Tabboulleh este o salata din bucataria araba dar mai ales a bucatariei libaneze si se citeste “Taboulé“ cu accent pe litera “e”.
Taboulé este una dintre cele mai sanatoase salate, plina de prospetime, gust si aroma, o adevarata bomba de vitamine. Taboulé mai este cunoscuta, de asemenea, si sub numele de salata bulgur. Varianta turca se numeste Kısır. Tabbouleh se compune din patrunjel verde si bulgur fin, rosii, ceapa verde sau hașmă (noi o stim de șalota sau ceapa mica si foarte iute), ulei de masline, putina apa si multa zeama de lamaie proaspat stoarsa.
Archives Idei de gatit
Tagliatelle cu sos alb, capere si sunca de Praga
Daca nu stiti ce sa gatiti astazi, incercati aceasta reteta de tagliatelle cu sos alb, capere si sunca de Praga, intrucat se prepara usor si rapid, sunt delicioase, aromate si satioase, perfecte pt o masa de pranz sau cina.
Salau cu sos meunière si cartofi natur
Aceasta reteta de salau este una fara faina si ou, consider ca e un sacrilegiu sa strici fileul de salau atat de delicios in oua batute, mai inteleg prin faina dar sa il treci si prin ou cred ca e mult prea mult. Asadar urmariti va rog aceasta reteta si o sa vedeti cat de simplu puteti sa realizati un meniu ca de resturant pentru intreaga familie, perfect pentru pranz si cina dar si pentru atunci cand aveti zile de sarbatorit alaturi de prieteni si familie.
Sos meunière
Meunière este un sos frantuzesc, usor si rapid de preparat in primul rand pentru peste si in special la pestii cu carne alba care au un gust mai fad. Cuvantul meuniere inseamna „sotia morarului” in franceza, adica a gati ceva “à la meunière” insemna sa-l gatesti prin impudrarea lui in faina.
Ciorba de burta de vita
Ciorba de burta de vita este un tip de mancare traditionala romaneasca preluata de la otomani in perioada invaziilor si face parte din categoria ciorbelor. Exista multe variante de retete raspandite in Romania. Specificul ei este acrirea cu lamaie in varianta turceasca precum adaugarea de mult usturoi, dar pana in prezent s-a mentinut in foarte multe retete adaugarea de otet in loc de lamaie, probabil poate pentru ca lamaia nu era un ingredient disponibil pentru oricine in acele vremuri.
Caras prajit ca in Delta Dunarii
Carasul este un peste de apa dulce, are o carne dulce si gustoasa, saraca in grasimi, insa cu multe oase in musculatura spinarii. Se mananca de obicei prajit si in ciorba pescareasca.
Pentru obtinerea unui caras prajit ca in Delta Dunarii sunt cateva ponturi, pe care o sa le mentionez mai jos si care, sper ca, va vor ajuta sa obtineti un peste prajit gustos, bine asezonat si cu o crusta crocanta.
Prajitura Pelincile Domnului sau Scutecele Domnului
Pelincile Domnului sunt un desert de post ce se fac in mod traditional cu julfa pentru Ajunul Craciunului, iar julfa nu este altceva decat seminte de canepa macinate in piua si fierte. Pentru ca semintele de canepa se gaseau din ce in ce mai greu, varianta traditionala a julfei a fost inlocuita treptat cu miezul de nuca, iar rezultatul a iesit surprinzator de bun si delicios, desertul cu turte ce s-a obtinut se aseamana cu desertul turcesc de baclava, insa mai putin dulce decat aceasta din urma.
Paella cu fructe de mare
Paella cu fructe de mare este o mancare tipic spaniola pe baza de orez, este aromata, deosebita, savuroasa si foarte usor de preparat. Retete de paella sunt nenumarate si se prepara din diverse ingrediente, astfel putem aminti: paella cu pui, paella cu legume, paella cu fructe de mare sau mixta, sau cu alte combinatii dupa gust si preferinte.
Versiunea cu fructe de mare a paellei se remarca prin absenta legumelor. Acesta contine diferite tipuri de fructe de mare, ceapa, usturoi si bulion. In plus, apa in care este fiert orezul este o supa obtinuta din resturi de peste. Gustul delicios al paellei se datoreaza imbinarii aromelor dintre pestele proaspat, crustacee si uleiul de masline extra virgin.
Bors de biban de mare
Bibanul de mare este un peste alb care are o aroma delicata, cu o dulceata subtila, asemanatoare cu cea a mreanului sau a codului. Carnea este suculenta, uleioasa si frageda, asa ca este o alegere excelenta pentru persoanele carora nu le plac fructele de mare cu „gust puternic de peste”. Bibanul de mare, cunoscut si ca lavrac, sau lup de mare, este un peste care se gateste cu usurinta de orice persoana, cu sau fara experienta la gatit, asa ca nu veti da gres cu acest delicios bors de biban de mare, usor si rapid de preparat cu un gust minunat, echilibrat si perfect. Borsul de biban de mare este un preparat perfect pentru un pranz sau cina in familie atunci cand ai pofta de peste.
Parizer de pui pregatit in casa
Parizerul de pui pregatit in casa este mult mai gustos, fin si natural decat variantele din comert. Rețeta lui este foarte simpla, usor de realizat cu ingrediente accesibile si relativ putine.