Pesto de patrunjel

AutorNicola ElenaCategorie, , DificultateÎncepător

Pesto de patrunjel, aromatizat cu usturoi, usor de pregatit si rapid, este perfect pentru fripturi, legume, paste, bruschette, pește, marinade, salate, sandwich-uri etc.
Delicios, aromat si versatil, pentru ca il putem utiliza aproape la orice mancare sau pentru a monta o farfurie, acest sos pesto ar trebui sa nu lipseasca din bucataria noastra si vi-l recomand cu mare drag, urmariti asadar reteta:

Randamente1 porție
Timp de pregătire3 minuteTimp de preparare5 minuteTimp total8 minute
 2 legaturi mari de patrunjel pana in 100 de gr de frunze
 50 gr muguri de pin sau de dovleac, miez de nuca, migdale, alune caju
 50 gr parmezan ras
 50 ml ulei de masline
 2-3 catei de usturoi
 suc de la o jumatate de lamaie
 sare si piper dupa gust
 1 legatura de leurda ( in sezon) - optional
1

Mod de preparare:
Patrunjelul se spala, se zvanta cu hartie, prin tamponare, se curata apoi frunzele de pe tulpini. Leurda se spala, se taie bucatile de tulpini fara frunza, puteti pune si tulpini daca vreti mai aromat. Ceapa se curata, se spala sese taie in 4. Usturoiul se curata de coaja.

2

Punem mugurii de pin in chopper, adaugam restul ingredientelor: patrunjelul, leurda, usturoiul, sare, piper, suc de lamaie, parmezan ras si ulei de masline. Daca vreti un pesto de post adaugati fulgi de drojdie in locul parmezanului.

3

Mixam pana obtinem o pasta omogena.
 Daca doriti un pesto mai fluid, puteti adauga 1-2 linguri de apa plata, rece si mixati din nou.

4

Daca nu il consumam imediat, pesto trebuie pastrat la frigider. Punem pesto intr-un borcan cu capac, iar deasupra turnam o pojghita de ulei de masline care sa previna oxidarea.

5

Cateva sfaturi pentru un pesto de patrunjel delicios:
1. Uleiul folosit la pesto este obligatoriu sa fie de masline extra virgin.
2. Seminte de pin pot fi inlocuite cu nuci, seminte de dovleac, migdale sau alune.
3. Cantitatea de usturoi poate fi reglata, in functie de preferinte.
4. Optional adaugam putina zeama de lamaie, tot asa, dupa gust, cand punem zeama de lamaie pesto e perfect pentru aromatizarea si fragezirea preparatelor din carne si peste.
5. Pesto se pastreaza foarte bine la frigider pana la o saptamana. Daca nu il folosesti imediat, pune-l intr-un borcan si toarna putin ulei de masline pe deasupra pentru a preveni oxidarea.
6. Pesto poate fi si congelat, daca vrei sa te asiguri ca ai mereu in casa. Imediat dupa preparare, pune pesto in tavita de cuburi de gheata si congeleaza-le. Odata congelate, scoate cuburile din tavita si pune-le intr-o punga. Oricand ai nevoie de putin pesto, scoti un cubulet si il lasi sa se decongeleze.
Pesto de patrunjel este excelent cu paste fierte, langa carnea la gratar sau alaturi de cartofii copti sau alte legume preferate.
De asemenea, poate fi folosit si in sandvisuri sau alaturi de clatite sarate.
Pentru un pesto crocant nu punem mugurii sau nucile in blender de la inceput. Le tocam marunt din cutit si le adaugam in sos la final.

6

Sosul pesto de patrunjel, cu muguri de pin sau nuci este un sos extrem de versatil si se potriveste in o multime de retete si preparate, eu am folosit-o recent la Porchetta si nu va pot descrie cat de buna mi-a iesit, gasiti reteta pe blog. De la paste si pana la peste, fripturi si chiar simplu, ca gustare pe o felie de paine prajita, pesto este absolut delicios. Denumirea sosului vine de la „pestare”, termen care inseamna a zdrobi.
Demostratiile live ale bucatarilor din restaurantele italiene ne arata cum se poate face sosul in mod traditional  intr-un mojar de marmora prin strivirea ingredientelor cu un pistil de lemn, dar noi acum il putem gati usor cu un blender sau chopper.
Simplu, aromat, gustos si usor de pregatit, oricand va recomand cu drag acest sos versatil si cu o culoare superba.
Pofta mare!

Ingrediente

 2 legaturi mari de patrunjel pana in 100 de gr de frunze
 50 gr muguri de pin sau de dovleac, miez de nuca, migdale, alune caju
 50 gr parmezan ras
 50 ml ulei de masline
 2-3 catei de usturoi
 suc de la o jumatate de lamaie
 sare si piper dupa gust
 1 legatura de leurda ( in sezon) - optional

Indicații

1

Mod de preparare:
Patrunjelul se spala, se zvanta cu hartie, prin tamponare, se curata apoi frunzele de pe tulpini. Leurda se spala, se taie bucatile de tulpini fara frunza, puteti pune si tulpini daca vreti mai aromat. Ceapa se curata, se spala sese taie in 4. Usturoiul se curata de coaja.

2

Punem mugurii de pin in chopper, adaugam restul ingredientelor: patrunjelul, leurda, usturoiul, sare, piper, suc de lamaie, parmezan ras si ulei de masline. Daca vreti un pesto de post adaugati fulgi de drojdie in locul parmezanului.

3

Mixam pana obtinem o pasta omogena.
 Daca doriti un pesto mai fluid, puteti adauga 1-2 linguri de apa plata, rece si mixati din nou.

4

Daca nu il consumam imediat, pesto trebuie pastrat la frigider. Punem pesto intr-un borcan cu capac, iar deasupra turnam o pojghita de ulei de masline care sa previna oxidarea.

5

Cateva sfaturi pentru un pesto de patrunjel delicios:
1. Uleiul folosit la pesto este obligatoriu sa fie de masline extra virgin.
2. Seminte de pin pot fi inlocuite cu nuci, seminte de dovleac, migdale sau alune.
3. Cantitatea de usturoi poate fi reglata, in functie de preferinte.
4. Optional adaugam putina zeama de lamaie, tot asa, dupa gust, cand punem zeama de lamaie pesto e perfect pentru aromatizarea si fragezirea preparatelor din carne si peste.
5. Pesto se pastreaza foarte bine la frigider pana la o saptamana. Daca nu il folosesti imediat, pune-l intr-un borcan si toarna putin ulei de masline pe deasupra pentru a preveni oxidarea.
6. Pesto poate fi si congelat, daca vrei sa te asiguri ca ai mereu in casa. Imediat dupa preparare, pune pesto in tavita de cuburi de gheata si congeleaza-le. Odata congelate, scoate cuburile din tavita si pune-le intr-o punga. Oricand ai nevoie de putin pesto, scoti un cubulet si il lasi sa se decongeleze.
Pesto de patrunjel este excelent cu paste fierte, langa carnea la gratar sau alaturi de cartofii copti sau alte legume preferate.
De asemenea, poate fi folosit si in sandvisuri sau alaturi de clatite sarate.
Pentru un pesto crocant nu punem mugurii sau nucile in blender de la inceput. Le tocam marunt din cutit si le adaugam in sos la final.

6

Sosul pesto de patrunjel, cu muguri de pin sau nuci este un sos extrem de versatil si se potriveste in o multime de retete si preparate, eu am folosit-o recent la Porchetta si nu va pot descrie cat de buna mi-a iesit, gasiti reteta pe blog. De la paste si pana la peste, fripturi si chiar simplu, ca gustare pe o felie de paine prajita, pesto este absolut delicios. Denumirea sosului vine de la „pestare”, termen care inseamna a zdrobi.
Demostratiile live ale bucatarilor din restaurantele italiene ne arata cum se poate face sosul in mod traditional  intr-un mojar de marmora prin strivirea ingredientelor cu un pistil de lemn, dar noi acum il putem gati usor cu un blender sau chopper.
Simplu, aromat, gustos si usor de pregatit, oricand va recomand cu drag acest sos versatil si cu o culoare superba.
Pofta mare!

Pesto de patrunjel
(Visited 122 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *