot pe servetele absorbante.

prajire

10

Dupa ce s-au scurs de surplusul de ulei, minciunelele se pudreaza imediat cu zahar.
Cum aluatul nu are zahar deloc, puteti sa pudrati bine pe exterior cu zahar vanilat. E usor de realizat intr-un timp relativ scurt, se pot manca simple sau cu lapte, dulceata, gemuri, etc.. Noua ne-au placut foarte mult nu a mai ramas niciuna. Din aluatul asta ies pana in 40-50 de bucati depinde doar cat de mari le faceti.
Spor si pofta buna!

servirea

Ingrediente

 300 gr faina
 2 oua mari sau 3 mici
 20 ml whisky, palinca, rom brun, vodca sau o bautura alcoolica cu min.35 - 40%
 60 gr smantana, sau iaurt mai gras-grecesc
 20 gr unt sau untura
 un praf de sare
 ulei pentru prajit
 zahar pudra vanilat de impudrat

Indicații

1

Mod de preparare:
Cantarim ingredientele, spalam ouale le dezinfectam. Nu va speriati de alcoolul pe care il veti pune in aluat, dupa prajire minciunelele nu vor mai contine nici urma de alcool, deoarece acesta se evapora la temperaturi ridicate.

ingrediente

2

Amestecam toate ingredientele intr-un bol, fie cu mana, fie cu un aparat de framantat sau cu masina de facut paine. Daca aluatul este inca lipicios se mai adauga faina putin cate putin, trebuie sa obtinem un aluat ca la taiteii de casa moale si nelipicios. Acest aluat nu are timp de asteptare pentru dospire, imediat cum l-am obtinut se pregateste pentru prajit.

formarea aluatului

3

Se scoate aluatul pe o suprafata de lucru tapetata cu faina si se imparte in doua sau in patru bucati.

impartire

4

Se intinde fiecare bucata in foaie subtire ca la taiteii de casa. Se foloseste cate un pic de faina cand aluatul incepe sa se lipeasca. Aluatul trebuie sa aiba o grosime cam de 1,5 mm, daca le faceti prea groase nu se vor praji si vor fi cauciucate.

intinderea aluatului

5

Cu ajutorul unui taietor zimtat sau cu taietorul de pizza, sau un cutit bine ascutit, se taie fasii late de 2-2,5 cm, dupa care fasiutele de impart in 2 - 3 sau in 4 bucati.

decupare

6

Fiecare fasie se cresteaza in mijloc.

taiere pe mijloc

7

Unul din capete se trece prin crestatura din mijloc si se obtine astfel forma clasica de fundita.

formare fundite

8

Aceste minciunele – cirighele sau cum se numesc ele se prajesc intr-o tigaie, in ulei de minim 1,5 cm de ulei in tigaie. Cirighelele nu trebuie sa atinga fundul tigaii ci trebuie sa pluteasca de la bun inceput.

prajire

9

Va recomand sa pregatiti inainte toate cirighelele pe masa de lucru ca sa fie gata de prajit. Se intorc pe ambele parti pana devin aurii si apoi se scot pe servetele absorbante.

prajire

10

Dupa ce s-au scurs de surplusul de ulei, minciunelele se pudreaza imediat cu zahar.
Cum aluatul nu are zahar deloc, puteti sa pudrati bine pe exterior cu zahar vanilat. E usor de realizat intr-un timp relativ scurt, se pot manca simple sau cu lapte, dulceata, gemuri, etc.. Noua ne-au placut foarte mult nu a mai ramas niciuna. Din aluatul asta ies pana in 40-50 de bucati depinde doar cat de mari le faceti.
Spor si pofta buna!

servirea

Note

Minciunele-uscatele-fundite crocante-scoruse-cirighele-ciurigai
(Visited 483 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *