Tabboulleh este o salata din bucataria araba dar mai ales a bucatariei libaneze si se citeste “Taboulé“ cu accent pe litera “e”.
Taboulé este una dintre cele mai sanatoase salate, plina de prospetime, gust si aroma, o adevarata bomba de vitamine. Taboulé mai este cunoscuta, de asemenea, si sub numele de salata bulgur. Varianta turca se numeste Kısır. Tabbouleh se compune din patrunjel verde si bulgur fin, rosii, ceapa verde sau hașmă (noi o stim de șalota sau ceapa mica si foarte iute), ulei de masline, putina apa si multa zeama de lamaie proaspat stoarsa.
Mod de preparare:
Ingredientul principal al acestei salate este patrunjelul verde care se foloseste in cantitate mare. Asadar, patrunjelul verde se spala sub jet de apa rece, se scutura de apa si se lasa la scurs pe un servet cateva minute inainte de a fi tocat, se mai tamponeaza cu hartie pentru a indeparta cat mai mult din apa de pe el. Eu obisnuiesc sa spal verdeata dupa ce o cumpar apoi o introduc intr-un recipient inalt in care torn apa rece (ca pe niste flori) si o dau la frigider. In felul acesta am verdeta proaspata mult timp, iar cand o scot din frigider doar o toc si o adaug la mancare, nu mai este necesar sa o spal din nou.
Menta se spala, se usuca cu un servet de hartie si se toaca marunt.
Rosiile se spala si se taie in cubulete mici, mult mai mici decat le-am taiat eu la aceasta reteta.
Ceapa verde se curata, se spala, se toaca marunt.
Adaugam intr-un bol incapator ceapa tocata si patrunjelul verde tocat cat mai fin.
Adaugam si cubuletele mici de rosii.
Spalam bulgurul intr-o sita sub jet de apa si il adaugam apoi in salata. Nu este necesar sa-l fierbem inainte, el se va inmuia si se va umfla de la dressingul salatei, in plus el trebuie sa fie usor crocant.
Bulgurul este un amestec de diferite soiuri de grau. Este prefiert de aceea se gateste foarte rapid. Se foloseste in retete similar orezului, dar este mai gustos decat acesta si are indice glicemic mai mic. Gustul lui e undeva intre orez si arpacasul pe care il folosim la coliva.
Pentru dressing fie il preparam separat intr-un bol apoi il turnam in salata, fie adugam pe rand ingredientele salata in ordinea pe care o doriti.
Turnam uleiul de masline exravirgin, cam 3-4 linguri.
Stoarcem lamaile toate si adaugam zeama in salata, nu va faceti griji ca e prea multa zeama si va iesi acra, o sa vedeti ca este absolut delicioasa.
Condimentam cu sare si piper dupa gust, amestecam si salata este gata. Dam apoi salata tabbouleh la frigider, pentru 15 minute sau o jumatate de ora, in felul acesta bulgurul se va umfla si va absorbi din aromele salatei. Va fi delicioasa servita rece. In unele variante, salata tabbouleh este servita presarata cu boabe de rodie care va da un gust dulce salatei si un aspect placut.
Salata tabboulleh se amesteca cu 15 minute numai inainte de servire, altfel isi modifica textura si chiar gustul. Daca aveti invitati la masa si vreti sa o pregatiti in avans, adaugati toate ingredientele intr-un bol, insa amestecati salata cand se asaza musafirii in jurul mesei, in acest fel salata tabboulleh va fi fara cusur.
In mod traditonal, salata tabboulleh nu se serveste din bol, ci pe o foaie de salata sau varza, asadar se acopera un platou cu frunze de salata, iar apoi se transfera salata din bol pe platou.
In Orient, salata libaneza se serveste de obicei alaturi de hummus. Cele doua mancaruri se potrivesc de minune si se completeaza perfect.
Salata tabboulleh, datorita bulgurului, este suficient de consistenta sa tina de foame, asa ca poate inlocui un fel principal la pranz, fara sa aiba alaturi vreun hummus, sau vreo friptura, dar poate servi si ca antreu.
Dupa cum vedeti salata tabboullleh este usor de facut, simplu, rapid si e sanatoasa.
Patrunjelul in afara de vitaminele A, K si cele din complexul B, mai contine si vitamina C in mai mare concentratie decat lamaia, mai mult fier decat spanacul si mai mult fluor decat oricare alt aliment. Iata numai cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa gatim acest preparat mai des si sa nu folosim patrunjelul doar pentru ciorbe.
Spor si pofta mare!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Ingredientul principal al acestei salate este patrunjelul verde care se foloseste in cantitate mare. Asadar, patrunjelul verde se spala sub jet de apa rece, se scutura de apa si se lasa la scurs pe un servet cateva minute inainte de a fi tocat, se mai tamponeaza cu hartie pentru a indeparta cat mai mult din apa de pe el. Eu obisnuiesc sa spal verdeata dupa ce o cumpar apoi o introduc intr-un recipient inalt in care torn apa rece (ca pe niste flori) si o dau la frigider. In felul acesta am verdeta proaspata mult timp, iar cand o scot din frigider doar o toc si o adaug la mancare, nu mai este necesar sa o spal din nou.
Menta se spala, se usuca cu un servet de hartie si se toaca marunt.
Rosiile se spala si se taie in cubulete mici, mult mai mici decat le-am taiat eu la aceasta reteta.
Ceapa verde se curata, se spala, se toaca marunt.
Adaugam intr-un bol incapator ceapa tocata si patrunjelul verde tocat cat mai fin.
Adaugam si cubuletele mici de rosii.
Spalam bulgurul intr-o sita sub jet de apa si il adaugam apoi in salata. Nu este necesar sa-l fierbem inainte, el se va inmuia si se va umfla de la dressingul salatei, in plus el trebuie sa fie usor crocant.
Bulgurul este un amestec de diferite soiuri de grau. Este prefiert de aceea se gateste foarte rapid. Se foloseste in retete similar orezului, dar este mai gustos decat acesta si are indice glicemic mai mic. Gustul lui e undeva intre orez si arpacasul pe care il folosim la coliva.
Pentru dressing fie il preparam separat intr-un bol apoi il turnam in salata, fie adugam pe rand ingredientele salata in ordinea pe care o doriti.
Turnam uleiul de masline exravirgin, cam 3-4 linguri.
Stoarcem lamaile toate si adaugam zeama in salata, nu va faceti griji ca e prea multa zeama si va iesi acra, o sa vedeti ca este absolut delicioasa.
Condimentam cu sare si piper dupa gust, amestecam si salata este gata. Dam apoi salata tabbouleh la frigider, pentru 15 minute sau o jumatate de ora, in felul acesta bulgurul se va umfla si va absorbi din aromele salatei. Va fi delicioasa servita rece. In unele variante, salata tabbouleh este servita presarata cu boabe de rodie care va da un gust dulce salatei si un aspect placut.
Salata tabboulleh se amesteca cu 15 minute numai inainte de servire, altfel isi modifica textura si chiar gustul. Daca aveti invitati la masa si vreti sa o pregatiti in avans, adaugati toate ingredientele intr-un bol, insa amestecati salata cand se asaza musafirii in jurul mesei, in acest fel salata tabboulleh va fi fara cusur.
In mod traditonal, salata tabboulleh nu se serveste din bol, ci pe o foaie de salata sau varza, asadar se acopera un platou cu frunze de salata, iar apoi se transfera salata din bol pe platou.
In Orient, salata libaneza se serveste de obicei alaturi de hummus. Cele doua mancaruri se potrivesc de minune si se completeaza perfect.
Salata tabboulleh, datorita bulgurului, este suficient de consistenta sa tina de foame, asa ca poate inlocui un fel principal la pranz, fara sa aiba alaturi vreun hummus, sau vreo friptura, dar poate servi si ca antreu.
Dupa cum vedeti salata tabboullleh este usor de facut, simplu, rapid si e sanatoasa.
Patrunjelul in afara de vitaminele A, K si cele din complexul B, mai contine si vitamina C in mai mare concentratie decat lamaia, mai mult fier decat spanacul si mai mult fluor decat oricare alt aliment. Iata numai cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa gatim acest preparat mai des si sa nu folosim patrunjelul doar pentru ciorbe.
Spor si pofta mare!