Vinete Parmigiana

AutorNicola ElenaCategorie, , DificultateÎncepător

Parmigiana inseamna “din Parma”, denumirea derivand din parmiggiana, o reteta siciliana preparata din vinete, sos de rosii si branza mozzarella.
Vinete Parmigiana este o reteta din bucataria traditionala italiana care a devenit extrem de populara in intreaga lume. Desi in ciuda numelui, care inseamna “vinete in stil Parma” acest preparat provine mai de graba din Napoli impreuna cu branza mozzarella care este mai tipic napolitana, totusi numele poate proveni de la utilizarea branzei Parmigiano.

Randamente4 porții
Timp de pregătire15 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total45 minute
 500 gr vinete
 10-15 linguri de ulei de masline
 200 gr mozzarella
 o legatura mica de busuioc verde sau oregano
 200 ml passata ( suc gros ) de rosii
 sare si piper negru
 25 gr parmezan
1

Mod de preparare:
Se spala vinetele cu femitate si se curata de capete.

2

Eu am folosit si o vanata alba pentru ca risca sa se paleasca. Vinetele albe seamana foarte mult cu vinetele pe care le cunoastem inca de mici, dar au o piele alba (de unde si numele) si mai cremoasa.

3

Se taie vinetele rondele subtiri. Daca doriti le puteti taia si pe lungime.

4

Se incinge o lingura de ulei intr-o tigaie mare si se prajesc feliile de vinete in transe, la foc destul de iute.

5

Le intoarcem o data cand se rumenesc. Pentru urmatoarele transe se mai adauga ulei cat este necesar.

6

Pe masura ce le prajim, le asezam una peste alta pe un platou.

7

Se incinge cuptorul la 200 grade C. Se feliaza subtire mozzarella.

8

Se spala busuiocul, se zvanta si se toaca atat cat sa se obtina doua linguri de tocatura. Se pune deoparte.

9

Intr-un vas termorezistent la cuptor, se toarna in fir subtire, ulei de masline sau sos de rosii.

10

Adaugam primul strat de felii de vinete prajite apoi le condimentam cu sare si piper.

11

Urmeaza un strat de felii de mozzarella.

12

Turnam jumatate din sosul de rosii passate si presaram busuioc verde.

13

Continuam cu alt strat de vinete peste care rajnim sare si piper, apoi adaugam un alt strat de mozzarella.

14

Turnam din nou sos de rosii si presaram cu busuioc.

15

Inchidem cu un alt strat de felii de vanata apoi presaram parmezan ras. De asemenea se mai poate presara cu pesmet pentru o nota crocanta.

16

Introducem vinetele la cuptorul preincalzit la 200 grade C pentru 20-30 de minute sau pana cand branza se topeste si se rumeneste frumos deasupra.

17

Cand este gata, scoatem tava si oprim cuptorul.

18

Se servesc calde sau reci. Cand sunt calde, branza mozzarella curge frumos si delicios, iar cand sunt reci, se vad straturile frumos de vinete.

19

Vinetele parmigiana sunt extrem de delicioase si perfecte pentru o masa de pranz sau cina rapida sau ori de cate ori sunteti in pana de idei, dar si pentru atunci cand doriti o garnitura mai speciala la un fel principal, pentru ca aceste vinete parmigiana pot acompania si un preparat principal, cum ar fi: carne la gratar, peste alb gatit simplu sau cu un risitto vegetarian.

20

Sucul gros de rosii (passata) adauga un gust placut si puternic de rosie acestui preparat. Daca se cumpara o marca aromata deja cu usturoi si verdeturi, se scot verdeturile din aceasta reteta.

21

Vinetele parmigiana se prepara rapid si deloc complicat, din doar cateva ingrediente: vinete, sos de roșii, mozzarella, parmezan, busuioc proaspat, obtinand o mancare delicioasa si aromata.
Sper sa va placa reteta de astazi si sa o pregatiti cu placere.
Va doresc sa aveti in continuare o zi cat mai gustoasa si pofta buna!

Ingrediente

 500 gr vinete
 10-15 linguri de ulei de masline
 200 gr mozzarella
 o legatura mica de busuioc verde sau oregano
 200 ml passata ( suc gros ) de rosii
 sare si piper negru
 25 gr parmezan

Indicații

1

Mod de preparare:
Se spala vinetele cu femitate si se curata de capete.

2

Eu am folosit si o vanata alba pentru ca risca sa se paleasca. Vinetele albe seamana foarte mult cu vinetele pe care le cunoastem inca de mici, dar au o piele alba (de unde si numele) si mai cremoasa.

3

Se taie vinetele rondele subtiri. Daca doriti le puteti taia si pe lungime.

4

Se incinge o lingura de ulei intr-o tigaie mare si se prajesc feliile de vinete in transe, la foc destul de iute.

5

Le intoarcem o data cand se rumenesc. Pentru urmatoarele transe se mai adauga ulei cat este necesar.

6

Pe masura ce le prajim, le asezam una peste alta pe un platou.

7

Se incinge cuptorul la 200 grade C. Se feliaza subtire mozzarella.

8

Se spala busuiocul, se zvanta si se toaca atat cat sa se obtina doua linguri de tocatura. Se pune deoparte.

9

Intr-un vas termorezistent la cuptor, se toarna in fir subtire, ulei de masline sau sos de rosii.

10

Adaugam primul strat de felii de vinete prajite apoi le condimentam cu sare si piper.

11

Urmeaza un strat de felii de mozzarella.

12

Turnam jumatate din sosul de rosii passate si presaram busuioc verde.

13

Continuam cu alt strat de vinete peste care rajnim sare si piper, apoi adaugam un alt strat de mozzarella.

14

Turnam din nou sos de rosii si presaram cu busuioc.

15

Inchidem cu un alt strat de felii de vanata apoi presaram parmezan ras. De asemenea se mai poate presara cu pesmet pentru o nota crocanta.

16

Introducem vinetele la cuptorul preincalzit la 200 grade C pentru 20-30 de minute sau pana cand branza se topeste si se rumeneste frumos deasupra.

17

Cand este gata, scoatem tava si oprim cuptorul.

18

Se servesc calde sau reci. Cand sunt calde, branza mozzarella curge frumos si delicios, iar cand sunt reci, se vad straturile frumos de vinete.

19

Vinetele parmigiana sunt extrem de delicioase si perfecte pentru o masa de pranz sau cina rapida sau ori de cate ori sunteti in pana de idei, dar si pentru atunci cand doriti o garnitura mai speciala la un fel principal, pentru ca aceste vinete parmigiana pot acompania si un preparat principal, cum ar fi: carne la gratar, peste alb gatit simplu sau cu un risitto vegetarian.

20

Sucul gros de rosii (passata) adauga un gust placut si puternic de rosie acestui preparat. Daca se cumpara o marca aromata deja cu usturoi si verdeturi, se scot verdeturile din aceasta reteta.

21

Vinetele parmigiana se prepara rapid si deloc complicat, din doar cateva ingrediente: vinete, sos de roșii, mozzarella, parmezan, busuioc proaspat, obtinand o mancare delicioasa si aromata.
Sper sa va placa reteta de astazi si sa o pregatiti cu placere.
Va doresc sa aveti in continuare o zi cat mai gustoasa si pofta buna!

Vinete Parmigiana
(Visited 104 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *