Caras prajit ca in Delta Dunarii

AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateÎncepător

Carasul este un peste de apa dulce, are o carne dulce si gustoasa, saraca in grasimi, insa cu multe oase in musculatura spinarii. Se mananca de obicei prajit si in ciorba pescareasca.
Pentru obtinerea unui caras prajit ca in Delta Dunarii sunt cateva ponturi, pe care o sa le mentionez mai jos si care, sper ca, va vor ajuta sa obtineti un peste prajit gustos, bine asezonat si cu o crusta crocanta.

Randamente4 porții
Timp de pregătire30 minuteTimp de preparare10 minuteTimp total40 minute
 4 carasi proaspeti
 sare si piper
 faina sau malai pentru infainat
 ulei pentru prajit
1

Mod de preparare:
Pentru a obtine un caras prajit ca in Delta acesta trebuie sa fie cat mai proaspat. Carasii se curata mai intai de solzi, apoi se eviscereaza de intestine si branhii dupa care ii spalam bine in apa rece inclusiv in interior, trebuie musai sa indepartati pielita neagra din interior, care daca este lasata da gust amar pestelui. Lasam apoi pestii la scurs, dupa care ii zvantam cu un servet de hartie.

2

Ca sa iasa bun, inainte de prajire carasul se cresteaza cu un cutit bine ascutit, cat mai des, pentru a taia oasele de pe spate marunt, in felul acesta evitandu-se innecarea cu oase. Crestarea trebuie sa ajunga pana la coloana, dar sa nu o taie.

3

Atunci cand se face caras prajit trebuie sa stiti ca pestele cel mai bun are greutatea de 300 - 400g, adica mai mare un pic decat palma, fara sa luam in calcul coada. Aceasta dimensiune este perfecta, carasul are o carne aproape de maturitate, frageda si dulce. Cu cat este mai mare, carnea devine usor amaruie.

4

Dupa ce am crestat pestele il vom asezona cu sare din belsug si putin piper negru macinat. Este foarte important sa lasam pestele sa stea macar 10 minute dupa ce a fost sarat ca sa apuce sa-si traga condimentele.

5

Pregatim apoi un platou intins, cernem faina sau adaugam malai si tavalim pestii pe ambele parti.

6

Dupa ce au fost bine impudrati acestia trebuie scuturati usor de excesul de faina sau malai si asezati separata pe un alt platou. Dupa aceste operatiuni carasul este gata de prajit.

7

Intre timp separat pregatim si o delicioasa mamaliguta pentru cine prefera acest preparat.

8

Acum ca pestele este preparat, nu mai ramane decat sa-l prajim bine pe ambele parti. Se incinge ulei intr-o tigaie larga ca sa intre pestele pe lungimea lui. Temperatura uleiului este foarte importanta deoarece daca este prea joasa carasul nu s-ar rumeni cum trebuie si s-ar imbiba cu uleiul din jur, iar daca e prea inalta poate duce la arderea crustei iar carnea va ramane cruda.

9

Fiecare peste prajit si rumenit frumos se scoate pe un platou peste care punem servetele de hartie absorbanta pentru a prelua din excesul de ulei, Dupa ce prajim toti carasii acestia sunt gata de a fi serviti, lsunt a fel de gustosi ca si cei din Delta Dunarii.

10

Un peste prajit corect va avea o crusta rumena si crocanta cu o carne suculenta, iar o parte din oasele maruntite prin crestare vor fi crocante si insesizabile. Oasele mici distruse prin crestare pot fi mancate fara problema ca nu va veti inneca de la ele.

11

Carasul prajit se serveste atat cald cat si rece, cu un delicios mujdei langa el si mamaliguta, sau daca preferati puteti sa-l serviti cu garnitura de cartofi fierti sau natur si mujdei, ambele variante sunt absolut delicioase.

12

Daca va numarati printre persoanele care refuza sa manance caras de teama oaselor, incercati aceasta reteta si tineti cont de sfaturile utile din aceasta ea, o sa vedeti ca veti ajunge sa adorati acest peste dulce si delicios.
Pofta mare!

Ingrediente

 4 carasi proaspeti
 sare si piper
 faina sau malai pentru infainat
 ulei pentru prajit

Indicații

1

Mod de preparare:
Pentru a obtine un caras prajit ca in Delta acesta trebuie sa fie cat mai proaspat. Carasii se curata mai intai de solzi, apoi se eviscereaza de intestine si branhii dupa care ii spalam bine in apa rece inclusiv in interior, trebuie musai sa indepartati pielita neagra din interior, care daca este lasata da gust amar pestelui. Lasam apoi pestii la scurs, dupa care ii zvantam cu un servet de hartie.

2

Ca sa iasa bun, inainte de prajire carasul se cresteaza cu un cutit bine ascutit, cat mai des, pentru a taia oasele de pe spate marunt, in felul acesta evitandu-se innecarea cu oase. Crestarea trebuie sa ajunga pana la coloana, dar sa nu o taie.

3

Atunci cand se face caras prajit trebuie sa stiti ca pestele cel mai bun are greutatea de 300 - 400g, adica mai mare un pic decat palma, fara sa luam in calcul coada. Aceasta dimensiune este perfecta, carasul are o carne aproape de maturitate, frageda si dulce. Cu cat este mai mare, carnea devine usor amaruie.

4

Dupa ce am crestat pestele il vom asezona cu sare din belsug si putin piper negru macinat. Este foarte important sa lasam pestele sa stea macar 10 minute dupa ce a fost sarat ca sa apuce sa-si traga condimentele.

5

Pregatim apoi un platou intins, cernem faina sau adaugam malai si tavalim pestii pe ambele parti.

6

Dupa ce au fost bine impudrati acestia trebuie scuturati usor de excesul de faina sau malai si asezati separata pe un alt platou. Dupa aceste operatiuni carasul este gata de prajit.

7

Intre timp separat pregatim si o delicioasa mamaliguta pentru cine prefera acest preparat.

8

Acum ca pestele este preparat, nu mai ramane decat sa-l prajim bine pe ambele parti. Se incinge ulei intr-o tigaie larga ca sa intre pestele pe lungimea lui. Temperatura uleiului este foarte importanta deoarece daca este prea joasa carasul nu s-ar rumeni cum trebuie si s-ar imbiba cu uleiul din jur, iar daca e prea inalta poate duce la arderea crustei iar carnea va ramane cruda.

9

Fiecare peste prajit si rumenit frumos se scoate pe un platou peste care punem servetele de hartie absorbanta pentru a prelua din excesul de ulei, Dupa ce prajim toti carasii acestia sunt gata de a fi serviti, lsunt a fel de gustosi ca si cei din Delta Dunarii.

10

Un peste prajit corect va avea o crusta rumena si crocanta cu o carne suculenta, iar o parte din oasele maruntite prin crestare vor fi crocante si insesizabile. Oasele mici distruse prin crestare pot fi mancate fara problema ca nu va veti inneca de la ele.

11

Carasul prajit se serveste atat cald cat si rece, cu un delicios mujdei langa el si mamaliguta, sau daca preferati puteti sa-l serviti cu garnitura de cartofi fierti sau natur si mujdei, ambele variante sunt absolut delicioase.

12

Daca va numarati printre persoanele care refuza sa manance caras de teama oaselor, incercati aceasta reteta si tineti cont de sfaturile utile din aceasta ea, o sa vedeti ca veti ajunge sa adorati acest peste dulce si delicios.
Pofta mare!

Caras prajit ca in Delta Dunarii
(Visited 220 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *