Scrumbie la gratar

AutorNicola ElenaCategorie, , , DificultateÎncepător

Scrumbia este un peste delicios cu un gust aparte, pe care il gasesti in piete primavara cand urca pe Dunare din Mare pentru a depune icrele. Scrumbia desi este un peste gras este recomandat in curele de slabire deoarece scade colesterolul si curata vasele de sange. Cea mai potrivita reteta pentru scrumbie este pregatirea ei la gratar atat pentru ca e este usor de gatit, cat si pentru ca veti scapa de mirosul puternic pe care il da atunci cand e gatita in bucatarie.

Randamente1 porție
Timp de pregătire15 minuteTimp de preparare15 minuteTimp total30 minute
 scrumbie - 1 sau 2 de portie
 sare dupa gust
 lamaie dupa gust
 sos de usturoi/ mujdei/ sos tar-tar
 piper macinat obtional
1

Mod de preparare:
Scrumbia se curata mai intai de solzi cu un cutit. Solzii micuti ai scrumbie se curata foarte usor atunci cand este proaspata.

2

Un mic truc: Daca solzii sunt uscati si se curata greu, inseamna ca scrumbia nu e foarte proaspata, asa ca este mai bine s-o tineti 30 minute in apa rece. In felul acesta, scrumbia se va hidrata si solzii se vor curata foarte usor.
Va recomand sa curatati mai intai solzii la totii pestii si abia apoi sa treceti la eviscerat, in felul acesta nu veti murdarii prea tare pestii si nici blatul de lucru al bucatariei.

3

Pentru eviscerare, facem o taietura pe burta apoi scoatem intestinele, recomand sa se scoata si urechile. Atentie!!! daca burta este moale si se rupe, pestele este vechi si e mai bine sa se arunce, sa nu se consume. Priviti in imagine cat de frumoasa e burta scrumbiei mele. Dupa ce scoatem intestinele si urechile scrumbiilor, le spalam cu apa rece, mai intai pe afara, sa se indeparteze bine orice rest de solzi, apoi se spala pe interior inclusiv pe sira spinarii, cu degetul vom indeparta sangele de pe sira spinarii dupa care spalam foarte bine burta si capul, pana nu mai ramane deloc sange. Aceasta metoda este valabila pentru orice fel de peste. Daca nu este spalat bine la interior pestele va avea gust amar si aspect neplacut la prepararea termica si servire.
Nota: Daca nu gatiti pestele imediat si doriti sa-l pastrati la congelator, nu spalati deloc pestele, bagati-l la congelator curatat de solzi si intestine, dar nespalat, il veti spala doar inainte de gatire, sa nu puneti deloc sare la congelare, aceasta ii va da un alt gust dupa decongelare.

4

Daca va este teama de oase, cu un cutit vom face crestaturi usoare oblice de-a lungul oaselor si cat mai dese, lucru care ne va scuti in final de alesul oaselor si nu riscam sa sa ne innecam cu ele. Oasele de la scrumbie sunt foarte fine, asa ca nu va temeti.

5

Asezam apoi scrumbia intr-un lighean si presaram cu sare pe toate partile, inclusiv in burta, dupa care acoperim cu folie si lasam la rece 30 minute. In acest timp, scrumbia isi trage sare cat are nevoie si nu va fi fada. Un peste care nu a fost dat cu sare inainte de gatire, va fi fad, fara gust.
Atentie! Nu se lasa mai mult de 1 ora la sare, pentru ca se va usca prea tare. Acesta e timpul ideal: 20-30 de minute.

6

Cat timp scrumbia sta la rece cu sare , vom incinge bine gratarul, sa fie fierbinte, apoi se curata si se unge cu grasime (o bucatica de slanina sau putin ulei).
Focul nu trebuie sa fie iute, sa ramana doar jar, sa nu se arda pestele.

7

Cand jarul este gata punem scrumbia pe gratarul incins, apoi, dupa 5 - 6 minute se verifica: se ridica usor cu un cleste sau cu o furculita si daca se desprinde usor si se vede ca are dungi maronii, inseamna ca e bine facuta si se intoarce.

8

Cu grija intoarcem pestele si il vom tine si pe partea aceasta tot 5 - 6 minute, pana se desprinde usor.

9

Desi este un peste foarte gras si este recomandat sa se manance incet, cu multa lamaie sau otet, scrumbia este extrem de recomandata in curele de slabire si pentru curatarea vaselor de sange si indepartarea colesterolului.

10

Daca se face o cura de 2-3 saptamani, in care se mananca cel putin 1 data pe zi scrumbie, vasele de sange sunt curatate, iar colesterolul este mult mai mic, si vet vedea asta prin starea de bine pe care o veti simti.

11

Se serveste cu usturoi si mamaliguta, dar merge de minune stropit cu zeama de lamaie, sos gremolata de patrunjel sau doar asa simplu.
Pofta buna!

Ingrediente

 scrumbie - 1 sau 2 de portie
 sare dupa gust
 lamaie dupa gust
 sos de usturoi/ mujdei/ sos tar-tar
 piper macinat obtional

Indicații

1

Mod de preparare:
Scrumbia se curata mai intai de solzi cu un cutit. Solzii micuti ai scrumbie se curata foarte usor atunci cand este proaspata.

2

Un mic truc: Daca solzii sunt uscati si se curata greu, inseamna ca scrumbia nu e foarte proaspata, asa ca este mai bine s-o tineti 30 minute in apa rece. In felul acesta, scrumbia se va hidrata si solzii se vor curata foarte usor.
Va recomand sa curatati mai intai solzii la totii pestii si abia apoi sa treceti la eviscerat, in felul acesta nu veti murdarii prea tare pestii si nici blatul de lucru al bucatariei.

3

Pentru eviscerare, facem o taietura pe burta apoi scoatem intestinele, recomand sa se scoata si urechile. Atentie!!! daca burta este moale si se rupe, pestele este vechi si e mai bine sa se arunce, sa nu se consume. Priviti in imagine cat de frumoasa e burta scrumbiei mele. Dupa ce scoatem intestinele si urechile scrumbiilor, le spalam cu apa rece, mai intai pe afara, sa se indeparteze bine orice rest de solzi, apoi se spala pe interior inclusiv pe sira spinarii, cu degetul vom indeparta sangele de pe sira spinarii dupa care spalam foarte bine burta si capul, pana nu mai ramane deloc sange. Aceasta metoda este valabila pentru orice fel de peste. Daca nu este spalat bine la interior pestele va avea gust amar si aspect neplacut la prepararea termica si servire.
Nota: Daca nu gatiti pestele imediat si doriti sa-l pastrati la congelator, nu spalati deloc pestele, bagati-l la congelator curatat de solzi si intestine, dar nespalat, il veti spala doar inainte de gatire, sa nu puneti deloc sare la congelare, aceasta ii va da un alt gust dupa decongelare.

4

Daca va este teama de oase, cu un cutit vom face crestaturi usoare oblice de-a lungul oaselor si cat mai dese, lucru care ne va scuti in final de alesul oaselor si nu riscam sa sa ne innecam cu ele. Oasele de la scrumbie sunt foarte fine, asa ca nu va temeti.

5

Asezam apoi scrumbia intr-un lighean si presaram cu sare pe toate partile, inclusiv in burta, dupa care acoperim cu folie si lasam la rece 30 minute. In acest timp, scrumbia isi trage sare cat are nevoie si nu va fi fada. Un peste care nu a fost dat cu sare inainte de gatire, va fi fad, fara gust.
Atentie! Nu se lasa mai mult de 1 ora la sare, pentru ca se va usca prea tare. Acesta e timpul ideal: 20-30 de minute.

6

Cat timp scrumbia sta la rece cu sare , vom incinge bine gratarul, sa fie fierbinte, apoi se curata si se unge cu grasime (o bucatica de slanina sau putin ulei).
Focul nu trebuie sa fie iute, sa ramana doar jar, sa nu se arda pestele.

7

Cand jarul este gata punem scrumbia pe gratarul incins, apoi, dupa 5 - 6 minute se verifica: se ridica usor cu un cleste sau cu o furculita si daca se desprinde usor si se vede ca are dungi maronii, inseamna ca e bine facuta si se intoarce.

8

Cu grija intoarcem pestele si il vom tine si pe partea aceasta tot 5 - 6 minute, pana se desprinde usor.

9

Desi este un peste foarte gras si este recomandat sa se manance incet, cu multa lamaie sau otet, scrumbia este extrem de recomandata in curele de slabire si pentru curatarea vaselor de sange si indepartarea colesterolului.

10

Daca se face o cura de 2-3 saptamani, in care se mananca cel putin 1 data pe zi scrumbie, vasele de sange sunt curatate, iar colesterolul este mult mai mic, si vet vedea asta prin starea de bine pe care o veti simti.

11

Se serveste cu usturoi si mamaliguta, dar merge de minune stropit cu zeama de lamaie, sos gremolata de patrunjel sau doar asa simplu.
Pofta buna!

Note

Scrumbie la gratar
(Visited 228 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *