Cu totii cunoastem saratelele pe care le faceau bunicile sau mamicile noastre in copilarie. Saratelele sunt cele mai potrivite aperitive cand se anunta musafiri, merg bine langa o bere dar si langa un pahar de vin! Se fac usor, sunt aspectuoase dar mai ales delicioase si sanatoase decat cele din magazin.
Mod de preparare:
Se cantareste si se cerne faina intr-un castron incapator.
Peste drojdie vom pune o lingura de zahar tos.
Cantarim untul si-l lasam la temperatura camerei.
Cantarim untura de porc.
Drojdia se freaca intr-un castronel cu zaharul pana se lichefiaza.
Cantarim iaurtul.
In faina vom adauga mai intai grasimea si untul.
Grasimea si untul le-am incorporat rapid, cu varful degetelor, in faina, fara a insista prea mult. Doar pana la obtinerea unei texturi nisipoase.
Nu punem tot iaurtul de la inceput ci doar 150 de grame din el. Daca va mai fi nevoie vom mai adauga in timpul framantarii. In cazul in care aduagati prea mult se mai poate adauga faina putin cate putin.
Textura aluatului trebuie sa fie mai degraba tare decat moale, mai densa decat aluatul de paine.
Aluatul il vom acoperi cu un servet si il vom lasa la temperatura camerei timp de 20 de minute.
Dupa ce aluatul s-a odihnit il putem intinde cu sucitorul. Eu l-am impartit in doua, apoi am luat prima bucata si i-am dat o forma dreptunghiulara.
Am intins apoi cu sucitorul intr-o foaie subtire de circa 3 mm grosime.
Din aceasta foaie se decupeaza saratele late de 1,5 cm si lungi dupa dorinta fiecaruia. Pentru a le decupa se poate folosi rola de patiserie sau un cutit infainat mereu.
Eu am sucit in spirala fiecare fasie apoi le-am transferat in tava de cuptor, pe care am tapetat-o cu hartie de copt.
Am incins cuptorul la 180 grade C.
Saratelele le-am uns cu ou batut si am presarat deasupra seminte de susan.
Am scos tava si le-am lasat la racit.
Intre timp am modelat in acelasi mod si cealalta bucata de aluat, le-am dat forma dorita. Le-am asezat pe tava de cuptor tapetata cu hartie, apoi le-am uns bine cu ou batut si am presarat seminte de mac si cascaval ras.
Cand s-au rumenit saratelele le-am scos din cuptor si le-am lasat sa se raceasca.
Saratelele rezista vreme indelungata intr-o cutie de carton, asezata la loc racoros.
Au iesit minunat, au o consistenta perfecta, sunt crocante fara a fi tari, usor sfaramicioase cand le musti, si extrem de gustoase.
Uitati cat de bine arata in sectiune! Acest aperitiv pe cat e de ieftin si simplu de realizat intr-un timp scurt pe atat de gustos, si il recomand cu placere.
Pofta buna!
Ingrediente
Indicații
Mod de preparare:
Se cantareste si se cerne faina intr-un castron incapator.
Peste drojdie vom pune o lingura de zahar tos.
Cantarim untul si-l lasam la temperatura camerei.
Cantarim untura de porc.
Drojdia se freaca intr-un castronel cu zaharul pana se lichefiaza.
Cantarim iaurtul.
In faina vom adauga mai intai grasimea si untul.
Grasimea si untul le-am incorporat rapid, cu varful degetelor, in faina, fara a insista prea mult. Doar pana la obtinerea unei texturi nisipoase.
Nu punem tot iaurtul de la inceput ci doar 150 de grame din el. Daca va mai fi nevoie vom mai adauga in timpul framantarii. In cazul in care aduagati prea mult se mai poate adauga faina putin cate putin.
Textura aluatului trebuie sa fie mai degraba tare decat moale, mai densa decat aluatul de paine.
Aluatul il vom acoperi cu un servet si il vom lasa la temperatura camerei timp de 20 de minute.
Dupa ce aluatul s-a odihnit il putem intinde cu sucitorul. Eu l-am impartit in doua, apoi am luat prima bucata si i-am dat o forma dreptunghiulara.
Am intins apoi cu sucitorul intr-o foaie subtire de circa 3 mm grosime.
Din aceasta foaie se decupeaza saratele late de 1,5 cm si lungi dupa dorinta fiecaruia. Pentru a le decupa se poate folosi rola de patiserie sau un cutit infainat mereu.
Eu am sucit in spirala fiecare fasie apoi le-am transferat in tava de cuptor, pe care am tapetat-o cu hartie de copt.
Am incins cuptorul la 180 grade C.
Saratelele le-am uns cu ou batut si am presarat deasupra seminte de susan.
Am scos tava si le-am lasat la racit.
Intre timp am modelat in acelasi mod si cealalta bucata de aluat, le-am dat forma dorita. Le-am asezat pe tava de cuptor tapetata cu hartie, apoi le-am uns bine cu ou batut si am presarat seminte de mac si cascaval ras.
Cand s-au rumenit saratelele le-am scos din cuptor si le-am lasat sa se raceasca.
Saratelele rezista vreme indelungata intr-o cutie de carton, asezata la loc racoros.
Au iesit minunat, au o consistenta perfecta, sunt crocante fara a fi tari, usor sfaramicioase cand le musti, si extrem de gustoase.
Uitati cat de bine arata in sectiune! Acest aperitiv pe cat e de ieftin si simplu de realizat intr-un timp scurt pe atat de gustos, si il recomand cu placere.
Pofta buna!