Tehnici culinare rapide

AutorNicola ElenaCategorieDificultateÎncepător

Exista mai multe metode care economisesc timp cand gatiti.
Cu cat prepararea e mai cursiva si mai ordonata, cu atat rezultatul final este mai bun. Urmati aceste tehnici verificate, pentru a obtine rezultate rapide fara a va lovi de vreun impediment neasteptat.

Randamente1 porție
1

Pentru un inceput rapid
Cand trebuie sa curatati, feliati sau tocati ingrediente, cel mai bine e sa formati o linie de asamblare. Puneti o sita la indemana, pentru a spala ingredientele si pregatiti prosoape de hartie pentru a prelua orice doriti sa indepartati sau sa aruncati.
Daca exista ingrediente tocate ce vor fi adaugate in timpul prepararii, puneti-le in castroane sau sosiere si alienati-le in ordinea folosirii, sau, in cazul unor cantitati mici, asezati-le pe un platou mare. Tineti-le in apropierea aragazului ca sa ajungeti usor la ele.
Sarea si piperul trebuie sa fie la indemana. Daca trebuie adaugate mai multe ingrediente la asezonare, adunati-le impreuna pe o farfurie, astfel ca oricare dintre ele sa poata fi folosit imediat.

2

Taiatul
Adesea e mai rapid sa taiati ingredientele cu o foarfeca decat cu un cutit, de exemplu cand se indeparteaza grasimea de pe bacon sau sunca, pentru a toca verdeturi sau pentru a taia fileurile de ansoa, rosiile uscate la soare, maslinele deja curatate de samburi sau ceapa verde. Adesea puteti taia ingredientele chiar in vasul in care se gateste.

3

Salata se rupe mai usor cu mana decat se taie cu cutitul. Ruperea distruge mai putin foile de salata, ajutand la retinerea unei cantitati mai mari de vitamine si minerale. Mainile curate sunt cea mai rapida unealta si pentru a face fulgi pestele gatit, pentru a sfarama branza sau pentru a desface de pe os carnea de pui gatita.

4

Fainarea
Pentru a acoperi rapid bucati de carne sau peste, puneti-le intr-o punga de plastic cu faina si condimente si scuturati-le bine, sau amestecati-le cu faina intr-un castron. Pentru a face la fel cu felii de carne, presarati-le cu faina cernuta printr-o sita fina sau printr-o strecuratoare de ceai.

5

Descojirea
Legumele au gust mai bun si contin mai multe vitamine daca isi pastreza coaja. Insa coaja groasa a legumelor mature trebuie inlaturata, iar la cele tinere cu coaja subtire, ca: vinetele, dovleceii, cartofii noi sau pastarnacii, nu au nevoie mai mult decat sa fie putin razuite. Vinetele coapte, cartofii fierti, ardeii si rosiile coapte pot fi curatate rapid. Morcovii sunt o exceptie, se curata de coaja chiar si cei mai tineri, din cauza pericolului de reziduri chimice. Pentru morcovii organici e suficient un razuit rapid.
Daca folositi miezul unui avocado pentru a-l pastra, taiati-l doar in jumatate, indepartati samburele si scobiti miezul cu o lingura.

6

Pentru a descoji usturoiul, apasati catelul de usturoi cu lama lata unui cutit mare, coaja se va despica si va aluneca usor. E mai rapid un cleste pentru zdrobit usturoiul, decat tocarea marunta si zdrobirea cu un cutit.
Pentru mancarurile prajite la foc iute, usturoiul se feliaza subtire rapid folosind un cutit de descojit legume.
Cepele se descojesc mai repede daca sunt taiate in doua si li se reteaza extremitatile.

7

Curatarea pielitelor
Pentru a indeparta usor pielita de pe piersici si rosii, se toarna apa clocotita, indeajuns de multa ca sa le acopere, si se lasa la oparit un minut sau doua. Pielita se va curata apoi foarte usor.
Ardeii se infing intr-o furculita lunga si se tin in flacara de la aragaz, rotindu-i incet, pana se innegresc. Pielita se va desprinde usor. Daca se foloseste un aragaz electric, ardeii se taie in jumatate si se frig la grill-ul cuptorului.
Pentru a indeparta pielea unui fileu de peste, se aseaza cu partea cu piele, pe un tocator. Se insereaza un cutit inspre coada fileului, intre piele si carne, sprijinindu-se pe fundul tocat. Se trage pielea cu o mana, in timp ce cu cealalta se impinge usor cutitul inainte.

8

Cum curatam si tocam ceapa eficient
In primul rand e bine de stiut ca pentru a fi eficient si a toca o ceapa cat mai usor e bine sa-i lasa codita pentru a o pastra intreaga si a ne tine de ea in momentul cand o vom toca marunt sau semiluna.
Acum problema cea mai mare e ce metoda eficienta gasim pentru a lacrima cat mai putin si a nu deveni un disconfort pentru noi si ochi.
Teoria suna in felul urmator: in celulele cepei se gaseste o substanta chimica pe baza de sulf, care irita ochii si nasul. Cand taiem ceapa, aceasta este eliberata si intra in contact cu apa produsa de glandele lacrimale si ne face sa plangem.
Cu siguranta ati varsat cel putin o data lacrimi in bucatarie. Nu pentru ca vi s-ar fi ars friptura, ci pentru ca ati taiat o ceapa sau poate mai multe atunci cand pregatiti tocanite
E momentul sa spuneti NU lacrimilor si sa aflati cum puteti taia cea mai piscatoare ceapa fara sa mai varsati vreo lacrima.
Exista cateva metode de care poate nu stiati, vi le spunem pe toate in cele ce urmeaza:

1. Taiati ceapa sub apa 
Compusii sulfurici din ceapa sunt cei care va irita ochii si va fac sa lacrimati. De aceea, atunci cand taiati ceapa sub apa, substantele iritante raman in apa. Insa, aceasta metoda este destul de incomoda si poate duce la accidentari. 

2. Inghetati ceapa inainte s-o taiati
Ceapa este una dintre legumele care contin multa apa. Daca bagati ceapa la congelator timp de 15 minute, toata apa din ceapa va ingheta impreuna cu compusii care irita ochii. Ce-i drept, odata inghetata, ceapa va fi mult mai greu de taiat. 

3. Lasati radacina intacta
Daca lasati radacina intacta, veti observa ca nu veti mai varsa lacrimi atunci cand o taiati. Insa, daca alegeti aceasta metoda, aveti grija sa nu va taiati, pentru ca este destul de greu sa tai marunt ceapa in forma ei rotunda.
Unii bucatari insa, spun ca e mai bine sa scoatem radacinile.
Daca scoatem radacina cepei atunci cand o taiem, enzimele concentrate in ea nu vor fi eliberate in aer si nu vor intra in contact cu ochii. Bucatarii profesionisti jura ca aceasta metoda da roade, insa pentru cei mai putini iscusiti nu prea functioneaza.

4. Bagati ceapa la microunde inainte s-o taiati
Se pare ca daca bagati ceapa intreaga in cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde, substantele care irita ochii sunt anihilate. Tineti minte sa o bagati intreaga, daca ati curatat-o inainte, riscati sa varsati si mai multe lacrimi. 

5. Tineti un chibrit in gura
Suna cam aiurea, dar se pare ca daca tineti un chibrit ingura, cu varful rosu spre exterior, acesta va absorbi substantele iritante inainte ca acestea sa ajunga la ochi.

6. Luati un pic de paine in gura
In mod similar functioneaza si metoda cu tinutul unei felii de paine in gura. Aceasta protejeaza ochii, absorbind substantele iritante. 

7. Aprindeti o lumare langa taietor
O lumanare aprinsa (sau un ochi de aragaz) va atrage substantele sulfuroase si le va tine departe de ochii vostri. 

8. Ungeti cutitul cu zeama de lamaie
Aceasta este o solutie simpla, dar anevoioasa, deoarece va trebui sa tot ungeti lama cutitului cu lamaie dupa doar cateva taiaturi.
 
9. Deschideti hota de la aragaz sau un fentilator
O alta solutie simpla este aceea de a indeparta substantele sulfuroase volatile cu ajutorul unui ventilator sau a hotei de la aragaz. Aceasta metoda este eficienta cand decojiti ceapa de coaja.
 
10. Folositi un cutit foarte ascutit 
Un cutit foarte bine ascutit va trece mai usor prin ceapa si, astfel, va deteriora mai putine dintre celulele pline de compusi sulfurici, ceea ce inseamna ca substantele iritante vor ajunge in aer in cantitati mult mai mici.

11. Ochelarii pentru taiat ceapa
Reactia normala la curatat si tocat ceapa este sa acoperim ochii, pentru a evita iritarea lor. Ochelarii pentru taiat ceapa promit sa ne scape de aceasta problema insa au cateva minusuri. Vin intr-o marime universala, deci pot fi prea largi sau prea mici, ceea poate crea un anumit disconfort la purtare.

12. Vaporii de apa ajuta
Aceasta modalitate consta in taierea cepei langa un nor de vapori, sau langa apa fiarta. Potrivit acestui truc, nu ar mai trebui sa ne usture ochii deloc, insa de cele mai multe ori nu funcționeaza. Mai mult, vaporii de apa s-ar putea sa creeze un disconfort si mai mare si sa irite ochii foarte rau.

13. Controlati-va respiratia
Respiram pe gura, in timp ce scoatem limba. Vaporii din ceapa reacționeaza in contact cu glandele lacrimogene din ochi, dar daca scoti limba, acestia se vor opri acolo. Ideea e sa reduci senzația de usturime, dar nu funcționeaza 100%.

14. Fluierat in timp ce gatesti
Aceasta teorie spune ca daca fluieram in timp ce tai lm ceapa, nu vom mai avea parte de disconfort. Fluierand, indepartam aerul din fata noastra, iar substanta iritanta este indepartata de la ochii. Cu toate acestea, nu funcționeaza absolut deloc, este doar un mit urban.

15. Alta metoda este sa maruntiti ceapa intr-o razatoare tip mandolina model Vario, chopper sau blender.

16. Lamaile pare totusi sa fie cheia succesului
Daca stoarcem o lamaie pe fundul de tocat pe care urmeaza sa taiem ceapa, acidul citric gasit in lamaie neutralizeaza enzimele iritante. Acest truc funcționeaza 100% si merita sa-l incercati. In plus, dureaza doar cateva secunde sa stoarcem lamaia, iar rezultatul este evident.

9

Gatitul rapid:
Fierberea
Radacinoasele se fierb mai repede intr-o oala mare, in strat subtire, decat intr-un vas ingust in strat gros. Se adauga apa cat sa le acopere si se foloseste o oala ermetica, pentru a pastra aburul in interior. Daca reteta cere supa concentrata si folositi supa gata preparata, incalziti-o din timp.

10

Prajirea si frigerea
Daca feliati carnea sau pestele, faceti felii egale, pentru a se gati cu aceeasi viteza, sau taiati fasiute care se vor gati rapid.
Modelati chiftelute sau burgeri cu mainile, pana ce sunt mai subtiri si mai plate decat in mod obisnuit, ca sa fie patrunse mai usor de caldura si sa se faca mai repede.
Pentru a praji la foc iute, amestecand continuu, trucul e sa incingeti tigaia la foc mare, sa adaugati apoi grasimea sau uleiul, iar ingredientele se pun doar dupa ce grasimea a inceput sa sfaraie, ca sa se gateasca foarte repede. Miscati mereu ingredientele ca sa nu ai a timp sa se lipeasca de tigaie.

11

Fierberea la aburi
Gatitul in vapori e de preferat celui in apa sau grasime; daca aveti doua sau trei cosuri de steamer, le puteti suprapune, ca sa gatiti in acelasi timp mai multe feluri de legume.
Metodele si tehnicile se imbunatatesc mereu prin invatare si experienta, e bine totusi sa avem cateva notiuni de baza si sa cautam mereu sa reducem timpul de a sta in bucatarie.
Sper ca v-a placut acest articol si ca il gasiti de folos!
Mult spor la bucatarit!

12

Pregatirea snitelelor:
Ca sa lucram usor si sa nu ni se incarce mainile cu faina, pesmet si ou, e bine sa alegem de la inceput cu care mana vom atinge ingredientele uscate si cu care carnea si ouale. De obicei, eu apuc carnea cu mana in stanga si o asez in faina. O tavalesc si apoi o scutur bine, apucand-o cu mana dreapta. Cand lucrez cu ou, ma folosesc tot de mana stanga, cea cu care ating ingredientele umede. In final, dau snitelul prin pesmet cu mana dreapta. Astfel, pot pregati toate feliile de carne fara sa ma opresc de zeci de ori ca sa indepartez de pe maini ceea ce s-ar fi lipit daca nu as fi lucrat asa.

13

Daca pana acum curatam gratarul folosind perii si solutii speciale, aceste metode vechi, nu sunt doar dificile, dar sunt si periculoase, deoarece atunci cand folos o perie, firele se pot rupe si ramane pe gratar, dupa care, atunci cand gatim ajung in alimente. Va voi prezenta in continuare cateva metode sigure pentru a curata gratarul de grasimi si arsuri, astfel incat acesta va arata ca nou:

1. Ceapa si lamaie
Cand gratarul este inca fierbinte, frecam grilajul cu ceapa sau jumatate de lamaie. Acidul din aceste produse indeparteaza stratul de grasimi si arsura.

2. Folie de staniol
Folia de staniol inlocuieste peria si curata foarte bine murdaria. Facem o bila din folie de staniol, o apucam cu un cleste de gratar si stergem gilajul gratarului inca fierbinte. Curatarea va fi mai eficienta daca gratarul va fi bine incins.

3. Coca-Cola

Este suficienta doar o doza. Introducem grilajul gratarului intr-o punga de plastic incapatoare, agitam doza de suc si o vom deschide in punga. Spuma abundenta va curata totul. Pentru un rezultat mai bun putem lasa grilajul gratarului in punga pentru ceva timp.

4. Sapun lichid
Aplicam sapun lichid pe gratar, dupa care il vom introduce intr-o punga din plastic incapatoare si il vom lasa acolo pentru o noapte. Dimineata, vom clati bine grilajul si aceata va fi curat si stralucitor.
Sau alta metoda pentru curatarea corecta a gratarului, il vom aseza intr-un sac de gunoi si vom turna o ceasca de detergent. Strangem bine sacul si ne asiguram ca nu iese aer. Este indicat sa folosim un elastic pentru a lega bine sacul. Este important sa il tinem inchis bine, deoarece curatarea se bazeaza pe gazele pe care detergentul le elibereaza, reactionand la murdaria de pe gratar. Lasam gratarul la soare pana a doua zi. Amoniacul este o substanta toxica, deci ne asiguram ca nu-l lasam langa plante sau animale.
Cand scotem grilajul gratarului a doua zi, ne vom pune manusi si masca. Gazele de amoniac sunt foarte puternice si pot provoca iritarea pielii si a ochilor. Scoatem gratarul si il spalam cu apa pana cand eliminam toata mizeria. Vom face acest lucru intr-o zona aerisita. Daca nu, deschidem ferestrele timp de cel putin 15 minute.

5. Bicarbonatul de sodiu
Bicarbonat de soda este un ingredient minune pentru dizolvarea tuturor tipurilor de substante organice, pentru combaterea grasimilor si alimentelor lipite.
Amestecam bicarbonat de sodiu cu apa ca sa obtinem o pasta, acoperim gratarul cu ajutorul unei pensule si lasam compozitia sa acţioneze 15 minute. Stergem pasta cu o carpa uscata sau cu prosoape de hartie si apoi incingem gratarul si lasam carbunii fierbinti sa indeparteze eventualele urme de bicarbonat inainte sa punem carnea la gatit.
Sau putem aplica peste gratarul umed bicarbonat si vom lasa sa actioneze timp de 10 minute. Apoi activam bicarbonatul cu apa calda si spalam cu ajutorul unui burete.

6. Curatarea cu otet sau lamaie
Otetul si lamaia reusesc prin aciditate sa curate aproape orice. Fireste, aceleasi produse pot indeparta cu succes grasimea de pe gratar, iar in acest sens este necesar fie sa folositi o laveta curata pentru a curata cu otet, fie o lamaie pe care sa o miscati efectiv pe elementele gratarului, pentru a-l curata. Avantajul metodei consta in faptul ca niciunul dintre produse nu sunt nocive pentru sanatate si ca gratarul poate fi curatat rapid si eficient. Un potential aspect negativ ar fi faptul ca lamaia si otetul, prin aciditatea lor, pot afecta structura materialului din care este realizat gratarul, putand determina cel mai adesea aparitia ruginii. Aceeasi situatie se intalneste si in cazul folosirii bauturilor acidulate.
Facem o solutie de otet cu parti egale de otet alb si apa, pulverizam pe gratar si lasam sa actioneze o jumatate de ora. Apoi, golim sticla si o umplem cu o mica cantitate de otet. Pulverizam din nou, lasam sa actioneze pentru inca o jumatate de ora, apoi stergem grilajul gratarului din nou.

7. Curatarea gratarului cu cafea
Aceasta metoda functioneaza foarte bine daca utilizati un filtru pentru a prepara cafea. Pur si simplu reumpleti filtrul cu apa fierbinte si turnati cafeaua peste gratar. Cafeaua este abraziva iar prin stergere cu un burete s-au servet va ajuta minunat la stergerea grilajului de gratar.

8. Cum prevenim ruginirea grilajului
Pentru a preveni ruginirea grilajului de la gratar, mai ales daca nu e prevazut cunun capac si il mai uda ploaia sau obisnuiti sa-l mai spalati cu furtunul, lasati-l sa se usuce apoi ungeti periodic vergelele cu ulei de floarea soarelui.
9. Berea
Berea nu merge doar ca sa ne potolim setea cand facem un gratar, ci si ca sa-l curatam. aturnam jumatate de sticla de bere peste gratarul inca incins si apoi il frecam cu ziare pana se curata

10. Apa
Evitati totusi sa aruncati apa rece peste ccarbunii fierbinti pentru ca astfel nu veti face decat si mai multa mizerie.

11. Prevenire
Pentru a evita bucatile de alimente arse, de fiecare data, inainte de a gati, prelucrați suprafața gratarului cu ulei vegetal. Aceasta procedura va simplifica curatarea ulterioara.

Ingrediente

Indicații

1

Pentru un inceput rapid
Cand trebuie sa curatati, feliati sau tocati ingrediente, cel mai bine e sa formati o linie de asamblare. Puneti o sita la indemana, pentru a spala ingredientele si pregatiti prosoape de hartie pentru a prelua orice doriti sa indepartati sau sa aruncati.
Daca exista ingrediente tocate ce vor fi adaugate in timpul prepararii, puneti-le in castroane sau sosiere si alienati-le in ordinea folosirii, sau, in cazul unor cantitati mici, asezati-le pe un platou mare. Tineti-le in apropierea aragazului ca sa ajungeti usor la ele.
Sarea si piperul trebuie sa fie la indemana. Daca trebuie adaugate mai multe ingrediente la asezonare, adunati-le impreuna pe o farfurie, astfel ca oricare dintre ele sa poata fi folosit imediat.

2

Taiatul
Adesea e mai rapid sa taiati ingredientele cu o foarfeca decat cu un cutit, de exemplu cand se indeparteaza grasimea de pe bacon sau sunca, pentru a toca verdeturi sau pentru a taia fileurile de ansoa, rosiile uscate la soare, maslinele deja curatate de samburi sau ceapa verde. Adesea puteti taia ingredientele chiar in vasul in care se gateste.

3

Salata se rupe mai usor cu mana decat se taie cu cutitul. Ruperea distruge mai putin foile de salata, ajutand la retinerea unei cantitati mai mari de vitamine si minerale. Mainile curate sunt cea mai rapida unealta si pentru a face fulgi pestele gatit, pentru a sfarama branza sau pentru a desface de pe os carnea de pui gatita.

4

Fainarea
Pentru a acoperi rapid bucati de carne sau peste, puneti-le intr-o punga de plastic cu faina si condimente si scuturati-le bine, sau amestecati-le cu faina intr-un castron. Pentru a face la fel cu felii de carne, presarati-le cu faina cernuta printr-o sita fina sau printr-o strecuratoare de ceai.

5

Descojirea
Legumele au gust mai bun si contin mai multe vitamine daca isi pastreza coaja. Insa coaja groasa a legumelor mature trebuie inlaturata, iar la cele tinere cu coaja subtire, ca: vinetele, dovleceii, cartofii noi sau pastarnacii, nu au nevoie mai mult decat sa fie putin razuite. Vinetele coapte, cartofii fierti, ardeii si rosiile coapte pot fi curatate rapid. Morcovii sunt o exceptie, se curata de coaja chiar si cei mai tineri, din cauza pericolului de reziduri chimice. Pentru morcovii organici e suficient un razuit rapid.
Daca folositi miezul unui avocado pentru a-l pastra, taiati-l doar in jumatate, indepartati samburele si scobiti miezul cu o lingura.

6

Pentru a descoji usturoiul, apasati catelul de usturoi cu lama lata unui cutit mare, coaja se va despica si va aluneca usor. E mai rapid un cleste pentru zdrobit usturoiul, decat tocarea marunta si zdrobirea cu un cutit.
Pentru mancarurile prajite la foc iute, usturoiul se feliaza subtire rapid folosind un cutit de descojit legume.
Cepele se descojesc mai repede daca sunt taiate in doua si li se reteaza extremitatile.

7

Curatarea pielitelor
Pentru a indeparta usor pielita de pe piersici si rosii, se toarna apa clocotita, indeajuns de multa ca sa le acopere, si se lasa la oparit un minut sau doua. Pielita se va curata apoi foarte usor.
Ardeii se infing intr-o furculita lunga si se tin in flacara de la aragaz, rotindu-i incet, pana se innegresc. Pielita se va desprinde usor. Daca se foloseste un aragaz electric, ardeii se taie in jumatate si se frig la grill-ul cuptorului.
Pentru a indeparta pielea unui fileu de peste, se aseaza cu partea cu piele, pe un tocator. Se insereaza un cutit inspre coada fileului, intre piele si carne, sprijinindu-se pe fundul tocat. Se trage pielea cu o mana, in timp ce cu cealalta se impinge usor cutitul inainte.

8

Cum curatam si tocam ceapa eficient
In primul rand e bine de stiut ca pentru a fi eficient si a toca o ceapa cat mai usor e bine sa-i lasa codita pentru a o pastra intreaga si a ne tine de ea in momentul cand o vom toca marunt sau semiluna.
Acum problema cea mai mare e ce metoda eficienta gasim pentru a lacrima cat mai putin si a nu deveni un disconfort pentru noi si ochi.
Teoria suna in felul urmator: in celulele cepei se gaseste o substanta chimica pe baza de sulf, care irita ochii si nasul. Cand taiem ceapa, aceasta este eliberata si intra in contact cu apa produsa de glandele lacrimale si ne face sa plangem.
Cu siguranta ati varsat cel putin o data lacrimi in bucatarie. Nu pentru ca vi s-ar fi ars friptura, ci pentru ca ati taiat o ceapa sau poate mai multe atunci cand pregatiti tocanite
E momentul sa spuneti NU lacrimilor si sa aflati cum puteti taia cea mai piscatoare ceapa fara sa mai varsati vreo lacrima.
Exista cateva metode de care poate nu stiati, vi le spunem pe toate in cele ce urmeaza:

1. Taiati ceapa sub apa 
Compusii sulfurici din ceapa sunt cei care va irita ochii si va fac sa lacrimati. De aceea, atunci cand taiati ceapa sub apa, substantele iritante raman in apa. Insa, aceasta metoda este destul de incomoda si poate duce la accidentari. 

2. Inghetati ceapa inainte s-o taiati
Ceapa este una dintre legumele care contin multa apa. Daca bagati ceapa la congelator timp de 15 minute, toata apa din ceapa va ingheta impreuna cu compusii care irita ochii. Ce-i drept, odata inghetata, ceapa va fi mult mai greu de taiat. 

3. Lasati radacina intacta
Daca lasati radacina intacta, veti observa ca nu veti mai varsa lacrimi atunci cand o taiati. Insa, daca alegeti aceasta metoda, aveti grija sa nu va taiati, pentru ca este destul de greu sa tai marunt ceapa in forma ei rotunda.
Unii bucatari insa, spun ca e mai bine sa scoatem radacinile.
Daca scoatem radacina cepei atunci cand o taiem, enzimele concentrate in ea nu vor fi eliberate in aer si nu vor intra in contact cu ochii. Bucatarii profesionisti jura ca aceasta metoda da roade, insa pentru cei mai putini iscusiti nu prea functioneaza.

4. Bagati ceapa la microunde inainte s-o taiati
Se pare ca daca bagati ceapa intreaga in cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde, substantele care irita ochii sunt anihilate. Tineti minte sa o bagati intreaga, daca ati curatat-o inainte, riscati sa varsati si mai multe lacrimi. 

5. Tineti un chibrit in gura
Suna cam aiurea, dar se pare ca daca tineti un chibrit ingura, cu varful rosu spre exterior, acesta va absorbi substantele iritante inainte ca acestea sa ajunga la ochi.

6. Luati un pic de paine in gura
In mod similar functioneaza si metoda cu tinutul unei felii de paine in gura. Aceasta protejeaza ochii, absorbind substantele iritante. 

7. Aprindeti o lumare langa taietor
O lumanare aprinsa (sau un ochi de aragaz) va atrage substantele sulfuroase si le va tine departe de ochii vostri. 

8. Ungeti cutitul cu zeama de lamaie
Aceasta este o solutie simpla, dar anevoioasa, deoarece va trebui sa tot ungeti lama cutitului cu lamaie dupa doar cateva taiaturi.
 
9. Deschideti hota de la aragaz sau un fentilator
O alta solutie simpla este aceea de a indeparta substantele sulfuroase volatile cu ajutorul unui ventilator sau a hotei de la aragaz. Aceasta metoda este eficienta cand decojiti ceapa de coaja.
 
10. Folositi un cutit foarte ascutit 
Un cutit foarte bine ascutit va trece mai usor prin ceapa si, astfel, va deteriora mai putine dintre celulele pline de compusi sulfurici, ceea ce inseamna ca substantele iritante vor ajunge in aer in cantitati mult mai mici.

11. Ochelarii pentru taiat ceapa
Reactia normala la curatat si tocat ceapa este sa acoperim ochii, pentru a evita iritarea lor. Ochelarii pentru taiat ceapa promit sa ne scape de aceasta problema insa au cateva minusuri. Vin intr-o marime universala, deci pot fi prea largi sau prea mici, ceea poate crea un anumit disconfort la purtare.

12. Vaporii de apa ajuta
Aceasta modalitate consta in taierea cepei langa un nor de vapori, sau langa apa fiarta. Potrivit acestui truc, nu ar mai trebui sa ne usture ochii deloc, insa de cele mai multe ori nu funcționeaza. Mai mult, vaporii de apa s-ar putea sa creeze un disconfort si mai mare si sa irite ochii foarte rau.

13. Controlati-va respiratia
Respiram pe gura, in timp ce scoatem limba. Vaporii din ceapa reacționeaza in contact cu glandele lacrimogene din ochi, dar daca scoti limba, acestia se vor opri acolo. Ideea e sa reduci senzația de usturime, dar nu funcționeaza 100%.

14. Fluierat in timp ce gatesti
Aceasta teorie spune ca daca fluieram in timp ce tai lm ceapa, nu vom mai avea parte de disconfort. Fluierand, indepartam aerul din fata noastra, iar substanta iritanta este indepartata de la ochii. Cu toate acestea, nu funcționeaza absolut deloc, este doar un mit urban.

15. Alta metoda este sa maruntiti ceapa intr-o razatoare tip mandolina model Vario, chopper sau blender.

16. Lamaile pare totusi sa fie cheia succesului
Daca stoarcem o lamaie pe fundul de tocat pe care urmeaza sa taiem ceapa, acidul citric gasit in lamaie neutralizeaza enzimele iritante. Acest truc funcționeaza 100% si merita sa-l incercati. In plus, dureaza doar cateva secunde sa stoarcem lamaia, iar rezultatul este evident.

9

Gatitul rapid:
Fierberea
Radacinoasele se fierb mai repede intr-o oala mare, in strat subtire, decat intr-un vas ingust in strat gros. Se adauga apa cat sa le acopere si se foloseste o oala ermetica, pentru a pastra aburul in interior. Daca reteta cere supa concentrata si folositi supa gata preparata, incalziti-o din timp.

10

Prajirea si frigerea
Daca feliati carnea sau pestele, faceti felii egale, pentru a se gati cu aceeasi viteza, sau taiati fasiute care se vor gati rapid.
Modelati chiftelute sau burgeri cu mainile, pana ce sunt mai subtiri si mai plate decat in mod obisnuit, ca sa fie patrunse mai usor de caldura si sa se faca mai repede.
Pentru a praji la foc iute, amestecand continuu, trucul e sa incingeti tigaia la foc mare, sa adaugati apoi grasimea sau uleiul, iar ingredientele se pun doar dupa ce grasimea a inceput sa sfaraie, ca sa se gateasca foarte repede. Miscati mereu ingredientele ca sa nu ai a timp sa se lipeasca de tigaie.

11

Fierberea la aburi
Gatitul in vapori e de preferat celui in apa sau grasime; daca aveti doua sau trei cosuri de steamer, le puteti suprapune, ca sa gatiti in acelasi timp mai multe feluri de legume.
Metodele si tehnicile se imbunatatesc mereu prin invatare si experienta, e bine totusi sa avem cateva notiuni de baza si sa cautam mereu sa reducem timpul de a sta in bucatarie.
Sper ca v-a placut acest articol si ca il gasiti de folos!
Mult spor la bucatarit!

12

Pregatirea snitelelor:
Ca sa lucram usor si sa nu ni se incarce mainile cu faina, pesmet si ou, e bine sa alegem de la inceput cu care mana vom atinge ingredientele uscate si cu care carnea si ouale. De obicei, eu apuc carnea cu mana in stanga si o asez in faina. O tavalesc si apoi o scutur bine, apucand-o cu mana dreapta. Cand lucrez cu ou, ma folosesc tot de mana stanga, cea cu care ating ingredientele umede. In final, dau snitelul prin pesmet cu mana dreapta. Astfel, pot pregati toate feliile de carne fara sa ma opresc de zeci de ori ca sa indepartez de pe maini ceea ce s-ar fi lipit daca nu as fi lucrat asa.

13

Daca pana acum curatam gratarul folosind perii si solutii speciale, aceste metode vechi, nu sunt doar dificile, dar sunt si periculoase, deoarece atunci cand folos o perie, firele se pot rupe si ramane pe gratar, dupa care, atunci cand gatim ajung in alimente. Va voi prezenta in continuare cateva metode sigure pentru a curata gratarul de grasimi si arsuri, astfel incat acesta va arata ca nou:

1. Ceapa si lamaie
Cand gratarul este inca fierbinte, frecam grilajul cu ceapa sau jumatate de lamaie. Acidul din aceste produse indeparteaza stratul de grasimi si arsura.

2. Folie de staniol
Folia de staniol inlocuieste peria si curata foarte bine murdaria. Facem o bila din folie de staniol, o apucam cu un cleste de gratar si stergem gilajul gratarului inca fierbinte. Curatarea va fi mai eficienta daca gratarul va fi bine incins.

3. Coca-Cola

Este suficienta doar o doza. Introducem grilajul gratarului intr-o punga de plastic incapatoare, agitam doza de suc si o vom deschide in punga. Spuma abundenta va curata totul. Pentru un rezultat mai bun putem lasa grilajul gratarului in punga pentru ceva timp.

4. Sapun lichid
Aplicam sapun lichid pe gratar, dupa care il vom introduce intr-o punga din plastic incapatoare si il vom lasa acolo pentru o noapte. Dimineata, vom clati bine grilajul si aceata va fi curat si stralucitor.
Sau alta metoda pentru curatarea corecta a gratarului, il vom aseza intr-un sac de gunoi si vom turna o ceasca de detergent. Strangem bine sacul si ne asiguram ca nu iese aer. Este indicat sa folosim un elastic pentru a lega bine sacul. Este important sa il tinem inchis bine, deoarece curatarea se bazeaza pe gazele pe care detergentul le elibereaza, reactionand la murdaria de pe gratar. Lasam gratarul la soare pana a doua zi. Amoniacul este o substanta toxica, deci ne asiguram ca nu-l lasam langa plante sau animale.
Cand scotem grilajul gratarului a doua zi, ne vom pune manusi si masca. Gazele de amoniac sunt foarte puternice si pot provoca iritarea pielii si a ochilor. Scoatem gratarul si il spalam cu apa pana cand eliminam toata mizeria. Vom face acest lucru intr-o zona aerisita. Daca nu, deschidem ferestrele timp de cel putin 15 minute.

5. Bicarbonatul de sodiu
Bicarbonat de soda este un ingredient minune pentru dizolvarea tuturor tipurilor de substante organice, pentru combaterea grasimilor si alimentelor lipite.
Amestecam bicarbonat de sodiu cu apa ca sa obtinem o pasta, acoperim gratarul cu ajutorul unei pensule si lasam compozitia sa acţioneze 15 minute. Stergem pasta cu o carpa uscata sau cu prosoape de hartie si apoi incingem gratarul si lasam carbunii fierbinti sa indeparteze eventualele urme de bicarbonat inainte sa punem carnea la gatit.
Sau putem aplica peste gratarul umed bicarbonat si vom lasa sa actioneze timp de 10 minute. Apoi activam bicarbonatul cu apa calda si spalam cu ajutorul unui burete.

6. Curatarea cu otet sau lamaie
Otetul si lamaia reusesc prin aciditate sa curate aproape orice. Fireste, aceleasi produse pot indeparta cu succes grasimea de pe gratar, iar in acest sens este necesar fie sa folositi o laveta curata pentru a curata cu otet, fie o lamaie pe care sa o miscati efectiv pe elementele gratarului, pentru a-l curata. Avantajul metodei consta in faptul ca niciunul dintre produse nu sunt nocive pentru sanatate si ca gratarul poate fi curatat rapid si eficient. Un potential aspect negativ ar fi faptul ca lamaia si otetul, prin aciditatea lor, pot afecta structura materialului din care este realizat gratarul, putand determina cel mai adesea aparitia ruginii. Aceeasi situatie se intalneste si in cazul folosirii bauturilor acidulate.
Facem o solutie de otet cu parti egale de otet alb si apa, pulverizam pe gratar si lasam sa actioneze o jumatate de ora. Apoi, golim sticla si o umplem cu o mica cantitate de otet. Pulverizam din nou, lasam sa actioneze pentru inca o jumatate de ora, apoi stergem grilajul gratarului din nou.

7. Curatarea gratarului cu cafea
Aceasta metoda functioneaza foarte bine daca utilizati un filtru pentru a prepara cafea. Pur si simplu reumpleti filtrul cu apa fierbinte si turnati cafeaua peste gratar. Cafeaua este abraziva iar prin stergere cu un burete s-au servet va ajuta minunat la stergerea grilajului de gratar.

8. Cum prevenim ruginirea grilajului
Pentru a preveni ruginirea grilajului de la gratar, mai ales daca nu e prevazut cunun capac si il mai uda ploaia sau obisnuiti sa-l mai spalati cu furtunul, lasati-l sa se usuce apoi ungeti periodic vergelele cu ulei de floarea soarelui.
9. Berea
Berea nu merge doar ca sa ne potolim setea cand facem un gratar, ci si ca sa-l curatam. aturnam jumatate de sticla de bere peste gratarul inca incins si apoi il frecam cu ziare pana se curata

10. Apa
Evitati totusi sa aruncati apa rece peste ccarbunii fierbinti pentru ca astfel nu veti face decat si mai multa mizerie.

11. Prevenire
Pentru a evita bucatile de alimente arse, de fiecare data, inainte de a gati, prelucrați suprafața gratarului cu ulei vegetal. Aceasta procedura va simplifica curatarea ulterioara.

Note

Tehnici culinare rapide
(Visited 56 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *