Mucenici umpluti cu crema de cacao, nuca si rahat, insiropati si decorati – de post

AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateIntermediar

Pe data de 9 martie sunt sarbatoriti cei 40 de Sfinti Mucenici jertifiti pentru credinta lor in cetatea Sevastiei.
O binecunoscuta traditie spune ca in aceasta zi sa se bea 40 de pahare de vin. Exista credinta ca vinul baut de mucenici se transforma de-a lungul anului in sange si da putere de munca.
De asemena, sarbatoarea Mucenicilor este considerata in calendarul popular romanesc, momentul in care incep sa dea mugurii, sa incolteasca iarba, inceputul propriu-zis al primaverii.
Retetele de mucenici difera de la o zona la alta, in zona Munteniei se prepara mucenici fierti pe cand in zona Moldovei se pregatesc mucenicii din aluat de paine indulcit si aromatizat, pe care ii ung apoi cu miere si se presara peste ei miez de nuca macinat.

Randamente8 porții
Timp de pregătire30 minuteTimp de preparare1 oră 30 minuteTimp total2 ore
Pentru aluat
 500 gr faina alba 000
 300 ml apa calduta
 60 gr zahar
 60 ml ulei
 10 gr drojdie uscata
 1 esenta de vanilie
 1 plic de zahar vanilat
 coaja rasa de la o lamaie
 putina sare
Pentru umplutura
 150 ml apa
 75 gr zahar
 75 gr miez de nuca macinat
 30-40 gr pesmet ( de preferat de biscuiti)
 15 gr cacao
 20 ml esenta de rom
 3 cuburi de rahat asortat
 stafide ( optional)
Pentru sirop
 300 ml apa
 75 gr zahar
 coaja rasa de lamaie
 coaja rasa de portocala
Pentru decor varianta cu miez de nuca
 30 gr miere de albina
 75 gr miez de nuca macinata grosier
Pentru decor varianta fructe confiate
 8 felii de portocala sau mandarina confiate
 4-5 cirese confiate
 bomboane cip ( optional)
 2 linguri de zahar tos umezit in apa
1

Mod de preparare:
Reteta pentru aluatul mucenicilor de post se prepara simplu, la fel ca reteta aluatului pentru paine, dar indulcit si aromatizat. Framantarea aluatului se poate executa manual sau cu ajutorul robotului.
Pentru prepararea aluatului de post pentru mucenicii moldovenesti incepem prin a trece faina prin sita deasa, intr-un bol incapator. O putem trece de doua ori prin sita, ca la retetele de cozonac, pentru a deveni mai aerata. Apoi o vom lasa la temperatura camerei pentru aproximativ 30 de minute.

2

In cuva robotului adaugam faina si sare si amestecam cu o lingura. Avantajul framatarii in cazul robotului este ca putem sa adaugam toate ingredientele o data.

3

Peste faina adaugam zaharul.

4

Adaugam drojdia uscata fara a fi dizolvata. Daca folositi drojdie proaspata aceasta se dizolva cu o lingura de zahar si putina apa calduta, se adauga apoi peste ea un pic de faina si se lasa sa se activeze 5-10 minute, sau pana cand isi mareste volumul, apoi o adaugam in faina.

5

Adaugam in cuva zaharul vanilat si estenta de vanilie.

6

Turnam apa calduta si pornim robotul la viteza mica pentru a nu imprastia faina peste tot.

7

Cat timp se mixeaza aluatul adaugam coaja rasa de lamaie. Va recomand sa folositi coaja de lamaie bio, sau daca nu aveti aceasta posibilitate, incercati sa spalati in apa calduta cu un burete coaja pentru a se indeparta ceara si chimicalele stropite peste ele.

8

Turnam si uleiul si marim usor viteaza pentru a se incorpora bine toate ingredientele.

9

Vom mixa aluatul la viteza moderata aproximativ 15 minute. Cat timp robotul framanta aluatul incalzim usor cuptorul la 40 de grade C.

10

Dupa mixare aluatul este dens si usor lipicios, miroase frumos a vanilie si a coaja de lamaie, miroase a cozonac.

11

Transferam aluatul din cuva intr-un bol si il acoperim cu o folie de plastic. Dam aluatul la dospit pentru aproximativ o jumatate de ora sau pana cand acesta isi dubleaza volumul. Eu am introdus aluatul in cuptorul pe care l-am incalzit usor mai devreme.

12

Cat timp aluatul este la dospit, ne vom ocupa de umplutura. Rahatul adorata se taie in cubulete mici.

13

Intr-o craticioara turnam apa si adaugam zaharul apoi fierbem siropul pana cand zaharul se topeste total, dupa care inchidem focul. Adaugam apoi in siropul format miezul de nuca si amestecam bine.

14

Presaram pesmetul si amestecam. Daca vi se pare ca umplutura este inca foarte lichida mai adaugati pesmet. O umplutura prea umeda va impiedica aluatul sa se coaca bine.

15

Adaugam cacao si amestecam, apoi lasam umplutura sa se raceasca si sa se intareasca pana cand aluatul va creste.

16

Aluatul a crescut frumos si mult mai rapid pentru ca a avut un mediu cald in cuptor, acum poate fi modelat in mucenici.

17

Pe un blat infainat transferam aluatul si il impartim in 8 bucati egale.

18

Luam apoi prima bucata si din ea vom rupe o bucatica mica de aluat cat o nuca, din acest aluat vom modela un cordon lung si subtire cat un sucitor ca lungime. Din restul de aluat intindem o foaie in forma de dreptunghi, lung cat un sucitor si lat cat o palma. La baza foii vom pune umplutura de cacao cu nuca, adaugam apoi cubulete de rahat eventual stafide dupa care rulam ca la placinta.

19

Cu ajutorul cordonului subtire impletim foaia de mucenic umpluta. Dupa ce am impletit-o prindem capetele aluatului si il sucim invartind cu mainile in directii opuse, aluatul umplut va fi ca o spirala, procedam asa pentru a obtine o impletitura frumoasa si pentru a se acoperi marginea foii umplute.

20

Prindem apoi capetele aluatului pentru a obtine un cerc.

21

Pliem apoi cercul in forma cifrei 8, avand grija ca mijlocul cifrei sa acopere zona unde am lipit capetele. In felul acesta vom obtine un mucenic perfect caruia nu i se va vedea locul unde a fost lipit.

22

Procedam la fel cu restul bucatilor de aluat. Eu trei bucati din acest aluat le-am lasat neumplute pentru a obtine 3 mucenici clasici pentru pofticiosi.

23

Dupa ce am terminat de umplut si modelat mucenicii, ii vom unge cu putin sirop preparat din apa cu zahar pentru a prinde o culoare frumoasa in timpul coacerii, pentru ca nu putem sa-i ungem cu ou, vrem ca acesti mucenici sa fie de post.

24

Mucenicii umpluti i-am decorat cu felii de mandarine confiate preparate in casa si cu cirese confiate cumparate din comert. Folosim doar fructe confiate pentru ca acestea fiind deshidratate prin procesul de confiere ele nu se ard in timpul coacerii. Apoi am umezit 2-3 linguri de zahar tos si am presarat pe ici pe colo peste ei ca sa dea un aspect de nins.
Daca nu doriti sa folositi fructe confiate fie ii lasati asa, fie puteti adauga dupa preferinta seminte de mac, seminte de susan, alune, miez de nuca, floricele de upate din acealasi aluat, etc.

25

Dam mucenicii la cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru aproximativ 30 de minute.

26

Eu am introdus si ceilalti trei mucenici neumpluti o data cu cei decoratati.

27

Priviti cat de frumos s-au copt si ce culoare frumoasa le-a dat siropul cu care i-am uns inainte de a-i baga in cuptor.

28

Asa arata si ceilalti trei mucenici clasici, frumos auriti si pufosi.

29

Cat timp se racesc mucenicii pregatim siropul pentru insiropat din apa zahar si coaja rasa de portocala si lamaie, eu am introdus cateva felii de portocala confiata in sirop.

30

Siropul e gata cand zaharul s-a topit. Se lasa si el la racit impreuna cu mucenicii.

31

Insiropam apoi fiecare mucenic turnand sirop peste ei..

32

Dupa ce i-am insiropat ii vom lasa la odihna ca sa traga tot siropul din jurul lor.

33

Trecem apoi la urmatoarea etapa aceea de ai unge cu miere. Eu am avut miere lichida si a fost usor de uns, daca aveti miere mai inchegata o puteti dizolva cu putina apa calduta.

34

Impudram mucenicii din abundenta cu miez de nuca macinat, eventual presarati si pudra de scortisoara.

35

Puteti sa ungeti si mucenicii umpluti, eu pe acestia i-am lasa asa, a doua zi insa am pregatit glazura alba din zahar pudra si zeama de lamaie si am turnat peste ei aloi i-am decorat cu bombonele cip.

36

Priviti cat de bine arata in sectiune si mucenicii umpluti, au umplutura din abundenta si sunt foarte pufosi si bine crescuti.

37

Mucenicii umpluti si decorati nu sunt deloc complicat de facut si desi sunt multe etape, ei se pregatesc destul de repede, iar finalul obtinut este unul wow atat vizual cat si olfactiv. Merita sa-i incercat si sa-i pregatiti in acest mod.

38

Pufosi, umpluti, insiropati, decorati, aromati si deliciosi, toate dintr-o lovitura. Va recomand cu mare drag sa-i incercati si voi. Este o reteta simpla, contine ingrediente ieftine, iar rezultatul este unul delicios.
Pofta mare!

Ingrediente

Pentru aluat
 500 gr faina alba 000
 300 ml apa calduta
 60 gr zahar
 60 ml ulei
 10 gr drojdie uscata
 1 esenta de vanilie
 1 plic de zahar vanilat
 coaja rasa de la o lamaie
 putina sare
Pentru umplutura
 150 ml apa
 75 gr zahar
 75 gr miez de nuca macinat
 30-40 gr pesmet ( de preferat de biscuiti)
 15 gr cacao
 20 ml esenta de rom
 3 cuburi de rahat asortat
 stafide ( optional)
Pentru sirop
 300 ml apa
 75 gr zahar
 coaja rasa de lamaie
 coaja rasa de portocala
Pentru decor varianta cu miez de nuca
 30 gr miere de albina
 75 gr miez de nuca macinata grosier
Pentru decor varianta fructe confiate
 8 felii de portocala sau mandarina confiate
 4-5 cirese confiate
 bomboane cip ( optional)
 2 linguri de zahar tos umezit in apa

Indicații

1

Mod de preparare:
Reteta pentru aluatul mucenicilor de post se prepara simplu, la fel ca reteta aluatului pentru paine, dar indulcit si aromatizat. Framantarea aluatului se poate executa manual sau cu ajutorul robotului.
Pentru prepararea aluatului de post pentru mucenicii moldovenesti incepem prin a trece faina prin sita deasa, intr-un bol incapator. O putem trece de doua ori prin sita, ca la retetele de cozonac, pentru a deveni mai aerata. Apoi o vom lasa la temperatura camerei pentru aproximativ 30 de minute.

2

In cuva robotului adaugam faina si sare si amestecam cu o lingura. Avantajul framatarii in cazul robotului este ca putem sa adaugam toate ingredientele o data.

3

Peste faina adaugam zaharul.

4

Adaugam drojdia uscata fara a fi dizolvata. Daca folositi drojdie proaspata aceasta se dizolva cu o lingura de zahar si putina apa calduta, se adauga apoi peste ea un pic de faina si se lasa sa se activeze 5-10 minute, sau pana cand isi mareste volumul, apoi o adaugam in faina.

5

Adaugam in cuva zaharul vanilat si estenta de vanilie.

6

Turnam apa calduta si pornim robotul la viteza mica pentru a nu imprastia faina peste tot.

7

Cat timp se mixeaza aluatul adaugam coaja rasa de lamaie. Va recomand sa folositi coaja de lamaie bio, sau daca nu aveti aceasta posibilitate, incercati sa spalati in apa calduta cu un burete coaja pentru a se indeparta ceara si chimicalele stropite peste ele.

8

Turnam si uleiul si marim usor viteaza pentru a se incorpora bine toate ingredientele.

9

Vom mixa aluatul la viteza moderata aproximativ 15 minute. Cat timp robotul framanta aluatul incalzim usor cuptorul la 40 de grade C.

10

Dupa mixare aluatul este dens si usor lipicios, miroase frumos a vanilie si a coaja de lamaie, miroase a cozonac.

11

Transferam aluatul din cuva intr-un bol si il acoperim cu o folie de plastic. Dam aluatul la dospit pentru aproximativ o jumatate de ora sau pana cand acesta isi dubleaza volumul. Eu am introdus aluatul in cuptorul pe care l-am incalzit usor mai devreme.

12

Cat timp aluatul este la dospit, ne vom ocupa de umplutura. Rahatul adorata se taie in cubulete mici.

13

Intr-o craticioara turnam apa si adaugam zaharul apoi fierbem siropul pana cand zaharul se topeste total, dupa care inchidem focul. Adaugam apoi in siropul format miezul de nuca si amestecam bine.

14

Presaram pesmetul si amestecam. Daca vi se pare ca umplutura este inca foarte lichida mai adaugati pesmet. O umplutura prea umeda va impiedica aluatul sa se coaca bine.

15

Adaugam cacao si amestecam, apoi lasam umplutura sa se raceasca si sa se intareasca pana cand aluatul va creste.

16

Aluatul a crescut frumos si mult mai rapid pentru ca a avut un mediu cald in cuptor, acum poate fi modelat in mucenici.

17

Pe un blat infainat transferam aluatul si il impartim in 8 bucati egale.

18

Luam apoi prima bucata si din ea vom rupe o bucatica mica de aluat cat o nuca, din acest aluat vom modela un cordon lung si subtire cat un sucitor ca lungime. Din restul de aluat intindem o foaie in forma de dreptunghi, lung cat un sucitor si lat cat o palma. La baza foii vom pune umplutura de cacao cu nuca, adaugam apoi cubulete de rahat eventual stafide dupa care rulam ca la placinta.

19

Cu ajutorul cordonului subtire impletim foaia de mucenic umpluta. Dupa ce am impletit-o prindem capetele aluatului si il sucim invartind cu mainile in directii opuse, aluatul umplut va fi ca o spirala, procedam asa pentru a obtine o impletitura frumoasa si pentru a se acoperi marginea foii umplute.

20

Prindem apoi capetele aluatului pentru a obtine un cerc.

21

Pliem apoi cercul in forma cifrei 8, avand grija ca mijlocul cifrei sa acopere zona unde am lipit capetele. In felul acesta vom obtine un mucenic perfect caruia nu i se va vedea locul unde a fost lipit.

22

Procedam la fel cu restul bucatilor de aluat. Eu trei bucati din acest aluat le-am lasat neumplute pentru a obtine 3 mucenici clasici pentru pofticiosi.

23

Dupa ce am terminat de umplut si modelat mucenicii, ii vom unge cu putin sirop preparat din apa cu zahar pentru a prinde o culoare frumoasa in timpul coacerii, pentru ca nu putem sa-i ungem cu ou, vrem ca acesti mucenici sa fie de post.

24

Mucenicii umpluti i-am decorat cu felii de mandarine confiate preparate in casa si cu cirese confiate cumparate din comert. Folosim doar fructe confiate pentru ca acestea fiind deshidratate prin procesul de confiere ele nu se ard in timpul coacerii. Apoi am umezit 2-3 linguri de zahar tos si am presarat pe ici pe colo peste ei ca sa dea un aspect de nins.
Daca nu doriti sa folositi fructe confiate fie ii lasati asa, fie puteti adauga dupa preferinta seminte de mac, seminte de susan, alune, miez de nuca, floricele de upate din acealasi aluat, etc.

25

Dam mucenicii la cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru aproximativ 30 de minute.

26

Eu am introdus si ceilalti trei mucenici neumpluti o data cu cei decoratati.

27

Priviti cat de frumos s-au copt si ce culoare frumoasa le-a dat siropul cu care i-am uns inainte de a-i baga in cuptor.

28

Asa arata si ceilalti trei mucenici clasici, frumos auriti si pufosi.

29

Cat timp se racesc mucenicii pregatim siropul pentru insiropat din apa zahar si coaja rasa de portocala si lamaie, eu am introdus cateva felii de portocala confiata in sirop.

30

Siropul e gata cand zaharul s-a topit. Se lasa si el la racit impreuna cu mucenicii.

31

Insiropam apoi fiecare mucenic turnand sirop peste ei..

32

Dupa ce i-am insiropat ii vom lasa la odihna ca sa traga tot siropul din jurul lor.

33

Trecem apoi la urmatoarea etapa aceea de ai unge cu miere. Eu am avut miere lichida si a fost usor de uns, daca aveti miere mai inchegata o puteti dizolva cu putina apa calduta.

34

Impudram mucenicii din abundenta cu miez de nuca macinat, eventual presarati si pudra de scortisoara.

35

Puteti sa ungeti si mucenicii umpluti, eu pe acestia i-am lasa asa, a doua zi insa am pregatit glazura alba din zahar pudra si zeama de lamaie si am turnat peste ei aloi i-am decorat cu bombonele cip.

36

Priviti cat de bine arata in sectiune si mucenicii umpluti, au umplutura din abundenta si sunt foarte pufosi si bine crescuti.

37

Mucenicii umpluti si decorati nu sunt deloc complicat de facut si desi sunt multe etape, ei se pregatesc destul de repede, iar finalul obtinut este unul wow atat vizual cat si olfactiv. Merita sa-i incercat si sa-i pregatiti in acest mod.

38

Pufosi, umpluti, insiropati, decorati, aromati si deliciosi, toate dintr-o lovitura. Va recomand cu mare drag sa-i incercati si voi. Este o reteta simpla, contine ingrediente ieftine, iar rezultatul este unul delicios.
Pofta mare!

Note

Mucenici umpluti cu crema de cacao, nuca si rahat, insiropati si decorati – de post
(Visited 138 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *