Prajitura Braduti sau Betivance

AutorNicola ElenaCategorie, , , , DificultateÎncepător

Prajitura Bratuti numita popular Betivance deoarece au in compozitie visinata sau lichior si umplutura de fructe care au stat in alcool, este o prajitura extrem de usor de realizat si rapid, ce se pregateste de obicei in preajma Sarbatorilor de iarna, sunt gustoase aromate si nerecomandate celor mici.

Randamente10 porții
Timp de pregătire10 minuteTimp de preparare15 minuteTimp total25 minute

 300 gr biscuiti dulci / divestivi
 3/4 ceasca de alune
 50 gr cacao
 50 gr zahar vanilat
 50 ml acool din visinata
 70 gr unt
 120 ml lapte
 1 lingurita de rom
 zahar pudra pentru pudrat
 50 gr fructe din visinata

1

Mod de preparare:
Cantarim ingredientele ca sa le avem la indemana.
Topim untul la cuptorul cu microunde sau in baie de abur.
Alunele le vom da prin blender, le puteti marunti fin sau sa le lasati un pic mai grosier dupa preferinta.

2

Sfaramam biscuitii cu mana si apoi ii punem in blender.
Biscuitii ii vom marunti cat mai fin, daca nu aveti blender/tocator puteti sa folositi un sucitor/ merdenea.

3

Scurgem din visinata alcool si cantarim.

4

Peste biscuitii maruntiti vom pune cacao, alunele maruntite si zaharul vanilat apoi amestecam ingredientele.

5

Peste ele vom turna untul topit si esenta de rom si le incorporam cu o paleta sau cu mana.

6

Turnam apoi laptele si alcoolul apoi amestecam compozitia pana cand lichidele sunt absorbite, (eu am folosit lapte rece nu cald).

7

Vom obtine o compozitie perfecta pentru modelat prajitura Braduti.

8

Formam bradutii, folosind forma de stors citrice, luam cate putin din compozitia de biscuiti punem in forma imbracand mai intai peretii formei iar in interior vom pune fructele care au stat in alcool, acoperim apoi adaugand compozitie si presam usor, dupa care vom scote bradutul din forma. Daca nu iese din forma va puteti ajuta de varful unui cutit la baza forme de citrice, departati putin cate putin cu ajutorul lui, compozitia de biscuiti de baza formei, apoi bateti usor forma intr-o parte in podul palmei, avand grija sa nu scapati bradutul pe jos.

9

La fel vom proceda si cu ceilalti braduti pana cand terminam toata compozitia de biscuiti.

10

In interiorul Bradutilor puteti adauga si cate o aluna, caju, fistic sau arahida pe langa fructele din alcool.

11

Decorarea lor tine de imaginatia fiecaruia. Eu am presarat zahar pudra si bomboane mici colorte.
La decorarea lor puteti presara de asemenea fulgi de cocos albi sau colorati in verde, sau faina de fistic ori sa turnati ciocolata alba topita, cu bomboane colorate etc.

12

In cazul in care aveti copii puteti sa le faceti separat compozitia fara a mai adauga alcool, aroma le-o dati inlocuid alcoolul cu scortisoara si esenta de rom, iar fructele din interior le puteti inlocui cu fructe confiate amestec pe care sa le tineti cateva minute in sirop sa devina putin moi. Apoi ii invitati pe cei mici la decorarea bradutilor, o sa fie distractiv pentru toata lumea.
Pofta mare!

Ingrediente

 300 gr biscuiti dulci / divestivi
 3/4 ceasca de alune
 50 gr cacao
 50 gr zahar vanilat
 50 ml acool din visinata
 70 gr unt
 120 ml lapte
 1 lingurita de rom
 zahar pudra pentru pudrat
 50 gr fructe din visinata

Indicații

1

Mod de preparare:
Cantarim ingredientele ca sa le avem la indemana.
Topim untul la cuptorul cu microunde sau in baie de abur.
Alunele le vom da prin blender, le puteti marunti fin sau sa le lasati un pic mai grosier dupa preferinta.

2

Sfaramam biscuitii cu mana si apoi ii punem in blender.
Biscuitii ii vom marunti cat mai fin, daca nu aveti blender/tocator puteti sa folositi un sucitor/ merdenea.

3

Scurgem din visinata alcool si cantarim.

4

Peste biscuitii maruntiti vom pune cacao, alunele maruntite si zaharul vanilat apoi amestecam ingredientele.

5

Peste ele vom turna untul topit si esenta de rom si le incorporam cu o paleta sau cu mana.

6

Turnam apoi laptele si alcoolul apoi amestecam compozitia pana cand lichidele sunt absorbite, (eu am folosit lapte rece nu cald).

7

Vom obtine o compozitie perfecta pentru modelat prajitura Braduti.

8

Formam bradutii, folosind forma de stors citrice, luam cate putin din compozitia de biscuiti punem in forma imbracand mai intai peretii formei iar in interior vom pune fructele care au stat in alcool, acoperim apoi adaugand compozitie si presam usor, dupa care vom scote bradutul din forma. Daca nu iese din forma va puteti ajuta de varful unui cutit la baza forme de citrice, departati putin cate putin cu ajutorul lui, compozitia de biscuiti de baza formei, apoi bateti usor forma intr-o parte in podul palmei, avand grija sa nu scapati bradutul pe jos.

9

La fel vom proceda si cu ceilalti braduti pana cand terminam toata compozitia de biscuiti.

10

In interiorul Bradutilor puteti adauga si cate o aluna, caju, fistic sau arahida pe langa fructele din alcool.

11

Decorarea lor tine de imaginatia fiecaruia. Eu am presarat zahar pudra si bomboane mici colorte.
La decorarea lor puteti presara de asemenea fulgi de cocos albi sau colorati in verde, sau faina de fistic ori sa turnati ciocolata alba topita, cu bomboane colorate etc.

12

In cazul in care aveti copii puteti sa le faceti separat compozitia fara a mai adauga alcool, aroma le-o dati inlocuid alcoolul cu scortisoara si esenta de rom, iar fructele din interior le puteti inlocui cu fructe confiate amestec pe care sa le tineti cateva minute in sirop sa devina putin moi. Apoi ii invitati pe cei mici la decorarea bradutilor, o sa fie distractiv pentru toata lumea.
Pofta mare!

Prajitura Braduti sau Betivance
(Visited 33 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *