Ciorba de ciuperci cu afumatura, acrita cu bors si dreasa cu ou si smanatana este o mancare inedita, satioasa si hranitoare ce imbina stilul ardelenesc cu cel bucovinean, unde aroma ciupercilor se combina perfect cu afumatura din kaiser si gustul smantanii dar si cu cel al celorlalte legume, rezultand o ciorba minunata si gustoasa fiind perfecta pentru o masa de pranz sau cina in familie.
Randamente6 porțiiTimp de pregătire20 minuteTimp de preparare40 minuteTimp total1 oră
500grciuperci champignon
250grafumatura ( kaiser, costita, piept de porc)
1ceapa
2morcovi
1radacina de pasatarnac
50grtelina radacina
3cartofi
1ardei gras rosu sau kapia
2galbenusuri de ou
200mlsmantana pentru gatit
sare dupa gust
40grorez ( bob gros)
500mlbors
2lapa
4linguri de ulei
verdeata ( patrunjel si leustean)
Pentru servit
smantana
ardei iute ( verde sau murat)
bacon prajit crocant
1
Mod de preparare:
Morcovii, telina, pastarnacul, cartofii si ceapa se vor curata de coaja. Ciupercile le gatim cu tot cu coaja. Spalam legumele sub jet de apa rece.
2
Taiem in felii ciupercile cu tot cu codita, ciupercile mici pot fi lasate intregi, vor arata minunat in ciorba.
3
Cartofii se vor taia in cubulete, telina, pastarnacul si un morcov se vor taia marunt, al doilea morcov il vom da pe razatoarea cu ochiuri mici. Ceapa se toaca solzisori, ardeiul se curata de codita si seminte, se toaca marunt.
4
Taiem kaiserul in feliute subtiri sau cubulete si il vom praji in cele 4 linguri de ulei.
5
Cand kaiser-ul este usor prajit pe toate partile si devine auriu, vom adauga morcovul maruntit pe razatoare si le vom mai cali impreuna 1-2 minute.
6
Cand uleiul s-a colorat in galben, putem adauga celelalte legume.
7
Vom cali legumele 2-3 minute.
8
Calirea scurta a legumelor are rolul de a indulci si de a da un gust mai bun ciorbei.
9
Se stinge totul cu 2 l apa fierbinte.
10
Adaugam apoi ciupercile taiate in felii, acoperim oala si o vom lasa sa fiarba la foc mic pana cand cartofii sunt aproape fierti. Ciupercile pot fi adaugate si spre final pentru ca se fierb repede in 10-12 minute.
11
Adaugam orezul spalat si mai fierbem ciorba 10-12 minute la foc mic, amestecand din cand in cand pentru ca orezul sa nu se lipeasca de fundul oalei.
12
Intre timp fierbem separat borsul si-l spumam. Dupa ce cartofii au fiert, se toarna borsul si se potriveste ciorba cu sare, apoi se lasa un clocot si se diminueaza focul.
13
Intr-un bol amestecam galbenusurile cu smantana. In acest amestec adaugam putin cate putin 1-2 polonice de ciorba fierbinte si le amestecam cu un tel.
14
Se drege ciorba cu aceasta compozitie si se mai da in cateva clocote.
15
Potrivim din nou cu sare dupa gust si verdeata toacata marunt, stingem focul si lasam vasul acoperit 5-6 minute, sa se aromatizeze, inainte de a fi servit.
16
Ciorba se serveste fierbinte cu adaos de smantana, ardei iute verde sau murat, ceapa verde, optional bacon prajit crocant. Pentru aroma si prospetime, presarati din nou in momentul servirii putin patrunjel verde taiat marunt.
17
Aceasta ciorba de ciuperci cu afumatura, acrita cu bors si dreasa cu ou si smantana imbina stilul ardelenesc cu cel bucovinean avand un gust delicios, gustos si aromat fiind perfecta pentru o masa de pranz sau cina in familie.
18
Borsul de ciuperci cu afumatura este o mancare inedita, satioasa si hranitoare unde aroma ciupercilor se combina perfect cu afumatura din kaiser si gustul smantanii dar si cu cel al celorlalte legume, rezultand o ciorba minunata, echilibrata si perfecta indiferent de sezon.
Incercati aceasta reteta si o veti adora!
Pofta mare!
Ingrediente
500grciuperci champignon
250grafumatura ( kaiser, costita, piept de porc)
1ceapa
2morcovi
1radacina de pasatarnac
50grtelina radacina
3cartofi
1ardei gras rosu sau kapia
2galbenusuri de ou
200mlsmantana pentru gatit
sare dupa gust
40grorez ( bob gros)
500mlbors
2lapa
4linguri de ulei
verdeata ( patrunjel si leustean)
Pentru servit
smantana
ardei iute ( verde sau murat)
bacon prajit crocant
Indicații
1
Mod de preparare:
Morcovii, telina, pastarnacul, cartofii si ceapa se vor curata de coaja. Ciupercile le gatim cu tot cu coaja. Spalam legumele sub jet de apa rece.
2
Taiem in felii ciupercile cu tot cu codita, ciupercile mici pot fi lasate intregi, vor arata minunat in ciorba.
3
Cartofii se vor taia in cubulete, telina, pastarnacul si un morcov se vor taia marunt, al doilea morcov il vom da pe razatoarea cu ochiuri mici. Ceapa se toaca solzisori, ardeiul se curata de codita si seminte, se toaca marunt.
4
Taiem kaiserul in feliute subtiri sau cubulete si il vom praji in cele 4 linguri de ulei.
5
Cand kaiser-ul este usor prajit pe toate partile si devine auriu, vom adauga morcovul maruntit pe razatoare si le vom mai cali impreuna 1-2 minute.
6
Cand uleiul s-a colorat in galben, putem adauga celelalte legume.
7
Vom cali legumele 2-3 minute.
8
Calirea scurta a legumelor are rolul de a indulci si de a da un gust mai bun ciorbei.
9
Se stinge totul cu 2 l apa fierbinte.
10
Adaugam apoi ciupercile taiate in felii, acoperim oala si o vom lasa sa fiarba la foc mic pana cand cartofii sunt aproape fierti. Ciupercile pot fi adaugate si spre final pentru ca se fierb repede in 10-12 minute.
11
Adaugam orezul spalat si mai fierbem ciorba 10-12 minute la foc mic, amestecand din cand in cand pentru ca orezul sa nu se lipeasca de fundul oalei.
12
Intre timp fierbem separat borsul si-l spumam. Dupa ce cartofii au fiert, se toarna borsul si se potriveste ciorba cu sare, apoi se lasa un clocot si se diminueaza focul.
13
Intr-un bol amestecam galbenusurile cu smantana. In acest amestec adaugam putin cate putin 1-2 polonice de ciorba fierbinte si le amestecam cu un tel.
14
Se drege ciorba cu aceasta compozitie si se mai da in cateva clocote.
15
Potrivim din nou cu sare dupa gust si verdeata toacata marunt, stingem focul si lasam vasul acoperit 5-6 minute, sa se aromatizeze, inainte de a fi servit.
16
Ciorba se serveste fierbinte cu adaos de smantana, ardei iute verde sau murat, ceapa verde, optional bacon prajit crocant. Pentru aroma si prospetime, presarati din nou in momentul servirii putin patrunjel verde taiat marunt.
17
Aceasta ciorba de ciuperci cu afumatura, acrita cu bors si dreasa cu ou si smantana imbina stilul ardelenesc cu cel bucovinean avand un gust delicios, gustos si aromat fiind perfecta pentru o masa de pranz sau cina in familie.
18
Borsul de ciuperci cu afumatura este o mancare inedita, satioasa si hranitoare unde aroma ciupercilor se combina perfect cu afumatura din kaiser si gustul smantanii dar si cu cel al celorlalte legume, rezultand o ciorba minunata, echilibrata si perfecta indiferent de sezon.
Incercati aceasta reteta si o veti adora!
Pofta mare!