Archives Pranz

Scrumbie albastra (Macrou) – la cuptor

Daca va place pestele, astazi va prezint o reteta delicioasa de macrou gatit simplu si rapid. Macroul la cuptor, cu lamaie, marar si usturoi, se pregatește foarte usor, din putine ingrediente si este extrem de sanatos.
Macroul sau scrumbia albastra traieste in oceanul Atlantic de aceea noi il gasim adesea doar congelat si nu proaspat, cu toate aceste este unul dintre cei mai deliciosi pesti, are un gust bun asemanator cu scrumbia de Dunare si puteti face tot felul de mancaruri cu el.

Read More

Pulpa de curcan in crusta lipicioasa

Pulpa de curcan in crusta lipicioasa usor de gatit, este delicioasa, aromata si perfecta atat pentru mesele principale ale zilei cat si pentru mesele festive sau de Sarbatori. Aceasta delicioasa friptura se potriveste perfect cu orice garnitura preferata, poate fi servita chiar si cu salate, muraturi si sosuri dulci ori picante.

Read More

Paste fusilli cu sos pesto de leurda (usturoi salbatic)

Pastele fusilli cu pesto de leurda au un gust delicios si o culoare frumoasa, sunt aromate si foarte usor de preparat. Leurda este o planta de primavara si poate fi gasita in lunile aprilie- iunie. Este raspandita in cea mai mare parte a Europei si creste in padurile cu soluri umede, preferand conditii usor acide. Cu un gust foarte asemanator usturoiului, dar cu o prospetime aparte, leurda este numită Allium ursinum sau Usturoiul ursului.

Read More

Porchetta

Porchetta este rulada din carne de porc mai grasa, gatitat din burta de porc de obicei cu tot cu piele ( sorici), dar ea se poate gati chiar si din spata dezosata, rezultand intr-o friptura de porc umpluta cu ierburi aromate, savuroasa, delicioasa si umeda, din traditia culinara italiana. Usor de facut din ingrediente accesibile, aceasta rulada poate fi o adevarata incantare culinara a familiei sau invitatilor dvs.

Read More

Supa crema de leurda (usturoi salbatic)

Leurda a fost numita ”Planta mileniului trei” datorita proprietatilor si beneficiilor sale pentru organism. Cu un gust foarte asemanator usturoiului, dar cu o prospetime aparte, leurda este numita Allium ursinum sau Usturoiul ursului.Leurda este o planta de Primavara si poate fi gasita in lunile aprilie- iunie. Este raspandita in cea mai mare parte a Europei si crestein padurile cu soluri umede, preferand conditii usor acide.

Read More

Stiuca umpluta – la cuptor

Stiuca umpluta este o specialitate cu gust, aspect placut si cu traditie mai ales in zonele pescaresti unde stiuca se gaseste usor, un preparat pe care daca apuci sa-l gusti macar o data in vizitele din Delta Dunarii, doresti sa-l ai mereu pe masa, mai ales in zile festive. Stiuca umpluta este delicioasa, un adevarata rafinament gastronomic, carnea ei gustoasa face cu usurinta deliciul oricarei mese de pranz sau cina in familie sau alaturi de prieteni. Asadar, in reteta de mai jos va ofer explicatii pas cu pas, pentru a gati o stiuca umpluta savuroasa, cu un aspect deosebit demna de un adevarat festin regal.

Read More

Ciorba de peste ca in Delta Dunarii

Pentru iubitorii de peste, vin cu aceasta reteta de ciorba absolut delicioasa, similara cu cea gatita in Delta Dunarii, pe care unii dintre dumneavoastra ati servit-o in cherhanalele si pensiunile din Delta. Secretul gustului unic consta in a gati cu putine legume ce se adauga intregi ca la supa, dar cu mai multe feluri de pesti proaspeti, iar la final acrita cu otet si servita cu mujdei si mamaliguta calda. Urmariti asadar reteta, care nu este una dificila deloc.

Read More

Tabboulleh ( Taboulé) – Salata de patrunjel verde cu bulgur – libaneza

Tabboulleh este o salata din bucataria araba dar mai ales a bucatariei libaneze si se citeste “Taboulé“ cu accent pe litera “e”.
Taboulé este una dintre cele mai sanatoase salate, plina de prospetime, gust si aroma, o adevarata bomba de vitamine. Taboulé mai este cunoscuta, de asemenea, si sub numele de salata bulgur. Varianta turca se numeste Kısır. Tabbouleh se compune din patrunjel verde si bulgur fin, rosii, ceapa verde sau hașmă (noi o stim de șalota sau ceapa mica si foarte iute), ulei de masline, putina apa si multa zeama de lamaie proaspat stoarsa.

Read More