Sarea in bucate – cum salvezi o mancare sarata

AutorNicola ElenaCategorieDificultateIntermediar

Astazi m-am gandit sa scriu un articol despre sarea in mancare.
Excesul de sare poate fi nociv ca si insuficienta.
Sarea este un aliment benefic pentru organism, cu conditia sa fie folosit in cantitate mica. Contine sodiu si clor, minerale care asigura buna functionare a muschilor, a sistemelor nervos si digestiv si a inimii. Pe de alta parte, insa, excesul de sare favorizeaza retentia de apa si aparitia hipertensiunii arteriale sau a accidentelor vasculare.
Ni se intampla uneori sa punem in mancare foarte multa sare, fie ca adaugam condimente cu multa sare si apoi adaugam si noi sare fie din start adaugam sare si poate pentru ca nu a avut timp sa se dizolve am mai adaugat in plus si poate nu am stiut cum sa salvam mancarea fara ai strica gustul si mai ales fara a o arunca.

Randamente1 porție
Timp de pregătire15 minute
 exces de sare
Desararea supei/ciorbei
1

In continuare am sa va prezint cateva metode de a remedia mancarea prea sarata:
1. Cum desaram o supa prea sarata
Nu este cea mai buna idee sa dizolvati supa cu apa, deoarece aceasta isi va pierde gustul, aroma si proprietatile benefice.

supa de taitei cu morcov

2

Cea mai usoara si simpla metoda de a desara supa este sa adaugati orez, acesta va absorbi excesul de sare. Gasiti in comert orez care se fierbe in pungi, sau puteti pune orezul intr-un tifon si-l fierbeti in supa.

3

Deserarea mancarii cu legume: sunt doua legume: cartoful si morcovul, folosite special pentru desararea supelor, ciorbelor, tocanitelor sau ghiveciurilor, morcovul putand fi utilizat si in cazul sosurilor.

4

Metoda de desarare cu cartofi cruzi. Curata de coaja carofii,spalati-i bine si taiti-i pe jumate, apoi adaugati cartofii cruzi in supa si fierbeti circa 5 minute, gustati supa daca s-a desarat ii scoateti, important sa nu fierbeti mult cartofii ca se sfarama.

5

Metoda de desarare cu morcov.
Daca preferi sa folosesti morcovi si nu cartofi, curata 2-3 morcovi de marime medie, spala-i bine, apoi taie-i in jumatati si introdu-i in recipientul in care pregatesti mancarea sau sosul. Lasa-i sa fiarba cateva minute alaturi de celelalte ingrediente, dupa care indeparteaza-i din supa.

6

Uneori se poate intampla sa nu mai aveti in casa orez, cartofi sau morcovi, in acest caz puteti folosi faina.
Faina se foloseste ca si orezul, o veti pune intr-un tifon cu orificii foarte fine si o veti lasa in supa. Aceasta metoda are insa un dezavantaj.
Supa de la faina va deveni tulbure, insa daca ati decis sa salvati supa cu faina pentru a o face un pic mai limpede puteti adauga carne tocata sau albus batut, dupa care sa strecurati supa. Albusul il puteti lua foarte usor si de la suprafata.

7

O alta metoda ar fi cu crutoane de paine. Introduceti doua trei crutoane de paine, sau paine uscata in mancarea sarata. Lasati-le cateva minute, timp in care vor absorbi excesul de sare, apoi indeparteaza-le din mancare.

8

Puteti folosi si taitei, care de asemena absorb excesul de sare, nu trebuie insa fierti prea mult timp.

9

O metoda mai exotica de a desara supa este sa scufundati cateva minute un cub de zahar in supa, nu-i dati drumul in supa, si nici nu-l lasati sa se dizolve complet.

10

Lamaia se numara si ea printre metodele de desarare. Aciditatea specifica lamaii, contracareaza gustul sarat, astfel adauga cateva picaturi de suc de lamaie in mancare.

Desararea altor mancaruri/preparate
11

2. Cum desaram mancare din felul doi.

Desararea in aceste cazuri este mai greu de realizat, insa sunt utilizate trucuri culinare in combinatie cu condimentarea mancarii.
Pentru ca mancarea sa nu para prea sarata, trebuie sa adaugati ceva acru, condimentat sau dulce. Acidul si aciditatea vor echilibra sarea.

12

Sarea din carne:
Poate fi inlaturata adaugand sos de faina fara sare, un sos de lapte acru sau un sos de unt, care vor absorbi excesul de sare.
Acest lucru il puteti face insa la inabusirea carnii, sau atunci cand mancarea e servita, insa nu in timpul prepararii.
Puteti de asemenea utiliza si o garnitura nesarata.

13

Carnea de pui
Excesul de sare din aceste carnuri poate fi indepartat simplu. Este suficient sa dezosati carnea si sa o inabusiti 5-10 minute cu un sos fara sare pe care sa-l adaugati pe carne.
Carnea de pui se desareaza si daca este inabusita cu legume.
Carnea de pui cruda se poate desara cu ajutorul laptelui sau apei, turnati peste ea lichidul si o lasati 15-20 minute.

14

Orezul:
Orezul (pilaf), grau, hrisca quinoua, fasolea se vor pune intr-o strecuratoare si se spala in apa rece apoi se vor scurge bine. Se vor pune in cratita cu putina apa clocotita si un pic de unt si se vor lasa la foc mic pana se evapora apa.
Orezul mai poate fi salvat si cu legume fara sare.
Si stafidele inmuiate vor absoarbi excesul de sare.

15

Cartofii:
Piureul de cartofi poate fi salvat cu inca o portie de piure fara sare.
Cartofii fierti pot fi spalati in apa rece apoi se adauga inca putina apa si se pun la foc pana la fierbere, fara adaos de sare.

16

Pestele:
Excesul de sare din mancarurile de peste este mai dificil de inlaturat, deoarece sarea patrunde mai adanc.
Putem rezolva prin adaugare de sos de faina fara sare sau o garnitura nesarata cum ar fi piureul de cartofi, putem adauga de asemenea un sos de smantana condimentata cu patrunjel, sau: marar, frunze de telina, ceapa, apoi inabusim mancarea de peste.
Scrumbia poate fi desarata prin a fi tinuta timp de 1-2 ore in ceai tare.

17

Ciupercile
Si in cazul ciupercilor putem folosi aceleasi metode adaugand la ciuperci faina, smantana, piure de cartofi, orez sau apa in amesterc cu lamaie.

18

Pastele:
Macaroane/spaghetele cu carne:
-fierbeti o portie de macaroane suplimentar nesarate si adaugati-le peste cele sarate.
-adaugati un sos de rosii nesarat peste ele.
-adaugati sos de smantana cu ou, nesarat peste ele.

19

Varza murata
Sarea din varza murata se poate indeparta tinand-o sub jet de apa rece, apoi o tineti 20-30 de minute in apa.

20

Castravetii murati
Turnati peste ei apa rece si lasati-i pentru 15-20 de minute, apoi clatiti-i bine cu apa.

21

In final, va recomand sa incercati pe cat posibil sa condimentati mancarea aproape de final, asa nu veti da gres, ingredientele care contin deja sare vor avea timp suficient sa o elibereze in mancare, astfel incat puteti gusta daca mai este sau nu nevoie sa completati cu sare.
Nu uitati sunt ingrediente care contin deja sare: baiconul, pestele sarat, cascavalul, unele condimente cum ar fi delikatul sau cuburile de legume, maioneza etc.
Sper ca va placut articolul si mai ales ca-l gasiti folositor.
Mentionez faptul ca informatiile prezentate au fost culese din articole de pe internet, eu personal nu am testat.
Daca si voi cunoasteti metode de cum
sa salvati o mancare sarata, astept cu mare drag sa completez cu informatii aici in articol astfel incat sa fie tuturor de folos.
Spor si multumiri anticipate!

Ingrediente

 exces de sare

Indicații

Desararea supei/ciorbei
1

In continuare am sa va prezint cateva metode de a remedia mancarea prea sarata:
1. Cum desaram o supa prea sarata
Nu este cea mai buna idee sa dizolvati supa cu apa, deoarece aceasta isi va pierde gustul, aroma si proprietatile benefice.

supa de taitei cu morcov

2

Cea mai usoara si simpla metoda de a desara supa este sa adaugati orez, acesta va absorbi excesul de sare. Gasiti in comert orez care se fierbe in pungi, sau puteti pune orezul intr-un tifon si-l fierbeti in supa.

3

Deserarea mancarii cu legume: sunt doua legume: cartoful si morcovul, folosite special pentru desararea supelor, ciorbelor, tocanitelor sau ghiveciurilor, morcovul putand fi utilizat si in cazul sosurilor.

4

Metoda de desarare cu cartofi cruzi. Curata de coaja carofii,spalati-i bine si taiti-i pe jumate, apoi adaugati cartofii cruzi in supa si fierbeti circa 5 minute, gustati supa daca s-a desarat ii scoateti, important sa nu fierbeti mult cartofii ca se sfarama.

5

Metoda de desarare cu morcov.
Daca preferi sa folosesti morcovi si nu cartofi, curata 2-3 morcovi de marime medie, spala-i bine, apoi taie-i in jumatati si introdu-i in recipientul in care pregatesti mancarea sau sosul. Lasa-i sa fiarba cateva minute alaturi de celelalte ingrediente, dupa care indeparteaza-i din supa.

6

Uneori se poate intampla sa nu mai aveti in casa orez, cartofi sau morcovi, in acest caz puteti folosi faina.
Faina se foloseste ca si orezul, o veti pune intr-un tifon cu orificii foarte fine si o veti lasa in supa. Aceasta metoda are insa un dezavantaj.
Supa de la faina va deveni tulbure, insa daca ati decis sa salvati supa cu faina pentru a o face un pic mai limpede puteti adauga carne tocata sau albus batut, dupa care sa strecurati supa. Albusul il puteti lua foarte usor si de la suprafata.

7

O alta metoda ar fi cu crutoane de paine. Introduceti doua trei crutoane de paine, sau paine uscata in mancarea sarata. Lasati-le cateva minute, timp in care vor absorbi excesul de sare, apoi indeparteaza-le din mancare.

8

Puteti folosi si taitei, care de asemena absorb excesul de sare, nu trebuie insa fierti prea mult timp.

9

O metoda mai exotica de a desara supa este sa scufundati cateva minute un cub de zahar in supa, nu-i dati drumul in supa, si nici nu-l lasati sa se dizolve complet.

10

Lamaia se numara si ea printre metodele de desarare. Aciditatea specifica lamaii, contracareaza gustul sarat, astfel adauga cateva picaturi de suc de lamaie in mancare.

Desararea altor mancaruri/preparate
11

2. Cum desaram mancare din felul doi.

Desararea in aceste cazuri este mai greu de realizat, insa sunt utilizate trucuri culinare in combinatie cu condimentarea mancarii.
Pentru ca mancarea sa nu para prea sarata, trebuie sa adaugati ceva acru, condimentat sau dulce. Acidul si aciditatea vor echilibra sarea.

12

Sarea din carne:
Poate fi inlaturata adaugand sos de faina fara sare, un sos de lapte acru sau un sos de unt, care vor absorbi excesul de sare.
Acest lucru il puteti face insa la inabusirea carnii, sau atunci cand mancarea e servita, insa nu in timpul prepararii.
Puteti de asemenea utiliza si o garnitura nesarata.

13

Carnea de pui
Excesul de sare din aceste carnuri poate fi indepartat simplu. Este suficient sa dezosati carnea si sa o inabusiti 5-10 minute cu un sos fara sare pe care sa-l adaugati pe carne.
Carnea de pui se desareaza si daca este inabusita cu legume.
Carnea de pui cruda se poate desara cu ajutorul laptelui sau apei, turnati peste ea lichidul si o lasati 15-20 minute.

14

Orezul:
Orezul (pilaf), grau, hrisca quinoua, fasolea se vor pune intr-o strecuratoare si se spala in apa rece apoi se vor scurge bine. Se vor pune in cratita cu putina apa clocotita si un pic de unt si se vor lasa la foc mic pana se evapora apa.
Orezul mai poate fi salvat si cu legume fara sare.
Si stafidele inmuiate vor absoarbi excesul de sare.

15

Cartofii:
Piureul de cartofi poate fi salvat cu inca o portie de piure fara sare.
Cartofii fierti pot fi spalati in apa rece apoi se adauga inca putina apa si se pun la foc pana la fierbere, fara adaos de sare.

16

Pestele:
Excesul de sare din mancarurile de peste este mai dificil de inlaturat, deoarece sarea patrunde mai adanc.
Putem rezolva prin adaugare de sos de faina fara sare sau o garnitura nesarata cum ar fi piureul de cartofi, putem adauga de asemenea un sos de smantana condimentata cu patrunjel, sau: marar, frunze de telina, ceapa, apoi inabusim mancarea de peste.
Scrumbia poate fi desarata prin a fi tinuta timp de 1-2 ore in ceai tare.

17

Ciupercile
Si in cazul ciupercilor putem folosi aceleasi metode adaugand la ciuperci faina, smantana, piure de cartofi, orez sau apa in amesterc cu lamaie.

18

Pastele:
Macaroane/spaghetele cu carne:
-fierbeti o portie de macaroane suplimentar nesarate si adaugati-le peste cele sarate.
-adaugati un sos de rosii nesarat peste ele.
-adaugati sos de smantana cu ou, nesarat peste ele.

19

Varza murata
Sarea din varza murata se poate indeparta tinand-o sub jet de apa rece, apoi o tineti 20-30 de minute in apa.

20

Castravetii murati
Turnati peste ei apa rece si lasati-i pentru 15-20 de minute, apoi clatiti-i bine cu apa.

21

In final, va recomand sa incercati pe cat posibil sa condimentati mancarea aproape de final, asa nu veti da gres, ingredientele care contin deja sare vor avea timp suficient sa o elibereze in mancare, astfel incat puteti gusta daca mai este sau nu nevoie sa completati cu sare.
Nu uitati sunt ingrediente care contin deja sare: baiconul, pestele sarat, cascavalul, unele condimente cum ar fi delikatul sau cuburile de legume, maioneza etc.
Sper ca va placut articolul si mai ales ca-l gasiti folositor.
Mentionez faptul ca informatiile prezentate au fost culese din articole de pe internet, eu personal nu am testat.
Daca si voi cunoasteti metode de cum
sa salvati o mancare sarata, astept cu mare drag sa completez cu informatii aici in articol astfel incat sa fie tuturor de folos.
Spor si multumiri anticipate!

Note

Sarea in bucate – cum salvezi o mancare sarata
(Visited 138 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *