Dulceata din maci salbatici

Dulceata din flori de maci, naturala, fara conservanti, este usor de preparat, foarte delicioasa, matasoasa si delicata, cu o culoare frumoasa de rosu inchis. O puteti consuma la diverse deserturi, ca aperitive dulci, sau la mic dejun cu biscuiti sau paine prajita cu unt, topping pentru budinci sau biscuiti, prajiturele etc. O dulceata inedita cu care veti incanta atat pe cei dragi ca si pe oricine ati avea ca invitat.

Randamente3 porții
Timp de pregătire30 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total1 oră
 200 gr petale de mac salbatic
 1 kg zahar tos
 2 pliculete de vanilie / esenta de vanilie ( dupa gust )
 1 lamaie mare
 500 ml suc de portocale / apa plata
1

In literatura persana macul rosu este considerat floarea iubirii. In terapia medicala se utilizeaza petalele rosii, denumite paparoane. Recoltarea se face dupa deschiderea completa a florilor.
!!! Imporant de stiut: cu excepţia paparoanelor ( petalelor rosii) pe care fitoterapia le utilizeaza, intreaga planta este toxica. Nu se recomanda administrarea in cantitati mari si fara acordul medicului deoarece consumate necorespunzator ele pot avea efecte halucinogene ( asta cel putin in cazul ceaiurilor, din ce am citit!).

2

Mod de preparare:
Culegem macii, cu tot cu codita si ii pastram la frigider in punga de plastic pana in momentul prepararii dulcetii, pentru ca macii sunt foarte sensibili si se ofilesc usor. Nu recomad sa fie udati inainte de a fi curatati de insecte si stamine, udatul sau pastratul in apa va ingreuna acest proces, petalele se vor lipi si va fi mai greu de curatat de insecte si stamine.

3

Stoarcem portocalele, cam 8 bucati mari si zemoase am stors eu. Vom folosi doar zeama, fara pulpa, daca stoarceti portocalele manual va recomand sa strecurati sucul inainte de fierbere.
Puteti de asemenea sa folositi apa plata, dar daca aveti de unde sa cumparati portocale, recomand pentru ca in aceasta perioada ( Luna Mai) portocalele sunt zemoase si sucul lor vor da un gust bun, dulce acrisor dulcetii.

4

Pregatim siropul din zahar, apa sau suc de portocale, vanilie, daca preferati puteti adauga si scortisoara, prin metoda de fierbere-evaporare pana obtinem un sirop consistent ca mierea, trebuie sa scada practic la jumatate.
La inceput, se lasa sa dea cateva clocote si se aduna bine spuma, pentru ca zaharul mai contine impuritati.

5

Cat fierbe siropul ne vom ocupa de maci. Ii scuturam bine ca sa indepartam toate insectele apoi desprindem petalele si le mai luam o data la scuturat, fiindca staminele macului sunt lipicioase si stau lipite de petale. Le trecem apoi prin mai multe ape, pentru ca staminele se ridica la suprafata, apoi ultima spalare o executam sub jet puternic de apa, dupa care le lasam la scurs intr-o sita.

6

Cand s-au scurs le vom pune intr-un vas incapator.

7

Stoarcem 1-2 lamai, turnam zeama de lamaie peste petalele de mac curate, apoi cu mana amestecam de cateva ori astfel incat zeama de lamaie sa ajunga pe toate petalele, rolul sucului de lamaie este de a pastra culoarea rosie a macilor in dulceata pe timpul fierberii.

8

Cand sucul de portocale a format impreuna cu zaharul un sirop si a scazut la jumatate fata de cantitatea initiala, adaugam petalele de mac peste sirop.
Le vom lasa sa fiarba 20-25 de minute. Pe timpul fierberii, din cand in cand, stergem marginea cu o pensula inmuiata in apa rece si stoarsa sau cu un burete ud si stors, ca sa indepartam cristalele de zahar adunate pe margine (ele se ard si dau culoare maronie dulcetii).

9

Ca sa va dati seama daca siropul este bine legat trebuie sa puneti o picatura pe o farfurie, daca se imprastie inseamna ca mai trebuie fiert, daca ramane ca o bobita de roua inseamna ca siropul este gata.
Ca recomandare:
Luati o farfurioara de cafea si bagati-o in congelator cand vreti sa probati dulceata, scoateti farfurioara si turnati cateva picaturi de dulceata. Se va raci instant si asa va veti da seama cat o mai lasati la fiert, castigati timp, la fel, cand dulceata isi pastreaza forma si nu mai curge, aceasta este gata.

10

Cand dulceata a trecut testul pucaturii, se ia vasul de pe foc si se acopera cu un prosop ud, pentru ca daca puneti capac pe el se va forma condens si va curge in dulceata.
Conservarea natural a dulcetii:
Sunt mai multe metode de pastrat/conservat dulceata:
1. Puneti dulceata in borcanele sterilizate cu alcool si uscate bine dupa ce aceasta s-a racit.
2. Turnati dulceata fierbinte direct in borcane, inchideti ermetic cu capace si intoarceti borcanele cu capacele in jos, apoi acoperiti-le cu un prosop gros sau o patura si lasati-le pana se racesc.
3. Dupa ce s-a racit dulceata, turnati in borcane, inchideti ermetic cu capace apoi dati-le la cuptor timp de 10 minute, la 200 gr C, apoi lasati-le sa se raceasca in cuptor.
In felul acesta, borcanele se vor sigila in mod natural si dulceata se poate pastra si 3 ani. Rezista lejer si la bloc, in debara.

11

Priviti ce culoare intensa si frumoasa are aceasta dulceata inedita, de un rosu inchis, iar cand curge din lingurita pare magic.

12

Dulceata de mac salbatic are un gust delicat, interesant, si usor ciudat.

13

Se potriveste grozav pe inghetata, clatite, gogosi / papanasi, paine prajita sau paine cu unt, biscuiti si topping pentru budinci ori prajituri.

14

O puteti servi la mic dejun sau ca dulce aperitiv ori de cate ori aveti pofta sau nevoie de un dulce fin si special.
Nu uitati, petalele de mac se pot folosi si in salate, supe, pe si in deserturi, in paine, in bauturi racoritoare sau alcoolice, sirop, dulceata, jeleu. Nu este indicat a se consuma parti verzi (tulpini, frunze, fructe) pentru ca au un continut ridicat de alcaloizi toxici.
Pofta mare!

15

Din ce am citit, macul e folosit mult in medicina ca ceai, cand petalele sunt uscate si pastrate ca plante medicinale. In cazul ceaiurilor, macul salbatic ajuta in suferintele de insomnie si nervozitate. In astmul bronsic alergic, in faza de debut, ceaiul de paparoane este deosebit de benefic, in special in cazul copiilor. Ceaiul din petale de mac alunga insomnia si este folosit impotriva hemoragiilor. Ceaiurile pediatrice realizate din petale de mac rosu de camp trateaza gripa, racelile, agitatia, insomnia, pojarul, scarlatina si alte boli infectioase specifice copiilor.
Petalele de mac se folosesc in industria farmaceutica la prepararea ceaiurilor, a tincturilor si a siropurilor si sta deseori la baza obtinerii morfinei, una dintre substantele utilizate pentru calmarea durerilor. Morfina realizata din mac este un adjuvant important in medicina.
De asemenea, infuziile aplicate sub forma unor comprese pe piele reduc ridurile. Ceaiul de petale de mac rosu este indicat in bronsita acuta, laringita acuta, angine pectorale, in gripa si pentru calmarea durerilor de gat. Se utilizeaza cu succes, sub forma de gargara, in caz de ragusala.
Atentie! Cu exceptia petalelor, intraga planta este toxica!
Femeile gravide sau care alapteaza ar trebui sa evite petalele macului de camp. Ceaiul pediatric poate fi periculos pentru organismul copiilor mici, intrucat poate provoca varsaturi si dureri de stomac.

Ingrediente

 200 gr petale de mac salbatic
 1 kg zahar tos
 2 pliculete de vanilie / esenta de vanilie ( dupa gust )
 1 lamaie mare
 500 ml suc de portocale / apa plata

Indicații

1

In literatura persana macul rosu este considerat floarea iubirii. In terapia medicala se utilizeaza petalele rosii, denumite paparoane. Recoltarea se face dupa deschiderea completa a florilor.
!!! Imporant de stiut: cu excepţia paparoanelor ( petalelor rosii) pe care fitoterapia le utilizeaza, intreaga planta este toxica. Nu se recomanda administrarea in cantitati mari si fara acordul medicului deoarece consumate necorespunzator ele pot avea efecte halucinogene ( asta cel putin in cazul ceaiurilor, din ce am citit!).

2

Mod de preparare:
Culegem macii, cu tot cu codita si ii pastram la frigider in punga de plastic pana in momentul prepararii dulcetii, pentru ca macii sunt foarte sensibili si se ofilesc usor. Nu recomad sa fie udati inainte de a fi curatati de insecte si stamine, udatul sau pastratul in apa va ingreuna acest proces, petalele se vor lipi si va fi mai greu de curatat de insecte si stamine.

3

Stoarcem portocalele, cam 8 bucati mari si zemoase am stors eu. Vom folosi doar zeama, fara pulpa, daca stoarceti portocalele manual va recomand sa strecurati sucul inainte de fierbere.
Puteti de asemenea sa folositi apa plata, dar daca aveti de unde sa cumparati portocale, recomand pentru ca in aceasta perioada ( Luna Mai) portocalele sunt zemoase si sucul lor vor da un gust bun, dulce acrisor dulcetii.

4

Pregatim siropul din zahar, apa sau suc de portocale, vanilie, daca preferati puteti adauga si scortisoara, prin metoda de fierbere-evaporare pana obtinem un sirop consistent ca mierea, trebuie sa scada practic la jumatate.
La inceput, se lasa sa dea cateva clocote si se aduna bine spuma, pentru ca zaharul mai contine impuritati.

5

Cat fierbe siropul ne vom ocupa de maci. Ii scuturam bine ca sa indepartam toate insectele apoi desprindem petalele si le mai luam o data la scuturat, fiindca staminele macului sunt lipicioase si stau lipite de petale. Le trecem apoi prin mai multe ape, pentru ca staminele se ridica la suprafata, apoi ultima spalare o executam sub jet puternic de apa, dupa care le lasam la scurs intr-o sita.

6

Cand s-au scurs le vom pune intr-un vas incapator.

7

Stoarcem 1-2 lamai, turnam zeama de lamaie peste petalele de mac curate, apoi cu mana amestecam de cateva ori astfel incat zeama de lamaie sa ajunga pe toate petalele, rolul sucului de lamaie este de a pastra culoarea rosie a macilor in dulceata pe timpul fierberii.

8

Cand sucul de portocale a format impreuna cu zaharul un sirop si a scazut la jumatate fata de cantitatea initiala, adaugam petalele de mac peste sirop.
Le vom lasa sa fiarba 20-25 de minute. Pe timpul fierberii, din cand in cand, stergem marginea cu o pensula inmuiata in apa rece si stoarsa sau cu un burete ud si stors, ca sa indepartam cristalele de zahar adunate pe margine (ele se ard si dau culoare maronie dulcetii).

9

Ca sa va dati seama daca siropul este bine legat trebuie sa puneti o picatura pe o farfurie, daca se imprastie inseamna ca mai trebuie fiert, daca ramane ca o bobita de roua inseamna ca siropul este gata.
Ca recomandare:
Luati o farfurioara de cafea si bagati-o in congelator cand vreti sa probati dulceata, scoateti farfurioara si turnati cateva picaturi de dulceata. Se va raci instant si asa va veti da seama cat o mai lasati la fiert, castigati timp, la fel, cand dulceata isi pastreaza forma si nu mai curge, aceasta este gata.

10

Cand dulceata a trecut testul pucaturii, se ia vasul de pe foc si se acopera cu un prosop ud, pentru ca daca puneti capac pe el se va forma condens si va curge in dulceata.
Conservarea natural a dulcetii:
Sunt mai multe metode de pastrat/conservat dulceata:
1. Puneti dulceata in borcanele sterilizate cu alcool si uscate bine dupa ce aceasta s-a racit.
2. Turnati dulceata fierbinte direct in borcane, inchideti ermetic cu capace si intoarceti borcanele cu capacele in jos, apoi acoperiti-le cu un prosop gros sau o patura si lasati-le pana se racesc.
3. Dupa ce s-a racit dulceata, turnati in borcane, inchideti ermetic cu capace apoi dati-le la cuptor timp de 10 minute, la 200 gr C, apoi lasati-le sa se raceasca in cuptor.
In felul acesta, borcanele se vor sigila in mod natural si dulceata se poate pastra si 3 ani. Rezista lejer si la bloc, in debara.

11

Priviti ce culoare intensa si frumoasa are aceasta dulceata inedita, de un rosu inchis, iar cand curge din lingurita pare magic.

12

Dulceata de mac salbatic are un gust delicat, interesant, si usor ciudat.

13

Se potriveste grozav pe inghetata, clatite, gogosi / papanasi, paine prajita sau paine cu unt, biscuiti si topping pentru budinci ori prajituri.

14

O puteti servi la mic dejun sau ca dulce aperitiv ori de cate ori aveti pofta sau nevoie de un dulce fin si special.
Nu uitati, petalele de mac se pot folosi si in salate, supe, pe si in deserturi, in paine, in bauturi racoritoare sau alcoolice, sirop, dulceata, jeleu. Nu este indicat a se consuma parti verzi (tulpini, frunze, fructe) pentru ca au un continut ridicat de alcaloizi toxici.
Pofta mare!

15

Din ce am citit, macul e folosit mult in medicina ca ceai, cand petalele sunt uscate si pastrate ca plante medicinale. In cazul ceaiurilor, macul salbatic ajuta in suferintele de insomnie si nervozitate. In astmul bronsic alergic, in faza de debut, ceaiul de paparoane este deosebit de benefic, in special in cazul copiilor. Ceaiul din petale de mac alunga insomnia si este folosit impotriva hemoragiilor. Ceaiurile pediatrice realizate din petale de mac rosu de camp trateaza gripa, racelile, agitatia, insomnia, pojarul, scarlatina si alte boli infectioase specifice copiilor.
Petalele de mac se folosesc in industria farmaceutica la prepararea ceaiurilor, a tincturilor si a siropurilor si sta deseori la baza obtinerii morfinei, una dintre substantele utilizate pentru calmarea durerilor. Morfina realizata din mac este un adjuvant important in medicina.
De asemenea, infuziile aplicate sub forma unor comprese pe piele reduc ridurile. Ceaiul de petale de mac rosu este indicat in bronsita acuta, laringita acuta, angine pectorale, in gripa si pentru calmarea durerilor de gat. Se utilizeaza cu succes, sub forma de gargara, in caz de ragusala.
Atentie! Cu exceptia petalelor, intraga planta este toxica!
Femeile gravide sau care alapteaza ar trebui sa evite petalele macului de camp. Ceaiul pediatric poate fi periculos pentru organismul copiilor mici, intrucat poate provoca varsaturi si dureri de stomac.

Dulceata din maci salbatici
(Visited 40 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *