Otetul – un ajutor de nadejde – trucuri pentru gospodine inventive

AutorNicola ElenaCategorie

In afara de gatit, otetul are multiple intrebuintari. Datorita aciditatii sale, otetul poate fi un inlocuitor al multor substante chimice, dar si un excelent remediu terapeutic.

Randamente1 porție
1

Distruge buruienile din gradina
Aplicat cu atenţie pentru a nu distruge culturile folositoare, otetul poate fi folosit pentru “arderea” buruienilor nedorite din gradina, acidul acestuia fiind deosebit de eficient pentru aceasta sarcina.

2

Indeparteaza matreata cand este aplicat dupa spalare, in combinatie de o cana de otet la doua cani de apa calda, otetul indeparteaza pana la suta la suta (vorba reclamei) matreata. Atentie la scapul sensibil deoarece poate provoca arsuri.

3

Curata lentilele ochelarilor:
Pentru a indeparta urmele grase de pe lentilele ochelarilor, puneti cate o picatura pe fiecare lentila si stergeti-le cu o carpa curata.

4

Indeparteaza petele de deodorant:
Una dintre cele mai frecvente probleme in folosirea deodorantelor solide (roll-on) consta in aparitia pe haine, in special cele de culoare inchisa, a petelor “de deodorant”. Din fericire aceste pete se pot indeparta prin spalarea manuala cu apa, detergent si otet.

5

Indeparteaza negii:
Se amesteca otet din mere cu glicerina pentru a obtine o lotiune ce aplicata zilnic pe negi duce la disparitia acestora.

6

Hidrateaza pielea:
Otetul ajuta la hidratarea pielii, pentru acest lucru adaugati doua linguri de otet in apa din cada si veti vedea diferenta.

7

Reduce durerile din gat:
Gargara cu otet reduce semnificativ durerile de gat. Se pun doua lingurite de otet intr-un pahar cu apa si se face gargara 1 minut, apoi se inghite apa. Daca durerea persista, se repeta gargara de mai multe ori.

8

Trateaza arsurile solare:
Daca ramaneti fara crema de protectie solara, puteti folosi otetul ca solutie alternativa pentru tratarea arsurilor pielii. Aplicati otet pe zonele pielii afectate de arsuri solari si frecati usor. Roseata se va diminua, la fel si senzația de mancarime. Evident, cremele sunt mult mai eficiente, folositi otetul doar in caz de urgenta.

9

Curata masina:
Otetul nu este atat de gros ca loțiunea de lustruire pentru masini, dar aciditatea si consistenta sa curata foarte eficient praful si murdaria intarita. Aplicati otet din abundenta pe o laveta si frecati bine. Masina va arata mai frumoasa si lucioasa ca niciodata.

10

Reduce sughitul:
Unii oameni scapa de sughit cu un simplu pahar cu apa in timp ce altii trebuie speriati bine. O alta solutie este otetul. Inghititi o lingura de otet si adio sughit.

11

Improspateaza legumele:
Daca aveti legume cu parti mai ofilite si trecute, dar pierdeti foarte mult prin taiere, pregatiti o solutie din apa si otet si spalati legumele bine.

12

Indeparteaza petele de transpiratie:
Nu e de glumit cu petele de transpiratie. Sunt inestetice si foarte neplacute, mai ales pe hainele favorite. Cu o solutie ce contine o parte de otet la 3 parti de apa, petele se curata foarte bine.

13

Alunga furnicile:
Furnicilor nu le place otetul deloc. De aceea, daca puneti picaturi de otet bine plasate pe pragul usilor sau pe coridoarele de acces in casa, cu siguranta furnicile va vor ocoli.

14

Pregateste solul:
Exista unele plante ce prefera solul acid care le ajuta sa aiba flori mai frumoase. Turnati cateva picaturi in ghiveciul respectiv. Atentie: studiati cu atentie ce sol prefera planta inante de a turna otetul.

15

Curata unghiile pentru fumatori:
Otetul poate fi folosit la indepartare petelor de tutun de pe unghii. Aplicati cateva picaturi de otet pe unghii si frecati bine cu o bucata de vata sau tifon. Petele vor deveni din ce in ce mai estompate.

16

Curata proteza:
Cu totii ne dorim o dantura frumoasa, curata si fara bacterii nocive. Acidul din otet ucide multe din bacterii prin simpla atingere. Tineti proteza in apa cu otet cat nu o folositi.

17

Curata ustensilele de bucatarie:
De asemenea, dorim ca ustensilele din bucatarie sa fie curate. Curatate cu otet, vor fi curate si dezinfectate. Turnati cateva picaturi de otet pe furculite, linguri, alte ustensile inainte de a le spala.

18

Indeparteaza mirosurile din borcanele folosite:
Daca refolositi borcanele, fie pentru ca sunt incapatoare, fie pentru ca va place modelul, puteti scapa de mirosurile date de ce a fost inainte in ele daca frecati bine borcanul cu otet. Lasati otetul sa actioneze putin, apoi spalati cu detergent de vase si clatiti cu apa din abundenta.

19

Curata mobila:
Mobila veche, in special cea de metal, isi poate recapata frumusetea si luciul de odinioara curatat cu o solutie ce contine otet si ulei de masline.

20

Indeparteaza petele de pe covoare:
Otetul e aspirina celor care nu reusesc sa scoata petele din covoare, in special din cele deosebite. Turnati otet pe pata si frecati cu o carpa curata pana dispar.

21

Indeparteaza grasimea:
Cand trebuie sa spalati o tigaie in care grasimea s-a invechit si doriti sa economisiti din timp, turnati otet peste grasime si frecati un pic. Grasimea se va lua mai usor de pe tigaie.

22

Da luciu pielii:
Daca doriti sa redati stralucire articolelor din piele, curatati-le cu o solutie din otet si ulei de in.

23

Improspateaza aerul:
Fie ca e vorba de frigiderul care absoarbe mirosurile din alimente, fie ca e vorba de camerele din casa ce au un miros statut, puteti folosi otetul ca “deodorant” de camera. Daca adaugati in otet ierburi aromate, obtineti un aer proaspat, fara mirosuri neplacute. Pentru frigider, turnati cateva linguri de otet in apa cu care spalati frigiderul pentru a inlatura mirosurile.

24

Ajuta la curatarea pestilor de solzi:
Dacă doriti ca solzii sa se ia mai usor cand curatati pestele, frecati pestele cu otet cu cateva minute inainte. Otetul va actiona ca un lubrifiant, iar solzii se vor desprinde mai usor.

25

Otetul in indepartarea petelor de pe geamuri sau oglinzi: Pentru spalarea geamurilor si oglinzilor preparati o compozitie realizata din parti egale de otet si apa, pe care sa o pulverizati in locurile problematice, veti reusi sa scapati eficient de orice pata cu care v-ati confruntat in trecut.

26

Curatarea hainelor:
Una dintre principalele neplaceri care apare atunci cand vine vorba de spalarea hainelor nu consta doar in indepartarea petelor ci si in decolorarea acestora ca urmare a actiunii detergentilor. In acest sens, otetul exceleaza inca o data, actionand eficient si reusind nu doar sa curete orice tip de murdarie ci si sa previna decolorarea tesaturilor, precum si reimprospatarea culorilor. Tot ce trebuie sa faceti in acest sens este sa adaugati o cupa de otet in masina de spalat inainte de a porni programul de spalare dorit. Nu trebuie sa va preocupati in privinta mirosului deoarece hainele spalate vor beneficia de un miros de curatenie si prospetime, exact asa cum va doriti.
Otetul poate iocui deasemenea orice balsam de rufe. Substanta moaie tesatura si indeparteaza eficient murdaria. In plus, dupa cum am mentionat mai devreme, asigura un efect antibacterian de durata. Important e sa nu exagerezi cu cantitatea. 100 de ml de otet adaugat in sertarul pentru balsam e mai mult decat suficient.
Bunicile noastre foloseau otet pentru a curata rufele foarte murdare, deoarece otetul contine acid acetic concentrat, care faciliteaza indepartarea uleiului si elimina mirosurile neplacute. Lucru care e deosebit de util la spalarea prosoapelor de bucatarie.

27

Prevenirea sau indepartarea calcarului: unul dintre aspectele care in mod definitoriu nu trebuie omise atunci cand vine vorba despre procesul de curatenie, consta in indepartarea calcarului, care este notabil ca fiind un motiv principal in defectarea masinilor de spalat si nu numai. In acest sens, puteti apela la o combinatie de parti egale de otet alb si apa, care sa fie adaugata pe fiecare suprafata afectata de calcar. Lasand sa actioneze nu mai putin de 15 minute, veti observa usurinta cu care veti indeparta aceste depuneri.
Otetul indeparteaza scamele:
Masina de spalat rufe este o adevarata comoara pentru fiecare gospodina. Si totusi, trebuie sa recunoastem ca nici macar masinile de spalat de ultima generatie nu se descurca intotdeauna cu firele de par, blana de animale, puful sau tot felul de scame. Mai ales cand vorbim de paturici si asternuturi pe care au stat animale. In schimb, otetul se descurca. E suficient sa adaugi 100 de ml de otet la spalare.

28

Procesul de curatare si de igienizare al toaletei:
Intrucat toaleta este una din zonele in care microbii si bacteriile tind sa se adune constant, procesul de curatare si de igienizare a sa trebuie sa se realizeze intr-o maniera optima si eficienta. Asadar, otetul are un real succes in aceasta privinta, fiind exact mana de ajutor necesara.

29

Curatarea chiuvetei si a altor obiecte din inox: indiferent de munca sarguincioasa pe care o depuneti in curatarea chiuvetei, a cabinei de dus sau a unor alte obiecte realizate din inox, atunci cand acestea intra in contact cu apa calcaroasa vor rezulta numai pete. In acest sens, puteti folosi otetul ca o solutie extrem de rapida spre a indeparta orice murdarie prezenta, dar si pentru a igieniza pe deplin suprafetele dorite.

30

Otetul bun pentru sanatate:
Otetul poate fi folosit la prepararea salatelor si a anumitor mancaruri, muraturi, spalarea de organe animale, in plus este un ajutor de nadejde in curatenie si foarte sanatos pentru organism. Iata cateva dintre beneficiile lui:
1. Bun detoxifiant
Consumat zilnic, timp de doua saptamani, cate un pahar cu apa in care ai turnat o lingurita de otet de mere si putina miere. Tratamentul trebuie urmat dimineata, pe stomacul gol. Amestecul curata intestinele, activeaza digestia, stimuleaza cirulati si ajuta la eliminarea eficienta a reziduurilor si toxinelor din organism.
2. Cicatrizeaza ranile:
Daca te-ai lovit si te-ai invinetit, incalzeste putin otet de mere amestecat cu doua, trei prafuri de sare. Toarna otetul pe o bucata de panza si aplica aceasta compresa peste lovitura. Otetul ajuta la irigarea puternica a zonei afectate si ajuta tesuturile sa se vindece rapid. Tot pentru uz extren, puteti folosi otetul pentru tamponari in cazul ranor usoare. Are efect antiinflamator, dezinfectatnt si opreste hemoragiile.
3. Scade febra
Perioadele scurte de febra sunt benefice. Ele apar ca o reactie de aparare a organismului impotriva infecţiilor. Totusi, daca febra persista, este bine sa te vada un medic. Pe langa tratamentul prescris, incearca frectiile cu otet de mere. Cat stai in pat, poarta o pereche de ciorapi umeziti cu otet si pune cateva comprese pe gambe. Ele vor stimula circulatia sangelui si vor diminua caldura in exces a corpului.
4. Regleaza menstruatia
Menoragia sau menstruatia abundenta poate fi echilibrata dacă bei in fiecare dimineata, in timpul ciclului menstrual, cate un pahar cu apa amestecata cu doua lingurite de otet de mere, indulcit cu miere.
5. Creşte rezistenţa organismului
Otetul din vin contine bioflavonoizi si vitamina C, substante care lupta impotriva infectiilor bacteriene si virale, dar si a cancerului. In plus, otetul balsamic consumat in salate reduce riscul de formare a cheagurilor de sange pe artere, imbunatatind circulatia sangelui. Mai mult, otetul scade colesterolul „rau” si regleaza glicemia gratie acidului acetic.
De asemenea, trebuie consumat cu prudenta de catre persoanele cu ulcer gastric.

31

Sper ca acest articol sa fie de folos atunci cand intampinati astfel
de situatii in gospodarie.

Ingrediente

Indicații

1

Distruge buruienile din gradina
Aplicat cu atenţie pentru a nu distruge culturile folositoare, otetul poate fi folosit pentru “arderea” buruienilor nedorite din gradina, acidul acestuia fiind deosebit de eficient pentru aceasta sarcina.

2

Indeparteaza matreata cand este aplicat dupa spalare, in combinatie de o cana de otet la doua cani de apa calda, otetul indeparteaza pana la suta la suta (vorba reclamei) matreata. Atentie la scapul sensibil deoarece poate provoca arsuri.

3

Curata lentilele ochelarilor:
Pentru a indeparta urmele grase de pe lentilele ochelarilor, puneti cate o picatura pe fiecare lentila si stergeti-le cu o carpa curata.

4

Indeparteaza petele de deodorant:
Una dintre cele mai frecvente probleme in folosirea deodorantelor solide (roll-on) consta in aparitia pe haine, in special cele de culoare inchisa, a petelor “de deodorant”. Din fericire aceste pete se pot indeparta prin spalarea manuala cu apa, detergent si otet.

5

Indeparteaza negii:
Se amesteca otet din mere cu glicerina pentru a obtine o lotiune ce aplicata zilnic pe negi duce la disparitia acestora.

6

Hidrateaza pielea:
Otetul ajuta la hidratarea pielii, pentru acest lucru adaugati doua linguri de otet in apa din cada si veti vedea diferenta.

7

Reduce durerile din gat:
Gargara cu otet reduce semnificativ durerile de gat. Se pun doua lingurite de otet intr-un pahar cu apa si se face gargara 1 minut, apoi se inghite apa. Daca durerea persista, se repeta gargara de mai multe ori.

8

Trateaza arsurile solare:
Daca ramaneti fara crema de protectie solara, puteti folosi otetul ca solutie alternativa pentru tratarea arsurilor pielii. Aplicati otet pe zonele pielii afectate de arsuri solari si frecati usor. Roseata se va diminua, la fel si senzația de mancarime. Evident, cremele sunt mult mai eficiente, folositi otetul doar in caz de urgenta.

9

Curata masina:
Otetul nu este atat de gros ca loțiunea de lustruire pentru masini, dar aciditatea si consistenta sa curata foarte eficient praful si murdaria intarita. Aplicati otet din abundenta pe o laveta si frecati bine. Masina va arata mai frumoasa si lucioasa ca niciodata.

10

Reduce sughitul:
Unii oameni scapa de sughit cu un simplu pahar cu apa in timp ce altii trebuie speriati bine. O alta solutie este otetul. Inghititi o lingura de otet si adio sughit.

11

Improspateaza legumele:
Daca aveti legume cu parti mai ofilite si trecute, dar pierdeti foarte mult prin taiere, pregatiti o solutie din apa si otet si spalati legumele bine.

12

Indeparteaza petele de transpiratie:
Nu e de glumit cu petele de transpiratie. Sunt inestetice si foarte neplacute, mai ales pe hainele favorite. Cu o solutie ce contine o parte de otet la 3 parti de apa, petele se curata foarte bine.

13

Alunga furnicile:
Furnicilor nu le place otetul deloc. De aceea, daca puneti picaturi de otet bine plasate pe pragul usilor sau pe coridoarele de acces in casa, cu siguranta furnicile va vor ocoli.

14

Pregateste solul:
Exista unele plante ce prefera solul acid care le ajuta sa aiba flori mai frumoase. Turnati cateva picaturi in ghiveciul respectiv. Atentie: studiati cu atentie ce sol prefera planta inante de a turna otetul.

15

Curata unghiile pentru fumatori:
Otetul poate fi folosit la indepartare petelor de tutun de pe unghii. Aplicati cateva picaturi de otet pe unghii si frecati bine cu o bucata de vata sau tifon. Petele vor deveni din ce in ce mai estompate.

16

Curata proteza:
Cu totii ne dorim o dantura frumoasa, curata si fara bacterii nocive. Acidul din otet ucide multe din bacterii prin simpla atingere. Tineti proteza in apa cu otet cat nu o folositi.

17

Curata ustensilele de bucatarie:
De asemenea, dorim ca ustensilele din bucatarie sa fie curate. Curatate cu otet, vor fi curate si dezinfectate. Turnati cateva picaturi de otet pe furculite, linguri, alte ustensile inainte de a le spala.

18

Indeparteaza mirosurile din borcanele folosite:
Daca refolositi borcanele, fie pentru ca sunt incapatoare, fie pentru ca va place modelul, puteti scapa de mirosurile date de ce a fost inainte in ele daca frecati bine borcanul cu otet. Lasati otetul sa actioneze putin, apoi spalati cu detergent de vase si clatiti cu apa din abundenta.

19

Curata mobila:
Mobila veche, in special cea de metal, isi poate recapata frumusetea si luciul de odinioara curatat cu o solutie ce contine otet si ulei de masline.

20

Indeparteaza petele de pe covoare:
Otetul e aspirina celor care nu reusesc sa scoata petele din covoare, in special din cele deosebite. Turnati otet pe pata si frecati cu o carpa curata pana dispar.

21

Indeparteaza grasimea:
Cand trebuie sa spalati o tigaie in care grasimea s-a invechit si doriti sa economisiti din timp, turnati otet peste grasime si frecati un pic. Grasimea se va lua mai usor de pe tigaie.

22

Da luciu pielii:
Daca doriti sa redati stralucire articolelor din piele, curatati-le cu o solutie din otet si ulei de in.

23

Improspateaza aerul:
Fie ca e vorba de frigiderul care absoarbe mirosurile din alimente, fie ca e vorba de camerele din casa ce au un miros statut, puteti folosi otetul ca “deodorant” de camera. Daca adaugati in otet ierburi aromate, obtineti un aer proaspat, fara mirosuri neplacute. Pentru frigider, turnati cateva linguri de otet in apa cu care spalati frigiderul pentru a inlatura mirosurile.

24

Ajuta la curatarea pestilor de solzi:
Dacă doriti ca solzii sa se ia mai usor cand curatati pestele, frecati pestele cu otet cu cateva minute inainte. Otetul va actiona ca un lubrifiant, iar solzii se vor desprinde mai usor.

25

Otetul in indepartarea petelor de pe geamuri sau oglinzi: Pentru spalarea geamurilor si oglinzilor preparati o compozitie realizata din parti egale de otet si apa, pe care sa o pulverizati in locurile problematice, veti reusi sa scapati eficient de orice pata cu care v-ati confruntat in trecut.

26

Curatarea hainelor:
Una dintre principalele neplaceri care apare atunci cand vine vorba de spalarea hainelor nu consta doar in indepartarea petelor ci si in decolorarea acestora ca urmare a actiunii detergentilor. In acest sens, otetul exceleaza inca o data, actionand eficient si reusind nu doar sa curete orice tip de murdarie ci si sa previna decolorarea tesaturilor, precum si reimprospatarea culorilor. Tot ce trebuie sa faceti in acest sens este sa adaugati o cupa de otet in masina de spalat inainte de a porni programul de spalare dorit. Nu trebuie sa va preocupati in privinta mirosului deoarece hainele spalate vor beneficia de un miros de curatenie si prospetime, exact asa cum va doriti.
Otetul poate iocui deasemenea orice balsam de rufe. Substanta moaie tesatura si indeparteaza eficient murdaria. In plus, dupa cum am mentionat mai devreme, asigura un efect antibacterian de durata. Important e sa nu exagerezi cu cantitatea. 100 de ml de otet adaugat in sertarul pentru balsam e mai mult decat suficient.
Bunicile noastre foloseau otet pentru a curata rufele foarte murdare, deoarece otetul contine acid acetic concentrat, care faciliteaza indepartarea uleiului si elimina mirosurile neplacute. Lucru care e deosebit de util la spalarea prosoapelor de bucatarie.

27

Prevenirea sau indepartarea calcarului: unul dintre aspectele care in mod definitoriu nu trebuie omise atunci cand vine vorba despre procesul de curatenie, consta in indepartarea calcarului, care este notabil ca fiind un motiv principal in defectarea masinilor de spalat si nu numai. In acest sens, puteti apela la o combinatie de parti egale de otet alb si apa, care sa fie adaugata pe fiecare suprafata afectata de calcar. Lasand sa actioneze nu mai putin de 15 minute, veti observa usurinta cu care veti indeparta aceste depuneri.
Otetul indeparteaza scamele:
Masina de spalat rufe este o adevarata comoara pentru fiecare gospodina. Si totusi, trebuie sa recunoastem ca nici macar masinile de spalat de ultima generatie nu se descurca intotdeauna cu firele de par, blana de animale, puful sau tot felul de scame. Mai ales cand vorbim de paturici si asternuturi pe care au stat animale. In schimb, otetul se descurca. E suficient sa adaugi 100 de ml de otet la spalare.

28

Procesul de curatare si de igienizare al toaletei:
Intrucat toaleta este una din zonele in care microbii si bacteriile tind sa se adune constant, procesul de curatare si de igienizare a sa trebuie sa se realizeze intr-o maniera optima si eficienta. Asadar, otetul are un real succes in aceasta privinta, fiind exact mana de ajutor necesara.

29

Curatarea chiuvetei si a altor obiecte din inox: indiferent de munca sarguincioasa pe care o depuneti in curatarea chiuvetei, a cabinei de dus sau a unor alte obiecte realizate din inox, atunci cand acestea intra in contact cu apa calcaroasa vor rezulta numai pete. In acest sens, puteti folosi otetul ca o solutie extrem de rapida spre a indeparta orice murdarie prezenta, dar si pentru a igieniza pe deplin suprafetele dorite.

30

Otetul bun pentru sanatate:
Otetul poate fi folosit la prepararea salatelor si a anumitor mancaruri, muraturi, spalarea de organe animale, in plus este un ajutor de nadejde in curatenie si foarte sanatos pentru organism. Iata cateva dintre beneficiile lui:
1. Bun detoxifiant
Consumat zilnic, timp de doua saptamani, cate un pahar cu apa in care ai turnat o lingurita de otet de mere si putina miere. Tratamentul trebuie urmat dimineata, pe stomacul gol. Amestecul curata intestinele, activeaza digestia, stimuleaza cirulati si ajuta la eliminarea eficienta a reziduurilor si toxinelor din organism.
2. Cicatrizeaza ranile:
Daca te-ai lovit si te-ai invinetit, incalzeste putin otet de mere amestecat cu doua, trei prafuri de sare. Toarna otetul pe o bucata de panza si aplica aceasta compresa peste lovitura. Otetul ajuta la irigarea puternica a zonei afectate si ajuta tesuturile sa se vindece rapid. Tot pentru uz extren, puteti folosi otetul pentru tamponari in cazul ranor usoare. Are efect antiinflamator, dezinfectatnt si opreste hemoragiile.
3. Scade febra
Perioadele scurte de febra sunt benefice. Ele apar ca o reactie de aparare a organismului impotriva infecţiilor. Totusi, daca febra persista, este bine sa te vada un medic. Pe langa tratamentul prescris, incearca frectiile cu otet de mere. Cat stai in pat, poarta o pereche de ciorapi umeziti cu otet si pune cateva comprese pe gambe. Ele vor stimula circulatia sangelui si vor diminua caldura in exces a corpului.
4. Regleaza menstruatia
Menoragia sau menstruatia abundenta poate fi echilibrata dacă bei in fiecare dimineata, in timpul ciclului menstrual, cate un pahar cu apa amestecata cu doua lingurite de otet de mere, indulcit cu miere.
5. Creşte rezistenţa organismului
Otetul din vin contine bioflavonoizi si vitamina C, substante care lupta impotriva infectiilor bacteriene si virale, dar si a cancerului. In plus, otetul balsamic consumat in salate reduce riscul de formare a cheagurilor de sange pe artere, imbunatatind circulatia sangelui. Mai mult, otetul scade colesterolul „rau” si regleaza glicemia gratie acidului acetic.
De asemenea, trebuie consumat cu prudenta de catre persoanele cu ulcer gastric.

31

Sper ca acest articol sa fie de folos atunci cand intampinati astfel
de situatii in gospodarie.

Otetul – un ajutor de nadejde – trucuri pentru gospodine inventive
(Visited 172 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *