Galustele cu prune sau gomboți cu prune, sunt un desert traditional din Europa Centrala si de Est, preparat din cartofi, faina, oua, pesmet, scortisoara si prune. Galustele cu prune sunt usor de realizat, delicioase si aromate, pufoase si aurii, sunt perfecte atat in perioada de sezon a prunelor dar si in afara sezonului cand se pot inlocui cu magiun sau fructe din compot scurse bine de sirop.
Archives Specialitati
Supa crema de broccoli cu parmezan
Supa crema de broccoli cu parmezan se prepara usor si rapid, este delicioasa, fina si cremoasa, hranitoare si plina de vitamine, ideala pentru pranz sau cina in familie. Desi nu toata lumea agreaza broccoli, aceasta leguma este considerata un superaliment datorita beneficiilor pe care le are asupra sanatatii noastre. Broccoli este foarte bogat in vitamin C si fibre, este unul dintre putinele alimente care contine vitamina K.
Broccoli ne apara de raceli, asigura o buna circulatie sanguina si previne artrita.
Dulceata de cirese
Dulceata de cirese este rafinata, de o savoare deosebita, cu gust si parfum inconfundabil, fiind dulcele preferat atat de copii cat si de adulti, ideala pentru micul dejun, cu unt, paine prajita, in clatite sau in alte deserturi.
Castraveti murati (covasiti) cu telina
Castravetii murati la soare sunt extrem de buni si aromati de la telina cu usturoi, avand o textura crocanta si delicioasa, ei se servesc la fripturile si preparatele cu carne si sos, snitele, chiftele, salate etc.
Castraveti covasiti (murati la soare) – reteta clasica
Castravetii covasiti sunt o varianta a castravetilor murati pentru iarna, diferenta este ca cei covasiti se mureaza intr-un timp mult mai scurt datorita caldurii dar tin si foarte putin, de aceea e indicat sa nu muram foarte multi ci strict atat cat avem nevoie, in plus datorita timpului scurt de murare, putem pune alte borcane de castraveti imediat cand se termina cei deja murati, astfel incat sa avem castraveti acri pe toata durata verii. Castravetii covasiti sunt cele mai bune muraturi de vara, un deliciu cu gust de copilarie, usor de realizat si cu ingrediente simple si accesibile.
Acest tip de muraturi este specific ardelenilor de unde provine si denumirea de covasiti sau “KOVASZOS UBORKA” care se traduce – castraneti murati.
Sandwich BLT – Bacon, Lettuce, Tomato)
Sandwich-urile BLT ( bacon, salata, rosie ) se gatesc repede si fara prea mult efort, fiind alegerea ideala in diminetile in care te grabesti dar vrei sa te bucuri de o gustare hranitoare, aromata si delicioasa.
Sos alb Bechamel
Bechamelul este un sos extrem de cunoscut in gastronomia internationala, insa originea lui este atribuita bucatariei franceze si italiene. Sosul Bechamel este preparat din unt, faina si lapte avand in final o consistenta groasa, el se foloseste la prepararea felurilor de mancare gratinate care contin paste, legume sau carne, dintre care exemplificam pe cele mai cunoscute precum Lasagna, musaca, Croque Monsieur / Madame, dar este si un „sos mama”, baza multor alte sosuri precum: sos Mornay, sos Chedar, sos cu mustar, sos Soubise, sos cu smantana, sos Nantua.
Croque Madame, Croque Monsieur – Sandwich-uri calde frantuzesti
Croque Monsieur si Croque Madame sunt sandvisuri fierbinti pregatite in stil frantuzesc cu sunca, branza, sos bechamel si mustar Dijon, gatite apoi la gratar sau cuptor pana cand branza se topeste si curge din aceste sandvisuri crocante si delicioase. Croquer in limba franceza inseamna “a ronțăi”, monsieur – “domn”, madame – “doamnă”.
Francezii sunt oameni extrem de politicosi, asa ca, atunci cand comanda un astfel de sandvis la micul dejun, se indreptata catre chelner si spun: „Croque, monsieur”, iar cand chelnerul aduce comanda, acesta raspunde cu cuvintele: „Croque, monsieur”. Deci acest nume s-a lipit de sandvisul crocant.
Originea exacta ale lui Croque Monsieur raman in mare parte necunoscute. Povestile variaza de la muncitori francezi care si-au lasat cutiile de pranz prea aproape de un calorifer fierbinte, pana la un proprietar de bistro parizian care a fost nevoit sa improvizeze cand a ramas fara baghete (greu de imaginat in Franta!)
Prima versiune de sandvis a fost Croque Monsieur, urmata apoi si de Croque Madame care are in plus ca decor un ou ochi prajit.
Dulceata din flori de salcam
Dulceata din flori de salcam este usor de preparat, se realizeaza intr-un timp scurt, avand aroma, parfum si gust unice, cu numeroase beneficii pentru sanatate, iar gustul ei delicios face ca aceasta dulceata sa fie cea mai apreciata.
Florile de salcam contin flavonoide, glucozide, tanin si uleiuri esentiale, substante care au efect benefic asupra organismului. Afectiuni remediate cu salcam: tulburari digestive, insomnie (doua linguri de dulceata din flori de salcam consumate inainte de a merge la culcare cu o ora-doua, asigura un somn linistit), arsuri (efecte de calmare), migrene (florile de salcam reduc excitabilitatea nervoasa, de aceea se recomanda impotriva durerilor puternice de cap). Valoarea energetica scazuta o plasează in categoria alimentelor permise in dietele de orice fel, inclusiv ale persoanelor bolnave de diabet, cu recomandarea medicului curant.
Flori de salcam in aluat – soricei
Florile de salcam in aluat sunt un desert delicios, se preapra usor si rapid, in special cand salcamii incep sa infloreasca, sunt crocante la exterior si pufoase in interior. Sunt foarte aromate si parfumate de la flori, iar datorita coditei ramase afara cand sunt preparate ele au primit si numele de soricei.